Fokustema
Krönika
Läs senare

Att ta bort momsen riskerar göra travet till svartbransch

Att ha möjlighet att ”dra momsen” har varit en fantastiskt bra sak i ägandet av travhästar. Nu tycks den på väg att försvinna. Skatteverkets senaste framstöt gällande att omdefiniera en väldig massa travhästägande från ˝beskattningsbar person” till ”privat ägande” kan bli svår att parera för hästsportens organisationer och instanser. Följden? Att det i praktiken blir 25 procent dyrare för väldigt många att äga travhäst.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det bör till att börja med poängteras att det som nu så att säga är ”i processen” är ett utkast från Skatteverket. Hästnäringen får chansen att yttra sig och komma med synpunkter på det Skatteverket vill införa, så formellt sett finns chansen att så att säga få till något – för hästägarna – bättre än vad Skatteverket föreslår.

Men går det i praktiken? Det är den stora och svåra frågan.

När man läser sakligt hur Skatteverket argumenterar så finns det en logik i det som är svårt att komma runt: Ska de som ställer sina hästar till förfogande för tävling ett fåtal (något tiotal) gånger per år, och får garanterad ersättning 500 kronor för det varje gång, vara beskattningsbar person? Det är där Skatteverket riktat in sin bazooka.

Efter några stycken med motiveringar kommer den dräpande meningen i Skatteverkets utkast:

Skatteverket anser (därför) att en hästägares verksamhet som endast består i att ställa upp i tävlingar mot en (sådan) startpeng inte är en ekonomisk verksamhet

Startpeng, det är de 500 kronorna alla hästar i ett lopp får och som infördes för att parera följderna av den så kallade Bastova-domen från Tjeckien som blev EU-norm. Det är den domen som är huvudorsak till att problemen runt momsningen av travhästägande blivit en så stor fråga. Bastova-domen säger att prispengar (i någon sport) inte ska momsas och därmed faller en grundsten för att travhästägande bolag är ”beskattningsbara”.

Svensk Travsports styrelseledamot och skatteexpert Mats Norberg retar sig på att Skatteverket använder begreppet ”startpeng”.

Det slogs i en viktig prejudicerande dom förra året fast att det handlar om en garanterad prispeng och att denna garanterade prispeng ska momsas. Så det är vad det bör kallas, säger Norberg,

Skatteverket förlorade det där målet. Verket ville underkänna den ”garanterade prispengen” som, i klartext, ett försök till avancerat skattedribbel från Svensk Travsports sida gällande Bastova-domen. ST:s ”dribbling” höll dock i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nu försöker Skatteverket stoppa dribblandet genom att glidtackla den där ”femhundringen” och ST ut över sidlinjen med hjälp av att omdefiniera begreppet ”beskattningsbar person”.

Skatteverket vill ha det till att ett fåtal starter i lopp per år som vardera ger 500 kronor som en ”momsad försäljning” inte är tillräckligt för att hästägare ska betraktas som beskattningsbar person. Då ryker som en konsekvens momsavdragen för alla kostnader.

 

De senaste åren har politikerna jobbat för att förvandla vad som varit betydande ”svarta näringar” till vita. Därför finns nu ROT och RUT. Resultatet av de skatteinnovationerna anses gott. Nu görs uppenbarligen fler hantverkarjobb, och tjänster i hem, ”vitt” än tidigare. Vilket både människor och staten tjänar på, i form av att människor har ”vita jobb och löner” istället för ”svarta” och samhället får skatteintäkter från den omsättning runt tjänster och företag som tidigare sköttes kontant och utan kvitto.

Travsporten genomgick sin ”ROT och RUT-process” redan för 30 år sedan. Med skattereformen som gjorde att travhästar – alltid när hästen är i proffsträning – definierades som ”beskattningsbar person” med rätt att registrera sig för moms. Så när tränaren månadsfakturerar 10.000 kronor plus moms 25 procent (sammanlagt 12.500 kr) till hästägaren får hästägaren tillbaka de 2.500 kronorna i moms som tränaren redovisar till Skatteverket. Det blir en rundgång av pengar.

Det här fungerade länge bra. Det var inte längre lika stor vits som tidigare att köpa varor och tjänster (och arbetskraft i stallen!) svart. Bättre att ”köra vitt”. Men så kom någon på Skatteverket på att här finns ju en herrans massa tusen travhästägarbolag som alla går back och samtidigt tar tillbaka hundratals miljoner i moms. År efter år. Då är det ju inget sunt företagande i dessa företag, och det är ju inte meningen att en hel branschs nästan alla företag ska subventioneras av att utnyttja skattesystemet.

Något finns det ju i den pudelkärnan. Att äga travhäst är sällan en bra affär ekonomiskt, och ännu sämre har den blivit för varje år som går, med ökande kostnader men inte alls lika ökande intäkter. I skattehänseendet är det dock SYFTET med verksamheten som räknas, och alla travhästägarbolag kan hävdas syfta till att de ska gå med vinst. Den dag de får fatt i rätt häst ”händer det”.

Dock blir bilden av travhästägandets ekonomiska system sned om man endast tittar på den hästägande delen. För i andra rör och kanaler där pengarna går finns företag som går plus för att hästägarbolaget går back: Alla som säljer (vita) tjänster till hästägarföretagen. Om travhästägandet återbördas – som det var fram till runt 1990-91 – till att anses vara privat verksamhet kommer branschen och sporten också rätt säkert att börja glida mot svartekonomi. I så fall gör Skatteverket bara sig självt en otjänst med dessa försök att omdefiniera vilka som ska vara ”beskattningsbara personer”.

 

En annan sida av saken. Jag vågar förutspå att det blir en segregering av sporten som slår mot ”de små och svaga”. De som föder upp och/eller tävlar med typ tio eller fler hästar per år torde slinka igenom direkt och behålla nuvarande regler för (moms)beskattningen. Där är det solklart näringsverksamhet där syftet med att tävla dels är att få intäkter från själva tävlingsbiten, och samtidigt också tävla hästarna för att jobba upp det kommersiella (försäljings)värdet på hästen och dess nära släktingar, som sannolikt också finns i (stor)hästägarens verksamhet.

Men de som har en ”vanlig brun häst” som i bästa fall tuffar på hyggligt, det är de som hamnar på den sida av gränsdragningslinjalen där momsavdraget sopas bort. Med 25 procents kostnadshöjning för den ”genomsnittlige” travhästägaren kan man vara rätt säker på att hästägandet får sig en ordentlig knäck. Det kommer att drabba, generaliserat uttryckt, småföretagande på landsbygden. Fast det är ju inte Skatteverkets (och dess tjänstemäns) huvudvärk; det är istället en het potatis att bolla upp för politiker som vill ”värna en levande landsbygd”

kommer att drabba, generaliserat uttryckt, småföretagande på landsbygden

Som en konsekvens av artiklarna som publicerades på sulkysport.se igår om det som är på gång i momsfrågan hörde en person som pappersmässigt sköter några travhästar av sig med en minst sagt relevant kommentar:

– Redan nu får jag ont i magen när jag måste skicka fakturor till delägarna när hästen sprungit in 25.000 kronor den månaden och det inte räckt för att täcka vad hästen kostat. Visst, vi vet att momsen på allt runt tävlandet, träningsavgift, resor, och inte minst momsen på provisionen på de där 25.000 kronorna till tränare och kusk, kommer tillbaka nästa gång vi momsredovisar. Om möjligheten att få tillbaka momsen försvinner kommer det att bli klart tyngre att vara hästägare. Inte bara ekonomiskt, utan även mentalt. Det blir en jobbig känsla när hästen tävlar så bra att den springer in 25.000 kronor en månad och som delägare veta att man behöver slanta in ändå.

Ja, kalkylen för att äga tävlande travhästar förändras drastiskt om Skatteverket slutar betrakta bolag (i majoritetsfallen) som hästarna är ägda i som ”beskattningsbar person” utan jämställer det med privat ägande. Det är en kalkyl som borde få fler än de som sköter hästägarbolag att få ont i magen. Då börjar vi nog på allvar, och snabbt, gå mot nerläggningar av banor och hästföretag (åtminstone som ”vita” verksamheter) och en ytterligare knäck för volymen travhästar och travsportsutövare i Sverige.

Skatteverket tar bort all avdragsrätt för moms?

 

”Kommer att svara mycket kritiskt”

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Domare i alla sporter gör fel ibland. Att måldomarnämnder gör uppenbara fel på diskningar ska dock inte behöva ske.… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 14 nov
Söndag 13/9. En bana kör i Sverige idag: Vg. Kommande vecka har Rä, Sk och År lunchtrav. Hur många amatörtränare ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 13 sep
Att ST:s tjänstemän tar över ett så enkelt och lättdömt ärende som det här (det är bara att sätta ”dubbel C”) från… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 19 aug
Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Coronapandemin gav rekordstarkt ATG-kvartal

ATG redovisar som väntat ett oerhört starkt rekordresultat för andra kvartalet 2020. Ett ”sjukt” starkt resultat skulle man vårdslöst kunna uttrycka det. För det är effekterna av coronapandemin, då svensk travsport en period i våras i princip var ensamma med verksamhet inom sport som det gick att spela på överhuvudtaget i Europa, som får enormt positivt genomslag i ATG:s ekonomi.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

”ATG hade ett historiskt starkt andra kvartal. Samtidigt som vi är stolta över vår tillväxt är vi ödmjuka inför de fortsatta effekterna och utmaningarna av den pågående Covid-19-pandemin”, skriver verkställande direktören Hasse Lord Skarplöth i sin kommentar till kvartalsrapporten.

Från och med halvårsskiftet har den europeiska spelmarknaden mer eller mindre återgått till normala förutsättningar gällande utbud av hästsport och sportspel och under andra halvan av året matchar ATG därför på rätt ”lika villkor” siffrorna från 2019. Så det helt sagolika q2-resultatet – som kan sägas exemplifieras av att fanns en period med 19 raka lördagar med över 100 miljoner kronor i V75-omsättning – ska betraktas som en engångsföreteelse.

Detta tror också Hasse Lord Skarplöth:

”Samtidigt gäller det att ha en ödmjuk och nykter syn på andra kvartalets resultat. Även om jag tror på fortsatt tillväxt för ATG under 2020 så är andra kvartalets tillväxt exceptionell och måste ses som en unik period i bolagets historia”, skriver han i den ekonomiska rapporten.

andra kvartalets tillväxt exceptionell och måste ses som en unik period

Det återstår förstås att se om det finns kvardröjande coronaeffekter i ATG:s ekonomi. Det kan ju vara så att pengar som kom in på ATG-konton under de veckor ATG kunde ”tälja guld” som en följd av coronanerstängningarna i sportspel- och hästsportvärlden, nu stannar kvar och fortsätter snurra, och alltså generera ATG intäkter, i ATG:s spelerbjudanden.

 

Q2-rapporten som presenterades på fredagmorgonen är hur som helst synnerligen nyttig och välbehövlig läsning för inte minst ATG:s ägare trav- och galoppsporten. Man kan säga att grunden nu är lagd att kunna återställa det negativa egna kapital som ST, hela 315 miljoner kronor, har fått som en mycket tung ryggsäck som effekt av att det aldrig fanns full ekonomisk täckning från ATG:s verksamhet av utbetalningarna i pokalutfästelsen 2018-19. Detta samtidigt som mycket stora belopp behövde investeras för att anpassa trav- och galoppsystemet till den från 1 januari 2019 nya licensmarknaden.

ATG ökade andra kvartalet nettospelsintäkterna med 341 miljoner kronor varav 319 kom från spel på hästar. Eftersom man lyckats åstadkomma dessa rekordintäkter samtidigt som koncernens kostnader, faktiskt rätt osannolikt, ligger på exakt samma nivå som förra året – 800 miljoner kronor – blir effekten att den ökade spelnettointäkten på 341 miljoner kronor hamnar på ATG:s kistbotten. Och därmed möjlig att dela ut till Svensk Travsport som aktieutdelning eller koncernbidrag nästa år.

spelnettointäkten på 341 miljoner kronor hamnar på ATG:s kistbotten. Och därmed möjlig att dela ut till Svensk Travsport

Spelskatten som utgör 18 procent av totonettot, ökar dock naturligtvis, med 60 miljoner kronor för kvartalet, men utöver det blir de ökade spelintäkterna i princip nettoresultat för ATG.

Fakta

Nyckeltal andra kvartalet

ATG:s nettospelsintäkter
Period: kvartal två 2019 och 2020

Hästspel:
2020: 1.265
2019: 946
Ökning: 319 (33,7 %)

2018 var nettospelsintäkten denna period 1.058 mkr

Sportspel:
2020: 42
2019: 58
Minskning: 16 (27,6 %)

Kasino:
2020: 88
2019: 60
Ökning: 28 (46,7 %)

Från Ecosys (Danmark):
2020: 37
2019: 27
Ökning: 10

Sammanlagt:
2020: 1.432
2019: 1.091
Ökning: 341 (31,3 %)

Rörelseresultat (koncern):
2020: 677
2019: 302
Ökning: 375 (124 %)

Ersättning till hästsporten för bild, ljud, sportdata:
2020: 175
2019: 156
Ökning: 19 (12,2 %)

Alla belopp i miljoner kronor

 

 

 

Expandera

Om man jämför tidsperioderna första halvåret 2019 och 2020 så kan man säga att på denna ”kistbotten” hamnade 583 miljoner kronor där 2019 och i år uppgår summan till 1.027 miljoner! Alltså nära nog en fördubbling!

För helåret 2019 uppgick ATG:s rörelseresultat  (”kistbotten”) till 1.548 miljoner och av det betalades 934 miljoner kronor i koncernbidrag till ST varav 200 miljoner innehölls som en skattereservation. Det torde gå att förvänta sig att ATG:s rörelseresultat för 2020 kommer att överstiga två miljarder och av det bör ST i så fall kunna förvänta sig någonstans runt 1,5 miljard i koncernbidrag. Med bibehållande av nuvarande kostnadsnivå för prispengar och drift av banor och förbund borde då det nuvarande negativa kapitalet på 315 miljoner kunna återställas till att bli en plussiffra igen, i ett enda slag och som en effekt av coronapandemin.

 

Det bärande i ATG:s verksamhet är givetvis spelet på hästar – det står för 91 procent av intäkterna medan de sedan 1 januari 2019 nya marknadssegmenten sportspel och casino står för för nio procent – och det är värt att notera att med ”coronahjälpen” så klättrade 2020-intäkten från spelet på hästar under andra kvartalet – och även första halvåret – över den nettointäktsnivå ATG hade 2018, före omregleringen till licensmarknad. Effekten av det blir en kraftig resultathävstång: 2018 betalade ATG 35 procent i spelskatt på (häst)spelsinkterna, nu är skatten alltså 18 procent.

Fakta

Nyckeltal första halvåret

ATG:s nettospelsintäkter
Period: första halvåret 2019 och 2020

Hästspel:
2020: 2.167
2019: 1.831
Ökning: 336 (18,4 %)

2018 var nettospelsintäkten denna period 2.049 mkr

Sportspel:
2020: 137
2019: 112
Ökning: 25 (22,3 %)

Kasino:
2020: 166
2019: 121
Ökning: 45 (37,2 %)

Från Ecosys (Danmark):
2020: 41
2019: 17
Ökning: 24

Sammanlagt:
2020: 2.539
2019: 2.091
Ökning: 448 (21,4 %)

Rörelseresultat:
2020: 1.020
2019: 590
Ökning: 430 (72,9 %)

Ersättning till hästsporten för bild, ljud, sportdata:
2020: 383
2019: 336
Ökning: 47 (14,0 %)

Alla belopp i miljoner kronor

Expandera

ATG har fortfarande ”skuld till kreditinstitut” på storleksordningen en miljard kronor och posten ”fordran hos koncernföretag”, vilket i praktiken är Svensk Travsport och Svensk Galopp, har ökat från 754 miljoner kronor vid halvårsskiftet 2019 till 1.068 miljoner nu – alltså över en miljard!

Det innebär att de kraftigt ökade ”coronapandemiintäkter” på över 300 miljoner kronor jämfört med samma tidsperiod 2019 som ATG höstat in under andra kvartalet knappast kan komma att användas till annat än att ”sanera skulderna”, när dispositionerna och utdelningarna utifrån 2020-resultatet ska fastställas i början av 2021. Även om q2-resultatet 2020 är sensationellt bra, så är det nog bäst att betrakta det som en engångsföreteelse – inget som man kan bygga in som ”ny nivå” i verksamheten.

Ser man q2-resultatet på det sättet står det klart att det fortfarande är en bit kvar innan baksmällan från spenderingsfesten under pokalårsparasollen lagt sig i form av ATG- och hästsportsekonomisystemet kommer i balans igen.

För de där posterna i den ekonomiska redovisningen ”skuld till kreditinstitut 1.074 MSEK” och ”fordran hos koncernföretag 1.068 MSEK” lyser duktigt i rött. Den miljardskulden – som kan ses som att ATG varit på banken och lånat en miljard och sedan vidarelånat ut den miljarden till ST och SG – kan i praktiken endast betalas av med intäkter, nettoresultat, från spelverksamheten.

”Lika fantastiskt som exceptionellt”

 

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Domare i alla sporter gör fel ibland. Att måldomarnämnder gör uppenbara fel på diskningar ska dock inte behöva ske.… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 14 nov
Söndag 13/9. En bana kör i Sverige idag: Vg. Kommande vecka har Rä, Sk och År lunchtrav. Hur många amatörtränare ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 13 sep
Att ST:s tjänstemän tar över ett så enkelt och lättdömt ärende som det här (det är bara att sätta ”dubbel C”) från… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 19 aug
Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Fantastisk karriär når sin ände

Idag söndag tar en fantastisk karriär slut. Bold Eagles. Det sker i Mons i Belgien. I skymundan får man säga. Bold Eagle hade varit värd ett bättre avslut än så, men detta coronapandemins år får man acceptera att saker och ting inte är som man önskar att de ska vara.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Bold Eagle är på tapeten för dagen på alla fronter – dyraste ettåringen på Caens sjudagarsauktion var fallen efter Sébastien Guaratos stjärna. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle är på tapeten för dagen på alla fronter – dyraste ettåringen på Caens sjudagarsauktion var fallen efter Sébastien Guaratos stjärna. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sändningarna på den franska trav-tv-kanalen Equidia gjorde att Bold Eagle tidigt fastnade på näthinnan. När hästen var tre år. Jean Etienne Dubois hade på känt manér lindat in den till synes lille – mankhöjden är dock 163 centimeter — men elegant travande hästen i bomull. Från turfisterna på Vincennes spreds ändå ryktet: Kolla in Bold Eagle. Han är något alldeles extra.

Bold Eagle och skötaren Hugues Monthule. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jean Etienne Dubois skulle flytta till Australien och ”allt” var till salu. Inklusive Bold Eagle. Sett i efterhand är det förvånande att den stora och dominerande franska travfamiljen Dubois släppte denna guldklimp från sin kontroll och ägo, men så blev det. In klev den driftige Pierre Pilarski och köpte Bold Eagle på sommaren när hästen var tre år för ett pris som lär ha varit i häradet av fem miljoner kronor. Bold Eagle fick flytta till Sébastien Guarato och sagan kunde ta fart på allvar.

Bold Eagle växlades upp tränings- och matchningsmässigt och var helt enkelt bara bäst på Vincennes. Detta i en fransk kull som skulle visa sig oerhört stark, den med begynnelsebokstaven ”B.”.

Fakta

Bold Eagles storloppssegrar

Grupp I-segrar 2014
Criterium des 3 Ans

Grupp II-segrar 2014
Prix Victor Regis
Pris Abel Bassigny
Prix Jacques de Vauloge

Grupp III-segrar 2014
Prix de Gien

Grupp I-segrar 2015
Grand Prix de L’U.E.T.
Prix de Sélection
Criterium Continental

Grupp II-segrar 2015
Prix Charles Tiercelin
Pris Phaeton
Prix Jules Thibault
Prix Octave Dousnel

Grupp I-segrar 2016
Prix d’Amérique
Prix de France
Prix René Balliere
Criterium des 5 Ans
Championat Européen des 5 Ans

Grupp II-segrar 2016
Prix de Belgique
Pris Louis Jariel
Prix Jockey
Prix du Bourbonnais

Grupp I-segrar 2017
Prix d’Amérique
Prix de France
Prix de Paris
Prix de l’Atlantique
Prix René Balliere
Grand Prix de Wallonie

Grupp II-segrar 2017
Prix de Bourgogne

Grupp I-segrar 2018
Grand Criterium de Vitesse
Prix de l’Atlantique
Prix René Balliere

Grupp II-segrar 2018
Prix de la Com. de Com. Thierache Centre
Prix de Bourgogne

Grupp III-segrar 2018
Grand Prix du Centre-Est

Grupp I-segrar 2019
Prix René Balliere
Grand Prix de Wallonie
Breeders Crown Open (Nordamerika)

Expandera

 

Första gången jag stiftade närgången bekantskap med Bold Eagle var i början av maj när hästen var fyra år. Vi var på reportageresa i Normandie och Sébastien Guarato hade nyss blivit inbjuden till Elitloppet med Aladin d’Ecajeul. Nu kom hästen inte till Solvalla, för Aladin blev sjuk, men vi svängde förstås förbi Guaratos träningscamp Clopin.

Bold Eagle höll på att återhämta sig efter att ha varit sjuk (allergi) lagom när han skulle formtoppas för Criterium des 4 Ans. Över stallplanen kom en av Guaratos anställda – Hugues Monthule – och ledde en häst. Bold Eagle, sa han och pekade på hästen han hade i andra änden av grimskaftet.

Vi trodde han skämtade. Det var inte möjligt. Den häst som stod framför oss var den vanligaste bruna man kan tänka sig.

”No?” sa vi, frågande.

”Bold Eagle!” insisterade Monthule och hästen lät sig snällt klappas så länge vi hade lust att stå och pilla på den stora stjärnan, på väg in till stallet från dagens hagvistelse.

Att detta skulle vara Frankrikes just då mest spännande häst, en världsstjärna i vardande, gick inte att tro. Så vardagligt, alldagligt intryck hemma i stallet. En så ”vanlig” häst utan karaktär, kanske till och med lite blyg. Som ändå samtidigt var sådan total kung på den tuffaste travbana som finns i Europa, Vincennes.

Att hästen verkligen var sådan bekräftade Jean Etienne Dubois fru Karine när vi några år senare – efter Readly Express Prix d’Amérique-seger för övrigt, då han hade en grym batalj med Bold Eagle – träffade henne:

”Bold Eagle var min speciella älsklingsbebis. Han var så liten när han växte upp här hos oss”.

Bold Eagle var min speciella älsklingsbebis

Fotograf Mia Törnberg, som oftast var den som var i Frankrike och skulle reportagefota Bold Eagle inför storlopp eller vad det nu kunde vara, funderade alltid extra över det uppdraget. Bold Eagle var ju så svårfotograferad…hade ingen personlighet att fånga. Eller snarare: hästen hade ju en personlighet, men den gjorde sig inte på bild. I hagen stod han mest och sov när han inte betade stilla. Om man så lät en bomb detonera i hagen, eller släppte in tio brunstiga ston där, skulle han antagligen som bäst snurra lite på ett öra.

Bold Eagle. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

När Bold Eagle leddes ut och in från stallet var inte en enda muskel spänd och även om alla andra hingstar i närheten vrålade utmanande var han precis som tjuren Ferdinand. Bold Eagle brydde sig inte. ”Att ni bara orkar”…kunde man nästan se honom tänka innanför de mörka ögonen.

Det där har förvisso ändrat sig ju äldre Bold Eagle blivit. Precis som fallet var med hans pappa Ready Cash har tränaren Sébastien Guarato på senaste år behövt lägga en del fokus på att hålla Bold Eagle lugn före loppen. Katastrofen – om man nu kan använda ett sådant ord – i Elitloppet 2018 då Bold Eagle helt tappade kontrollen över sina nerver och nog egentligen borde blivit struken, visade att det också fanns en sida hos honom som skiljde sig från hur han uppträdde i sin hemmiljö.

 

Det finns mycket stort och vackert från Bold Eagles karriär att minnas och för min personliga del är det två tillfällen som speciellt etsat sig fast. Det ena är självklart Elitloppsförsöket 2017 då kusken Franck Nivard surnade till på att Örjan Kihlström svarade ledningen med Delicioius. Så Nivard lät Bold Eagle gå max hela vägen, tryckte sönder Delicious till smågrus och Bold Eagle var helt ensam på upploppet inför en totalt extatisk Elitloppspublik på Europarekordet 1.08,4. Det var allt och lite till, det var en sanslös uppvisning i fart och kapacitet.

det var en sanslös uppvisning i fart och kapacitet

Om man följde Bold Eagle efter mål stannade det inte där. Franck Nivard hade eldat upp Bold Eagle till en sådan adrenalinnivå att han inte fick stopp på hästen förrän efter kurvan; närmast stod upp i vagnen och drog i uppullningen efter loppet. Bold Eagle lade bort sin chans att vinna Elitloppet där i sin gnistrande uppvisning i försöket, för i finalen var det tomt i tanken.

Fakta

Bold Eagle

franskfödd hingst 2011 e. Bold Eagle – Reethi Rah Jet e. Love You
75 st: 46–11–4
Rekord: 1.10,8m* – 1.08,4ak*
Insprunget: 4.990.967 euro
Uppfödare: Jean Etienne Dubois, Frankrike
Ägare: Jean Etienne Dubois 2011-2014
Ecurie Pierre Pilarski 2014-
Tränare: Jean Etienne Dubois -2014
Sébastien Guarato 2014-2020
Körsvenner: Jean-Etienne Dubois, Franck Nivard, Eric Raffin, Björn Goop, Tony Le Beller, Brian Sears

Expandera

Det andra tillfället är inte någon av de två Prix d’Amérique-segrarna, där framförallt den andra, efter att Bold Eagle kommit snett i starten, sticker ut. Det är istället segern i fyrakilometerslopppet Prix de Paris samma år, en månad efter Pd’A-segern. Bold Eagles speed och tempoväxlingsförmåga när han var på topp var gudabenådad, och den söndagen…herre jesses när Nivard tog högertöm efter 3.900 meter av 4.150-metersloppet – efter två klättringar i Vincennes uppförsbacke – och Bold Eagle till synes nästan spann loss som en dragster. Och det var inte vanliga hästar han mötte, utan andra topphästar. ”De andra stod stilla” är en sliten klyscha, men den dagen stämde det verkligen.

 

Det är förstås så Bold Eagle ska kommas ihåg när han nu efter en sagolik karriär övergår till avelstjänst på heltid. Som hästen som i fyra säsonger, 2014, 2015, 2016 och 2017 var näst intill omöjlig att besegra på Vincennes. Efter den där 1.08,4-urblåsningen i Elltloppsförsöket på Solvalla i maj 2017 var det som att något hände – Bold Eagle blev efter det aldrig riktigt densamme som han varit innan.

Bold Eagle och Franck Nivard i Elitloppsförsöket 2017. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

 

Bold Eagles karriär

 

2013

Fakta

2013 (två år)

4 st: 2–0–0, 1.18,3l*, 13.400 euro

Expandera

 

Debuterade för sin uppfödare och dåvarande ägare Jean Etienne Dubois i Laval den 13 september. Tog sedan två ”småloppssegrar”, i Les Andelys och Caen, på 1.25,0/2.525 och 1.18,3/2.450 innan debutsäsongen avslutades 1 november med femteplats i ett lopp på Vincennes lilla bana.

 

2014

 

Färden mot stjärnstatusen inleddes i årsdebuten den 29 mars, med seger i Bordeaux i ett mindre lopp på 1.17,0a/2.550 meter. En knapp månad senare tog Bold Eagle sin första seger på Vincennes, på 1.15,7/2.200 meter på lilla banan och han rekorsänkte ytterligare, till 1.15,0a/2.200, i ett treåringslopp i Caen den stora Prix des Ducs de Normandie-dagen i mitten på maj.

Fakta

2014 (tre år)

9 st: 9–0–0, 1.12,7m*, 347.400 euro

Expandera

Eftersom Jean-Etienne Dubois vid den här tiden var på väg att avveckla sin travtränarverksamhet i Frankrike och flytta till Australien för att träna galoppörer, var det allt intressantare löftet Bold Eagle utbjuden till försäljning. Det skulle ta tre månader till innan Ecurie Pierre Pilarski klev in och köpte den då som treåring fortfarande obesegrade Bold Eagle och hästen flyttades till Sébastien Guarato. Den sistnämnde var inte inblandad i affären utan kunde bara konstatera att Bold Eagles nya ägare ville ha hästen hos honom.

När Bold Eagle kom till Sébastien Guarato, vars främsta stjärna då varit toppstoet Roxane Griff och han hade även fått sådan bukt med den ystre valacken Rapide Lebel att denne tog sig upp i Europaeliten, är vi framme i början av september och Bold Eagle hade sex segrar på lika många starter som treåring. Den sista för Jean-Etienne Dubois tog han i grupp II-loppet Prix Victor Regis, på Vincennes stora bana, på 1.14,8/2.700 meter.

Sébastien Guarato stoppade undan Bold Eagle till vintermeetinget på Vincennes och där blev det omedelbums braksuccé. Tre raka segrar i november-december, först på 1.12,7/2.175 i ett grupp II-lopp, sedan Criterium des 3 Ans-genrepet Prix Jacques de Vauloge på 1.15,9/2.700 och därefter Criterium des 3 Ans på 1.13,6/2.700.

De stod klart att Bold Eagle hade potentialen att bli Frankrikes inte bara bästa häst i den fullständigt lysande B-kullen utan Frankrikes bästa häst i nuvarande generationer av de tävlande.

Här kan Bold Eagles seger i Criterium des 3 Ans ses.

 

2015

 

Bold Eagle tålde talang-, fart-, och speedmässigt att jämföras med sin fenomenala pappa Ready Cash, men det fanns en betydande skillnad. Medan Ready Cash redan i unga år var en explosiv herre som det ofta såg ut att gå på Guds försyn med i startproceduren var Bold Eagle en mycket coolare häst. Han lekte sig fram i lufsande stil och när han fick någon liten maning av sin kusk Franck Nivard förstod hästen att det var dags att länga på det högeffektiva steget och koppla segergrepp.

Fakta

2015 (fyra år)

9 st: 8–0–0, 1.10,5am*, 637.000 euro

Expandera

Fyraåringssäsongen inleddes med att Bold Eagle för första gången visade upp sig för Prix d’Amérique-publiken. Han höll från innerspår bakom bilen ledningen via 1.05,6 första 600 meterna (!) i grupp II-loppet Prix Charles Tiercelin och vann åkandes före stallkamraten Billie de Montfort på 1.11,8a/2.100. Resten – inkluderande den tidiga kullstjärnan Brillantissime – var 20 meter efter.

Det loppet kan ses här:

Efter att ha tagit sin andra grupp I-seger i vintermeetingets Prix de Selection, på 1.11,4/2.175 meter, ställdes såklart siktet mot Criterium des 4 Ans i maj, men nu kom det första bakslaget i Bold Eagles karriär. I genrepsloppet stod han inte alls allt känna igen, blev stort slagen och det konstaterades att hästen drabbats av någon form av allergisk reaktion. Han var borta från det viktigaste fyraåringsloppet och fick fokusera på dels sin debutsäsong som (duktigt fulltecknad) avelshingst och att komma igen med omladdade tävlingsbatterier till höstens och vinterns uppgifter.

Ett av resultaten av Bold Eagles första betäckningssäsong är för övrigt svenskfödde världsrekordhållaren Aetos Kronos (u. Will Of A Woman) 1.10,9ak*/5.216.050 kr, med fyra miljonloppsegrar på samvetet: dubbla E3, Breeders Course och Konung Gustaf V:s Pokal.

De främsta franskfödda avkommorna i Bold Eagles debutkull är också årgångstoppar: Dotterm Green Grass (u. Tootsie Smiling) 1.12,1am/457.650 vann som treåring ”Uppfödningslöpningen” Criterium des Jeunes och har utöver det hela fyra grupp II-segrar och Galilea Money (u. Uturn Money) 1.12,0am/190.700 euro har vunnit griupp III-lopp. Även i Sverige har Bold Eagle i sin första kull en dotter i kulltoppen: Dontlooseallmoney (u. Victory Dancer) 1.11,0ak/2.083.050 kr asom förra året var trea i Oaks.

Bold Eagle kom igen på hösten, och den där genomklappningen i Prix Gaston Brunet skulle bli hans enda plump i protokollet. Bold Eagle åkte till Wolvega i Nederländerna och vann Grand Prix de l’U.E.T. och avslutade sedan året med det stora fyraåringsloppet Criterium Continental på nya rekordet 1.10,5a/2.100. Överlägset och med Franck Nivard vinkades till publiken sista biten in mot mål.

Nu var Bold Eagle redo för sitt första Prix d’Amérique.

Grand Prix de l’U.E.T. och Criterium Continetnal kan ses nedan

 

 

2016

 

Bold Eagle hade uppnått fenomenstatus och via att slipa formen med seger i Prix de Belgique förväntades den nyblivna femåringen vinna Prix d’Amérique. Han motsvarade de mycket högt ställda kraven och efter att ha hamnat bra till mitt i fältet från början körde Franck Nivard till ledningen i nedre kurvan, tog emot en tuff tryckare i början av uppförsbacken från Prix d’Amérique-titelförsvararen Up And Quick och Bold Eagle gick efter att ha sett mycket laddad och gåvillig ut undan till ohotad seger före Timoko och Oasis Bi. Det gamla löpningsrekordet i Pd’A, 1.11,9, satt av Royal Dream 2013, krossades till 1.11,4.

