Fokustema
V75 Årjäng
Läs senare

”Kommer att vara vassare”

Dagens V75-omgång är kryddad med 30 miljoner extra.
Kan en norsk fyraåring som gör debut på svensk mark vara lösningen i inledningen?
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Strong Pepper (V75-1) ståtar med tre raka segrar och är obesegrad felfri 2020. Idag körs fyraåringen av Erik Adielsson för första gången och duon har perfekt spår.

– Han har utvecklats mycket till den här säsongen och vunnit varje gång i år när han gått felfritt. Hästen är egentligen inte osäker utan att han gick felskodd i loppen han felade i. Jag hade varit lite väl snäll i träningen inför förra starten och hästen känns mer på bettet med loppet i kroppen. Han kommer att vara vassare på lördag än vid segern på Jarlsberg. Strong Pepper har vunnit från spets på sistone, men han går även i dödens och bakifrån. Hästen tävlar som vanligt med skor, men eftersom det är voltstart skiftar jag från ”bike” till hybridvagn, säger Rune Flaskerud.

Sulkysports V75-paket med intervjuer och analyser.

Startlistor till Årjängs V75-tävlingar.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-1: 4 Aperfectdream
V75-2: 5 Orlando, 11 Ies Elisabet
V75-3: 6 Euskara
V75-4: 3 Klack Vilja, 9 Emil Mollyn

Fokustema
V75 Dannero
Läs senare

Hovslagarelevens succé i guldtäcket

Hon läser till hovslagare på travskolan på Wången och tränar två hästar på fritiden.
När tolvårige Aas Balder vann ST:s Guldtäcke var lyckan total för norskan Ida Brekke.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Kriteriet och Kriteriestoet var förstås höjdarna när Dannero hade V75-söndag i strålande sol, men det fanns fler godbitar.

Som Aas Balder (e. H.G.Balder) i ST:s Guldtäcke med 150.000 kronor till vinnaren. För 1,5 år sedan köpte norskan Ida Brekke hästen som hon har på Wången, där hon går andra året på huvslagarutbildningen.

Med fyra segrar under en tolvmånadersperiod tog hästen Östersundstravets plats i handicap-loppet på Dannero med kallblod från 14 banor i startlistan.

Mats E Djuse satt i sulkyn för fjärde gången och har lysande facit bakom tolvåringen. Efter dagens triumf ståtar duon med tre segrar och ett tredjepris på de fyra starterna!

Mats körde resolut till ledningen efter 700 meter och fick bestämma farten efter egen bevåg. När det vankades upplopp var konkurrenterna utan chans och Aas Balder vann hur enkelt som helst.

Tredje raka för Redéns förvärv

Övriga V75-avdelningar var utskrivna för varmblod och Catarina Norqvist-tränade From The Mine (e. From Above) och Magnus A Djuse var tillbaka i vinnartagen från ledningen i högsta klassen.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad: 3–4–7–2–6–12–5

Omsättning: 23.686.311 kr

Antal system: 446.854 st

Utdelning, sju rätt: 138.509 kr

Sex rätt: 623 kr

Fem rätt: 37 kr

Expandera

Ledningen var också receptet för Daniel Wäjersten med egentränade Livi Majesty (e. Dream Vacation).

Oskar Kylin Blom var tvåa med Bäcklös Faron i Kriteriet, men hade dessförinnan satt dit Big Cactus Zet (e. Shaq is Back), som tränas av Östersundsamatören Åke Eriksson, i ett flerklasslopp.

Daniel Redéns Stall Zet inhandlade femåriga stoet Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) i slutet av april. Efter fjärdeplatsen i första starten för Redén har nu stoet tre raka segrar och klassklättningen fortsätter. Dagens triumf tog efter efter hastigt angrepp från tredje utvändigt 800 meter från mål och svepning till ledningen in i slutsvängen.

Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Är Williams en ny Etain?

Han var ganska oansenlig, travade rackigt och var mer eller mindre okänd för den stora svenska spelarkåren fram till genombrottet.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Har karismatiske Etain Royal en efterträdare i fuxige Don Williams? Foto StallTZ
Har karismatiske Etain Royal en efterträdare i fuxige Don Williams? Foto StallTZ

När Etain Royal kom till Finland som sjuåring 1999 började han rada segrar och drogs till Solvalla för Harper Hanovers lopp sista helgen i maj.
Efter att ha tuggat ned motståndarna för Jorma Kontio till 40 gånger pengarna följde ett segertåg i långloppen runt om i Sverige innan Etain Royal 2001 tog upp kampen med eliten, Han vann Olympiatravet 2001, var med i Elitloppet (trots distansen!) och stoppade inte karriären förrän 27 december 2006, som 14-åring. Då med 61 segrar på 191 starter och nära 15 miljoner kronor intjänat.

Men varför denna historielektion i finsk-franska travikoner?
Svaret är förstås Don Williams (e. Opus Viervil). Den franske sjuårige fuxen har imponerat stort i sitt nya hemland Finland, men är allt annat än enkel att sätta in i Åby Stora Pris. Senast travade hästen 1.12,9/3.140 meter och flög ifrån sina motståndare utan att se det minsta ansträngd ut.
Don Williams tränades och kördes i Frankrike av Emmanuel Allard som bland annat vann två lopp med sin stjärna på Vincennes, det senaste i september 2019. Men Don Williams har aldrig räckt mot de bästa, innan han gick till Finland.

”Feeling att han gör en bra prestation”

Där har Markku Nieminen plockat fram flera nya växlar och även om känslan är att det blir svårt att räcka mot de bästa, så gnager det lite i ”Etain Royal-tarmen”.
– Don Williams har varit fin att resa med och åkte onsdag kväll. Först stoppade han hos Mika Forss, sedan fortsatte han till Åby och karantänstall, berättar Markku Nieminen.
Hur ser du på din hästs chanser?
– Jag tippar vanligtvis uselt! Men jag har i alla fall feeling för att han gör en bra prestation. Spåret har ingen större betydelse då han inte är snabb bakom bilen, men hästen är desto starkare.
Några ändringar?
– Det har spekulerats kring skoryck, vilket i så fall blir första gången i vår regi. Just nu lutar det åt skor runt om. Skulle banan vara helt perfekt så kanske…men å andra sidan tror jag inte att det skulle ha så stor effekt.
Sista jobben?
– Han känns kanon i träningen och vi skulle inte åka om vi inte trodde på vår häst, säger Markku Nieminen.

Här är Sulkysports tipsgenomgång med analyser, intervjuer och fakta inför V75-omgången på Åby i eftermiddag!

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tarzans omöjliga rekord

Bara Ron Burke bättre än Nancy Takter. Hambletonian-vinnare struken. Vill maximera antal hästar från en och samma tränare. En slagkraftig kombination? 119 spelbutiker stängs. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid” sju.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se

1 Röster höjs i Italien om att maximera antalet hästar från en och samma tränare i ett och samma lopp lopp efter Alessandro Gocciadoros framfart i storloppen den senaste tiden. Efter förra helgens framgångar i Gran Premio Riccardo Grassi (€50.050) i Cesena där Gocciadoro-tränade hästar lade beslag på de fyra första placeringarna – Arazi Boko, Vesna, Ua Huka och Sonia – i loppet och även hade en femte häst till start – oplacerade Visa As – ropades det efter att sätta tak för antalet hästar från en och samma tränare.

Alesssandro Gocciadoro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Och inte är det mycket bättre på söndag när Gocciadoro startar åtta av stallets 14 hästar i Gran Premio Citta’ di Torino i Turin. Coktstiles ägare lär vara den som går i bräschen för ”uppropet”.

I Frankrike finns det en regel som säger max fem hästar från en och samma tränare och högst fyra hästar från en och samma ägare i ett lopp, men Italien saknar regler för detta.

Samma visa är det i Sverige. Här finns inga regler för hur många hästar en och samma tränare/ägare får starta i ett lopp. Stefan Melander både tränade och ägde samtliga tolv startande i ett lopp för hästar med högst 798.000 kronor i Eskilstuna den 8 maj 2011.

Tolv hästar, alla tävlande i Stall T.Z:s världsberömda färger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Varken förr eller senare har detta slagits även om Melander nio år tidigare – 18 mars 2002 på Romme – hade nio av tio startande när Scarlet Knight segrade och den tionde hästen tränades av hans sambo Catarina Lundström. Tolv hästar från en och samma tränare (Stefan Melander) och ägare (Stall T.Z.) är unikt i världen. Resultatlistan kan beskådas nedan:

***

2 Att Muscle Hill och Ready Cash är världens två ledande avelshingstar är det nog inte många som ifrågasätter, men hur fungerar egentligen kombinationen Muscle Hill-Ready Cash och vice versa?

I Sverige har två hästar med den kombinationen startat och lika många kvalat. Tyskfödda Rose Hill toppar med 50.500 kronor efter ha vunnit Tvååringspremiären på Åby igår och Global Beware är tvåa med 6.000 kronor på kontot.

Den som lyckats bäst hittills i världen är Lucas Wallins treåring Light Blue Movers (e. Ready Cash-Prinsessa e. Muscle Hill) som tagit rekordet 1.12,0 och tjänat 10.100 dollar. Nedan hittar ni listan över de hästar som startat i Sverige:

Namn (kön/ålder/stam) – Rekord/kronor

 • Global Beware (v 3 år e. Ready Cash-Differenceadaymade e. Muscle Hill)
  – 1.16,4m/6.000 kr
 • Rose Hill (s 2 år e. Ready Cash-Raspberry Diamant e. Muscle Hill)
  – 1.15,4ak*/50.500 kr
 • Mellby Jinx (s 2 år e. Ready Cash-Heaven’s Door e. Muscle Hill)
  – kvalat på 1.17,9
 • Heaven Mearas (s 3 år e. Muscle Hill-Creme de la Creme e. Ready Cash)
  – kvalat på 1.21,4.

