Fokustema
Solvalla
Läs senare

Kriterie-fältet växer fram

Det är dukat för sport av hög klass på huvudstadbanan.
Här kan ni följa uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium och se hur finalfältet växer fram.
Av
Pär Gustafsson
Power såg finfin ut och är en favoriterna att ta hem Kriterie-finalen. Foto Leif Norberg/ALN
Power såg finfin ut och är en favoriterna att ta hem Kriterie-finalen. Foto Leif Norberg/ALN

Försök 1

Power Foto: Simon Hagen

Googoo Gaagaa-hingsten Power var jättefavorit i det första uttagningsloppet och Robert Berghs treåring löste uppgiften. Åbyhästen togs lugnt från innerspår, men hittade direkt ut i andraspår och kunde glida till ledningen efter 550 meter i en 1.12-öppning. Power drog i 1.15-tempo och i en snabbare avslutning landade han på 1.14,0a/2.640 meter med gott om krafter kvar.

Timo Nurmos-tränade Brother Bill (e. From Above) släppte ledningen och liftade med till en finalbiljett i händerna på Jorma Kontio. Juncio Boko och Per Lennartsson slutade trea från tredje inner, medan Adrian Kolgjini och Ultion Face blev fyra från tredje par utvändigt.

Förstapriset i uttagningsloppen uppgår till 150.000 kronor.

Han har alltid haft talang, men sedan ska det visas på tävlingsbanan också

Robert Bergh om Power.

Försök 2

Ubiquarian Face Foto: Simon Hagen

Ubiquarian Face (e. Joke Face) är under fin utveckling och svarade för en strålande insats för sin tränare Adrian Kolgjini. Hästen öppnade snabbt och höll Timo Nurmos favorit Civilon på utsidan i en 1.10-öppning första 500 meterna. Hästen fick inte sitta ifred; efter ett varv landade Harper Seabrook på utsidan och körde lite mot ledaren.

Jägersrotränaren var bestämd på att köra i spets och han hade täckning för styrningen. Treåringen stack undan med flera längder och kom hem på 1.13,3a/2.640 meter. Tvåa och med till final kom Admir Zukanovic-tränade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) från femte ytter. Åbyhästen kördes av Carl Johan Jepson. Civilon fick dra tåget i tredjespår på sista bortre långsidan och höll bra som fyra. Tredjepriset gick till Jörgen Westholm-tränade Gardner Shaw.

Det är sjukt att han bara vunnit ett lopp innan dagen start, men hästen väljer sina strider och vi har träffat formen perfekt

Adrian Kolgjini om Ubiquarian Face

Försök 3

Bythebook Foto: Simon Hagen

Bythebook (e. Googoo Gaagaa) tog enkelt hand om ledningen och i småpigg stil drog hästen i 1.14-tempo. Svante Båths treåring var aldrig hotad på allvar och noterade 1.14,2a/2.640 meter. Jägersrohästen Staro Nashville (e. Sebastian K.) liftade med i rygg på ledaren och närmade sig vinnaren sista biten som tvåa för sin tränare Joakim Lövgren.

Gulfstream Am och Conrad Lugauer var Bythebooks största hot på förhand och Trixton-hingsten svarade för en strålande upphämtning efter galopp. Hästen slutade trea och var inte långt ifrån en finalbiljett.

Han rör sig smidigt och energisnålt. Jag är jättenöjd med hästen

Erik Adielsson körde som vanligt Bythebook

Försök 4

Marvellous Tooma Foto: Simon Hagen

Frode Hamre-tränade Marvellous Tooma (e. Dream Vacation) gynnades av körning i omgångar och skrällde i händerna på Ulf Ohlsson. Treåringen inledde i femte par invändigt, kom ut ett spår 1.200 kvar och stod för en finfin avslutning till säker seger på 1.13,8a/2.640 meter. Till final gick även Exodus Brick (e. Make It Happen) och Jörgen Westholm. Hästen inledde i dödens, blev avlöst efter varv och höll farten bra till slut. Johan Untersteiners Guzz Mearas styrdes fram i dödens efter ett varv och kämpade fint som trea.

Favoritspelade Global Adventure fick fjärdespår genom första sväng innan han hittade till spets 2.000 kvar och krafterna tröt över upploppet. Betrodde duon Dante Godiva och Hail Mary provade i tredjespår in på slutrundan, men var tidigt slagna.

Jag körde spårsnålt och hade en häst i bra författning. Han hade bomullen kvar och det var inte slutsålt

Ulf Ohlsson om Marvellous Tooma

Försök 5

Adrian Kolgjini tog hem ytterligare ett uttagningsloppet och Joke Face-hingten Upset Face imponerade storligen. Hästen galopperade kort efter start, men ställde sig och Jägersroekipaget attackerade tidigt i tredjespår. 1.400 kvar landade Upset Face utvändigt om ledaren Djokovic (e. Bold Eagle) och Mattias Djuse.

Över upploppet stred täthästarna sida vid sida och kort före mållinjen kopplade Upset Face grepp på strålande sätt. Segertiden landade på 1.14,2a/2.640 meter och med till finalen gick givetvis även Djokovic. Trea blev Timo Nurmos-tränade Garagamel Sisu för Jorma Kontio. Sten O Janssons vinnare av Uppfödningslöpningen Belker var utan chans från femte ytter.

Helt enormt, det ska inte gå en sådan här dag. Hästen har något alldeles extra

Adrian Kolgjini var imponerad av Upset Face

Försök 6

Aetos Kronos Foto: Simon Hagen

Jerry Riordans Aetos Kronos (e. Bold Eagle) har vunnit dubbla E3-finaler och löste kvällens försök till Kriteriet från ledningen, men det var inte utan dramatik. För Örjan Kihlström kördes hästen till ledningen i en 1.09,4-öppning första 500 meterna och treåringen avverkade ett varv i underkant av 1.11. Efter den pigga inledningen lugnade sig Aetos Kronos och 2.000 meter passerades efter 1.14,9.

Över upploppet såg Aetos Kronos stark ut och noterade 1.13,9a/2.140 meter. Andrapriset gick till Fredrik Wallin-tränade Criterion (e. Jocose) och Carl Johan Jepson. Gävlehästen fick göra jobbet själv som första häst i andraspår och höll farten starkt. Svante Båth-tränade Alien Kronos slutade trea från rygg ledaren.

Han är både snabb och stark och har väldigt lätt för sig. Hästen blev lite pigg första varvet, men sedan lugnade han ner sig

Örjan Kihlström om Aetos Kronos

Finalklara

2.640 meter autostart
Förstapris: två miljoner kronor
Häst – Tränare

 • Power* – Robert Bergh
 • Brother Bill* – Timo Nurmos
 • Ubiquarian Face* – Adrian Kolgjini
 • Usain Töll – Admir Zukanovic
 • Bythebook* – Svante Båth
 • Staro Nashville* – Joakim Lövgren
 • Marvellous Tooma – Frode Hamre
 • Exodus Brick* – Jörgen Westholm
 • Upset Face* – Adrian Kolgjini
 • Djokovic* – Mattias Djuse
 • Aetos Kronos* – Jerry Riordan
 • Criterion* – Fredrik Wallin

* Premiechansad

Svenskt Travkriterium körs söndag den 29 september och premiechansade hästar erhåller dubbla prispengar i finalen.

Fokustema
Margareta Wallenius-Kleberg
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Lannem Silje-dotter till Sverige

Margareta Wallenius-Kleberg har från Norge köpt ett av kallblodsportens mest eftertraktade föl. Från Ola M. Skrugstad har Margareta förvärvat ett sto undan stostjärnan Lannem Silje och Tekno Odin.
Av
Claes Freidenvall
Lannem Silje vid segern i Elitkampen där hon satte stovärldsrekordet 1.18,8. Foto Martin Langels/ALN
Lannem Silje vid segern i Elitkampen där hon satte stovärldsrekordet 1.18,8. Foto Martin Langels/ALN

– Jag är jätteglad att jag fått möjligheten att köpa stofölet. I framtiden får Uggla I Mossen en kompis, men Lannem Stella ska naturligtvis tävla först, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

Margareta Wallenius Kleberg Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lannem Stella är andra avkomman undan Lannem Silje (e. Åsajerven-Lannem Sjura e. Elding), 1.18,8ak*/6.881.134 nkr, och precis som hennes första – Lannem Stina (e. Dotterud Teddy) – handlar det om ett sto.

”Super-Silje” var en fantastisk tävlingshäst. Hon startade 56 gånger, vann 46 lopp (!), tog fem andraplatser och ett tredjepris. Ola M. Skrugstads sto hade två karriärer på tävlingsbanan.

Dubbla Derby, dubbla Kriterium

Hon vann Kriteriet både i Sverige och Norge och upprepade samma bedrift året därpå då det handlade om respektive nations Derby. För tre år sedan vann Lannem Silje Elitkampen på Solvalla på tiden 1.18,8a/1.609 meter, vilket är den snabbaste tid ett kallblodssto travat.

Lannem Silje blev gaffelbandsskadad 2015 och sattes i avelsboxen. Efter ha fått ett föl – Lannen Stina – gjorde hon comeback på tävlingsbanan i början av 2018. Det blev två vinster och två andrapris på sex starter innan hon stannade mitt under pågående träning i samband med att hon skulle gå ett snabbjobb på Biri. Då tog Ola M. Skrugstad beslutet att ”Super-Silje” skulle lägga tävlingsskorna på hyllan.

Att Lannem Silje var ett fenomen på tävlingsbanan är det ingen tvekan om – nu återstår att se om hon blir lika lyckosam i aveln?

Fokustema
Nya hästkrafter
Läs senare

Rally på Örebrotravet

Nästa år blir det fart och fläkt på Örebrotravet. KAK Midnattssolsrallyt avgörs mellan 8-11 juli med Örebro som huvudort och Mariebergs travbana som serviceplats.
Av
Claes Freidenvall
Rallybilar på Örebrotravet. Nästa år arrangeras Midnattssolsrallyt och Mariebergs travbana blir serviceplats. Foto: midnattssolsrallyt
Rallybilar på Örebrotravet. Nästa år arrangeras Midnattssolsrallyt och Mariebergs travbana blir serviceplats. Foto: midnattssolsrallyt

Under Midnattssolsrallyt kommer det också att hållas travtävlingar på banan och den 9 juli körs V64 på Örebrotravet med Juliloppet som höjdpunkt.

Tävlingen 2020 är det 15:e KAK Midnattssolsrallyt i historisk form vilket är precis lika många gånger som KAK Midnattssolsrallyt kördes i sin ursprungliga form 1950-1964. Detta jubileum kommer också att uppmärksammas under tävlingen, berättas på midnattssolsrallyt.com.

KAK Midnattssolsrallyt 2020 är öppet för tvåhjulsdrivna bilar byggda 1990 eller tidigare och antalet tävlande är begränsat till cirka 200 ekipage. Rallyt är cirka 90 mil långt totalt med ungefär 20 specialsträckor på omkring 16 mil. Tävlingen körs i tre etapper med nattuppehåll.

Fotnot: KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K och har körts varje år sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. KAK Midnattssolsrallyt ska erbjuda deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Deltagarna ska erbjudas en trevlig samvaro med god mat i en anda av nostalgisk motorsportkultur där helhetsupplevelsen tillsammans med tävlingsmomentet utgör den klassiska Midnattssolsrallyandan.

Fokustema
In Memoriam
Läs senare

Mantorptravets starke man Arne R Eriksson avliden

En av Mantorptravets viktigaste personer har gått ur tiden: Arne R Eriksson. Tandläkaren som drev Stall Carre sedan 1960-talet höll igång med sitt stora intresse travsporten in i det sista.
Av
Lars G Dahlgren
Arne Eriksson har gått bort. Här delar Arne ut pris i sitt eget lopp på Mantorptravet i juni, där Digital Track vann. Foto Magnus Strömsten/ALN
Arne Eriksson har gått bort. Här delar Arne ut pris i sitt eget lopp på Mantorptravet i juni, där Digital Track vann. Foto Magnus Strömsten/ALN

Arne R Eriksson blev 90 år. Han deltog i travsällskapets höstmöte för några veckor sedan och var i juni i år prisutdelare i det stolopp han fått instiftat på Mantorp.

Arne R Eriksson var med och skapade Mantorptravet vilket invigdes 1965. Det var inte självklart att banan som planerades  i Östergötland skulle hamna vid E4:an på den sidan om Linköping, mot Mjölby. Det fanns även ett förslag om att placera den mellan Linköping och Norrköping. Arne R Eriksson var vid denna tid hästägare hos Knut Lindblom. Första hästen var Liard, född 1962, efter Bobby Boy och Alpina, vilken vann tre lopp. Han hade även hästar hos Sören Nordin.

Bara ett år efter att Mantorptravet invigts blev det kris; banan hade byggts utan ordentliga kontrakt med entreprenörerna och nu hotade stora ekonomiska krav från ett byggbolag. Hela den första styrelsen blev avsatt 1966. Arne R Eriksson tog över som ordförande. Och stannade på den posten ända till 1987, alltså i 21 år.

– Det var tufft under ­flera år där i början när banan hade byggts. Du vet, de skrev ju inga kontrakt, utan bara byggde på och vi fick en jäkla rättsprocess över oss som vi höll på med under flera år i tingsrätten. Men vi hade tur som fick tag i en advokat som hette Pedersen så vi klarade oss till slut. Men det hängde på håret, vi var riktigt illa ute, sade Arne R Eriksson i en intervju med tidningen ÖstgötaCorrespondenten när Mantorptravet 50-årsjubilerade år 2015.

Arne R Eriksson var en av dessa travsportseldsjälar som satt som banordförande, vilka under ATG:s starka utveckling var bärande kugghjul i travsportens stora expansion och framgångsvåg under 1970- och 80-talet.

Utöver att vara engagerad som ordförande i Östergötlands Travsällskap var Arne R Eriksson också under många år ordförande i Trav och Galoppronden.

Arne R Eriksson låg bakom vad som nu framstår som en märklig historisk relik, men som då var något stort och banbrytande: direktspel till V65-banan från en centralt belägen affärslokal i Linköping. Det var en ren försöksverksamhet med  ”off-track-betting” innan totomaterna började ta över förtidsspelandet från posten.

– Det blev enormt stort. Direktspelslokalen var proppfull varje lördag och de som var där fick lyssna på telefonreferat från V65-banan. Ingen tv-sändning…Jag var en liten pojk, fick hjälpa till med att sköta garderoben. Men det blev aldrig något över av garderobsavgifterna, för dem spelade jag alltid bort, minns Arne R Erikssons son Per K Eriksson.

Arne R Eriksson drev med amatörtränarlicens, tillsammans med sönerna Per (innan denne flyttade till USA och blev topptränare där med tre segrar i Hambletonian) och Ted, Stall Carre vidare med egen uppfödning. Grundbulten var stoet Barracuda (född 1962 e. Safari The Great – Cairene e. Locomotive) som visserligen inte tog mer än fyra segrar på 66 starter, men i aveln var hon lyckosam med fem avkommor som sprang in över 100.000 kronor.

Stall Carre hade också egen avelshingst: Diamond Star (född 1967 e. Star’s Pride – Tiny D.). En USA-import Håkan Wallner tog hit, Arne R Eriksson köpte och Diamond Star (29 segrar på 195 starter, 419.000 kronor insprunget) tävlade ihop till att bli premierad avelshingst.

Arne R Erikssons vinstrikaste avkomma som uppfödare blev Uncle Carre (född 1988 e. Lord of All – Fia Carre), med Barracuda som mormor, med 864.000 kronor insprunget. Bäst var dock den redan 20 år tidigare födde Per Carre (e. Dempsey – Reina), vilken Arne dock sålde tidigt,  med hela 74 segrar på 313 starter och för sin tid starka 787.000 kronor intjänat.

Arne R Eriksson var även verksam som amatörkusk. I Svensk Travsports register står han noterad för 20 kusksegrar, den sista 1994.