Fakta

2016 (fem år)

12 st 10–2–0, 1.10,1am, 1.241.500 euro

Expandera

 

 

Bold Eagle fortsatte med attt vinna Prix de France – via tredjespår fram till dödens utanpå Timoko – på 1.10,.7a/2.100. Franck Nivard kunde mer eller mindre sitta stilla i finishen med segergreppet kopplat på Timoko.

 

Men sedan gick Bold Eagle överraskande på pumpen när han skulle fullborda trippeln Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris. Norske Lionel, körd av Örjan Kihlström och då tränad av Fabrice Souloy, blev överraskade Bold Eagles baneman. Sébastien Guarato tvingades konstatera att den formtoppningsperiod som inleddes med satsningen mot Grand Prix de l’U.E.T. i oktober som fyraåring och kulminerade i Prix d’Amérique inte riktigt räckte hela vägen till Prix de Paris. Men det var i högsta grad den fortfarande unge hingsten förlåtet.

Redan till sommaren var Bold Eagle tillbaka på tävlingsbanan, ovanligt tidigt för de franska topphästar som kombinerar avelssäsong med att ha hårt tävlingsfokus på vintermeetinget. Han vann sommarstorloppet Prix René Balliere – ett lopp han skulle nå fyra raka i, och det har naturligtvis ingen annan häst gjort.

Här Bold Eagles första Prix René Balliere-seger ses.

Bold Eagle skulle dock inte förbli obesegrad resten av femåringssäsongen. I ett grupp II-lopp i november laddade Franck Nivard på lite väl hårt för att få ledningen och det utnyttjade starke Traders – en annan Ready Cash-son. När Traders attackerade hårt tyckte Nivard klokt nog att det var läge att släppa och Traders höll undan med nos för Bold Eagle på nya världsrekordet 1.10,1a/2.100 meter.

 

2017

 

Den här vintern tog Bold Eagle den traditionella vägen till Prix d’Amérique. Segrar i B-loppen Prix du Bourbonnais och Prix de Bourgogne och därefter var det dags. Bold Eagle motsvarade återigen förtroendet och tog sin andra Prix d’Amérique-seger. Men den här gången fick Franck Nivard det tuffare. Det blev en strulig startprocedur och Bold Eagle var på väg att hamna helt på vingel, stod dessutom på bakbenen för ett ögonblick på väg ut på banan från starttarmen. Nivard tog till synes en chans när han slängde åt Bold Eagle tömmarna och kastade in hästen i en lucka i andraspår. 95 procent av världens travhästar hade förmodligen galopperat – Bold Eagle travade iväg klockrent och stack pilsnabbt in i den lucka som fanns.

Fakta

2017 (sex år)

12 st: 8–3–0, 1.08,4ak*, 1.332.320 euro

Expandera

Resten av loppet satt Nivard väl inpackad i fältet och Bold Eagle fick glida med framåt i ryggar. Han hittade den perfekta – Jean-Michel Bazires sto Belina Josselyn. I sista kurvan banade Belina Josselyn väg genom att putta ut den i tredjespår anfallande Propulsion och Bold Eagle gled med i den lucka Belina Josselyn skapade. Bold Eagle – som efter förlusten mot Traders nu hade utrustats med halvstängt norskt huvudlag efter att tidigare ha gått med öppet – spelade ut sin fenomenala speed och Belina Josselyn var chanslös att svara.

Mitt på upploppet gjorde Bazire någon gest med högerarmen som var svår att tolka om den var uppgiven eller en hyllning till Bold Eagle som brisade ifrån. I vilket fall som helst kunde Franck Nivard skära mållinjen med högerarmen vevande i luften inför en vrålande Vincennes-publikmassa som fått se ett oerhört rafflande Prix d’Amérique.

Segertiden? Nytt löpningsrekord igen, 1.11,2/2.700. Och efteråt var snacket ofrånkomligt. Bold Eagle hade vunnit Prix d’Amérique som både fem-, och sexåring och syntes ha chans att jaga Ourasis ohyggliga fyra Pd’A-segrar med kanske till och med smyg på oslagbara fem.

”Om någon häst ska kunna klara att göra det är det Bold Eagle”, sade Franck Nivard.

Om någon häst ska kunna klara att göra det är det Bold Eagle

Den här vintern fullbordade Bold Eagle trippeln Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris.

Här är de tre loppen:

 

 

Nu väntade äntligen något hela travvärlden hoppats på: Bold Eagle i Elitloppet! Efter att ha slipat formen med att vinna Enghien-storloppet Prix de l’Atlantique i april flögs Bold Eagle till Stockholm och gav Elitloppspubliken en av de svettigaste prestationer som skådats. Bold Eagle satte nytt europarekord 1.08,4 när han krossade Delicious från dödens i försöket och syntes efter det förstås ”oslagbar” i finalen. Men det var han inte. Försöksprestationen hade tagit för mycket energi ur hästen och han fick nöja sig med fjärdeplatsen när en av hans mest frekventa franska antagonister, Timoko, tog sin andra Elitloppsseger.

 

Efter att ha vunnit Prix René Balliere för andra gången och sedan Grand Prix de Wallonie i Belgien kom något så ovanligt som sex lopp i följd utan seger. Slutet på den sviten var Prix d’Amérique 2018, där Readly Express kontrade ut Bold Eagle i en av de största segrar som svensk travsport upplevt, och sedan Prix de France där Belina Josselyn vann.

Bold Eagle hade haft problem med en hov i inledningen av vintermeetinget och det satt på något sätt i ”hela vägen”. Bold Eagle var fortfarande en topphäst, men han var inte längre den odiskutabelt bäste.

 

2018

 

Det var nog också så att Bold Eagle någonstans där, hösten-vintern 2017-18 till slut började tröttna på Vincennes och dess långa bana och tuffa uppförsbacke. För när han sedan kom till Cagnes-sur-Mer i början av mars sopade han hem det på 1.08,9ak.

Fakta

2018 (sju år)

12 st: 6–3–0, 1.08,9ak*, 806.000 euro

Expandera

Här är det loppet.

Den här säsongen kom sedan också ett av de få dystra kapitlen i Bold Eagles storartade karriär. Hans andra resa till Elitloppet, där hästen inte alls var i mental balans på Solvalla och helt stressade bort sig efter att till synes ”säkringarna brunnit” när det blev (om)startkaos.

