Fokustema
Slutar tävla
Läs senare

King City till avel i Norge

Pappan vann Hambletonian Stakes och modern Hambletonian Oaks. Nästa år gör King City avelsdebut och stallas upp hos Per-Ole Tysland på Holtan Gård i Stokke i Norge.
Av
Claes Freidenvall
King City och Örjan Kihlström vid en av sina segrar tillsammans på Solvalla: Foto Claes Kärrstrand
King City och Örjan Kihlström vid en av sina segrar tillsammans på Solvalla: Foto Claes Kärrstrand

Sjuårige King City, 1.09,5ak/1.926.417 kronor, är en son till Muscle Hill och Creamy Mimi och precis som Propulsion och Viking Kronos vann hans föräldrar Hambletonian Stakes och Hambletonian Oaks.

King City. Foto: Claes Kärrstrand.

Lennart ”Srf Stable” Ågren köpte King City på Lexington Selected Yearling Sale som ettåring för 52.000 dollar och hingsten har tävlat på båda sidor om Atlanten. Karriären inledde King City som tvååring för Jonas Czernyson innan han flyttades vintern 2014 till Sverige och Roger Walmanns stall.

Satte rekordet på Red Mile

Totalt gjorde King City 92 starter och vann elva lopp. I USA tog han sig till final i Dexter Cup, New Jersey Sire Stakes och Yonkers Trot. Sitt rekord 1.09,5 noterade han som tvåa i ett lopp på Red Mile hösten 2014.

Hos Roger Walmann blev det två V75-segrar och tidigare i år slutade han tvåa i försök och final i Energima Cup på Bjerke bakom franska topphästen Coquin Bebe.

King Citys far Muscle Hill är den dominerade avelshingsten i travvärlden tillsammans med Ready Cash och han behöver ingen närmare presentation. Modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, är sprungen ur Impishs möderne och därifrån kommer också Hambletonian-vinnaren och den framstående avelshingsten Scarlet Knight.

Vann Hambletonian Oaks

Creamy Mimis största segrar togs i Hambletonian Oaks ($750.000), Hudson Filly ($324.694) och American-National ($135.000). Förutom King City har hon lämnat French Laundry (e. Muscles Yankee), 1.09,1ak/6.167.223 kr, The Franchise (e. Muscles Yankee), 1.11,1/$150.943, Miss Mimi (e. Kadabra), 1.13,0/$102.367, och French Cafe (e. Father Patrick), 1.11,3*/$71.550.

Sistnämnda French Cafe är bara i början av sin karriär och i år har hon vunnit försök i New Jersey Sire Stakes för tvååriga ston och slutat finaltvåa i samma löpningsserie. Finalist har hon också varit i Jim Doherty Memorial och Kentucky Sire Stakes.

Priset för King City är satt till 3.000 norska kronor vid bokning och 14.000 vid levande föl.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.