***

3 John Cashman Memorial ($291.350) på lördag blir en attraktion fattigare sedan Luc Blais tvingats stryka fjolårets Hambletonian-vinnare Forbidden Trade. Här är startlistan till loppet!

***

4 Årets viktigaste dag står för dörren på Meadowlands imorgon och totalt tävlas det om 3.693.150 dollar i 16 löpningar, vilket motsvarar drygt 32 miljoner kronor.

Nancy Takter är vassast av alla svenska tränare i Nordamerika i år. Foto Jeannie Karlsson

Svenskarna har det ordentligt förspänt och räkna med att det kommer att fyllas på en hel del dollarbuntar på tränarkontona efter lördagens tävlingar.

Nedan kan ni se vilka blågula tränare som lyckats bäst i ”Svensktoppen” i Nordamerika i år per den 5 augusti.

Nancy Takter är i topp med 1.558.550 dollar. Håller hon den topplaceringen efter lördagen?

Namn – Resultat – Prispengar

 1. Nancy Takter – 122 st: 48-24-10, $1.558.550
 2. Åke Svanstedt – 169 st: 30-27-27, $1.309.584
 3. Marcus Melander – 111 st: 26-14-19, $1.210.991
 4. Anette Lorentzon – 320 st: 52-57-34, $576.586
 5. Per Engblom – 95 st: 11-18-17, $533.761
 6. Lucas Wallin – 33 st: 7-1-7, $180.744
 7. Jenny Melander – 80 st: 16-10-11, $163.895
 8. Susanne Kerwood – 51 st: 6-6-5, $77.812
 9. Jenny Bier – 42 st: 7-6-9, $74.334
 10. Michelle Crawford – 53 st: 6-12-8, $53.521
 11. Jonas Czernyson – 37 st: 0-5-5, $48.191
 12. Susanne Kovacic – 6 st: 1-0-0, $5.954
 13. Jan Johnson – 3 st: 1-1-1, $4.150

Fotnot: Ron Burke är vinstrikaste tränaren i Nordamerika i år med 6.153.842 dollar. Nancy Takter är tvåa, Åke Svanstedt femma och Marcus Melander åtta.

***

5 Bookmakerfirman William Hill kommer att stänga 119 spelbutiker i England, rapporterar racingpost.com på grund av Covid-19. Under 2020 har William Hills intäkter fallit med 32 procent. Ifjol stängde William Hill 713 spelbutiker och då hade inte corona-panademin ens startat…

***

6 Umåker (första start 18.20) är kvällens huvudbana med huvudlöpningen Norrländska Elitstoet med 14 kallblodsston utspridda på tre volter. 100.000 kronor väntar vinnaren i loppet som tidigare räknades lite som ”inofficiellt SM” för kallblodsston innan första svenska mästerskapet avgjordes 2002.

De mest meriterade stona startar från 40 meters tillägg och här finns Alf Jonssons toppsto Granetta (e. Tekno Odin), som äntligen fick till det i senaste starten då hon både höll sig från galopp och vann. Även Järvsöamatören Lars-Erik Karlssons äldre stjärna Alfie (e. Järvsöfaks) har 40 meter att plocka in på startfållans enda häst, Höstbolillemor (e. Tangen Scott), som är tillbaka på banan efter fölning. Hon vann i sin första start på över två år , sedan hon förra året fött ett stoföl med Tekno Odin som pappa.

Gävle (första start 12.20) kallar sina lunchtävlingar ”Crazy Friday” och det blir både 1.140-meterslopp för kallblod, nollopp över lång distans och 40 meter som enda tillägg, medan fredagens dubbla saxbanor är Kalmar (18.25) och Årjäng (18.30).
Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

7 På tal om Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston. Efter att ha blivit mamma kom Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) tillbaka till tävlingsbanan och vann SM både 2016 och 2017.

Stjärnblomster. Foto Mathias Hedlund

Nu är det dags för dottern Stjärnblomsters (e. B.W.Moddes) comeback. I 1.140-metersloppet i Gävle på lunchen idag gör hon sin första start sedan finalen av norska Stoderbyt i september 2018. Där slutade hon tvåa och satte punkt för två framgångsrika unghästsäsonger, där hon tog största segern i Derbystoet i Östersund.

Totalt har Stjärnblomster gjort tolv starter, vunnit sju och tagit fyra andraplatser. Totalt har hon tjänat – något försmädliga – 999.943 kronor.