Fokustema
Kallblod
Läs senare

Kriterievinnare till avel i Sverige

En flerfaldig svensk rekordhållare och en norskfödd Kriterievinnare. Fredrik Fransson har gjort klart med två nya avelshingstar för nästa års betäckningssäsong.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
2015 vann norske kallblodet Galileo Kriteriet på Dannero tillsammans med Geir Flåten. Nu är det klart att hästen blir ”svensk”. Foto Hanold/ALN
2015 vann norske kallblodet Galileo Kriteriet på Dannero tillsammans med Geir Flåten. Nu är det klart att hästen blir ”svensk”. Foto Hanold/ALN

Fredrik Fransson i Järvsö har satsar hårt på stuteriverksamhet de senaste åren och nu har han hyrt ytterligare en gård inför nästa års verksamhet.

– Ungefår 170 ston inseminerades med våra hingstar, varav över 100 av stona var på plats för betäckning, säger Fredrik Fransson.

Det stora dragplåstret 2019 var snabblopparen Ingbest, som hade sällskap av ytterligare fem tillgängliga hingstar på gården.

– Det är så roligt att jobba med avel och ska man satsa måste man göra det rejält, säger han.

”Fantastisk moderstam”

Nästa år ska Fransson ha tre avelshingstar uppstallade – och två av dem är redan klara. Det handlar om svenskfödde fyraåringen Ängsborken (e. Bork Odin-Puma Jerva e. Åsajerven),  1.25,2m*/723.000 kr, och norske sjuåringen Galileo (e. Järvsöfaks-Tangen Pia e. Lome Elden), 1.20,5ak/2.640.143 norska kronor.

Efter en finfin treåringssäsong med dubbla svenska rekord har Ängsborken varit borta på grund av skada hela 2019, då han instället anlitats flitigt i aveln på Valnevikens Stuteri. Nu flyttar han norrut.

– Ängsborken ska i träning till Alf Jonsson i vinter och sedan kommer han till oss till våren, säger Fransson.

Fredrik Fransson.

Galileo har hela karriärens tränats och körts av Geir Flåten och förutom segern i svenska Kriteriet märks tredjeplatsen i det norska. Nyligen visade sjuåringen finfin form genom att sluta trea i Nordiskt Mästerskap i Åbo bakom finske Tähen Toiviomus och norske Odd Herakles.

– Jag är ruggigt nöjd med att knyta till mig Galileo. Med den fantastiska moderstam hingsten har så kan det vara den bäste Järvsöfaks-sonen i aveln, säger Fransson.

Modern Tangen Pia har även lämnat fjolårets svenske Derbyvinnare Philip Ess (e. Briskeby Philip) och miljonären Philip Lyn (e. Briskeby Philip). Själv är hon syster med trippelmiljonären och norske Derbyvinnaren Tangen Scott och mödernet går raka vägen ned till Schuvarda och hennes dotter Stöva.

Galileo kommer till Sverige lagom till nästa betäckningssäsong och planen är att han även ska tävla en del i Franssons regi.

– Hans äldsta avkommor är två år och det skryts mycket från tränarhåll om dem, säger Fredrik.

Och på tal om kallblodssportens kung den här säsongen, Odd Herakles (e. Moe Odin). 2021 ska hingsten stallas upp för avel hos Fredrik Fransson!

Fokustema
Avel
Läs senare

Express Bourbons första föl

Avelshingsten Express Bourbon har fått sina första avkommor – två på en gång skulle man kunna säga.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Franskfödde Express Bourbon (e. Ready Cash – Kamera Bourbon) gjorde sin första betäckningssäsong på svensk mark förra året och nu har de första fölen sett dagens ljus.

Det handlar dels om Dan Hultbergs italienskfödda Udaya Tor (e. Varenne – Sohphie’s Sound) som fått stoföl efter Express Bourbon och dels Kissnmakeup Hanover (e. Donato Hanover – Kiss Off) som hos Hans Neléns i Frankrike också fått stoföl.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första steget mot Kallblodsderbyt

Den 22 juli är årets viktigaste datum för kallbloden.
Då avgörs Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Här är vägen till den stora finalen – och vad som händer efteråt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bäcklös Uriel vann Kriteriet på Dannero ifjol. Ikväll börjar marschen mot Svenskt Kallblodsderby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bäcklös Uriel vann Kriteriet på Dannero ifjol. Ikväll börjar marschen mot Svenskt Kallblodsderby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två år i rad har norrmannen Öystein Tjomsland vunnit Svenskt Kallblodsderby (Philip Ess respektive Nordsjö Odin) och bara vid två tillfällen under 2010-talet var det en svensktränad häst i topp i kallblodens största lopp i Sverige. Jan-Olov Persson-tränade Järvsö Pegasus vann 2017 och Gunnar Melanders stjärna Månprinsen A.M. var bäst 2011.

