Fokustema
Treåringskullen
Läs senare

Kolgjini: ”Snabbaste sto jag suttit bakom”

Ubiquarian Face och Upset Face sprang in över en över en miljon som treåringar. Amerikanskan Sashay Wy Way och Ultion Face var också med på hög nivå.
Adrian Kolgjini tror att han har ess i rockärmen att kasta in i treåringsloppen denna säsong också.
– Jag har en bred trupp i år och speciellt stosidan ser stark ut, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini satt bakom den snabbaste svenskfödda tvååringen i Sverige i år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian Kolgjini satt bakom den snabbaste svenskfödda tvååringen i Sverige i år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Av Kolgjinistallets 26 treåringar (2018 började Lutfi Kolgjini säsongen med ett 50-tal treåringar och förra året med 30) är hälften egna Face-uppfödningar, alla Joke Face-avkommor som blev kvar i efter Kolgjini Sales 2018 och nästan alla – miljonhästen Vindaloo Face är det viktiga undantaget – sådana som också blev kvar i egen ägo efter auktionen. Som tvååringar har hela kullen stått på Lutfi Kolgjinis träningslista, men i takt med att hästarna närmar sig start flyttas de över på Adrians.

Sju treåringar är fortfarande kvar ”hos Ludde”: Brando, Doris Day, Vanadium Face, Variolite Face, Violette Face, Viva la Vida Face och Vulnerable Face.

Det har handlat om en väldig massa mängdträning

Vintern har ägnats åt träning i stora grupper på Vomb, samma grundupplägg som de senaste åren.

– Samtidigt skruvas och ändras det ständigt, det måste man göra. Även om upplägget i grunden är detsamma har den här kullen ändå inte tränats upp på riktigt samma sätt som den förra. Dessutom bestämmer de yttre förutsättningarna en del. Nu har vi haft en vinter där det känts som att det regnat konstant, varenda dag, i tre och en halv månad. För hästarna har det varit fina träningsförutsättningar. Det har handlat om en väldig massa mängdträning. Men för personalen som suttit och kört hästarna i den här eviga kalla blötan…det har varit tufft, men nu är vi igenom det och ser våren komma, säger Adrian Kolgjini.

Ultion Face och Adrian Kolgjini, Breeders Course
Ultion Face och Adrian Kolgjini. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

När förra årets treåringsäsong inleddes visste Adrian att han hade skarp ammunition att ladda med,. Hästar som Ultion Face (e. Joke Face – Croix d’Am), Ubiquarian Face (e. Joke Face – Babsane Face) och USA-importen Sashay My Way (e. Muscle Massive – Fancy) hade visat stor fart och kunnande som tvååringar. Men gällande den kull som nu blivit tre år var det ”rekordtyst” för att vara Kolgjinistallet under tvååringssäsongen.

– För ett halvår sedan kändes det som att kanske inte någon i den här kullen skulle komma att sticka ut. Flera av dem kvalade som tvååringar, men bara ett par startade, säger Adrian Kolgjini.

Flera av dem blev krassliga en period i höstas, men det har sedan verkligen hänt massor i vinter!

Kvalet ska utgöra kvittot, bekräftelsen, på att hästen är mogen att starta. Förra året tävlade endast ett par av Kolgjini-tvååringarna, nästan alla har fått vänta till nu, efter en träningsvinter på Vomb.

I takt med att regnblötan runnit från Adrians flitigt använda galonkläder i vinter, har hans humör stigit gällande hästarna och deras utveckling.

– Flera av dem blev krassliga en period i höstas, men det har sedan verkligen hänt massor i vinter! Jag ser verkligen fram emot att nu få börja starta hästarna. Som det känns finns det de som kommer att vara med i de stora loppen.

Det börjar egentligen denna vecka, med hingsten Billions (e. Father Patrick – Star Bright Hill e. Muscle Hill) i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla.

– Det var den häst i kullen som visade mest som tvååring. Han tränades upp i Frankrike, kvalade där på sommaren och kom sedan till oss. Billions hann göra två starter som tvååring och toppspurtade i den andra på 1.14,8. Det finns väldigt stora fartresurser i honom och är den som ligger längst fram av hingstarna och valackerna, säger Adrian Kolgjini.

Kanske är det dock bland stona som de största utropstecknen finns.

Hilarious Am (e. Cantab Hall – No Better Kronos) är det snabbaste treåriga sto jag suttit bakom. Henne har vi heller inte haft från början, hon var hos Marcus Melander i USA som tvååring. Hon är svenskfödd och har storlek och egenskaper som gör att hon kommer att passa helt perfekt i vårt svenska racingsystem, säger Adrian Kolgjini och fortsätter:

Vanessa Face känns som en kopia av Pasithea Face och det är för mig ett väldigt högt betyg.

Pasithea Face (e. Muscle Hill – Jovelinotte) var trea i Oaks och Stochampionatet som tre- och fyraåring, sprang in fem miljoner kronor och tog rekordet 1.08,9 efter att som femåring ha avslutat karriären i Nordamerika.

Billions startar i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla under lördagen. Foto Sidmakarn

Här kommenterar Adrian Kolgjini stallets alla treåringar:

Baby Boy – valack e. Maharajah – Elf Southwind
Ägare: Easy KB, Uppsala
Köptes av Ola Samuelsson för 70.000 kronor på Kriterieauktionen. Kvalade på 1.17,5/2.160 den 18 mars. Debuterar på Kalmartravet imorgon lördag.
”Blev kastrerad tidigt på grund av en roterad testikel. En häst som tagit stora kliv i utvecklingen i vinter. Han har byggt på sig och blivit starkare, och det behövs för han är lite trång i gången. Tanken var att inte debutera så snart efter kvalet men Dante var så nöjd med hur hästen kändes i kvalet att han får börja starta direkt. Det här kommer att utvecklas till en fin starthäst.”

Billions – hingst e. Father Patrick – Star Bright Hill
Ägare: Christer Häggström, Sollentuna. 2 st: 1–1–0, 1.14,8ak/137.500 kr.
Kommer från samma möderne som Snazzy Millie (e. Royal Strength) 1.10,4ak/$1.185.327 och Snazzy Hot Rod (e. Mr Lavec) 1.10,0ak/2.278.6008 kr. Tvåa i Breeders Crown-lopp som tvååring. Startar i Margaretas Tidiga Unghästserie på lördag.
”Fart finns, kan man lugnt säga. Vinterträningen har skötts fläckfritt och det blir en spännande årsdebut på lördag. Han har inte gått några banjobb eller tester inför årsdebuten, hästen siktas mot större uppgifter senare på säsongen. Han gick tungt balanserad i sina lopp som tvååring och kommer att köras så ett tag till. Det här är en häst jag hoppas mycket på i år”.

Brando – valack e. Father Patrick – Nostalgic Face
Ägare: Whap Capital, Sandviken
”Åkte på en hovbensfraktur och har nyligen kommit igång med full träning igen. I samband med skadan kastrerades han också. Det är i grunden en rätt fin häst, men först framåt sommaren kommer att vara startaktuell.”

Clandestine – sto e. Readly Express – Pine Cone C.A.
Ägare: Sansiro AB, Skanör
Mamman Pine Cone C.A. har lämnat E3-trean och Stosprintertvåan Aleppo Pine (e. Maharajah) 1.11,5ak/1.776.500 kr.
”Det är en häst med bra inställning, men hon har inte haft så lätt för sig. När man släpper på flyter travet men hon behöver bygga styrka för att reda ut sin aktion. Kvalar inom någon vecka.”

Den av Lisa Americas avkommor som det strulat minst med under uppträningen

Delightful Face – sto e. Joke Face – Lisa America
Ägare: Stall Segerhuva.
Mamman Lisa America (e. Varenne – Zagabria Dei), 1.10,1ak*/13.059.441 kr, var en av Europas bästa hästar när hon tävlade. Storebror Kennedy, helbror, var i final i Derbyt ifjol. Kvalad som tvååring på 1.26,1g/2.160.
”En väldigt fin märr, den av Lisa Americas avkommor som det strulat minst med under uppträningen. Hon är lat och när det gäller Joke Face-märrar är det en positiv egenskap. Debuterar inom kort och kan nog bli bra.”

Doris Day – sto e. Maharajah – Loppan
Ägare: Stall Adiel
Mormor Kiss Me Once är syster till Sprintermästaren-vinnaren Happy Days (e. Dream Vacation) 1.10,7ak*/1,3 mkr.
”Halsopererad, nyss tillbaka i träning. En välväxt stor märr som det definitivt finns anledning att ha hoppet kvar om, även om det dröjer till sommaren innan hon är startaktuell.”

Enjoy Cash – valack e. Djali Boko – Enjoy Ribb
Ägare: Dorisol AB, Whap Capital AB & Elloan AB
Stammar tillbaka på Grace Ribb 1.14,1ak/2.029.800 kr. Köptes för 300.000 kronor på Kriterieauktionen.
”Var tidigt fin, men har bland annat haft en harhas. Det är en riktigt snabb häst som är på gång, men behöver någon månads tung träning till innan han är kvalklar.”

Hamilton d’Am – hingst e. Bold Eagle – Kalmie Melody
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd.
Franskfödd. Kalmie Melody har lämnat Derbyvinnaren Joke Face 1.10,3ak/7.231.968 kr. Köpt på aktionen Ventes du Trotteurs i Deauville för 23.000 euro. Kvalad på 1.21,2g/2.160 den 18 mars.
”Riktig råstyrka och bra inställning, han blir intressant för Frankrike senare under säsongen. Rullig och grön och får börja starta här hemma innan vi tittar i de franska propositionerna.”

Franskfödde Hannibal Face kollar in sig själv på filmen under Kolgjini Sale 2018, där han ropades åter för 1,1 miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hannibal Face – hingst e. Bold Eagle – Casualty of Love
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Franskfödd. Stammar tillbaka på Dimitrias möderne via Ma Crown/Une Crown. Mamman Casualty of Love (e. Goetmals Wood – Ma Crown) är syster till Royal Crown (e. Love You) 1.10,7/525.000 euro, Une Charme Fou (e. Love You) 1.12,3/370.000 euro, Diamond Crown (e. Repeat Love) 1.12,9/165.000 euro och Fame And Fortune (e. Sam Bourbon) 1.11,3/110.000 euro. Kvalad i augusti som tvååring på 1.21,2g/2.160.
”Det här kändes som en flygmaskin. Men så började han trava allt sämre. Fyra veterinärer har letat efter fel utan att hitta något och nu kastrerar vi som en sista chans. Det kan vara testiklarna som är hans problem”.

Hilarious Am – sto e. Cantab Hall – No Better Kronos
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm. 2 st: 0–1–1, 1.14,5ak, 47.051 kr
Mormorsmor är Ina Scot. Mamman No Better Kronos (e. Varenne – Nordicgoldnovember), syster till Premier Kronos (e. Donato Hanover) 1.10,9/1,9 mkr och October Kronos (e. Varenne) 1.10,9/1,7 mkr och  har lämnat Clemenza Am (e. Muscle Hill) 1.10,8ak/2,0 mkr. Fanns hos Marcus M Melander i USA som tvååring där hon gjorde sin enda start i juli på 1.14,5. Årsdebuterade som trea på 1.16,1/2.160 den 18 mars.
”En stor märr som ändå bär upp sig. Var gänglig och ofärdig när hon kom från USA, men har lagt på sig på väldigt bra sätt över vintern. Hon höll fint i första starten för oss. Det är det snabbaste treåriga sto jag kört och hon har siktet inställt på sommarens storlopp.”

Let’s Face’em ropades in för 650.000 kronor på Sweden international Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Let’s Face’Em – hingst e. Bold Eagle – Face’Em
Ägare: Classic Goal AB, med flera. 4 st: 0–1–0, 1.17,9m, 34.000 kr
Mamman Face’Em (e. Offshore Dream – Tuula Boko) 1.12,7ak/2,2 mkr vann Oaks. Köptes för 650.000 kronor på Sweden International Yearling Sale. Galopp i ledningen 700 kvar i årsdebuten den 4 mars, tvåa på 1.17,9/2.140 i sitt första felfria lopp på Jägersro i tisdags.
”Debuterade redan Åbergskvällen som tvååring men är ändå inte tidig. En riktigt häftig häst när det flyter för honom men samtidigt är det en ”flumpelle” som vinglar, rullar och far. Först till hösten lär han ha mognat, tills vidare får han starta på för att lära sig och utvecklas.”

Titan Yoda – valack e. Ready Cash – Kristall Tilly
Ägare: Lillprinsen HB, Sollentuna
Mamman Kristal Tilly (e. Lindy Lane – Wilma Till) stammar tillbaka på Cikora Tilly; samma toppmöderne som till exempel Victory Tilly. Kvalad i Frankrike på 1.19,3/2.000 i juni som tvååring, kom sedan till Kolgjini i juli.
”Liksom Billions tränades han upp i Frankrike och var finare än denne. Startklar i höstas men blev krasslig och då bestämde vi att vänta till treåringssäsongen. Han kändes riktigt fin i vinterträningen, men blev också skarpare och när han började vägra vända på träningsbanan fick han bli valack. Ska gå ett banjobb inne på Jägersro denna vecka, är det bra startar han inom kort. Här finns mycket Ready Cash gällande kapaciteten, men också psyket så det gäller att hålla honom lugn.”

Trollhunter – valack e. Djali Boko – Zerbina
Ägare: Knutsson Trotting AB, Göteborg
Mormors mor är Plant The Seed (e. Arndon – Lovely Pride)  1.11,6ak/3,2 mkr. Kvalad som tvååring på 1.20,3/2.140.
”Han kvalade på en bra tid, men var samtidigt trög och lat och bromsade, så han kastrerades. Har inte gjort några fel sedan dess och är nästan startklar. Han komma att klara sig bra.

Fakta

Auktionspriser

Priserna på Face-uppfödningarnas ”V-hästar” på Kolgjini Sales 2018 som nu är i Kolgjinis träning:
Hannibal Face (FR) – 1.100.000 (åter)
Vanadium Face – 200.000 kr (åter)
Vanessa Face – 130.000 kr (åter)
Variolite Face – 100.000 kr (åter)
Varjak Face – 250.000 kr (åter) 
Very Gone Face – 150.000 kr (åter)
Vogue Face – 70.000 kr (åter)
Vega Face – 50.000 kr (åter)
Victoria Face – struken
Vindaloo Face – 1.050.000 kr (Anders Friberg)
Violette Face – 100.000 kr (åter)
Viva La Vida Face – 70.000 kr (åter)
Vogue Face – 70.000 kr (åter)
Vulnerable Face – 100.000 kr (Patrik Andersson)

Expandera

Valuable Face – sto e. Joke Face – Ebony Kronos
Ägare: Whap Capital AB & Lutfi Kolgjini AB
Mamman Ebony Kronos (e. Pine Chip –Working Gal) 1.12,6ak/1,6 mkr har lämnat Target Kronos (e. Raja Mirchi) 1.09,9ak*/3,4 mkr och Olympic Kronos (e. Viking Kronos) 1.10,9ak/3,0 mkr, samt Rhythm Kronos (e. Viking Kronos), mamma till Derbyvinnaren Attraversiamo (e. Kiss Francais) 1.10,5am*/8,2 mkr. Kvalad som tvåring på 1.19,6/2.140, struken för feber vid tilltänkt debut på Åby i onsdags.
”Ebony Kronos har präglat alla sina avkommor och i den här finns inte spår av pappan Joke Face. En kompakt biffig typ, häftig märr som jag verkligen gillar. Syskonen har varit bra och jag tror den här blir duktig också.”

Pasithea blev en årgångstopp och det är de stora årgångsloppen som gäller för Vanessa

Vanadium Face – hingst e. Joke Face – Preciousmetal U.S.
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från ett topproducerande möderne som producerat till exempel Passionate Glide (e. Yankee Glide) 1.09,9/$2.100.000 och avelshingstarna Muscle Massive, Muscle Mass och Mr Vic. Kvalad som tvååring på 1.26,0/2.140 meter.
”Gjorde länge allt rätt, men när det närmade sig att bli startklar var det något som inte stämde. Vi backar därför bandet lite och ser om det går att hitta rätt spår igen.”

Vanessa Face – sto e. Joke Face – Olivia America
Ägare: Stall Segerhuva. 4 st: 0–1–1, 1.16,6k,  41.000 kr
Kommer från toppstoet Dimitrias möderne. Mamman Olivia America (e. Andover Hall – Berta’s Crown) har lämnat Viking America 1.11,8ak/1,3 mkr. Köptes för 160.000 kr på Kolgjini Sale. Hängde med på 1.16,9/2.140 i årsdebuten 14 mars. Startade i Silverstoet som tvååring, galopp i första kurvan där.
”Hon hade vilopuls efter årsdebuten nyligen. Jag gillar henne skarpt, inställningen är den helt rätt, och efterhand kommer hon att få upp farten. Det är väldigt mycket Pasithea Face över henne och jag får enormt god feeling av att köra henne. Pasithea blev en årgångstopp och det är de stora årgångsloppen som gäller för Vanessa i år.

Variolite Face – valack e. Joke Face – Opale Lavec
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från samma möderne som Mr Lavec (e. Speedy Somolli – Kramer Samba) 1.11,2ak/13,5 mkr. Kvalad som tvååring på 1.19,8/2.140.
”Liksom med Vanadium Face uppstod problem när han var startklar. Kan vara reda att starta till sommaren.”

Varjak Face som 1,5-åring på auktion. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Varjak Face – hingst e. Joke Face – Hepburn Broline
Ägare: Stråheds Holding AB & Lutfi Kolgjini AB
Mamman Hepburn Broline (e. Pine Chip – Rapide H.) 1.11,6ak*/1,1 mkr har lämnat E3- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Princess Face 1.11,1ak*/4,6 mkr. Kommer från toppstoet Dimitrias möderne. Mormor Rapide H. sprang in 2,4 mkr. Kvalad på 1.17,9g/2.160 den 18 mars.
”En häftig häst med stjärnpsyke. Det lyser om honom, han är väldigt kaxig. Men när man är ute och kör och ger signalen att det är dags att jobba är det som att knäppa på en knapp och han har fullt fokus direkt. Det här kan vara en riktigt bra häst och han debuterar inom kort. Samma mamma som Princess Face dessutom, här finns alla ingredienser som behövs.”

Vega Face – sto e. Joke Face – Reva L.B.
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd. 1 st: 0–0–0, 1.23,2m, 7.000 kr
Kommer från Winky’s Gills (e. Bonefish – Lassie Blue Chip) 1.11,7ak/$472.000 och därmed Lady Ann Reeds toppmöderne. Mormors mor Winky’s Goal (e. Armbro Goal – Winky’s Gill) 1.11,4/$845.000 är syster till toppavelshingsten Supergill (e. Super Bowl – Winky’s Gill) 1.10,6ak/$664.000. Galopp i rygg på ledaren 700 kvar i debuten i Kalmar i mitten på mars.
”Det var en oerhört svår bana den kväll hon debuterade, så vi glömmer det loppet. Det är ingen stjärna, hon får starta på och förhoppningsvis försvinner de vingliga tendenserna när hon får rutin.”

Very Gone Face – sto e. Joke Face – Out Of The Game
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kommer från samma möderne som USA-kulltoppen Southwind Frank (e. Muscle Hill – Flawless Lindy), 1.09,8ak/$2.100.000. Kvalad som tvååring på 1.23,8/2.140.
”Det kanske inte låter så bra att säga att hon är väldigt vanlig, men i det ingår att hon är okomplicerad och alltid gör precis vad man begär. Det tycks finnas snabbhet också, så det här han vara en sådan som överraskar positivt när det blir tävlingsallvar. Är startklar.

Victoria Face – sto e. Joke Face – Kingly Pride
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mamman Kingly Pride (e. Defi d’Aunou – Elitloppa) 1.13,3/1,5 mkr har lämnat franskfödde Capone Face (e. Ready Cash) 1.12,5/€154.000. Mormor Elitloppa (e. Kimberland – Taorestane Captain) 1.11,7ak/3,4 mkr har utöver Kingly Pride lämnat två avkommor över 100.000 euro och Reality Pride (e. From Above), mamma till Derbyvinnaren Who’s Who (e. Maharajah) 1.11,1am*/7,0 mkr
”Skulle debuterat i Halmstad i måndags, men var inte helt kurant och ströks. Det fattas styrka ännu, men inställningen är det inget fel på. Man får dock passa sig – hon är ilsken!”

Vindaloo Face kommer från det toppmöderne som bland annat lämnat Raja Mirchi, Lavec Kronos och Green Manalishi. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vindaloo Face – hingst e. Joke Face – Jolokia
Ägare: Whap Capital AB, med flera
Mamma Jolokia (e. Dream Vacation) är undan Elitstoutnämnda Dame Lavec (e. Quito de Talonay – Kit Lobell) 1.14,3al*/680.000 kr och syster till Elithingstutnämnde Raja Mirchi (e. Viking Kronos) 1.08,9ak/8,7 mkr, Lavec Kronos (e. Enjoy Lavec) 1.09,9ak*/5,8 mkr och Naga Morich (e. Enjoy Lavec), mamma till Green Manalishi (e. Muscle Hill) 1.08,7ak*/10,2 mkr.
”Förmodligen min bästa treåring, men som tyvärr haft skadebekymmer på vägen. Jag kommer ihåg att när jag såg honom inför auktionen att det var hästen som stack ut och jag skulle bara ha honom och fick ihop ett gäng som kunde köpa in hästen (kostade 1.050.000 kr, reds.anm). Han är en bit efter men har sådan extrem grundfysik så håller han bara ihop är han ikapp de andra på nolltid och ute i sommar.”

Violette Face – sto e. Joke Face – Chiba de Vandel
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Kvalade på 1.20,4/2.140 på Jägersro i tisdags.
”En häst man bara kan tycka om…Hon är lat och slö och så rund om magen att man tror hon trycker i sig en hel halmbal varje dag. Samtidigt gör hon precis vad man begär i jobben. Nu får hon kvala och börja starta så får vi se vad som händer.”

Viva la Vida Face – valack e. Joke Face – Que Sera Sera
Ägare: Lutfi Kolgjini, Veberöd
Kommer från samma möderne som USA-kulltoppen Southwind Frank (e. Muscle Hill – Flawless Lindy) 1.09,8ak/$2.100.000. Kvalade på 1.17,1/2.140 på Jägersro i tisdags.
”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren. Var väldigt positiv i kvalet i tisdags!”

Det får väl varningslamporna att lysa för de flesta

Vogue Face – hingst e. Joke Face – Let’sdance America
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mamma Let’sdance America (e. Deweycheatumnhowe – Dance Of Joy) är syster till Buzz Mearas (e. Dream Vacation) 1.09.7ak/2,6 mkr). Mormor Dream Of Joy (e. Victory Dream – Astoria Lobell) 1.12,7ak/$826.000 var ett toppsto i kullen. Kvalad i november som tvååring på 1.20,5/2.160.
”En fux efter Joke Face, det får väl varningslamporna att lysa för de flesta. Visst, de vassa tendenserna finns där. Men det är en fin häst och skötaren har gjort ett toppjobb i vinter, kört varenda meter i ryggar. Påminner i typen mycket om Moruga, som hade varit en kanon om han haft fräschören med sig, Jag var positivt överraskad i kvalet och fick intrycket att det är en häst som växer på banan. Startar inom en månad.”

Vulnerable Face – valack e. Joke Face – Staro Borderline
Ägare: Lutfi Kolgjini AB, Veberöd
Mödernet stammar från Ambro Flight (e. Star’s Pride – Helicopter) 1.14,0ak/$493.000. Diskvalificerad för galopp i kvallopp i tisdags, anmäld till nytt kval på tisdag.
”En väldigt stor häst som behövde vinterträningen. Rullig typ, men kommer att kunna hålla hög fart länge när han blir ännu starkare. Har nära till start, men det är till hösten vi räknar med att det ska börja hända saker.”

Mer läsning:

Daniel Redén om sina treåringar.

Svante Båth om sina treåringar.

Robert Bergh om sina treåringar.

Jörgen Westholm om sina treåringar.

Mattias Djuse om sina treåringar.

Peter Untersteiner om sina treåringar.

***

Treåringstränare 2019

 1. Svante Båth, Solvalla – 9.659.700 kr
 2. Robert Bergh, Åby – 9.323.900 kr
 3. ?
 4. Daniel Redén, Solvalla – 7.033.200 kr
 5. ?
 6. Mattias Djuse, Solvalla – 6.528.700 kr
 7. Peter Untersteiner, Halmstad – 5.821.408 kr
 8. Adrian Kolgjini, Jägersro – 5.808.900 kr
 9. ?
 10. Jörgen Westholm, Romme – 5.321.400 kr
Fokustema
Italien
Läs senare

Maharajah-dotter vann storlopp

På hippodromen i Pontecagno bjöd Maharajah-dottern Akela Pal Ferm på uppvisning i nyinstiftade storloppet Gran Premio Valentinia (€40.040) när hon besegrade svenskfödda duon Global Trustworthy och Usain Töll.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En postion utvändigt om ledande Aura spelade mindre roll och in slutsvängen tog femåriga Akela Pal Ferm (e. Maharajah-Remilla di Palle) och Antonio di Nardo över kommandot och försvann till en smått överlägsen seger på 1.11,3a/1.600 meter.

Akela Pal Ferm vinner i överlägsen stil.

Alessandro Gocciadoro och Global Thrustworthy (e. Muscle Hill) tog upp jakten från tredje ytter i tredjespår drygt 700 kvar, men kunde aldrig bjuda upp till dans utan fick istället inrikta sig på andraplatsen på 1.11,9. Trea slutade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) på 1.12,0. I det oplacerades skara fanns också svenskfödde Mellby Drake.

Andra storloppsvinsten

Gennaro Casillo-tränade Akela Pal Ferm, 1.10,3*/€117.328, har tidigare vunnit Gran Premio Matti (€40.040) och har också tredjeplatser i GP-löpningarna Mediterraneo, Citta di Follonica och Citta di Treviso.

Ostartade modern Remilla di Palle (e. S.J.’s Photo) har också lämnat trion Zen Pal Ferm (€33.759), Vive le Vent (€28.185) och Bucefalo Pal Ferm (€23.780).

Modern är i sin tur halvsyster med avelshingsten och unghäststjärnan Nad al Sheba (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1*/€304.889, och Ora Pronobis (e. Pine Chip), 1.13,0/€119.474.

Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”ATG är effektivare nu”

Kan ATG öka sin utbetalning till travsporten utifrån resultatet 2021? Blir koncernbidraget mer än 1,5 miljarder kronor? Det är frågor som är aktuella efter presentationen av ATG:s ekonomiska rapport för de nio första månaderna 2021.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det vi har på bordet nu är resultat efter nio månader, resultatdispositionen är en fråga för styrelsen att ta ställning till efter årsskiftet. Vad gäller framtiden lämnar inte ATG några publika prognoser men så klart har vi påbörjat budgetarbetet. Det dröjer minst en månad till innan budgeten är klar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala och fortsätter:

– ATG:s mission är att vara hästnäringens motor och spelbranschens kompass så att en hög andel av bolagets resultat ska gå till ägarna är ju självklart, det är vårt uppdrag helt enkelt

Både travbanor och aktiva har skickat kraftfulla propåer om att utbetalningen från ATG till sporten nu är redo att ökas. Dels i form av ett liksom 2020 starkare koncernbidrag vid årets slut än vad sporten ”lånat” av ATG under löpande verksamhetsåret 2021, men naturligtvis också med en budgetförstärkning för 2022, innebärande en högre månatlig utbetalning (eller om man så vill ett större lån) än sporten har sedan spelmarknaden omreglerades årsskiftet 2018-19, vilket innebar skifte till nuvarande modell för hur pengarna rör sig mellan ATG och ST.

ATG kan nu peka på ett fantastiskt lyft av rörelseresultatet jämfört med 2019, med hela 382 miljoner kronor för de nio första månaderna. Det är från detta resultat en eventuellt höljd utbetalningsnivå kan hämtas. Men det gäller ju då att ha en viktig sak i minnet: 2019-nivån resulterade ii ett illrött underskott utifrån den utbetalningsnivå till banor och aktiva som då gällde, och som därför justerades ner med storleksordningen 80-100 miljoner under 2020.

Fakta

Helårsresultat

ATG:s rörelseresultat helår efter skatt

2020: 1.769
2019: 1.162

Koncernbidrag till ST

2020: 1.996
2019: 934

 

Expandera

Det går att göra följande gissning om vad ATG:s styrelse har att ta ställning till där i början av nästa år.

 • Rörelseresultatet för  q1, q2 och q3 2021 är 1.420 miljoner kronor
 • Förändringen under q3 jämfört med 2020 var minus 20 procent
 • Blir förändringen under q4 fortsatt cirka minus 20 procent jämfört med pandemiåret 2020 landar ATG:s rörelseresultat på cirka 1.600 miljoner kronor.
 • Det är 450 miljoner kronor bättre än det svaga 2019 och knappt 200 miljoner sämre än rekordåret 2020. Det pekar mot att utrymmet för koncernbidraget hamnar någonstans i intervallet 1,4-1,7 miljarder kronor. Detta ska alltså kvittas mot vad Svensk Travsport undr året ”lånat” av ATG, vilket lär vara någonstans i häradet av 1,5 miljarder kronor.

Utöver koncernbidraget erhåller sporten cirka 600 miljoner kronor dessutom i ersättning från ATG för sportdata, bild och ljud från tävlingarna

Det är när ATG:s budget är klar Svensk Travsport sedan i sin tur kan sammanställa sin budget för 2022. Där ingår bland annat prispengar och medel för drift och investeringar på banorna, utöver den centrala administrationen.

Rent administrativt fungerar det så att ST under löpande verksamhetsår lånar till driften av sporten och banorna från ATG, utifrån den inför året fastställda budgeten för driften av sporten. Vid varje årsskifte nollställs detta i form av koncernbidrag. Har ATG gått ”bättre än budget” kan en större utbetalning göras än vad lånet under året uppgått till. Det blev fallet efter oandemiåret 2020 då koncernbidraget tangerade 2,0 miljarder. ”Utlåningsnivån” har sedan 2019 varit storleksordningen 1,5 miljarder så efter 2020 blev alltså slutresultatet en förstärkning av ST:s ekonomi med över 400 miljoner kronor.

Å andra sidan behövdes det eftersom utfallet blev precis tvärtom efter 2019. Då blev koncernbidraget inte mer än drygt 900 miljoner kronor och ST hade alltså under året lånat cirka 600 miljoner kronor mer än man i slutändan fick i utdelning från sin i princip enda intäktskälla,  ATG. Följden var en negativ balansräkning på cirka 300 miljoner kronor för ST och att man började 2020 med en kvarstående skuld till ATG på hiskeliga 574 miljoner (!) kronor.

Denna skuld har med hjälp av ATG:s enormt starka resultat under pandemiåret 2020 kunnat regleras. Så nu kan man säga att bordet är rensat gällande att få utrymme att från och med 2022 använda ATG:s nu växande överskott till raka satsningar inom sporten.

Resultatutvecklingen jämfört med 2019 kommenterar Lotta Nilsson Viitala så här:

– ATG hade de tre första kvartalen 2021 en tillväxtökning av nettospelsintäkterna med 20 procent jämfört med 2019, som var ett tufft år. Då hade vi en rörelsemarginal på 27 procent. Efter de tre första kvartalen 2021 är rörelsemarginalen 31 procent. Det innebär att intäkterna har ökat mer än kostnaderna, att ATG är effektivare, säger Lotta Nisson Viitala.

Hittills i år uppgår posten ”fordran koncernföretag” i ATG:s ekonomiska rapport till 1,0 miljarder kronor. I den posten ingår – men annat ingår också, säger Lotta Nilsson Viitala – den där utlåningen till ST till löpande drift av sporten. Samtidigt uppgår ATG:s rörelseresultat de första nio månaderna till 1,4 miljarder. Vilket också avspeglar sig i ATG nu har allt mer välfyllda likvidkonton: 1,5 miljarder kronor. Det skulle också förvåna om inte årets tre sista månader innebär ytterligare förstärkning av resultatet jämfört mef 2019.

Å andra sidan ska man också komma ihåg att det bakom de där 1,5 miljarderna i likviditet döljer sig att ATG fortfarande har cirka en miljard i ”skulder till kreditinstitut”, lån som utagits för att finansiera de stora investeringar som gjorts för att främst etablera de sedan 2019 nya marknadsbenen sport och kasino,. Dessa skrivs nu av (avskrivningarna uppgår i år till cirka 250 miljoner kronor), och som naturligtvis någonstans i framtiden måste regleras och amorteras.

– Det finns också faktorer som vi inte kan påverka som påverkar vad utfallet resten av året blir. En sådan är till exempel hur många jackpotar det blir på de stora höstspelen. En annan är också pandemieffekter. Även om Sverige nu återgått till öppet läge är till exempel fortfarande inte resandet tillbaka till där det var innan pandemin, och resande är en sak som konkurrerar med ATG om människors tid och pengar, säger Lotta Nilsson Viitala.

Fortsatt starka siffror för ATG

 

 

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Lottat till Orsi Mangelli

Den 1 november avgörs årets upplaga av Gran Premio Orsi Mangelli (€256.300) i Turin och idag lottades försöken till det internationella treåringsloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

De fem främsta från varje försök går vidare till final.

Startlistor:

Gran Premio Orsi Mangelli (€22.000)
Försök I:

 1. Caio Titus Bond – Enrico Bellei
 2. Callmethebreeze – Andrea Guzzinati
 3. Cosmo Spritz – Maurizo Cheli
 4. Cronos Degli Dei – Alessandro Gocciadoro
 5. Corazon Bar – Santo Mollo
 6. Carlomagno d’Esi – Mauro Baroncini
 7. Canto dei Venti – Vincenzo Luongo
 8. Capital Mail – Mario Minopoli Jr.
 9. Cocco Bfc – Roberto Vecchione

Gran Premio Orsi Mangelli (€22.000)
Försök II:

 1. Callisto – Vincenzo Gallo
 2. Idefix de Centule – Tony Le Beller
 3. Cash Top – Vincenzo P Dell’Annunziata
 4. Cobra Killer Gar – Alessandro Gocciadoro
 5. Cash Maker – Massimo Castaldo
 6. Croizeross – Giampaolo Minnucci
 7. Caramel Club – Santo Mollo
 8. Chuky Roc – Filippo Rocca
 9. Charmant de Zack – Antonio Di Nardo