Fokustema
Solvalla
Läs senare

Kriterie-fältet växer fram

Det är dukat för sport av hög klass på huvudstadbanan.
Här kan ni följa uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium och se hur finalfältet växer fram.
Av
Pär Gustafsson
Power såg finfin ut och är en favoriterna att ta hem Kriterie-finalen. Foto Leif Norberg/ALN
Power såg finfin ut och är en favoriterna att ta hem Kriterie-finalen. Foto Leif Norberg/ALN

Försök 1

Power Foto: Simon Hagen

Googoo Gaagaa-hingsten Power var jättefavorit i det första uttagningsloppet och Robert Berghs treåring löste uppgiften. Åbyhästen togs lugnt från innerspår, men hittade direkt ut i andraspår och kunde glida till ledningen efter 550 meter i en 1.12-öppning. Power drog i 1.15-tempo och i en snabbare avslutning landade han på 1.14,0a/2.640 meter med gott om krafter kvar.

Timo Nurmos-tränade Brother Bill (e. From Above) släppte ledningen och liftade med till en finalbiljett i händerna på Jorma Kontio. Juncio Boko och Per Lennartsson slutade trea från tredje inner, medan Adrian Kolgjini och Ultion Face blev fyra från tredje par utvändigt.

Förstapriset i uttagningsloppen uppgår till 150.000 kronor.

Han har alltid haft talang, men sedan ska det visas på tävlingsbanan också

Robert Bergh om Power.

Försök 2

Ubiquarian Face Foto: Simon Hagen

Ubiquarian Face (e. Joke Face) är under fin utveckling och svarade för en strålande insats för sin tränare Adrian Kolgjini. Hästen öppnade snabbt och höll Timo Nurmos favorit Civilon på utsidan i en 1.10-öppning första 500 meterna. Hästen fick inte sitta ifred; efter ett varv landade Harper Seabrook på utsidan och körde lite mot ledaren.

Jägersrotränaren var bestämd på att köra i spets och han hade täckning för styrningen. Treåringen stack undan med flera längder och kom hem på 1.13,3a/2.640 meter. Tvåa och med till final kom Admir Zukanovic-tränade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) från femte ytter. Åbyhästen kördes av Carl Johan Jepson. Civilon fick dra tåget i tredjespår på sista bortre långsidan och höll bra som fyra. Tredjepriset gick till Jörgen Westholm-tränade Gardner Shaw.

Det är sjukt att han bara vunnit ett lopp innan dagen start, men hästen väljer sina strider och vi har träffat formen perfekt

Adrian Kolgjini om Ubiquarian Face

Försök 3

Bythebook Foto: Simon Hagen

Bythebook (e. Googoo Gaagaa) tog enkelt hand om ledningen och i småpigg stil drog hästen i 1.14-tempo. Svante Båths treåring var aldrig hotad på allvar och noterade 1.14,2a/2.640 meter. Jägersrohästen Staro Nashville (e. Sebastian K.) liftade med i rygg på ledaren och närmade sig vinnaren sista biten som tvåa för sin tränare Joakim Lövgren.

Gulfstream Am och Conrad Lugauer var Bythebooks största hot på förhand och Trixton-hingsten svarade för en strålande upphämtning efter galopp. Hästen slutade trea och var inte långt ifrån en finalbiljett.

Han rör sig smidigt och energisnålt. Jag är jättenöjd med hästen

Erik Adielsson körde som vanligt Bythebook

Försök 4

Marvellous Tooma Foto: Simon Hagen

Frode Hamre-tränade Marvellous Tooma (e. Dream Vacation) gynnades av körning i omgångar och skrällde i händerna på Ulf Ohlsson. Treåringen inledde i femte par invändigt, kom ut ett spår 1.200 kvar och stod för en finfin avslutning till säker seger på 1.13,8a/2.640 meter. Till final gick även Exodus Brick (e. Make It Happen) och Jörgen Westholm. Hästen inledde i dödens, blev avlöst efter varv och höll farten bra till slut. Johan Untersteiners Guzz Mearas styrdes fram i dödens efter ett varv och kämpade fint som trea.

Favoritspelade Global Adventure fick fjärdespår genom första sväng innan han hittade till spets 2.000 kvar och krafterna tröt över upploppet. Betrodde duon Dante Godiva och Hail Mary provade i tredjespår in på slutrundan, men var tidigt slagna.

Jag körde spårsnålt och hade en häst i bra författning. Han hade bomullen kvar och det var inte slutsålt

Ulf Ohlsson om Marvellous Tooma

Försök 5

Adrian Kolgjini tog hem ytterligare ett uttagningsloppet och Joke Face-hingten Upset Face imponerade storligen. Hästen galopperade kort efter start, men ställde sig och Jägersroekipaget attackerade tidigt i tredjespår. 1.400 kvar landade Upset Face utvändigt om ledaren Djokovic (e. Bold Eagle) och Mattias Djuse.

Över upploppet stred täthästarna sida vid sida och kort före mållinjen kopplade Upset Face grepp på strålande sätt. Segertiden landade på 1.14,2a/2.640 meter och med till finalen gick givetvis även Djokovic. Trea blev Timo Nurmos-tränade Garagamel Sisu för Jorma Kontio. Sten O Janssons vinnare av Uppfödningslöpningen Belker var utan chans från femte ytter.

Helt enormt, det ska inte gå en sådan här dag. Hästen har något alldeles extra

Adrian Kolgjini var imponerad av Upset Face

Försök 6

Aetos Kronos Foto: Simon Hagen

Jerry Riordans Aetos Kronos (e. Bold Eagle) har vunnit dubbla E3-finaler och löste kvällens försök till Kriteriet från ledningen, men det var inte utan dramatik. För Örjan Kihlström kördes hästen till ledningen i en 1.09,4-öppning första 500 meterna och treåringen avverkade ett varv i underkant av 1.11. Efter den pigga inledningen lugnade sig Aetos Kronos och 2.000 meter passerades efter 1.14,9.

Över upploppet såg Aetos Kronos stark ut och noterade 1.13,9a/2.140 meter. Andrapriset gick till Fredrik Wallin-tränade Criterion (e. Jocose) och Carl Johan Jepson. Gävlehästen fick göra jobbet själv som första häst i andraspår och höll farten starkt. Svante Båth-tränade Alien Kronos slutade trea från rygg ledaren.

Han är både snabb och stark och har väldigt lätt för sig. Hästen blev lite pigg första varvet, men sedan lugnade han ner sig

Örjan Kihlström om Aetos Kronos

Finalklara

2.640 meter autostart
Förstapris: två miljoner kronor
Häst – Tränare

 • Power* – Robert Bergh
 • Brother Bill* – Timo Nurmos
 • Ubiquarian Face* – Adrian Kolgjini
 • Usain Töll – Admir Zukanovic
 • Bythebook* – Svante Båth
 • Staro Nashville* – Joakim Lövgren
 • Marvellous Tooma – Frode Hamre
 • Exodus Brick* – Jörgen Westholm
 • Upset Face* – Adrian Kolgjini
 • Djokovic* – Mattias Djuse
 • Aetos Kronos* – Jerry Riordan
 • Criterion* – Fredrik Wallin

* Premiechansad

Svenskt Travkriterium körs söndag den 29 september och premiechansade hästar erhåller dubbla prispengar i finalen.

Fokustema
Le Croisé-Laroche
Läs senare

Första årssegern för Earl Simon

Ikväll slog Jarmo Niskanens Earl Simon till i Prix de l'Avenir (€26.000) i Le Croisé-Laroche och hade bästa krutet sparat till upploppet.
Av
Claes Freidenvall

Efter en resa långt ner i kön, med ryggar ute i tredje- och fjärdespår under slutrundan hade Earl Simon (e. Prodigious-Tindrana) inga som helst problem att ha vinna för Franck Ouvrie trots 50 meters tillägg över 2.850 meter.

Earl Simon och Franck Ouvrie (gul dress) spurtar till seger.

Earl Simon gjorde comeback efter sjätteplatsen i Criterium des 5 ans i slutet av augusti och Jarmo Niskanens häst kunde bokföra sig för årets första seger i sjätte försöket. Ägaren Ecurie Skytten kunde glädja sig åt ett förstapris på 11.700 euro.

Fokustema
Hamburg
Läs senare

Bra spårlottning för Redén

Tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland (€150.000) avgörs på söndag i Hamburg och flera svenska ekipage åker Bahrenfeld-banan.
Av
Claes Freidenvall
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Förstapriset uppgår till 75.000 euro och distansen i fyraåringsloppet är 2.200 meter. Daniel Redén var lyckosam i spårlottningen. Han sitter själv upp bakom Zephyr Kronos från spår tre, medan Kenneth Haugstad kör Maxus från spår fyra.

Startlista:

Grosser Preis von Deutschland (€150.000)
2.200 meter, autostart.

 1. Inspector Bros – Wim Paal
 2. Zinco Jet – Ulf Ohlsson
 3. Zephyr Kronos – Daniel Redén
 4. Maxus – Kenneth Haugstad
 5. Zabul Fi – Roland Hülskath
 6. Zarenne Fas – Rikard Skoglund
 7. Great Gatsby As – Heinz Wevering
 8. City Guide – Rick Ebbinge
 9. Stoletheshow – Christoffer Eriksson
 10. Emilion – Michael Nimczyk
 11. Staro McMillan – Ken Ecce
 12. Ids Boko – Robin Bakker
 13. Seismic Wave – Jorma Kontio
 14. Officer Stephen – Dion Tesselaar

Här hittar ni några av söndagens andra begivenheter i Hamburg.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.