Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Karat Band bäst efter tung resa

Karat Band svarade för en storstilad insats i Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga hingstar och valacker när han vann på 1.14,6a över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Attack i tredjespår varvet kvar och dödens sista 600 meterna hindrade inte Karat Band för att vinna för Åke Lindblom. Foto: Leif Norberg/ALN
Attack i tredjespår varvet kvar och dödens sista 600 meterna hindrade inte Karat Band för att vinna för Åke Lindblom. Foto: Leif Norberg/ALN

– Det är en helt fantastisk häst. Jag är stolt över att ha honom i träning, sade Åke Lindblom.

Från tredje utvändigt satte Åke Lindblom full fart i tredjespår varvet från mål och Karat Band (e. Love You-Staro Glamour Miss) landade utvändigt om ledande Roller Coaster Ås 600 meter före mål.

Åke Lindblom hade tidigt kontroll på ledaren och största hotet Zola Key fick chansen alldeles för sent för att kunna utmana om segern.

– Jag kände att jag var tvungen att köra till från början och vi hamnade bra till, men lika förbaskat fick vi gå på i tredjespår varvet kvar. Nu löste han det på bästa sätt och det är en fantastisk Love You-son, fortsatte Lindblom.

Det var andra starten i Margaretas Tidiga Unghästserie för Karat Band och förra gången var han tapper tvåa efter löftet Fort Knox och på sex starter har Åke Lindbloms treåring två vinster och fyra andraplatser.

Tre hästar på linje

Tre hästar på linje i treåriga stonas uppgörelse i Margaretas Tidiga Unghästserie utmynnade i dött lopp mellan Global Allegiance (e. S.J.’s Caviar-Highest Peak) och Grande Diva Sisu (e. Ready Cash-Super Model), men vid upploppets början när On Fleek hittade loss såg hon starkast ut.

Tre hästar på linje. On Fleek (ytterst) drog Svarte Petter medan invändiga Global Allegiance och dödenslöpande Grande Diva Sisu delade seger. Foto: Leif Norberg/ALN

Målfotot voterade för Global Allegiance och Grande Diva Sisu. Per Nordströms sto var den som gjorde starkast intryck vid den delade segern på 1.15,4a/2.140 meter.

– Hon fick ju göra grovjobbet på utsidan och det är en bra häst som det fortfarande finns mer att slipa på. Fortfarande är hon väldigt rund och go om magen och jag hoppas att hon ska hitta toppformen till senhösten och då har vi tänkt att dyka upp här igen, sade Per Nordström.

Mattias Djuse har blivit något av en specialist på att vinna lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie, men nu fick han nöja sig med en delad seger.

– Men jag trodde inte att Global Allegiance blev bättre än trea, sade Mattias Djuse, som hade lämnat över tömmarna till Carl Johan Jepson.

Segerkusken var också nöjd med insatsen.

– Hon har fått två snälla lopp efter förra gången Global Allegiance var med i Margareta-serien (tvåa, reds. anm.) och Mattias hade verkligen satt henne i perfekt skick. Global Allegiance var också riktigt bra, sade Jepson, efter ha hittat fritt invändigt 100 meter före mål.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport