Fokustema
Hästköp
Läs senare

Knutsson Trotting köper in sig i Six Pack

Knutsson Trotting har gått in som delägare i Åke Svanstedts stora treåringsstjärna förra året, Six Pack.
– Jag vill gärna ta tillbaka det världsrekord Sebastian K. blivit av med, säger Tristan Sjöberg.
Av
Lars G Dahlgren
Six Pack och Åke Svanstedt vid segern i Kentucky Futurity. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Six Pack och Åke Svanstedt vid segern i Kentucky Futurity. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Six Pack satte världsrekord två gånger som treåring, först på Meadowlands i juli med 1.08,4 då han sänkte Donato Hanovers elva år gamla treåringsvärldsrekord och sedan förbättrade Six Pack sitt eget rekord till 1.07,9 när han vann Kentucky Futurity i oktober sm den snabbaste treårige hästen någonsin. Han utsågs också till Årets treåring i USA förra året.

Fakta

Six Pack

hingst fyra år e. Muscle Mass – Pleasing Lady e. Cantab Hall
23 st: 15–4–1
Rekord: 1.07,9ak*
Insprunget: 1.358.290 dollar
Uppfödare: Brittany Farms
Ägare: Åke Svanstedt Inc, Little E LLC, Stall Kalmar FF, Lars Berg & Knutsson Trotting
Tränare och körsven: Åke Svanstedt

Expandera

– Tänk om han haft sällskap på upploppet, hur fort hade han intekunnat gå då, sade Åke Svanstedt efter segern på The Red Mile, där Six Pack sannolikt tappade att nå Homicide Hunters då dygnsgamla världsrekord 1.07,6 på att han tappade lite fart i sin ensamhet sista biten.

Six Pack (e. Muscle Mass – Pleasing Lady) ska tävla vidare som fyraåring, Syndikeringen som avelshingst får vänta. Nu har alltså Knutsson Trotting gått in i delägarskaran som sedan tidigare består av Åke Svanstedt Inc, Little E LLC, Stall Kalmar FF och Lars Berg.

– Det har skett en omstrukturering av ägandet. Åke Svanstedt sålde ut en del av sin andel i hästen till Jeff Gural, som redan var delägare. Gural och vårt Knutsson Trotting äger flera hästar ihop och Jeff frågade mig om jag ville vara med i Six Pack också. Det var inte svårt att tacka ja till det. Hästen ska tävla vidare och det ska bli oerhört spännande att se honom i år. Det är en stor och kraftfull typ och Åke Svanstedt har hela tiden varit inne på att Six Pack kommer att utvecklas ytterligare till sin fyraåringssäsong, säger Tristan Sjöberg.

Six Pack, uppställd, sulkysport, travhäst
Six Pack. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att just Knutsson Trotting gick som delägare i Six Pack har alltså en liten extra poäng.

– Ja, vi hade ju det absoluta världsrekordet med Sebastian K., som vi blev av med till Homicide Hunter på The Red Mile. Med Six Pack har vi en häst som har chans att ta tillbaka världsrekordet, säger Tristan Sjöberg.

Six Pack vore förstås en önskehäst att få till Elitloppet i år, men enligt Tristan Sjöberg ligger det utanför den grundplan för matchningen som gjorts.

– Ja, det ska in ett gäng stakesbetalningar nu i februari och det finns därför redan en plan för hus Six Pack ska matchas i år. Han har flera fina lopp för fyraåringar i början av säsongen och kan sedan gå ut mot äldre hästar längre fram. Givetvis vore det fantastiskt att vara med i Elitloppet med Six Pack, och det ska väl köras ett Elitlopp nästa år också, säger Tristan Sjöberg.

Åke Svanstedt är för övrigt kvar som störste delägare i Six Pack även efter försäljningen av en del i hästen till Jeff Gural/Knutsson Trotting.

Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.

Fokustema
Snabblopp
Läs senare

Elitloppsfyra på Jägersro

Traditionsenligt avgörs Åbergs Nästa! två veckor före det stora sprinterslaget på Jägersro.
Tisdagens lopp innehåller blott sex hästar, men några av dem får betraktas som klart intressanta.
Av
Emil Persson
Dreammoko ska starta på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko ska starta på Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Till den skaran hör tveklöst Dreammoko (e. Timoko) hemma. Den sexårige hingsten som i fjol var fyra i Elitloppet har gjort två starter i Wilhelm Paals regi varav den senaste kom i Copenhagen Cup där han slutade oplacerad.

Nu är han åter tillbaka på banan och möter bland annat Spartan Kronos (e. Muscle Hill) som studsat tillbaka fint under våren och sommaren med två segrar på sina tre senaste starter.

Treåringarnas Sommarpris är även ett Breeders Course-kval och här lär det bli kamp på finalplatserna med toppar som Eric the Eel (e. Muscle Hill), Trix On Line (e. Trixton) och Upset Face (e. Joke Face) i listan!

Anmälningslista Åbergs Nästa!
1.609 meter autostart, förstapris: 75.000 kronor

 • Dreammoko – Wilhelm Paal
 • Jairo – Joakim Lövgren
 • Justice Ås – Peter Untersteiner
 • Montdore – Robert Bergh
 • Poet Broline – Peter Untersteiner
 • Spartan Kronos – Conrad Lugauer

Anmälningslista Treåringarnas Sommarpris – Uttagningslopp Breeders Course
1.640 meter autostart, förstapris: 100.000 kr

 • Booze (e. Zola Boko) – Lars I Nilsson
 • Eric the Eel (e. Muscle Hill) – Johan Untersteiner
 • Hill of Fame F. (e. Muscle Hill) – Helena Burman
 • Roller Coaster Ås (e. Explosive Matter) – Peter Untersteiner
 • Trix On Line (e. Trixton) – Sören Norberg
 • Ubiquarian Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini
 • Upset Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini