Fokustema
Slutar tävla
Läs senare

King City till avel i Norge

Pappan vann Hambletonian Stakes och modern Hambletonian Oaks. Nästa år gör King City avelsdebut och stallas upp hos Per-Ole Tysland på Holtan Gård i Stokke i Norge.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
King City och Örjan Kihlström vid en av sina segrar tillsammans på Solvalla: Foto Claes Kärrstrand
King City och Örjan Kihlström vid en av sina segrar tillsammans på Solvalla: Foto Claes Kärrstrand

Sjuårige King City, 1.09,5ak/1.926.417 kronor, är en son till Muscle Hill och Creamy Mimi och precis som Propulsion och Viking Kronos vann hans föräldrar Hambletonian Stakes och Hambletonian Oaks.

King City. Foto: Claes Kärrstrand.

Lennart ”Srf Stable” Ågren köpte King City på Lexington Selected Yearling Sale som ettåring för 52.000 dollar och hingsten har tävlat på båda sidor om Atlanten. Karriären inledde King City som tvååring för Jonas Czernyson innan han flyttades vintern 2014 till Sverige och Roger Walmanns stall.

Satte rekordet på Red Mile

Totalt gjorde King City 92 starter och vann elva lopp. I USA tog han sig till final i Dexter Cup, New Jersey Sire Stakes och Yonkers Trot. Sitt rekord 1.09,5 noterade han som tvåa i ett lopp på Red Mile hösten 2014.

Hos Roger Walmann blev det två V75-segrar och tidigare i år slutade han tvåa i försök och final i Energima Cup på Bjerke bakom franska topphästen Coquin Bebe.

King Citys far Muscle Hill är den dominerade avelshingsten i travvärlden tillsammans med Ready Cash och han behöver ingen närmare presentation. Modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, är sprungen ur Impishs möderne och därifrån kommer också Hambletonian-vinnaren och den framstående avelshingsten Scarlet Knight.

Vann Hambletonian Oaks

Creamy Mimis största segrar togs i Hambletonian Oaks ($750.000), Hudson Filly ($324.694) och American-National ($135.000). Förutom King City har hon lämnat French Laundry (e. Muscles Yankee), 1.09,1ak/6.167.223 kr, The Franchise (e. Muscles Yankee), 1.11,1/$150.943, Miss Mimi (e. Kadabra), 1.13,0/$102.367, och French Cafe (e. Father Patrick), 1.11,3*/$71.550.

Sistnämnda French Cafe är bara i början av sin karriär och i år har hon vunnit försök i New Jersey Sire Stakes för tvååriga ston och slutat finaltvåa i samma löpningsserie. Finalist har hon också varit i Jim Doherty Memorial och Kentucky Sire Stakes.

Priset för King City är satt till 3.000 norska kronor vid bokning och 14.000 vid levande föl.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Euromiljonär till Åbergs

Idag gick den sjunde inbjudan ut till Hugo Åbergs Memorial, som avgörs på Jägersro tisdag den 28 juli.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
1.10-travaren Bel Avis kommer till Jägersro i slutet av månaden. Foto: Gerard Forni
1.10-travaren Bel Avis kommer till Jägersro i slutet av månaden. Foto: Gerard Forni

Jean–Michel Bazires nioåring Bel Avis (e. Ganymede) har inte rosat marknaden i år. Han slutade femma i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) på 1.11,7/2.975 meter i lördags och där vann stallkamraten Cleangame på 1.11,0. Det är faktiskt Bel Avis hittills främsta resultat i år på fem försök.

Hugo Åbergs är ett stort internationellt lopp och vi har som tradition att bjuda in någon fransk häst

Fjolåret var desto bättre med segrar i bland annat Lotterialöpningen i Neapel och grupp II-loppet Prix de Washington (€100.000). Vid fullträffen i Prix de Washington sprang Bell Avis rekordnoteringen 1.10,0a/1.609 meter. Han har totalt startat 69 gånger (22-6-5) och tjänat över 1,1 miljoner euro.

Enligt ett pressmeddelande från Jägersro visade Jean–Michel Bazire stort intresse för att få med hästen i Hugo Åbergs Memorial.

– Hugo Åbergs är ett stort internationellt lopp och vi har som tradition att bjuda in någon fransk häst, så det här känns riktigt bra, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Igår bjöds Ble du Gers in, vilken också är en Bazire-häst från den starka B-kullen och på nordisk mark tränas nioåringen av Frode Hamre.

Vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp bjuds in

Vinnarna av Årjängs Stora Sprinterlopp på lördag och St Michel Ajo i Mikkeli den 19 juli bjuds in och totalt är det tio platser i Jägersros stora sprinterlopp den 28 juli med 1.609.000 kronor i förstapris.

Inbjudna är:

  • Bel Avis – tränare: Jean–Michel Bazire
  • Ble du Gers – Frode Hamre
  • Campo Bahia – Conrad Lugauer
  • Cokstile – Rocco Spagnulo
  • Ecurie D. – Frode Hamre
  • Racing Mange – Joakim Lövgren
  • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Tolv veckors avstängning

Tolv veckors avstängning. Det blev påföljden för lärlingen Pierre Nyström för hur han drev Timo Lane på upploppet på Sundbyholm i måndags kväll.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport fastställde idag onsdag påföljden för Pierre Nyström, vilken de senaste åren kört mellan 100 och 200 lopp, till tolv veckors avstängning för ”felaktigt bruk av körspö”. Hittills i år har han kört 70 lopp.

Drivningen av Lise-Lotte Nyström-tränade Timo Lane, som slutade tvåa, orsakade enligt banveterinären Caroline Eklund märken på hästen av körspöet. Därmed remitterades ärendet automatiskt till Svensk Travsport där påföljd fastställs. Tolv veckors avstängning för Pierre Nyström är identiskt med vad en amatörlicensierad kusk och tränare, Stefano Galluzzo, dömdes till tidigare i år, efter ett (bredd)lopp på Gävletravet, för en drivning som enligt banveterinären också syntes på hästen efter loppet.

Pierre Nyströms avstängning träder i kraft omedelbart och han blir åter tillåten att köra lopp den 28 september. Banveterinären Caroline Eklund lär också föra ärendet vidare för bedömning om åtal kan väckas för brott mot djurskyddslagen.

Avstängd med omedelbar verkan

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Rättvik-ordförande ur tiden

Göte Andersson, ordförande i Siljans Travsällskap i nästan två decennier, har gått ur tiden.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Han blev ordförande i Siljans Travsällskap 1982 och ledde Rättvikstravet i 18 år. Han satt även i STC:s och ATG:s styrelse. Göte Andersson blev 87 år.

dalatravet.se (se nedan!) sammanfattar Siljans Travsällskap Göte Anderssons insatser inom travsporten:

”Siljans Travsällskap mångårige styrelsemedlem och ordförande har avlidit.

”1974 valdes Göte in i styrelsen för Siljans Travsällskap och 1982 blev han ordförande för travsällskapet. En post han hade fram till 2000. Med sitt stora engagemang för travsporten blev det också en styrelseplats i travförbundet (STC) under många år och även också en plats i ATG:s styrelse.

Göte bidrog till den starka utveckling som travsällskapet hade under 80- och 90-talet. Som andra travbana i landet fick vi 1985 den moderna totomaskinen där Göte, via sitt kontaktnät, såg till att vår travbana blev mycket modern för besökaren.

En annan mycket stark bidragande orsak till travbanans positiva utveckling var etableringen av hästkliniken vid travbanan som bekostades av kommunen, med ATG som hyresgäst. En etablering där Göte, med goda kontakter inom kommunen, Länsstyrelsen och ATG såg till att invigningen kunde hållas 1991 och travtränarna, både amatörer och proffs, fick tillgång till kvalificerad hästsjukvård runt Siljansbygden.

Lägg också till att under Götes tid som ordförande byggdes rakbanan, gäststall med omklädningsrum samt ett modernt permanentstall för proffstränare. Göte var också noga med att travsällskapet skulle ha god ekonomi, innan beslut fattades.

Göte själv tävlade och födde upp tävlingshästar där hästarna fick andranamnet Anco. Göte valdes in som hedersmedlem i travsällskapet när han avslutat styrelsearbetet efter 26 år, varav 18 år som ordförande.”