Fokustema
Kallblod
Läs senare

Köper toppstammade fölston från Norge

Monster Trav har klivit fram som en av landets största hingsthållare.
Nu satsar Fredrik och Michaela Fransson mer på egna uppfödningen också.
Tre fint stammade fölston har köps från Norge.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik Fransson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fredrik Fransson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Monster Trav hade sju avelshingstar förra säsongen med fullbokade Odd Herakles (e. Moe Odin) som det stora dragplåstret.

– Vi kommer att ha en väldigt bra hingstpark i år igen. Vi hade cirka 370 kallblodsston som anlitade våra hingstar 2021 och med de hingstar vi har klart till 2022 kommer vi att kunna ta emot ungefär lika många, säger Fredrik Fransson.

Hingstarna det handlar om nästa år är Ingbest, Ängsborken, Tekno Jerven, Monster Monsun, Monster Mustasch, Bäcklös Faron och varmblodet Hayden Hanover.

Nu satsar Fredrik och hustrun Michaela ytterligare på den egna uppfödningen. Tre kallblodsston från Norge har inhandlats som fölston.

– Eftersom vi har sagt att vi ska bli uppfödarchampions i Sverige så gäller det att jobba på och ta vara på möjligheterna när de dyker upp, säger Fredrik Fransson i ett pressmeddelande.

Odd Herakles vann Sven O Perssons Minne. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Här är de blåblodiga stona det handlar om:

  • Lykke (5 år e. Norheim Faksen-Tekno Mor), 1.30,2m/65.781 kr
    – modern är helsyster med Tekno Odin, går till avel direkt
  • Odd Harmonia (4 år e. Voje Faks-Odd Athene), 1.30,0m/91.500 NOK
    – modern är halvsyster med Odd Herakles, ska tävla i vinter
  • Lille Olga (7 år e. Moe Odin-Perle Lill), 1.24,7ak/438.760 NOK
    – har vunnit tio av 37 starter, däribland Stokriteriekval

Fransson kommer att använda egna hingstar när de tre nyförvärven ska betäckas till våren. Lykke och Odd Harmonia betäcks med nykomlingen, fyraårige Monster Mustasch, som travade 1.22,2ak i somras, medan Lille Olga får besök av Monster Monsun, som i sin första kull på blott två hästar födda 2017 lämnat just Monster Mustasch och årets vinnare av norska Stoderbyt, Monster Merete, 1.26,1m*/1.499.364 norska kronor.

– Jag vill ha championhingsten Bork Odin i tredje generation både på mor- och farsidan. Det får vi med Odd Harmonia och Monster Mustasch. Det var den detaljen som fick mig att gå igång extra mycket, säger Frasse.