Ska det bli nya tider när vi vänder bland till 2020-talet?

När det gäller Derbyt och Derbystoet kvarstår 313 hästar, fördelat på 179 svenska och 134 norska kallblod.

Öystein Tjomsland har bland sina många talanger i stallet norske Kriterievinnaren Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) i stallet och denne vann tio av tolv starter förra året. Men i svenska Kriteriet fick han se sig slagen av två blågula hästar, Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) och Byske Philip (e. Briskeby Philip).

Jan-Olov Persson-tränade Järvsö Elling vann fyra lopp ifjol och gör också årsdebut i Gävle ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Båda dessa årsdebuterar ikväll på Gävletravet i ett fyraåringslopp av högsta klass, ett försök till Sleipner Cup. Här gör nämligen även fjolårets vinstrikaste svenska treåring, stoet Alfa Lina (e. Klack Jo), årsdebut, medan talangfulle Tekno Jerven (e. Tekno Odin) är tillbaka på banan efter skada och ståtar med två raka segrar i vinter.

”Han är tung i kroppen”

Bäcklös Uriel har inte startat sedan han vann Kriteriet på Dannero i augusti och det var en del i en långsiktig plan, vilket ägar- och tränarparet Nicklas Blom och Kristin Persson berättade om i ett stort reportage i Sulkysports färska Avelsnummer.

Under en närmast snöfri vinter har hästen tränat tungt hemma på gården i Bäcklösen, strax utanför Tierp, och nu väntar alltså årsdebut.

– Det har känts bara bra i vinter och han har fått två banjobb innte på Gävletravet nu i mars. Det har varit som det ska, men han kommer att behöva ett par lopp i kroppen innan han är som bäst, säger Nicklas Blom.

Nicklas Blom och Kristin Persson är paret bakom fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han fortsätter:

– Hästen tävlar med träningsbalans i årsdebuten och det fattas spänst i honom. Han är tung i kroppen, men det ska han vara den här tiden på året.

Att det blir tufft motstånd redan i årsdebuten är mest sporrande.

– Det är ett fantastiskt lopp och finns inga dåliga hästar med. Det känns otroligt kul, säger Nicklas.

Sleipner Cup-final i juni

Startmöjligheterna är inte så många för hästarna som sprungit på sig mycket pengar som treåringar och går allt som det ska i och efter kvällens start väntar nytt försök till Sleipner Cup på Bergsåker om en knapp månad.

– De säger att det är svårt att matcha en häst med mycket pengar på sig, men egentligen är det jättelätt, det finns inte så många lopp att välja på, säger Nicklas och skrattar.

Just Sleipner Cup är ett bra avstamp inför årets viktigaste uppgift, Svenskt Kallblodsderby i Östersund med försök den 12 juli och final tio dagar senare.

Sleipner Cup är en serie för fyraåriga kallblod med tio försök och sedan finaler på Romme den 12 juni. 150.000 kronor väntar vinnaren i öppna klassen, medan stoklassen har 100.000 kronor till vinnaren.

Så här körs försöken till Sleipner Cup: 28 februari: Bollnäs (vinnare Månodin A.M.), 11 mars: Bergsåker (vinnare Järvsö Tord), 26 mars: Gävle, 5 april: Umåker, 6 april: Östersund, 22 april: Bergsåker, 7 maj: Skellefteå, 15 maj: Bollnäs, 25 maj: Färjestad, 29 maj: Hagmyren.

Fakta

De största fyraåringsloppen

Här är ett utval av årets större fyraåringslopp för kallblod:
3 juni – Bollnäs: Prinsessan Madeleines Pokal
12 juni – Romme: Finaler öppen klass och stoklass på Romme
20 juni – Skellefteå: Bodbäckspålles final
28 juni – Hagmyren: Sleipners fyraåringslopp
12 juli – Östersund: Uttagningslopp till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
22 juli – Östersund: Final Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet
25 september – Bergsåker: Bergsåkers Stora Fyraåringslopp
29 oktober – Gävle: Leuftsaloppet
13 november – Umåker: Norrlands Elitserie final
Fotnot: Söndag den 13 september hålls den norska klasselöpsdagen med alla storloppsfinaler för kallblod, inklusive norska Derbyt och Stoderbyt för kallblod. Uttagningsloppen körs den 26 augusti.

Expandera
Fokustema
Avel
Läs senare

Flocki d’Aurcys första föl

Avelshingsten Flocki d’Aurcy har blivit pappa för första gången.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det ät stoet Ulla Boko (e. Juliano Star – Oodles Boko) som hos Johan Wiman på Gotland nedkommit med ett stoföl efter franske importen Flocki d’Aurcy (e. Ready Cash – Idee Lara).

Megatrot AB i Stockholm äger Ulla Boko, vilken tidigare har lämnat halvmiljonären Mega Star (e. Micro Mesh).