Fokustema
Läs senare

Kolgjini sponsras av Legolas.bet

Lutfi Kolgjini bryter vad som hos Svensk Travsport och ATG betraktas som ett tabu – samarbete med ett annat spelbolag än ATG.
– Jag är på väg in i ett sponsoravtal med Legolas.bet. Bara detaljer återstår innan jag skriver på, säger Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Är han rätt kusk för Derbyt? Foto Mia Törnberg
Är han rätt kusk för Derbyt? Foto Mia Törnberg

Legolas.bet var uppe för diskussion när Travtränarnas Riksförbund hade årsmöte för en knapp månad sedan och det fanns en tydlig anledning till det. Det nya Maltabaserade spelbolaget hade under vintern närmat sig TR:s medlemmar med ett utskick om vad det ännu inte igångsatta spelbolaget vill och står för.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg svarade tydligt vad man från ST:s sida ansåg om Legolas.bet: ”Det är en ganska enkel diskussion – vi i sporten har idag ett spelbolag, det vill vi värna och hålla så starkt som det bara går. För oss på Svensk Travsport är det viktigaste i den här frågan att säkra finansiering av vår sport. Det gör vi bäst genom att fokusera på den kommande spelutredningen och arbeta för att villkoren i en kommande omreglering blir så gynnsamma som möjligt för oss. Innan vi vet utfallet av detta är det fortsatt viktigt att värna om sportens egna spelbolag.”

Men nu tar alltså Lutfi Kolgjini steget över till ”andra sidan” sett med ATG/ST-ögon.

– Jag har fört samtal och förhandlingar med Legolas.bets Oscar Croon en tid. Nu har jag bestämt mig för att gå in i ett sponsorsamarbete med dem.

Betyder det att du kommer att synas på travbanorna i Legolas.bet-dress framöver?

– Hur sponsorskapet exakt ska se ut är vi inte klara med ännu. Vi är överens om att börja samarbeta. Men inte klara med vad det konkret blir, säger Lutfi Kolgjini.

Men du är väl medveten om hur väldigt känsligt det här är – för Svensk Travsport och för ATG? Är det en provokation från din sida, en utmaning av hela det nu rådande systemet?

– Det är klart att jag förstår hur känsligt det här är. Det är därför jag funderat länge och haft många långa samtal med Oscar Croon. Det är inget politiskt ställningstagande från min sida utan ett ekonomiskt för min verksamhet. Precis som alla andra har jag gått och väntat på om, och hur, pokalåret skulle uppfyllas, och efter rapporten förra veckan verkar det omöjligt att de får ihop det. ATG säger nu rakt ut att de ska finansiera pokalåret med hjälp av hästsportens fond, och det håller ju inte. Jag driver mitt företag i sporten och måste tänka på den långsiktiga driften av min verksamhet och hur sporten ska leva i framtiden. Att samarbeta med Legolas.bet är därför ren företagsekonomi för mig – inte politik.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport