Fokustema
Örebrotravet
Läs senare

Körde jobb med struken häst

Startförbud i tre veckor, 600 kronor i böter för att ha brustit i sitt tränaransvar och 2.000 kronor för olämpligt uppträdande. Det gick hett till efter ett kvallopp på Örebrotravet igår sedan en häst blivit struken för orent trav och tränaren Petter Karlsson kört ett jobb direkt efter kvalet gått i mål.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Petter Karlsson dömdes både för olämpligt uppträdande och för att ha brustit i sitt tränaransvar efter ett kvallopp i Örebro igår. Foto Hanold/ALN
Petter Karlsson dömdes både för olämpligt uppträdande och för att ha brustit i sitt tränaransvar efter ett kvallopp i Örebro igår. Foto Hanold/ALN

– En jättemärklig situation som jag också lyft till Svensk Travsport nu på morgonen för att höra hur vi ska bete oss i framtiden om något liknande kommer att uppstå igen, säger Örebrotravets måldomare Stefan Kanestad, och fortsätter:

– Petter Karlsson var ute och värmde Dancing Queen innan tävlingarna och jag satt och tittade hästen i några varv och den såg inte bra ut, den var oren i travet.

”Skulle inte få starta”

Örebros måldomare tog kontakt med veterinären Caroline Eklund och sedan kom Dancing Queen ut och gjorde en provstart.

– Då såg hon likadan ut. Vi ringde ner till Caroline och bestämde att hästen inte skulle starta. Efter det kallades Petter Karlsson ner till defileringsvolten för att prata med Caroline Eklund. Vi lade på luren och sedan såg vi att Petter åkte ut i rätvarv och gjorde en snabbare provstart.

Efter det ringde Stefan Kanestad till Caroline Eklund och frågade vad som hände eftersom hästen inte skulle få starta.

– Hon blev lite förvånad och Caroline Eklund ansåg att de var överens om att hästen inte skulle få starta.

”Viftar med händerna i ren protest”

Kvalet genomfördes efter att Dancing Queen strukits ur loppet.

– Efter kvalet öppnar vi banan för värmning och då kommer Petter ut med samma häst igen och kör ett jobb i tre rätvarv. Varje gång han passerar oss i måldomarnämnden viftar han med händerna i ren protest mot oss som att vi tagit fel beslut, säger Kanestad, och fortsätter:

– Sedan lämnar Petter banan och det dröjer fram till lopp 5 innan vi får kontakt med honom. Någonstans hoppades vi att han skulle ha lugnat ner sig och kunna hålla en diskussion med honom. Samtalet blev inget bra, utan det eskalerade och vi fick veta hur inkompenta vi var.

Lyft frågan till Svensk Travsport

Petter Karlsson dömdes till 2.000 kronor i böter för olämpligt uppträdande och 600 kronor för att ha brustit i sitt tränaransvar av Örebrotravets måldomarnämnd. Dancing Queen fick startförbud fram till och med 6 april och friskintyg ska uppvisas innan hon får starta igen.

– Det Petter gör ute på banan, det han gör mot vår veterinär och hur han beter sig i samtalet med oss gör att vi dömer honom för olämpligt uppträdande och går upp ett snäpp mot vad vi brukar.

Örebros måldomare anser också att Petter Karlsson brustit i sitt tränaransvar:

– Han kommer ut med en häst och kör ett jobb när vi strukit den för orent trav och givit hästen friskintyg. Sedan kan man alltid diskutera om beloppet är för lågt satt, eller det vi har gjort. Frågan är redan lyft till Svensk Travsport, till Jonny Staf (domarbas, reds. anm.) och veterinär Antti Rautalinko.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Äntligen seger för Cleangame!

Första segern sedan den 18 januari. Ikväll var det äntligen dags för Cleangame att få vinna lopp igen! I Vichy tog han hem Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) för Jean-Michel Bazire för andra året i rad.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg
Invändige Cleangame och Bugsy Malone var långt före måltrean Eclat de Gloire.

Cleangame (e. Ouragan de Celland-Red Bell) och Jean-Michel Bazire startade med 25 meters tillägg och loppet som innehöll nio hästar (!) kom först iväg i fjärde försöket.

Bazire satte sig lugn i andraspår i ett lopp som anfördes av Etonnant, men dryga varvet före mål tog han sig fram utvändigt om ledaren för att sedan krypa ner i vinnarhålet och ägna sig mest åt halvspårskörning under slutrundan.

Inne på upploppet plockade Cleangame ner ledaren enkelt, men han fick ge allt för att med knapp marginal hålla undan för Bugsy Malone (e. Ready Cash) på topptiden 1.11,0/2.975 meter.

Segertiden var en tiondel från Aubrion du Gers banrekord från 2018 – också satt i Grand Prix du Conseil Municipal.

Tappade stilen under våren

Innan kvällens triumf har Cleangame haft det motigt. Han galopperade i sin comeback i Prix des Ducs de Normandie i Caen, var regelrätt slagen tvåa efter Enino du Pommereux i Prix Chambon P på Vincennes och därefter blev det en ny galopp i ett försök i Grand National du Trot i Maure de Bretagne.

Senaste segern togs alltså i Prix de Brest (€90.000) på Vincennes den 18 januari och det var för övrigt sjunde raka triumfen i det läget för hans del.

Åttaårige valacken Cleangame är undan Red Bell (e. Jag de Bellouet) och hon kom aldrig ut på tävlingsbanan. Mormor Danae Grandchamp (e. Nicos du Vivier), 1.17,5/€163.822, har lämnat Nippy Girl (e. Ginger Somolli), 1.11,6/€431.300, och Millenium (e. Quito de Tallonay), 1.12,3/€307.980.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Enkel promenad på Enghien

Andraplatser i såväl Prix Roquepine som Prix Ozo och idag tog Havanaise hem Grupp III-loppet Prix de Berlin (€60.000) för treåringar på Enghien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni

Francois Pierre Bossuet körde till täten efter 200 meter med Havanaise (e. Ricimer-Version Philo) och sedan kunde ekipaget dirigera i behaglig fart. Första 1.875 meterna gick inte fortare än 1.20,4.

Över upploppet var aldrig Bossuets häst hotad och det treåriga stoet kunde vinna säkert på 1.17,1/2.875 meter före Hussard du Landret (e. Bird Parker) och Hirondelle Sibey (e. Gazoullis), som noterade 1.17,1 respektive 1.17,2.

Förra året vann Bossuets sto ett lopp. På Vincennes tog hon hem Prix de Chatellerault (€44.000) och var också tvåa i Prix Marcel Dejean bakom toppstoet Havana d’Aurcy.

Havanaises mor Version Philo (e. Philotenor), 1.14,4/€43.590, har sin första avkomma i Francois Pierre Bossuets travare. Själv är hon undan Lais de Vandel (e. Podosis), 1.15,8/€69.860.

Inga framgångar för Malmqvist

Tomas Malmqvist tävlade också på Enghien och bäst gick det för Howdy Partner (e. Repeat Love) med en sjundeplats på 1.15,6a/2.150 meter i Prix de Menilmontant (€26.000), värderad till 260 euro. Vann gjorde Hamigo (e. Charly du Noyer-Nalara) och Mattieu Mottier på 1.15,2.

Calle Crown slutade oplacerad i Prix de la Manche (€67.000) på 1.14,7 efter en resa i tredje inner och när luckan kom på upploppet hände ingenting. Spetsvann gjorde Delfino (e. Speedy Blue-Miss Volo) för Mathieu Mottier på 1.14,1/2.875 meter.

Fokustema
Jarlsberg
Läs senare

Jättefavoriten vann efter dramatik

Another Creation var som 1,10-spelad gigantisk favorit i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix, men körande Kristian Malmin bör rimligtvis satt hjärtat i halsgropen under resans gång.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Från innersniffen bakom bilen lyckades nämligen inte Quite Easy U.S.-dottern svara ut Jan Kristian Waaler-tränade Lucky Queen Soa (e. Make it Happen).
När det därtill fyllde på i andraspår satt Another Creation fast i vinnarhålet, men det uppskruvade tempot skördade sina offer.

1.11,6 som varvnotering gjorde att luckan uppenbarade sig vid upploppets början och 50 meter före mål tog sig Another Creation förbi Fidanza (e. Pastor Stephen) som hade skaffat sig grepp en bit ut i banan.

Segertiden skrevs till 1.12,8a/1.609 meter och förstapriset uppgick till 150.000 norska kronor. I fjol slutade stoet trea i Norskt Travkriterium för ston samt tvåa i Norskt Trav-Oaks.
För tränaren Trond Anderssen var detta hans första seger i JGP:s stoavdelning.

Fidanza höll till andraplatsen och Lucky Queen Soa slutade trea.

I snabbloppet för kallblod var förhandssnacket att Odd Herakles (e. Moe Odin) skulle gå för att besegra världsrekordet på 1.17,9, men det var han fjärran i från i realiteten.
Framme i tät vann Lars O. Romtveits häst på 1.19,1a/1.640 meter i lag med Tom Erik Solberg.

Sport