Fokustema
Krönika
Läs senare

Gäller pinnarna som bangräns?

Finns det någon banmarkering på svenska travbanor?
Det är i alla fall helt okej att köra utanför banan och tjäna meter.
Gundalf Jaams cirka 400 meter utanför bangränsen var inte skäl för diskvalifikation, enligt riksdomaren.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Banmarkering eller dekoration? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Banmarkering eller dekoration? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jonas Moberg tog en lika välförtjänt som efterlängtad seger med egna uppfödningen Guldalf Jaam (e. Dream Vacation), som ledde från start till mål. Hästen var slagen mitt på upploppet av utvändige Digital Literacy, men kontrade snyggt och hade målfotot på sin sida.

Allt gott, eller? Redan in i sista sväng var Jonas Mobergs vagn innanför banmarkeringspinnarna och så fortsatte det resten av loppet. Över 400 meter på fel sida banmarkeringen alltså.

Han bryter lite grann i sista sväng och jag var väl lite innanför där

– Han bryter lite grann i sista sväng och jag var väl lite innanför där, erkände Jonas Moberg i V75 Direkt.

Jodå, visst var det så. Måldomarnämndens beslut blev att fria. Antalet pinnar som passerades på fel sida och den knappa segermarginalen till trots. Hur kan det bli så? Det är nämligen helt enligt reglementet.

Det svenska tävlingsreglementet säger i paragraf 58:

”Körning i halvspår samt körning utanför bangränsen eller mot tävlingsriktningen får ej ske under lopp.”

Samtidigt sex paragrafer senare (§64) om grunder för diskvalifikation:

”Finner måldomarnämnd att loppets resultat påverkats av under loppet gjord förseelse kan vållande ekipage diskvalificeras.

Ekipage som i sin helhet eller till del kör utanför bangränsen kan diskvalificeras. Ekipaget ska dock diskvalificeras om det vunnit fördel.”

Och tillämpningsanvisningen:

”Vid avgörande i måldomarnämnd om eventuell diskvalifikation ska följande beaktas: Ekipage som gjort förseelsen ska ha vunnit egen fördel därav.”

Kan inte med hundra procent säkerhet säga att att ekipaget vinner egen fördel

Som sagt, enligt reglementet är det både förbjudet och tillåtet att köra utanför bangränsen. Allt är upp till måldomarnämndens bedömning om ekipaget vunnit egen fördel.

– Vi kan inte med hundra procent säkerhet säga att att ekipaget vinner egen fördel av sin manöver. Vi kan diskvalificera ekipaget om vi är säkra. Vi ska göra bedömningen om ekipaget vinner egen fördel och det kan vi med säkerhet inte säga i det här fallet. Däremot blir kusken bestraffad för att ha kört utanför bangränsen, sade riksdomaren Johan Pettersson i V75 Direkt.

Rätt eller fel?

– Jag tycker att det står tydligt i reglementet. Det finns säkert folk som tycker att vi gjort rätt och folk som tycker att vi gjort fel, men reglementet är tydligt.

Visst, hästar diskvalificeras för att ha kört utanför bangränsen i Sverige, men speciellt vanligt är det inte. Diskussionen var högljudd för över 20 år sedan. När Robert Bergh vann Svenskt Travkriterium med Simb Zipper (e. Flying Irishman) 1999 galopperade hästen i första sväng och hela ekipaget var utanför banan.

Här går det att se video från loppet!

Simb Zipper

I många utländska länder ser man betydligt hårdare på att ”köra över några pinnar”. Super Light, Resolve, Racing Mange och Ringostarr Treb är fyra hästar som under senare år fråndömts segrar i storlopp när de tävlat på fel sida om bangränsen.

På Vincennes blev Jörgen Westholm – som han då uttryckte saken – bestulen på segern och 100.000 euro i Prix d’Ete 2006 sedan Jean-Michel Bazire (Jardy) tryckt Super Light utanför tre pinnar.

Åke Svanstedt var på felsida om tre pinnar när Resolve diskades i Elitloppet Playoff på Meadowlands 2016. ”Jag märkte det inte att jag hamnade innanför pinnarna. Det blåste väldigt mycket motvind och möjligt att det var orsaken att hästen krängde neråt”. Hela 75.000 dollar kostade den diskningen och istället dömdes Bee A Magician som vinnare.

Joakim Lövgren och Racing Mange var på fel sida om en pinne (!) i Prix Boissy Saint-Leger på Vincennes 2018 och det kostade ekipaget segern och 42.750 euro.

Några fler banmarkeringspinnar (fyra) på fel sida passerade Wim Paal och Ringostarr Treb i Grote Prijs der Giganten 2017 och fråntogs segern och 30.000 euro, vilket betydde att B.B.S. Sugarlight flyttades upp som etta i resultatlistan.

Riksdomaren Johan Pettersson konstaterade i V75 Direkt:

– Det hade varit enklare om det stått i reglementet att hästar som kört utanför bangränsen ska diskvalificeras.

En bangräns borde vara en bangräns – även inom travsporten.

***

Tre andra sportsliga höjdare

1En orutinerad, treårig märr mot äldre ston i Diamantstoet. Daniel Redén hade dragit av järnskorna och Joyful Trix (e. Trixton) tävlade barfota runt om i rikstotodebuten. Via tredjespår nådde hon fram utvändigt ledaren på första långsidan tillsammans med Örjan Kihlström, medan huvudopponenten Laleh Palema inledde sitt angrepp från femte utvändigt 1.200 meter från mål. Över upploppet handlade det bara dessa två och nosen först hade Joyful Trix.

– Det var väldigt kul för den här lilla tjejen. Jag har väntat i det längsta med att köra henne barfota, hon hade kunnat tävla så redan som tvååring, och kommer att ha nytta av det nästa år och året efter, sade Daniel Redén till V75 Direkt.

***

2Det såg ut att vara en joggingtur, men klockan visade annat när Robert Bergh-tränade Van Gogh Z.S. (e. Love You) ledde bronsdivisionens försök från start till mål. Med startspår mitt bakom startbilen fungerade hästen klockrent i starten och sedan liknade loppet mest en defilering. Klassklättringen fortsätter!

***

3Magnus Jernemyrs och Linda Sedströms Final Dream (e. Royal Dream) kördes till ledningen efter 600 meter, men fick ingen lugn resa mot segern. Tempot var högt hela vägen, men när det skulle avgöras visade hästen sitt fina löphuvud och höll knappt undan på dagssnabbaste 1.11,2a/1.640 meter.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad:
6–7–4–7–4–1–5
Omsättning: 129.251.279 kr
Utdelning:
Sju rätt: 1.299 kr
Sex rätt: 19 kr
Fem rätt: Jackpot

Expandera

Very Kronos väg till Vincennes

Fokustema
Krönika
Läs senare

” Jag har alltid hämtat kraft hos hästarna”

Du måste starta din häst som treåring för att det ska bli något av den.
Eller så kan man debutera som fyraåring och rusa hela vägen till gulddivisionsseger.
Som From The Mine!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Catarina Norqvist och From The Mine. Foto Jenny Rehnman
Catarina Norqvist och From The Mine. Foto Jenny Rehnman

Travsporten har en dominerande elit, både vad gäller tränare, kuskar, hästägare och uppfödare, men det finns fortfarande plats för den ”lilla” amatören. En sådan som Catarina Norqvist från Umeå.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 12–14–7–10–2–1–5
Omsättning: 95.593.132 kr
Antal system: 1.258.939 st
Att utdela
Sju rätt: 8.575 kr
Sex rätt: 140 kr
Fem rätt: 23 kr

Expandera

Amatörtränaren har åtta hästar på träningslistan – och en handfull till på gården. Hälften av tävlingshästarna har fölstoet Kålmans Tap Girl (e. Tap In) som mamma. Stoet ägdes av Umåkers Damklubb och skulle ha någonstans att ta vägen efter tävlingskarriären. Det blev uppstallning hos Catarina, som nu efter flera år kunnat ”skörda” frukterna. Samtliga fyra avkommor till Kålmans Tap Girl finns i Catarina träning. Den bäste heter From The Mine (e. From Above).

Hon lever MED sina hästar, och FÖR sina hästar, dygnet runt. Eller som hon berättade i ett stort reportage i Sulkysports tryckta årsrevy i vintras.

– Jag har alltid hämtat kraft hos hästarna och i stallet för allt annat som händer i livet. Jag har lite svårt att göra mig av med djuren och de får stanna här hela livet.

Det har inte varit någon enkel väg, eller någon dans på rosor så att säga.

– From the Mine har nog alla bokstavskombinationer som finns. Han är väldigt beroende av flockledaren i hagen, Kleppe Manden, då han verkligen behöver någon som säger till honom på skarpen när det är nog, har Catarina Norqvist berättat.

Men det har minst sagt tagit sig med åren. När From The Mine klev in i sjuåringssäsongen ifjol med en dryg halvmiljon på kontot inledde han i ett breddlopp. Året avslutades med seger i en silverdivisionsfinal på Solvalla.

Han har bitit mig för första gången i sitt liv

I år har han lagt ytterligare en silverfinal under sina vingar, på Bergsåker i juni, och hastigt och lustigt var han en gulddivisionshäst. Fjärdeplatsen i Silverörnen på Solänget följdes upp av tredjeplatsen i E.J.’s Guldsko på Hagmyren i sina första två guldstarter, innan Elitloppshästen Disco Volante snyggt avvisades i ett snabblopp på Bollnäs för ett par veckor sedan.

Så…spår två bakom bilen mot en hel del tuffa hästar i Gävle Stora Pris. Hur skulle From The Mine tackla det? Jo, blixtra till spets, försvara positionen och stå emot alla angrepp över upploppet till knapp men säker seger. i Gulddivisionen!

– Idag har han varit dryg hela dagen. Mot hovslagaren var dum, har bitit mig för första gången i sitt liv, men nu är det tävling och nu har han börjat förstå vad det går ut på. Han har bara lekt förut men nu är det allvar för honom också, han älskar det här och tycker det är kul att åka iväg och tävla, sade Catarina Norqvist till Vinnare V75 efter dagens seger.

Den lilla tränaren med en 20-åring som kusk i form av Magnus A Djuse, sexa av landets alla kuskar just nu! Catarina hade gjort sitt jobb, Magnus gjorde sitt – och där stod de som gulddivisionsvinnare med en häst som debuterade först en bra bit in på fyraåringssäsongen…

I Sweden Cup sista helgen i maj vill jag vara med, det har jag haft i tankarna i två års tid

Vart ska det ta vägen härnäst? ”The sky is the limit”, eller?

– I Sweden Cup sista helgen i maj vill jag vara med, det har jag haft i tankarna i två års tid, där har jag varit i tanken hela tiden, sade Catarina.

Det brukar gå som Catarina Norqvist och From The Mine vill. Även om vägen tid kan vara både brokig och fylld av omvägar.

Här kan Ni läsa hela reportaget om Catarina och hennes liv med travhästarna, och om From The Mine som aldrig vill fira jul på hemmaplan…

Så här har From The Mine tävlat år för år

År – Resultat – Rekord – Intjänat

 • 2016 – 15 st: 6–0–0 – 1.16,2k* – 110.500 kr
 • 2017 – 12 st: 3–3–0 – 1.14,1ak – 158.600 kr
 • 2018 – 13 st: 2–2–1 – 1.11,3ak – 265.500 kr
 • 2019 – 11 st: 5–2–0 – 1.11,5ak – 857.700 kr
 • 2020 – 11 st: 5–0–3 – 1.10,3ak* – 729.500 kr
 • Totalt – 62 st: 21–7–4 – 1.10,3ak* – 2.121.800 kr

Tre andra höjdare på Gävletravet

1Varenne-sonen Vagabond Bi (V75-7) kom från Italien till Sverige förra sommaren och inledde med att vinna ett breddlopp i Lindesberg. Sedan hackade det en del i skivan, bra prestationer blandades med sämre, men Axevallaamatören David Persson har haft tillit till till travare. I år har Vagabond Bi exploderat och i dagens silverdivisionsförsök var det mycket krut i sexåringen som i Ulf Ohlssons händer fick dra på i egen fart, många meter före konkurrenterna. Någon trötthet till slut? Nej då, med huvan oryckt var marginalen till tvåan stor och Vagabond Bis marsch mot absoluta eliten fortsätter.

***

2Robert Bergh firade segern i Europaderbyt i Paris och kunde på avstånd se att hans tränarjobb var väl utfört med en V75-dubbel. Per Lennartsson skötte tömmarna bakom Speedy Tilly (e. Up And Quick), via en imponerande 700-metersrökare från tredje utvändigt. Berghs son Nicklas Westerholm fick och tog chansen bakom Mily (e. Perhaps Love) i Diamantstoets försök. Med ett avslutningsvarv på 1.10,8 klev Mily runt hela gänget och svarade snyggt skuggande Millie Millionaire.

***

3From The Mine vann gulddivisionen på 1.12,2a/2.140 meter, Vagabond Bi travade 1.11,8a/2.140 meter i silver – och lika snabbt dundrade Peter Untersteiner-tränade Global Agreement (e. Love You) runt på i lägsta rikstotoklassen. Iförd jänkarvagn pep hästen till ledningen direkt och resten blev rena lekstugan. Global Agreement har behövt mycket tid att mogna och fått det. Nu gjorde han sin blott nionde start och visst blir det här en klassklättrare den närmaste tiden.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Nurmos på dubbla fronter

Finska Kriteriet i Tammerfors och en V75-trippen i Skellefteå.
Timo Nurmos kan se tillbaka på en härlig travlördag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos har en intressant segermaskin i Chicharita. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Timo Nurmos har en intressant segermaskin i Chicharita. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Timo Nurmos hade inte en så tokig lördag förra veckan heller. Då var hans treåriga sto Hoboken Am tvåa i Oaks, knappt slagen av Eagle Eye Sherry, och Henry Flyer Sisu trea i Kriteriet.

Idag bytte han pallplatser mot segrar. Sahara Jaeburn (e. Ready Cash-El Angelic) satte nytt löpningsrekord när han från dödens vann finska Kriteriet på 1.13,7a/2.600 meter tillsammans med Jorma Kontio. Läs om loppet här!

Med Kontio i Finland öppnade det för Björn Goop och Oskar J Andersson som gästkuskar i Skellefteå.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 12–1–5–7–6–13–1
Utdelning:
Sju rätt: 459 kr
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 109.001.386 kr
Antal system: 1.415.552 st

Expandera

Beslutsamhet är en av Björn Goops många goda egenskaper och bakom Västerbo Pokerface (e. Timoko) hade han på förhand bestämt vad som gällde. Att göra det så tufft som möjligt för, som Björn Goop såg det, ende utmanaren Mellby Granat. Så vad göra från tolftespår i volten? Jo, todigt tag i högertömmen fram utvändigt ledande Mellby Granat, massage av denne och sedan tack och adjö på upploppet på goda 1.13,2/2.140 meter.

Att Seismic Wave (e. Explosive Matter) fortfarande är kvar i silverdivisionen – och det kommer han att vara minst ett meeting till – framspår som en gåta. Hästen avslutade treåringssäsongen i USA med att vinna på 1.08,5 och när han ställdes mot ett ljummet silvergäng ikväll var det spel mot ett mål.

Oskar J Andersson fick trixa lite mera med sin vinnande Nurmosstyrning. One Kind Of Art (e. One Too Many) var nämligen ende V75-vinnaren som tog vägen dit via open stretch.

Skulle det bli en Nurmos-fyrling? Mycket talade för det när Björn Goop hittade andra utvändigt från elftespår med segerstaplaren Cab Lane var det upplagt för ny triumf. Det tyckte dock inte Thule Jonsson-tränade Rossi Palema (e. Symphonic Hanover) och Mats E Djuse. Från ledningen tog Rossi Palema emot favoritens snabba attack genom slutsvängen och höll säkert undan på nytt banrekord för femåriga och äldre hästar, 1.11,2a/1.640 meter!

***

Här är tre andra höjdare i Skellefteå

Svante Båths Very Kronos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Erik Adielsson tog ett tidigt initiativ med Very Kronos (e. Ready Cash) i Stig Lindmarks Styrkeprov och redan efter ett drygt varv satt ekipaget i ledningen från 40 meters tillägg i trekilometersloppet. Resten blev en ren gäspning. Very Kronos fick hållas som han ville och trivdes med uppdraget. 300 meter från mål fick han friare tyglar från Adielsson och joggade undan till enkel seger före bra spurtande Apollon de Kacy.

”Idag var han perfekt, både i huvudet och benen”, sade Erik Adielsson.

Nästa uppgift blir, enligt Svante Båth till Vinnare V75, Svenskt Mästerskap på Åby nästa lördag om allt är bra med hästen efter helgens långresa.

***

2Tangen Haap (e. Lome Elden) skulle tas emot av Mel Odin och Micael Melander. Så var snacket på förhand och så blev det. Resultatet? Björn Karlsson parkerade Tangen Haap utvändigt ledaren, drog tussarna in på upploppet och Tangen Haap avgjorde enkelt på 1.21,4a/1.640 meter. Det var 41:a segern i hästens 102:a start och i prispengar närmar han sig fyra miljoner kronor intjänat.

”Han är för jäkla häftig häst. 800 kvar tänkte jag, ”Är han tom nu?”, men när vi svängde in på upploppet och jag rytckte tussarna kändes det som att jag hade ett ton att köra med. Han är så läcker, man skulle haft tio till av honom bara,” sade Björn Karlsson.

***

3Tredje- och fjärdespår större delen av slutrundan. Det bekom inte Per Linderoths tuffa sto Elsa Mearas (e. Andover Hall). Efter flera starter i V75-konkurrens fick hon full utdelning i Diamantstoförsöket. Länge ledande Mellby Hope fångades in kort före mål när Elsa Mearas vann på 1.14,2/2.160 meter.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Längta efter svenska Mastersfinalen

Trotting Masters ligger i ide på grund av coronapandemin.
STL Open kan bli en trevlig ersättare.
Där tar dagens vinnare av E.J:s Guldsko Missle Hill plats.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill och skötaren Ellinor Wennebring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill och skötaren Ellinor Wennebring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sommarens 15 gulddivisionslopp i Sverige – med start med Östersundstravets Jämtlands Stora Pris och avslut på Hagmyren med E.J:s Guldsko ikväll – banar väg för det nyinstiftade STL Open på Solvalla söndag den 27 september.

750.000 kronor väntar vinnaren i finalen över 2.140 meter autostart och de tio hästar som samlat flest poäng enligt rikstotoberäkningen i de 15 gulddivisionerna i sommar får chansen att vara med.

Giviet kommer inte de tio bästa att vara med, men STL Open har alla förutsättningar att bli ett härligt avslut på den ”internationella” storloppssäsongen i Sverige i väntan på SM-helgen några veckor senare.

Eller vad sägs om vinnarna i sommarens 15 storlopp?

 • Jämtlands Stora Pris: Handsome Brad (tränare: Ulf Stenströmer)
 • Norrbottens Stora Pris: Antonio Tabac (Jörgen Westholm)
 • Kalmarsundspokalen: Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini)
 • Gulddivisionen Halmstad: Generaal Bianco (Peter Untersteiner)
 • Årjängs Stora Sprinterlopp: Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Axevallalöpning: Handsome Brad (Ulf Stenströmer)
 • Bollnäsloppet: Dreammoko (Björn Goop)
 • Hugo Åbergs Memorial: Double Exposure (Daniel Redén)
 • Ego Boys Minne: Diamanten (Stig H Johansson)
 • Åby Stora Pris: Moni Viking (Björn Goop)
 • American Trot Romme: Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson)
 • Silverörnen Solänget: Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Sundsvall Open Trot: Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Birger Bengtssons Minne Jägersro: Mellby Free (Björn Goop)
 • E.J:s Guldsko Hagmyren: Missle Hill (Daniel Redén).

Säsongen har varit lång för topphästarna och de många storloppen börjar ta ut sin rätt, men ett sista försök i slutet av september torde ändå funka utmärkt i planeringen, oavsett om det väntar vintervila eller en satsning mot det franska vintermeetinget.

Sista vinnaren i serien blev Daniel Redéns nybakade vinnare av Solvallas Jubileumspokal, femårige Missle Hill (e. Muscle Hill). Startspår en bit ut bakom startbilsvingen är gynnsamt på Hagmyren och från spår sex såg spetschansen god ut för Misle Hill.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 7–14–3–4–2–6–7
Utdelning, sju rätt: 27.248 kr
Sex rätt: 230 kr
Fem rätt: 24 kr
Omsättning: 95.768.951 kr
Antal system: 1.280.398 st

Expandera

Nu dröjde det cirka 500 meter innan Missle Hill nådde täten, släppt dit av From The Mine, tillsammans med Per Lennartsson. Nåväl, lekande lätt blev det för Missle Hill som efter 1.11,2 första kilometern ökade takten rejält sista halvvarvet och vann på 1.10,5a/1.640 meter.

”Jag är imponerad av den hä lilla hästen, han blir bättre och bättre. Han var dock inte så fin i värmningen som på Solvalla. Han tog töm och var sur, så jag ändrade lite på hans spärrgrimma. Nu måste han ta loppet på bra sätt, vil ska kolla upp varför han va arg idag, antingen var han bara kaxig eller så ville han visa att något inte var hundra. Är det bra siktar vi på STL Open,” sade Daniel Redén till VinnareV75.

***

Tre andra toppar

1Jörgen Westholm har stora planer för superstoet Unique Juni (e. Uptown Yankee). Först Sto-SM på Åby i oktober – sedan världens största montélopp Prix du Cornulier på Vincennes i januari! Det finns minns sagt fog för det.

Unique Juni har visat att hon är ett av landets främsta ston och idag på Hagmyren klev hon runt ett stosällskap utan prut från 40 meters tillägg. Via sjunde utvändigt, ryggar i tredjespår till 250 kvar och ett rykande upplopp slutade med plättlätt seger. 161 meter kort är Hagmyrens upplopp. För Unique Juni hade det räckt med halva.

Westholm kunde även glädja sig åt Sir Henry P.Hills (e. Juliano Star) andra raka seger i silverdivisionen efter rejäl avslutning.

**

2Elva hästar har Gävleproffset Håkan Wallberg på sin träningslista och den stora rubrikhästen är fyraåriga stoet Iceland Falls (e. Iceland). Efter en härlig duell mot Naheed, där den sistnämnde galopperade under press mitt på upploppet, vann Iceland Falls klass I-försöket på fina 1.13,0/2.140 meter med voltstart tillsammans med Claes Sjöström. Det svenska rekordet har Stochampionatsvinnaren Some Summit (e. Dream Vacation) med 1.12,0 från 2015.

***

3I 200 meter såg det spännande ut. Sedan hittade norrmannen Björn Steinseth ut i andraspår från tillägg med Steinfaks (e. Järvsöfaks) i Erik Graléns Minne för kallblod. Sedan fick hästen en fin ryggresa i andraspår, avancerade 750 meter från mål och tog sig snabbt fram utvändigt ledaren Valle Hugo. Denne stretade emot bra, men stod utan chans mot Järvsöfaks-sonen som räknade in fjärde raka segern.

Simons chock efter SM-guldet