Fokustema
Byter adress
Läs senare

Kevin flyttar ”hem”

Kevin Oscarsson slutar hos Stefan Persson i sommar och flyttar ”hem” till Solvalla och börjar arbeta hos pappa Jim.
Av
Claes Freidenvall
Kevin Oscarsson prisades som Årets Komet 2016 och till sommaren byter han adress från Halmstad till Solvalla. Foto Mia Törnberg
Kevin Oscarsson prisades som Årets Komet 2016 och till sommaren byter han adress från Halmstad till Solvalla. Foto Mia Törnberg

– Det är med lite blandade känslor. Jag har trivts väldigt bra här nere, men samtidigt känns det väldigt bra att komma tillbaka till familjeföretaget, säger Kevin Oscarsson.

I drygt 2,5 år har Kevin Oscarsson jobbat i Halmstad. Först ett år hos Johan Untersteiner och sedan 1,5 år tillbaka har Kevin funnits i Stefan Perssons stall.

– I början av augusti flyttar jag och min sambo, men innan dess ska vi ha några veckors semester.

Nyttigt och lärorikt

Kevin Oscarsson, 23 år, hade sitt bästa år ifjol. Han körde in drygt 6,1 miljoner kronor och vann 76 lopp på 820 starter. I lördags satt Kevin Oscarsson bakom Super War Horse och vann ett försök i bronsdivisionen på Jägersro. Det var hans andra rikstotovinst för säsongen. Tidigare i år har han vunnit ett försök i bronsdivisionen med pappa Jims Mr Perfect på Axevalla.

– Jag har fått chansen att utveckla mig och växa under de här åren i Halmstad. Hela resan har varit nyttig och lärorik för min del och jag skulle inte vilja ha den ogjord. Jag har skapat många kontakter här nere, fått nya vänner och chansen att köra hästar både för små och stora tränare.

Fakta

Kevin senaste fem åren

År – Resultat – Prispengar
2014 – 149 st: 11-17-18 – 999.425 kr
2015 – 226 st: 22-16-18 – 1.012.100 kr
2016 – 400 st: 38-26-37 – 3.832.253 kr
2017 – 820 st: 76-90-95 – 6.184.452 kr
2018 – 165 st: 7-19-17 – 1.789.150 kr

Expandera

En av sakerna som Kevin Oscarsson vill framhålla sportsligt är när han fick chansen bakom Darling Mearas i semifinalen i Breeders Crown i oktober 2016.

– Stefan (Persson, reds. anm.) fick problem med sina ögon och jag fick hoppa in med väldigt kort varsel. Förvisso var hon storfavorit, men det var otroligt kul att få köra henne till vinst. Jag har också lärt känna Fredrik Solberg och det var väldigt skoj att få köra B.B.S. Sugarlight.

Proffsplaner i framtiden

Men Kevin Oscarsson tänker inte bara åka hem och ”jobba” för sin far Jim Oscarsson.

– Nej, planerna är att bli proffstränare i framtiden och till vintern ska jag gå den första kursen.

Jim Oscarsson ser fram emot att få hem sonen efter snart tre år i Halmstad.

– Det har varit bestämt sedan länge och det ska bli kul att Kevin kommer hem och att vi kan dra igång tillsammans. Nu har han varit borta i tre år och fått känna sig för. Vår förhoppning framöver är att kunna ha ett något större stall, säger Jim Oscarsson.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport