Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

Kavalerens nya dans

Spets i stentufft tempo för att inte släppa de meriterade konkurrenterna inpå livet.
Det såg perfekt ut – till 300 kvar. Då galopperade Kavaleren.
– Jag svor i några meter, sade Mats E Djuse som fick hästen på rätt köl och vann!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats E Djuse vann kuskchampionatet i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mats E Djuse vann kuskchampionatet i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En start med skor i Jan-Olov Perssons regi slutade med tre galopper och diskvalifikation. På barfotabalans har resultaten varit annorlunda i fyra raka starter för norske femåringen Kavaleren (e. Moe Odin), men till kallblodscupens final på Bergsåker idag hade barfotaförbudet trätt ikraft och uppvärmningen var inte den bästa från Kavalerens sida. 

– Värmningen var inte perfekt, men vi ändrade lite efter den och kändes rätt så bra i provstarterna så fick upp lite feeling efter dessa, sade Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Brodd i bakskorna blev lösningen och i loppet – efter en omstart orsakad av favoriten Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) – klev Kavaleren till ledningen efter 300 meter.

Väl där hade Mats E Djuse ställt in klockan på 1.24 för att göra livet så surt som möjligt för konkurrenterna från 20 och 40 meters tillägg.

Det gjorde han också. Ut ur slutsvängen hade Mats E Djuse allt under kontroll när Kavaleren slog på en galopp 300 meter från mål.

– Fokus var att inte förstöra för de andra och det kändes inte som att jag kunde galoppera utåt med honom, men han är duktig på att ställa sig. Han har ju galopperat mycket i karriären och har fått träna på det, sade Mats.

”Lite som när man körde ponnytrav”

Ja, efter ett 20-tal meter fick Mats hästen i rätt gångart igen och in på upploppet hade han fortfarande ett litet försprång. Det kunde ingen äta upp, utan Kavaleren tågade undan till säker seger på 1.24,1/2.140 meter, värd 200.000 kronor.

– Jag försökte köra så fort det gick hela vägen. Han är inte så snabb än, så det var lite som när man körde ponnytrav, full fart hela vägen, sade Mats.

Fakta

Kavaleren

Valack 5 år e. Moe Odin – Grude Jenta e. H.G.Balder
Resultat: 41 st: 16-7-2
Rekord: 1.23,7m* – 1.24,3am*
Intjänat: 944.191 kr
Uppfödare: Martin Hove, Norge
Ägare: Eirik Djuve, Norge
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Chloe Pettersson

Grisle Odin G.L. gjorde en stark avslutning från köposition, men fick aldrig tätkontakt med vinnaren. Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) fullföljde bra som trea.

Kavaleren har nu gjort sex starter (4-1-0) sedan han kom till Jan-Olov Perssons stall den 1 september i år och sprungit in 338.500 kronor på dessa.

– Jag hoppas vi får till lite mer speed och teknik i benen, sade Mats.

Kavaleren ägs av norske storhästägaren Eirik Djuve och tävlade i regi Kjetil Djöseland som unghäst. Han kvalade in till både Kriteriet och Derbyt i Norge, men gäckades av en hel del galopper. Han har faktiskt galopperat i mer än hälften av livets 41 starter!