Fokustema
Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Kriteriet: Ursäkta, vad sa du?

Sulkysport går traditionsenligt igenom de främsta tränarnas treåringskullar under våren. Häst för häst.
Vad sa de egentligen om sina blivande stjärnor? Hälften av de tolv i Kriteriet fanns med i genomgången.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Aetos Kronos sträcker ut på Halmstadtravet i våras. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Aetos Kronos sträcker ut på Halmstadtravet i våras. Foto Simon Hagen/Sulkysport

De tio främsta tränarna gällande treåringar 2018 fick chansen att prata unghästar i Sulkysport i våras. Deras treåringskullar synades i sömmarna och de fick själva berätta om dagsstatus, talang och framtid.

Power visade upp sig i slutet av februari när han precis skulle inleda tävlingskarriären. Foto Mia Nilsson

Sex av Kriteriefinalisterna fanns med i genomgången. Adrian Kolgjini, Robert Bergh, Jerry Riordan, Svante Båth och Timo Nurmos tränar finalister i det finaste loppet för treåriga hingstar och valacker. Värst var Jägersros Adrian Kolgjini med två försöksvinnare.

De övriga fem tränare som fanns med i vår artikelserie ”Treåringskullen”, men inte har någon häst i Kriteriet var Daniel Redén, Peter Untersteiner, Johan Untersteiner, Roger Walmann och Conrad Lugauer.

 • Upset Face (e. Joke Face-Iona L.B.), ägare: Lutfi Kolgjini AB & Ellerströmsgruppen AB
  Bror till Mosaique Face (e. Classic Photo), 1.09,0ak*/13.659.178 kr, och Oki Doki Face (e. Kiss Francais), 1.11,2ak*/571.200 kr.
  Lutfi Kolgjini: ”Börjat karriären lysande med två raka segrar. En stor snygg häst, helt enkelt fantastisk modell att titta på. Den här hästen har det lilla extra överallt. Fortsätter han utvecklas i rätt riktning är det absolut en topphäst.”
 • Power (e. Googoo Gaagaa-La Vici), ägare: In the Zone AB, Bromma
  Såld på Wenngarn Sales för 450.000 kr. Kommer från Lady Lexingtons möderne.
  Robert Bergh: ”Jag har några Googoo Gaagaa-hästar och de känns intressanta. Denna har varit en blänkare från början och känts bra hela vägen”.
Ubiquarian Face njuter i senvintersolen på Vomb. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
 • Ubiquarian Face (e. Joke Face-Babsane Face), ägare: Mamillis Consulting AB med flera
  Lutfi Kolgjini: ”Visade stor talang redan som tvååring. Har utvecklats väldigt fint under vintern. Det skulle inte förvåna mig om den här hästen vinner ett stort lopp i år.
 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle-Will of a Woman), ägare: Team Snyder AB & Aetos Dios AB
  Trea i Uppfödningslöpningen.
  Jerry Riordan: ”Jättefin häst som jag hoppades skulle växa ett nummer när jag ställde av honom i vintras. Det har inte skett, men hästen som helhet är jag jättenöjd med. Han har gått några vändor på rakbanan, men startar inte förrän april. Första målet är Breeders Course-finalen på Solvalla under Elitloppshelgen”.
 • Brother Bill (e. From Above-Clear As A Bell), ägare: Stallskriket Gävle – Easy
  Köpt på Wenngarn Yearling Sales för 380.000 kr. Helbror till E3-vinnaren Timbal 1.12,4am*/2,7 mkr och halvbror till Quarter of an Hour (e. Fast Photo) 1.11,9ak/1,2 mkr.
  Timo Nurmos: ”En exteriört mycket fin häst. Han blev för hingstig i höstas och kastrerades då. Efter det har han slappnat av och arbetar bra”.
 • Bythebook (e. Googoo Gaagaa-Stellar Value), ägare: Stall Mörklund HB med flera
  Delad seger i Svensk Uppfödningslöpning.
  Svante Båth: ”Var fin som tvååring och gick till vinterträning utan skavanker. Han har jobbat på fint och blir förstås spännande att följa med en vinters träning i sig. Har en bit kvar till årsdebut.”
Bythebook anför under ett träningspass hos Svante Båth i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Oaks: Ursäkta, vad sa du?

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Ble du Gers klar för Jägersro

Franskfödde Ble du Gers är nästa häst som är klar för Hugo Åbergs Memorial.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ble du Gers ska vara med i Hugo Åbergs Memorial. Foto: Gerard Forni
Ble du Gers ska vara med i Hugo Åbergs Memorial. Foto: Gerard Forni
Fakta

Ble du Gers

valack nio år e. Quinoa du Gers – Moorea e. Baccarat du Pont
74 st: 23–13–7
Rekord: 1.10,0am*
Insprunget: cirka 973.000 euro
Uppfödare: Marie Brigitte Anty, Frankrike
Ägare: Ecurie J.M. Rancoule, Frankrike
Tränare: Frode Hamre, Norge

Expandera

Ble du Gers (e. Quinoa du Gers – Moorea) har haft en stark nordisk kampanj sedan Jean-Michel Bazire via Charlottenlunds Copenhagen Cup-dag skickade nioåringen till Frode Hamre. I Norge har Ble du Gers vunnit både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresen Grand International och dessutom slutade hästen trea i Harper Hanovers Lopp Elitloppshelgen och var femma i Kymi GP i Finland. Ble du Gers har inte tidigare startat över sprinterdistans.

Sex hästar, eller om man så vill åtta, är därmed klara för Hugo Åbergs Memorial.

Inbjudna är:

 • Ble du Gers – tränare: Frode Hamre
 • Campo Bahia – Conrad Lugauer
 • Cokstile – Rocco Spagnulo
 • Ecurie D. – Frode Hamre
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini

Utöver det får vinnarna i Årjängs Stora Sprinterlopp på lördag och St Michel Ajo i Mikkeli nästa på söndag (19 juli) automatiska inbjudningar till Jägersros stora sprinterlopp den 28 juli med 1.609.000 kronor i förstapris.

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

”Propulsion-utredaren” fick sparken

ST:s utrednings- och säkerhetschef Steen Morten Eidsmo Johansen har fått sparken från travförbundet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Vi har olika syn på hur rollen och uppdraget har utformats över tid och vad Svensk Travsport har för behov framöver. I en sådan här viktig roll krävs det totalt ömsesidigt förtroende och samstämmig syn, vilket vi inte har, och då är det bättre att gå skilda vägar, säger Maria Croon, vd för Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Någon ny ersättare är inte utsedd, utan tills vidare sköts den funktionen av ST:s hästvälfärdsavdelning.

Fotnot: Sulkysport har sökt Steen Morten Eidsmo Johansen för en kommentar utan att kunna nå honom.

Fokustema
Kallblodsderbyt
Läs senare

Tio Persson-hästar i Derbykvalet

De blir tre försöksheat i både Kallblodsderbyt och Derbystoet i Östersund på söndag. 30 hästar är anmälda till Derbyt och 25 till Derbystoet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan-Olov Persson har med hela tio hästar i uttagningarna till Kallblodsderbyt och fyller på med två ston i Derbystoet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan-Olov Persson har med hela tio hästar i uttagningarna till Kallblodsderbyt och fyller på med två ston i Derbystoet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I uttagningarna till Kallblodsderbyt, med final den 22 juli där det är 700.000 kronor till vinnaren, startar tio hästar i varje uttagning med fyra till final från varje. Jan-Olov Persson har med hela tio hästar i Derbyleken: Fjolårets svenska Kriterietvåa Byske Philip (e. Briskeby Philip – Sindyfaksa), Eldson (e. Bork Odin – Eldfaksa), Fräcke Prins (e. Bork Odin – Nordstjerna), Juni Jo (e. Klack Jo – Juni Fax), Järvsö Elling (e. Horgen Tore – Horgen Randi), Järvsö Micke (e. B.W.Modde – Järvsö Sjura), Järvsö Tord (e. B.W.Modde – Solfaksa), Månodin A.M. (e. Månprinsen A.M. – Måntyra), Rappjerv (e. Åsajerven – Rappeldi) och Tekno Viking (e. Norheim Faksen – Tekno Jenta).

Öystein Tjomsland mönstrar tre hästar, dels den svenskägde kullkungen och norske Kriteriesegraren Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin – Tangen Mari), Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin – Järvsö Kristina) och Havglimt (e. Moe Odin – Sjefslill).

Svenske Kriteriesegraren Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan – Bäcklös Amalia), tränad av amatören Nicklas Blom, är förstås också med i Kallbloderbyt.

Av de 30 anmälda fyraåringarna är tolv födda i Norge. Sex hästar är tränade i Norge – nio om man räknar Öystein Tjomslands trio som tillhörigt hans norska stall och inte hans svenska filial.

I Derbystoet, där finalvinnaren den 22 juli får 450.000 kronor, är det norska inslaget större. 15 av de 25 anmälda stona är födda och tio tränade i Norge. Stefan Johanssons svenska Kriteriesegrare Guli Anna (e. Bork Odin – Lome Anna) är med, dock inte hennes norska motsvarighet Stas Eldi (e. Joker Elden – Trineline) som vann både norska Stokeriteriet (på Bjerke) och Oaks (på Momarken) förra året.

Startlistorna till uttagningarna i Kallblodsderbyt och Derbystoet på Östersundstravet på söndag blir klara under tisdageftermiddagen.

Sport