Fokustema
Kallblodsderbyt
Läs senare

Kihlströms största seger

Det var ingen tillfällighet att Järvsö Pegasus besegrade Tand Kraft i Prinsessan Madeleines Pokal tidigare i somras. Ikväll tog han karriärens största seger i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Järvsö Pegasus vann det svenska Kallblodsderbyt. Nu jagar han en ny lagerkrans i den norska motsvarigheten. Foto Christer Norin/ALN
Järvsö Pegasus vann det svenska Kallblodsderbyt. Nu jagar han en ny lagerkrans i den norska motsvarigheten. Foto Christer Norin/ALN

Järvsö Pegasus (e. Tangen Scott-Järvsö Emma e. Elding) vann i sitt livs första start på Hagmyren den 31 mars förra året. Sedan dröjde det till nästa seger.

Och dröjde.

Och dröjde.

Först i början av juli i år var det dags igen när hästen krossade det svenska rekordet och vann Prinsessan Madeleines Pokal i Bollnäs på 1.22,3a/1.640 meter, tätt före stallkamraten och kullettan Tand Kraft.

Fakta

Järvsö Pegasus

hingst 4 år

Stam: Tangen Scott-Järvsö Emma e. Elding

Resultat: 22 st: 4–6–8

Rekord: 1.22,3ak*

Intjänat: 1.570.878 kr

Uppfödare: Lise-Lott Persson, Norrala

Ägare: Molle I Hudik HB

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Skötare: Linnea Stålberg

Expandera

Efter delad seger med Eikfaksen i uttagningsloppet till Svenskt Kallblodsderby var Järvsö Pegasus andrahandsfavorit i finalen. Örjan Kihlström satt kyligt som tvåa i andraspår när favoriten Tand Kraft galopperade, hängande i tredjespår, efter 500 meter.

– Han tog två rumpelsteg, sedan blev det galopp, suckade Jan Norberg, som körde hästen i avstängde tränaren Jan-Olov Perssons ställe.

Istället anförde Eikfaksen med B.W.Sture på utsidan. Tempot var friskt, och friskast av alla var B.W.Sture som tog över 500 meter från mål. Kort senare galopperade hästen och det var raka spåret till tät för Järvsö Pegasus.

Sänkte rekordet med 1,9 sekunder

Örjan Kihlström lättade på tömmarna bakom Järvsö Pegasus som stack undan till överlägsen seger på vassa 1.24,2a/2.140 meter. Segertiden var en tangering av Månprinsen A.M:s svenska rekord från Derbysegern för sex år sedan.

– Jag får köra åt duktiga tränare som har hästar på topp rätt dagar, och Järvsö Pegasus var grymt fin idag, sade Örjan Kihlström som följde upp Europarekordloppet och Åbergssegern med Propulsion med sin största seger bakom ett kallblod.

– Jag körde inte mycket kallblod när jag var liten, men har sett många från sidan, sade Hälsinglandsbördige Kihlström.

Tränaren Jan-Olov Persson var avstängd, födelsedagen till ära, men kunde glädjas åt karriärens fjärde svenska Derbyseger. Han har dessutom vunnit två norska Derbyn.

Fokustema
V75
Läs senare

Westholm ersätter Lövgren

Joakim Lövgren har kvalat in två hästar lördagens final i bronsdivisionen. Jägersrotränaren hade planerat att köra Sevilla, men tvingas lämna ifrån sig tömmarna.
Av
Pär Gustafsson
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Anledningen är att Joakim Lövgren är delägare i Staro Leonardo och reglementet säger att körsvenner inte får köra mot egenägda hästar. Lövgren är inte ägare eller delägare i Sevilla som får Jörgen Westholm i sulkyn på lördag.

Staro Leonardo körs som planerat av lärlingen Bernardo Grasso.

5–11 aug: Åby Stora Pris och kallblodsklassiker

Fokustema
Läs senare

Dags att söka Stig H-stipendium

När Stig H Johansson fyllde 50 år, 1995, instiftades Stig H-stipendiet som hittills 52 lovande lärlingar premierats med.
Nu är det dags att söka årets stipendium.
Av
Ola Lernå
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!
Det är dags att söka årets Stig H-stipendium!

Ansökningstiden går ut 24 augusti och Stig H-stipendiet delas ut på Kriterielördagen 28 september. För att söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och var högst 30 år gammal.
Stipendiet består av ett utbildningspaket, bland annat innehållande:

  • Två dagars specialprogram hos Stig H Johansson.
  • Fystest och fysträning
  • Tre dagars coachning med mental tränare
  • En dags medieträning
  • En dags marknadsföring och kundvård, Wången.
  • En dags ekonomi och företagande med LRF-konsult.
  • En utbildningsdag på Lantbruksuniversitet Ultuna med det senaste i hästforskningen

Ansökninghandlingar för Stig H-stipendiet hittar ni via denna länk.

Fokustema
Debutkull
Läs senare

Truculent-avkommor kvalade

Igår kvalade den första Readly Express-avkomman, men ytterligare en ny hingst, Truculent, har sin första kull född 2017.
Av
Ola Lernå
Truculent har tolv avkommor i första kullen född 2017 och den senaste veckan har två av dem kvalet. På bilden ses Cometrue Lee. Foto Fredrik Servin
Truculent har tolv avkommor i första kullen född 2017 och den senaste veckan har två av dem kvalet. På bilden ses Cometrue Lee. Foto Fredrik Servin

Den består av totalt tolv avkommor och två tvååringar har kvalat den senaste veckan.
Cometrue Lee (undan Com Åstad e. Power To Charm) noterades för 1.20,5/2.140 meter på Jägersro i lördags och igår var det dags för King Lee (undan Simbs Tracy e. Pearsall Hanover) som travade 1.22,3/2.140 meter.
Båda hästarna tränas av Jägersros Lars I Nilsson som också var den som tränade Truculent under karriären och tog Revenue-sonen hela vägen till Elitloppet.