 

2019

 

En säsong där Bold Eagles enda seger på Vincennes blev sommarstorloppet Prix René Balliere. Då hade Björn Goop tagit över som kusk efter att Franck Nivard petats, i vad som framstod som ett ett försök att åstadkomma en ”Timoko-effekt”. Timoko hade tänt om på uppseendeväckande bra sätt när Goop i vad som kunde, eller borde, ha varit karriärens slutskede, anlitades som kusk.

Fakta

2019 (åtta år)

12 st: 3–3–2, 1.09,6ak*, 578.997 euro

Expandera

Bold Eagle skulle också hinna med ett vackert crescendo: på hösten åkte han till Kanada och vann Nordamerikas Breeders Crown, då han sopade banan med de amerikanska äldre topphästarna på ettt ösregnindränkt Woodbine. Brian Sears körde då.

Här är Breeders Crown-segern.

 

2020

 

Eftersom Björn Goop är förstekusk på Sébastien Guaratos givna arvtagare till Bold Eagle, Face Time Bourbon, vilken till och verkar vara ytterligare något strå vassare än Bold Eagle då det gäller speed och kapacitet, har Eric Raffin haft kuskförtroendet att försöka lösa vad som varit Bold Eagles enda egentliga mål den här säsongen: Komma förbi Timokos notering 5.006.731 euro som vinstrikaste franskfödda travähst någonsin.

Fakta

2020 (nio år)

5 st: 0–0–2 , 1.10,2ak, 34.350 euro

Expandera

Bold Eagle står nu på 4.990.967 och har chansen att avsluta karriären med att gå förbi Timoko. När skötaren Hugues Monthule som en fin gest får köra Bold Eagle i vad som är sagt är hästens sista start, Grand Prix de Wallonie i Mons i Belgien som han vunnit både 2017 och 2019, behöver Bold Eagle sluta etta eller tvåa för att passera Timoko. På papperet ser det ut som han bör kunna bli tvåa bakom stallkamraten Face Time Bourbon.

En fantastisk karriär är hur som helst till ända.

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Domare i alla sporter gör fel ibland. Att måldomarnämnder gör uppenbara fel på diskningar ska dock inte behöva ske.… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 14 nov
Söndag 13/9. En bana kör i Sverige idag: Vg. Kommande vecka har Rä, Sk och År lunchtrav. Hur många amatörtränare ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 13 sep
Att ST:s tjänstemän tar över ett så enkelt och lättdömt ärende som det här (det är bara att sätta ”dubbel C”) från… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 19 aug
Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

Låt måldomarnämnderna döma. Och se omedelbums till att få bort den förvirring som sättet att skriva resultatlistor skapar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsports manövrerande för att försöka hitta rätt kompassriktning i den alltid lika brännande heta frågan om hur kuskarna beter sig när de finishkör – i dagligt tal driver – hästarna går ”sådär”. Det är komplext och svårt att förstå varför saker är som de är i grunden. Och ST gör det inte lättare.

Vi har nyss upplevt ett halvt dygn då Oskar Kylin Blom, med över 600 körda lopp förra året, varit högst upp på varenda svensk travsajt med stora rubriker. ”Avstängd tre månader”. ”Avstängd tills vidare”. Kylin Blom, med Gävle som hemmabana, fick många telefonsamtal från media att svara på, när han var på väg från Gotland till fastlandet efter att ha kört lopp på Visbytravet igår kväll.

Kylin Blom tyckte själv att han absolut inte gjort något fel. Visbytravets domare hade heller inte sett något fel i hur han körde Dino Dollar i gårdagkvällens sjätte lopp. Tittar man på löpningsfilmen skulle Kylin Bloms sätt att köra kunna vara skolexempel på vad som är en vårdad och återhållsam drivning, helt i linje med reglementets intentioner.

Men avstängd tre månader – nej rättare, avstängd tills vidare – blev han. Detta efter ingripande från banveterinären som larmades om att när Dino Dollar kom tillbaka efter loppet och duschades, så fanns där ett märke i hästens hud på vänstersidan. Ett märke som enligt banveterinären endast kunde ha uppkommit under de få minuter Oskar Kylin Blom satt bakom hästen, före, under och efter loppet och som påstås måste ha varit resultatet av att hästen fått ”en smäll” av sin kusk.

Var, när hur den påstådda smällen utdelades, får vi aldrig reda på. Filmerna från loppet visar inget. Inga vittnesuppgifter finns om hur märket kan ha uppstått. Oskar Kylin Blom har enligt vad han säger själv ingen aning om hur, när, var det kan ha hänt. Men plötsligt var han föremål för stora svarta rubriker: ”Avstängd tre månader”. ”Avstängd tills vidare”. ”Obegriplig avstängning!”, var för övrigt Sulkysports rubrik.

 

En av de människor som befolkar ett av landets domartorn skrev, efter att Svensk Travsport under fredagförmiddagen fastställt påföljden för det där märket till 3.000 kronor i böter och sex dagars avstängning, ett meddelande till mig: ”Nu måste väl alla kuskar noga börja kolla sina hästar innan de kör ut till ett lopp. Det blir ungefär som när man ska hämta ut en hyrbil; lyder man inte uppmaningen att kolla så det inte finns några märken eller repor i lacken innan man kör iväg kan det bli dyrt när bilen ska lämnas tillbaka”.

Underförstått blir att denna domare, utifrån den löpningsfilm som finns på atg.se, alltså inte trodde att det var OKB som åstadkommit ”märket” på Dino Dollar, utan att det kan/bör ha funnits där innan. Men som kusk/hyrbilsförare är du alltid ansvarig om det finns en lackskada som inte dokumenterats i handlingarna innan uthyrningen började, när du kommer tillbaka för att lämna ifrån dig hästen/bilen. Att råka ut för det känns givetvis oerhört surt, men ur ”rättslig och försäkringsmässig” synvinkel finns det ingen tvekan om att det måste vara på det sättet. Det är bara att ”ta smällen” – både som hyrkusk och bilhyrare.

 

Men åter till den övergripande frågan; att Svensk Travsport inte lyckas speciellt väl med att skapa förståelse för hur drivningar och finishkörningar döms där det synes uppstå märken på hästarna (vilket givetvis inte får/ska ske) och det här ”regelbrottsfältet” synes utifrån som fjärran från likhet inför lagen. Dessutom – vågar jag påstå – är man på Svensk Travsport långt ifrån nöjd med att en händelse som den på Visbytravet igår skapar stora svarta rubriker i media; även om rubrikerna förvisso stannar inom den ”lilla travbubblan” i det stora medlabruset. Men där får ST helt och hållet skylla sig självt.

Varför då? Jo, för att Svensk Travsport lyckas inte korrekt hantera vad som i idrottsvärlden ska vara det sakligaste och faktamässigt renodlade. Resultatlistan. Nu skrev man från början ut ”avstängning 200723-201023” och eftersom det står på en officiell resultatlista måste det ju då vara så. Men icke när det gäller Svensk Travsport. Avstängningen i sådana här fall träder i kraft omedelbums och gäller ”tills vidare”. Men det finns det ingen rutin för att mata in i resultatdatan!

Svensk Travsport lyckas inte korrekt hantera vad som i idrottsvärlden ska vara det sakligaste och faktamässigt renodlade

Jo, ni läste rätt. Det är 2020 och ATG/ST har tillsammans lagt miljoners miljarder på de datasystem som används. Men någon rutin för att göra korrekta resultatlisterapporteringar när kuskar blir direktavstängda finns inte. Det är okej att baxna över det faktumet.

 

Sannolikt kommer den här företeelsen att öka. Det är nämligen uppenbart att det har börjat kollas fler hästar efter loppen än tidigare, av banveterinärer och funktionärer. Vilket förstås är alldeles utmärkt och helt i linje med att förbättra hästhälsan och respekten för djuren när vi människor nu förbehåller oss rätten att tävla med hästar på ett sådant sätt att de springer sig olika grader av trötta och ska förmås att öka/hålla farten sista biten in mot mål.

Och den som söker – han finner såklart. Oskar Kylin Blom/Dino Dollar är det tredje uppmärksammade fallet bara under juli som ST:s domarbas Jonny Staf fått att hantera. Lägg till det två fall till av enhandsdrivningar under försommaren och en i princip varvslång drivning av en trög häst i ett breddlopp på vårvintern som resulterade i tolv veckors avstängning för kusken. Till det kommer ett fall i Boden där en ganska enig ”publikdomarkår” tyckte att den aktuella kusken kom alldeles för billigt undan. Det loppet hänsköts nämligen inte till ST utan dömdes av Bodens måldomarnämnd själv.

 

Det är någonstans nu vi börjar stängsla in problematiken. Att det här hamnar hos ST gång efter annan och inte döms direkt, och lokalt.

Det som synes komplicera är att utöver domarnas arbete finns en överordnad faktor vars ord i princip är lag: Banveterinärerna. De som är tillsatta på uppdrag av staten (Jordbruksverket) att bevaka hästarnas hälsa, välmående och intresse i samband med travtävlingar. Att banveterinärers ord är lag är inte bara en klyscha; banveterinärerna ska bokstavligt talat bevaka att det inte bryts mot djurskyddslagen när hästar tävlar, och ingripa om misstanke finns om att så sker.

Måldomare och banveterinärer förväntas samverka, men det är inte alltid så lätt som det kanske låter. Måldomarna ska ju förhålla sig till tävlingsreglementet. Banveterinärerna alltså till djurskyddslagen. Och ST försöker föga förvånande vara proaktivt och ”klappa på med hårdare påföljd” när något händer som initierat av banveterinärer också kan sluta i en rättssal någon gång i framtiden i det överbelastade rättssystemet.

 

Därför kan det bli så här konstigt:

Norske kusken Anders Wolden Lundström skickade på sin häst Fougueux ”så mycket” på upploppet i ett lopp i Årjäng i mitten på juli att påföljden ”dubbel C” (vilket i Wolden Lundströms fall med bara några tiotal körda lopp per blev 3.000 kronor i böter och och fyra veckors avstängning), som dagen efter loppet sattes efter att även den händelsen genererat stora svarta rubriker i både svensk och norsk travmedia, kändes billig.

Samma vecka hade Pierre Nyström gått en bra bit över gränsen för vad som är tillåtet körspösvingande sista 200 meterna med Timo Lane i en segerstrid i Eskilstuna. Nyström blev avstängd i tolv veckor. Men inte av Sundbyholms måldomare, utan av Svensk Travsports tjänstemän (domarbasen Jonny Staf). Eftersom Nyström kör mer än dubbelt så många lopp som Wolden Lundström kan Nyströms påföljd sägas ha blivit sex gånger så hård. För två väldigt likartade drivningsregelbrott.

Varför blir det så? Jo, för att banveterinären fann märken efter loppet på Timo Lane som synes ha sitt ursprung i kuskens körspöhantering medan det på Fougueux inte hittades några märken alls.

Och så kom då Oskar Kylin Blom/Dino Dollar igår. Där ingen levande människa kan se att kusken gjorde något som helst otillåtet under loppet, men där Oskars sex dagars avstängning, med hänsyn till att han kör så många lopp som 600 per år, ändå görs påföljdsmässigt likadan (dubbel C) med Anders Wolden Lundströms (gravt otillåtna) finishkörning i Årjäng. Och anledningen till att Kylin Blom över huvud taget ömdes till en avstängning var att banveterinärens uppmärksamhet påkallades avseende ett märke på hästen – domarna hade ju inte sett kusken begå något regelbrott.

 

Det är som sagt verkligen inte lätt detta.

Men ST kan göra en del för att trots allt göra det lättare.

Det enklaste är förstås att snabbt som sjutton lösa det där som måste vara busenkelt datatekniskt; en rutin för hur ”omedelbar direktavstängning” matas in i sportdatasystemet så ST kan sluta sprida en massa förvirring om tremånadersavstängningar som inte alls är tre månader.

Det andra är att måldomarna ska kunna klara att döma sånt här själva, och direkt i anslutning till när regelbrottet begåtts. Det ska inte behöva sitta centrala funktioner på Svensk Travsport och döma vad kuskar gjort i lopp dagen innan utan det måste kunna hanteras lokalt.

Åtminstone i steg ett. När det är allvarliga förseelser lär påföljderna sättas så högt att de blir överklagningsbara, och då är det ju upp till kusken om denne vill överpröva det denne dömts till. Då blir det ST:s Överdomstol som kommer in i bilden; inte tjänstemän på det centrala kansliet. Tjänstemännens definitionsmässiga funktion ska vara att ta fram beslutsunderlag till den kommitté som sätter reglerna, utbilda och fortbilda domarna, och till ÖD förbereda/handlägga ärenden som överklagas dit.

måldomarna ska kunna klara att döma sånt här själva

ST:s tjänstemän i Hästsportens hus ska däremot inte sitta och operativt döma kuskar för vad som händer i travlopp på någon bana, vilken det än vara må, ute i landet! Det är faktiskt måldomarnämndernas jobb att göra det.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!

Lundström Woldens förseelse nedgraderad

Norsk proffstränare direktavstängd för drivning

Tolv veckors avstängning

Avstängd med omedelbar verkan

Lars G Dahlgren på twitter:

Domare i alla sporter gör fel ibland. Att måldomarnämnder gör uppenbara fel på diskningar ska dock inte behöva ske.… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 14 nov
Söndag 13/9. En bana kör i Sverige idag: Vg. Kommande vecka har Rä, Sk och År lunchtrav. Hur många amatörtränare ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 13 sep
Att ST:s tjänstemän tar över ett så enkelt och lättdömt ärende som det här (det är bara att sätta ”dubbel C”) från… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 19 aug
Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan