Fokustema
Krönika
Läs senare

En sjätteplats som lovar mer

Placeringen var inte mycket att hurra över, men intrycket var desto bättre.
San Moteur är det stora blågula hoppet i Prix d’Amérique nästa år!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goops San Moteur tar sikte mot det andra B-loppet på söndag på Vincennes. Foto Scoopdyga.com
Björn Goops San Moteur tar sikte mot det andra B-loppet på söndag på Vincennes. Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Björn Goop prickade starten perfekt, men hamnade längre och längre bak när fältet formades och San Moteur var utan chans att blanda sig i slutstriden från jumboplats.

Men som han tog sig fram över upploppet växer hoppet inför Prix d’Amérique nästa år. Sista 500 meterna flög San Moteur fram i 1.06,5-fart till sjätteplatsen.

Nu får vi vänta till nästa år innan San Moteur sätter ner sina fyra hovar på Vincennes kolstybb. Men det var inte bara Björn Goops travare som visade sig från sin bästa sida. En annan häst att räkna med är förstås årets vinnare av Prix d’Amérique. Hooker Berry svarade för ett starkt intryck som tvåa och det gjorde också Prix de Bretagne-vinnaren Hussard du Landret.

Hussard du Landret vann det första B-loppet för Benoit Robin. Foto: Gerard Forni

Nu deltog inte alla hästar i Prix de Bretagne som har Prix d’Amérique som mål nästa år. Jean-Michel Bazires Jushua Tree saknades i startlistan och det gjorde också Idao de Tillard och Daniel Redéns Francesco Zet.

Den senare delar favoritskapet med Idao de Tillard på ATG:s långtidsspel till Prix d’Amérique, 5,00 respektive 5,25 i odds när detta skrives. San Moteur står i 7,50.

För egen del skulle jag bli mycket förvånad om Francesco Zet dyker upp i Prix d’Amérique nästa år. Voltstart är knappast något som tilltalar honom. Om Daniel Redén väljer att åka till Paris är nog Prix de France det lopp som ligger närmast till hands.

Det blågula hoppet heter San Moteur och chansen till en framskjuten placering i Prix d’Amérique nästa år växte ytterligare efter gårdagens insats!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Storvinnare göms undan

Debatten har gått hög om alldeles för få storvinster på V75 det senaste året, men i lördags blev det jackpot – i alla fall för två system.
Men det tycks undgått de flesta...
Av
Claes Freidenvall
Varför flaggade inte ATG för miljonvinsterna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Varför flaggade inte ATG för miljonvinsterna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Utdelningen för sju rätt blev 153.122 kronor på Eskiltunas V75-omgång, men två av de vinnande systemen hämtade hem 9,4 respektive 9,0 miljoner och båda var filinlämnade system på atg.se.

Många undrar säkert varför inte ATG kommunicerat och dundrat på om ”storvinsterna” eftersom det betalades ut totalt 18,9 miljoner i vinst för två system. Insatsen var över 2.000 kronor vardera på båda systemen, men kostade betydligt mer. ATG redovisar inte den verkliga kostnaden…

Här hittar du de vinnande systemen från lördagens V75-omgång.

Förutom detta har det tagits ut en oerhört stor andel av potten hos ATG:s samarbetspartner Veikkaus i Finland. Det är förstås inget fel i det, men man kan undra varför inte heller detta kommunicerats från ATG?

Enligt källor till Sulkysport är innehavarna av de konton som de två nio-miljonersvinsterna kom från ”flaggade” hos ATG. Inte förbjudna att spela utan de håller sig inom ATG:s regelverk, men statistiskt vinner de mer än de borde göra. Kan det vara samma spelare som vann storpotten – över 16 miljoner kronor på Kalmartravets V75-omgång i somras?

Nyligen sade ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog i Expressen, att han längtade efter att åka ut i Sverige och träffa en miljonvinnare igen!

Ladda eller tanka bilen, Hans G! Många är säkert nyfikna på att träffa de nyblivna miljonärerna.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Låt er inte förblindas…

Låt er inte förblindas och blanda ihop resultaten från Kolgjini Yearling Sale med Next Generation Sale även om auktionerna gick under samma ”flagg” i Eskilstuna.
Av
Claes Freidenvall
Intresset för att köpa häst i Eskilstuna var inte stort på Next Generation Sale. Foto:stalltz.se
Intresset för att köpa häst i Eskilstuna var inte stort på Next Generation Sale. Foto:stalltz.se

Lutfi Kolgjini har förstås all anledning att jubla efter sin rekordauktion, men ASVT:s dito gav mycket övrigt att önska. Fjolårets Next Generation Sale var rena bottennappet med 80.629 kronor i snitt för 143 sålda hästar, medan medelpriset blev 77.368 kronor i år.

Av katalogens 102 hästar såldes 57 ettåringar för 4.410.000 kronor och medianen blev inte bättre än 50.000 kronor. Hela 21 hästar lämnade ringen utan bud och elva hästar ropades åter.

Av de sålda hästarna klubbades blott 15 hästar för sexsiffrigt belopp. Det finns all anledning att ta situationen på största allvar.

Frågan är hur länge uppfödarna klarar av att sälja hästar till kraftiga underpriser?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Fakta som talar sitt eget språk

Travsporten står inför betydande utmaningar och idag vet vi att det kommer produceras färre hästar åtminstone fram till 2026 av kända skäl och låt oss konstatera att fakta talar sitt eget språk.
Av
Claes Freidenvall
Ett förslag från Jörgen Westholm om ökad makt för hästägare, uppfödare och tränare mottogs inte särskilt väl av ST:s ordförande Anders Källström...  . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ett förslag från Jörgen Westholm om ökad makt för hästägare, uppfödare och tränare mottogs inte särskilt väl av ST:s ordförande Anders Källström... . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Minst en tredjedel – och kanske ännu mer – av Svensk Travsports hästbas kommer vi sannolikt att mista och det kommer påverka tävlingsprogrammet tio år framåt. Ett faktum som tyvärr inte går att motverka.

Att tävlingsprogrammet i allt väsentligt behöver ett rikare innehåll är alla överens om, möjligtvis inte ST:s ordförande Anders Källström och styrelsen i Svensk Travsport.

Ett väldigt enkelt förslag för ökad rekrytering är att göra om till säsongsplanering och börja med våra unghästar. Då är det viktigt att skola in dessa tidigt mot ökat antal starter per säsong. Banor som ska vara med säger sig självt och undvik arrangemang på de tävlingsplatser som inga hästar har.

Höj prispengarna och sluta tjata om att det bara leder till
ökad tränardebitering. Det snacket körde ATG med redan på 1990-talet och var lika mossigt då som det är idag.

Prispengarna i V75 är i behov av att justeras uppåt och håll fast vid rikstotoloppens olika klasser på lördagar och sluta med att smeta ut dessa under andra veckodagar. Nu lägger ST in en extra proposition på lördagarna från mitten av september för att försöka öka svårighetsgraden för V75-spelarna genom att begränsa möjligheterna för de bästa tvåbenta kuskarna (max 500 starter för att deltaga i den nya propositionen).

Det är andra gången som Svensk Travsport går hårt åt landets toppkuskar…vid förra tillfället infördes begränsningar för att kunna tävla på två olika banor samma dag.

Jag har svårt att tro att det blir någon större förändring med den ”nionde” propositionen. Viktigast – enligt mitt sätt att se det – är att få så jämna spellopp som möjligt och där den sista hästen som får plats i ett V75-lopp har höga poäng. Då har man lyckats!

Tyvärr tappar Svensk Travsport fart på flera olika områden. Omsättningen på hästspel behöver vitaminer och inte genom att hästbristen gör att det finns en ”lampa” i varje lopp. Att göra Åby – Sveriges senast upprustade publik- och stallanläggning – till en B-bana, enligt Denninger-förslaget visar inget annat än att travsporten agerar som en bananrepublik. Vad tar vi alla för ansvar?

I en krönika tidigare i veckan tog jag upp att travsporten i Sverige från 2023 och på tre år kommer att ha tappat 35-40 procent av hästpopulationen för kommande tio års period i det antal föl som kommer att registrerats i Svensk Travstambok.

Allt detta är inget annat än efterdyningar på ett pokalmisslyckande 2018 som först sporrade till framtidstro, men därefter kom baksmällan i takt med sveket.

Spelomregleringen 2019 tilläts av ATG styrelse att bli till ett försnillande av sportens reurser och även riksdagens förtroende eftersom 650 miljoner kronor om året i skattelättnader försvann snabbare än en avlöning. Straffet blev höjd spelskatt och ATG:s kasinospel lyser rödare än motsolen nu inför nästa års tävlingsprogram som ska försöka pressa ut fler starter av en redan pressad hästägarekonomi.

Kanske dags att lyfta blicken från spelbordet och följa sportens barometer? Det är inte svårt att göra det. Publiken är lätträknad och vad värre är så redan nu även våra hästar. Och värre blir det…

ST:s ordförande Anders Källström sade vid något tillfälle att vi kör vårt sista lopp 2053 om ingenting görs. Enligt mitt sätt att se det sker det mycket tidigare. Men jag är inte förvånad…Anders Källström har suttit med i styrelserna i ATG och ST sedan 2019 och vad har gjorts för att gynna travsporten och dess rekrytering?

Anders Källström, ordförande Svensk Travsport.

Blev också förvånad när jag läste Anders Källströms brev ”några reflektioner efter sommaren” där han sköt en pil mot Jörgen Westholm även om han inte nämnde honom vid namn:

”Till och från förs en diskussion om styrningen och ”ägandet” av federationen Svensk Travsport. Från några håll har det framförts tanken på en modell där inflytandet och makten i ST skulle grundas på antalet ägda hästar. För mig för det tankarna till en värld vi lämnade för dryga hundra år sedan. Från 1860-talet hade Sverige en rösträttsmodell där förmögenheten avgjorde inflytandet. Det skapade enorma motkrafter som till slut formade det självklara om allas rösträtt. Samtidigt en grundbult som hela föreningssverige vilar på. Medlemmarnas inflytande är inget att förhandla bort vare sig i allmänna val eller i den ägar- och styrmodell vi i grunden har i svensk travsport.”

Slutsatsen av Anders Källströms rader är, att allt är bra och det är bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Om jag uppfattat det rätt så deltog Westholm i en paneldebatt i våras med Anders Källström och där han bland annat ansåg att det är svårt att helt jämföra Svensk Travsport med en folkrörelse eftersom det finns många personer som investerar stora summor för att ATG och ST ska fungera.

Idag har hästägarna, uppfödarna och tränarna (också hästägare och uppfödare) färre än 15 procent av rösterna i Svensk Travsport och det anser Westholm vara alldeles för lite i förhållande till vad som investeras och hur den bristande rekryteringen inte uppmärksammas av banor och ST.

Jörgen Westholm ansåg att de cirka 7.500 hästar i proffsträning, ungefär lika många hästar hos B-tränare och en röst för varje aktivt fölsto hade varit en väldigt bra väg framåt för att få de aktiva att känna sig delaktiga. Han ansåg att det haltar att jämföra med vad en person betalar i medlemsavgift i en fotbolls- eller ishockeyförening mot vad en hästägare och uppfödare investerar i en travhäst. Skillnaden är förstås väsensskild.

Att hästägarna och uppfödarna behöver få mer inflytande över travsporten anser nog många idag. För flera år sedan sade Lutfi Kolgjini att det bara behövs två BAS-organisationer i Sverige – en för hästägare och en för uppfödare.

Lika sant idag som igår!