Fokustema
Hästnäringens Nationella Stiftelse
Läs senare

Karolina Lagerlund tillförordnad chef

Styrelsen för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har utsett Karolina Lagerlund till tillförordnad verkställande direktör efter Stefan Johanson som avled under nyårshelgen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Karolina Lagerlund har arbetat på HNS sedan januari 2012 och under senare tid sysslat med bland annat samhälls- och myndighetskontakter, hästnäringens utbildningsfrågor och kommunikation. Karolina har en masterexamen i husdjursvetenskap.

– Att Karolina nu ställer sig till förfogande i denna för HNS svåra situation är jag och styrelsen mycket tacksamma för. Hon är väl insatt i vår verksamhet och har jobbat nära Stefan Johanson i flera viktiga projekt. Med Karolina skapas förutsättningar för att vi kan ta oss igenom denna svåra situation, säger Mats Denninger, styrelseordförande HNS.

– Jag tar på mig det här uppdraget i en oväntad, speciell och mycket sorglig situation, säger Karolina Lagerlund

HNS styrelse har samtidigt också fattat beslut om att inleda rekryteringen av ny vd.

Källa: Pressmeddelande från Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Stefan Johanson är död

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tio klara för Elitloppet

Guide Michelin-kock till Åby. Djuse-bröder dominanta i Wången Cup. Tio Elitloppsinbjudna – dock ännu inte Earl Simon.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Earl Simon och Franck Ouvrie vid den överlägsna segern i Prix des Ducs de Normandie. Foto: Valention Desbriel/Scoopdyga
Earl Simon och Franck Ouvrie vid den överlägsna segern i Prix des Ducs de Normandie. Foto: Valention Desbriel/Scoopdyga

1 Efter den intensiva gårdagen med ett drygt dussintal tävlande Elitloppskandidater i Meadows Roads lopp på Solvalla är nu tio hästar inbjudna av Solvallas sportchef Anders Malmrot att vara med i Elitloppet den 31 maj.

Läget gällande inbjudningarna, där det närmast är Östgötaloppet på Mantorp på lördag, Copenhagen Cup på Charlottenlund på söndag och gulddivisionsfinalen på Gävletravet nästa lördag (23/5), som ska få de sista pusselbitarna att falla på plats är nu följande:

 • Attraversiamo – Svante Båth
 • Chief Orlando – Pia Huusari
 • Cokstile – Rocco Spagnulo
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Sorbet – Daniel Redén
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Vivid Wise As – Björn Goop

En av platserna i Elitloppet torde efter gårdagens Prix des Ducs de Normandie i Caen vara vikt för franske Earl Simon (e. Prodigious – Tindrana) tränad av Jarmo Niskanen. En annan för Propulsion (e. Muscle Hill – Danae) om denne plötsligt dyker upp som startande i guldfinalen i Gävle nästa lördag för att där få ett lopp i kroppen.

 

***

 

2 Lärlingsloppserien Wången Cup, för kuskar som är födda 1994 och senare, rullar på och går snart in i sitt avgörande skede gällande vilka 15 kuskar som får köra finalloppet på Halmstadtravet Sprintermästarhelgen 2-4 juli. Föga förvånande har bröderna Magnus A och Mats E Djuse skenat ifrån resten av lärlingarna ordentligt i poängsammandraget.

Nästa lopp i serien körs imorgon (fredag) på Bollnästravet. Så här är poängställningen inför loppet i Bollnäs:

 • Magnus A Djuse, Solvalla – 142
 • Mats E Djuse, Hagmyren – 131
 • William Ekberg, Halmstad – 83
 • Kevin Oscarsson, Kalmar – 70
 • Ludwig Wickman, Bergsåker – 68
 • Andreas Espebu Lövdal, Solvalla – 66
 • Jenny A Björk, Gävle – 64
 • Klas Olsson, Halmstad – 59
 • Victor Rosleff, Halmstad – 57
 • Marcus Lilius, Solvalla – 54
 • Henna Halme, Åby – 44
 • Kim Moberg, Solvalla – 39
 • Olle Wäjersten, Bergsåker – 38
 • Ida Olsson, Bergsåker – 37
 • Jill Ivarsson, Dannero – 33

Poängberäkning: 20–10–8–6–4–3 samt 1 poäng till oplacerad. Döms kusk för drivningsförseelse blir det 0 poäng för denne i loppet.

***

3 Åby Arena – där travbanan ingår – har gjort klart med en namnkunnig kock som ny köksmästare. Mats Larsson har till och med en Guide Michelin-stjärma i sitt cv!

Med en bakgrund som bland annat innefattar fyra år som gastronomiskt ansvarig på den svenska ambassaden i Madrid och att han i Oslo fixade en Guide Michelin-stjärna till restaurangen Oro får man väl säga att Mats Larsson framstår som nästan överkvalificerad för att åstadkomma ”pannbiff med lök” till sport- och spelfokuserade travrestaurangbesökare.

– På Åby Arena ska det handla om att njuta, det skall vi hjälpa alla våra gäster med, säger Mats Larsson i ett pressmeddelande från Åbytravet och Åby Arena. Den sistnämnda delen innehåller som bekant även hotell-, konferens- och mässverksamhet.

***

4 Hur bra är danska treåringsstoet Fiore (e. Great Challenger – My Starlight)? Tre starter på svensk mark har givit lika många vinster och ikväll jagar det obesegrade stoet en ny triumf på Åby. Amatören Pål Morten Tung tränar hästen som startar inom kvällens V64-omgång med Ken Ecce vid tömmarna.

Åby (första start 18.20) är alltså kvällens huvudbana och tävlingarna saxas med Örebro (18.30), där Hästägarpokalen för hästar ägda av medlemmar i Örebros hästägarförening bjuder på 60.000 kronor i förstapris. Lunchen (12.20) serveras i Boden (12.20).

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar!

***

 

5 Hoting ställer, som meddelats tiidigare, in sin travvecka i år eftersom det är meningslöst att köra detta meeting utan publik. Den fredags-lunch-V65-omgång som av ATG ar planlagd att äga rum på Hoting den 10 juli körs istället på Dannero. Det är de propositioner som skrivits ut till Hotingloppen som kommer att gälla.

De övriga två tävlingsdagar Hoting skulle haft (lördag 4:e och tisdag 7:e juli) utgår helt enkelt ur tävlingskalendern.

Förra året uppgick Hotings publiksiffra under de tre tävlingsdagarna till 5.822 personer.

 

***

6 Svensk Travsports konsekventa genomförande av travtävlingar under coronapandenmins restriktioner röner allt större uppmärksamhet. Nu börjar det inom ridsporten – där strikt tävlingsförbud rått – komma påtryckningar om att denna ”borde göra som travet”. Den profesionella ryttaren Maria Gretzer, även anlitad som ridsportsexpert av Radiosporten, har framfört detta.

***

7 Hästnäringens Nationella Stiftelse får 50 miljoner kronor årligen från trav- och galoppsporten för sin verksamhet. Nu har HNS åstadkommit en ny strategisk plan som sträcker sig fram till 2023, med huvudområdena:

 • Hästen i fokus
 • Hästen i samhället
 • Utbildning med kvalitet
 • Attraktiv hästnäring

Här kan den nya HNS-planen läsas i sin helhet

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Sport