Fokustema
Krönika
Läs senare

Handsome Brad värd att vänta på!

Han reste sig från den svåra skadan.
Idag tog Handsome Brad karriärens största seger.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var spelfest med superjackpot och omsättningen klev upp i hela 159.164.376 kronor. Östersundstravets största helg för året genomfördes inför tomma publikplatser och inte heller de aktiva hade vädret med sig på nationaldagen.

En som trivdes alldeles utmärkt i leran var Axevallatränaren Ulf Stenströmer. Först fick han se kompisen Ulf Ohlsson ta karriärens seger nummer 6.000 med den av Ulf tränade Vien Ici (e. Varenne) och sedan slog stallets stjärna Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) till.

Jämtlands Stora Pris har varit en av försommarens stora höjdare sedan loppets premiär 1995, då Zoogin tog skalpen av nybakade elitloppsvinnaren Copiad inför en fullsatt arena i Östersund.

Stora stjärnor finns i segerlistan genom historien. Här finns förutom Zoogin även Victory Tilly, Scarlet Knight, Remington Crown, Torvald Palema, Iceland, Mosaique Face, Readly Express och många fler.

Nu sällar sig Handsome Brad till det gänget. Han behöver inte skämmas det minsta.

Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra

Carl Johan Jepson gjorde ett förtjänstfullt jobb i sulkyn där han efter att ha varit med i startrusningen en bit innan han blev avlöst i dödens och fick tredje utvändigt. 700 meter från mål sattes attacken in och när det kort senare blev ledigt i andra utvändigt innebar det att Handsome Brad fick skön vila i några hundra meter, samtidigt som skuggande Campo Bahia blev av med draghjälpen och tvingades göra jobbet själv.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–1–4–14–1–4–3
Utdelning:
Sju rätt: 1.209.658 kr
Sex rätt: 2.860 kr
Fem rätt: 221 kr
Omsättning: 159.164.376 kr

Expandera
¨

Ledande Cyber Lane försämrade sin statistik från den positionen när han var slagen in på upploppet. Dödenstravaren Victor Gio – som brukar vara Jepsons förstaval i loppen – tog över, men mot en modig och stark Handsome Brad fanns inget att göra. Hästens vassa avslutning talade segerspråk och en halv miljon kronor var i hamn.

– Det känns helt fantastiskt. Jag var jättenöjd med honom senast, men han borde inte ha superformen än. Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra, sade tränaren Ulf Stenströmer.

Det var efter femteplatsen i Åby Stora Pris i augusti förra året som Handsome Brad förbereddes för start i Trotting Mastersfinalen på Vincennes som olyckan var framme.

– Han har fått en slagskada mot ett ben. Det blir som en grumlighet på gaffelbandet, men det är inte svart som det blir om det är en renodlad gaffelbandsskada utan här kan man mer prata om en varning. Hästen kommer kunna skrittas under de nästkommande månaderna innan han är redo för full träning igen och så laddar vi för nästa säsong, sade Ulf Stenströmer till Sulkysport när det hade hänt.

Det tog tid innan ”nästa säsong”. Först på Mantorptravet i mitten av maj var Handsome Brad tillbaka. Då avlossade han en rykande avslutning till andraplatsen i Östgötaloppet bakom Mindyourvalue W.F. och visade att han blir att räkna med 2020.

Segern i Jämtlands Stora Pris var det absoluta kvittot för det!

***

Tre andra höjdare

1Björn Goop må vara en av världens skickligaste kuskar (han vann fyra lopp på fem uppsittningar idag!), men han kan träna häst också. Arbetet och det ändrade upplägget för femårige Armagnac (e. Jaded) har gett full pott i form av en helt ny häst. ”Vi ändrade för några månader sedan och han tränar på vår backe-sand-bana, det har gjort honom lugnare, modigare och starkare”, förklarade Björn spetssegern i klass II.

Tioårige Only One Winner (e. Scarlet Knight) har tränats större delen av karriären av Timo Nurmos och kom till Goop i december förra året. Segerreceptet blev detsamma, tidig ledning i stentuff öppning och säker seger även om det var på stumma ben. ”Han har inte tränat särskilt hårt och han tränas mest med unghästarna för att hålla sig på bra humör”, sade Björn Goop

***

2Spang Viktor (e. Alm Viktor) gjorde bort sig med galopp som stor favorit i dubbelcupens finbal i Gävle för två veckor sedan. Idag tog hästen och tränaren/kusken Björn Karlsson snabb revansch.

Från innerspår hamnade Spang Viktor i tredje invändigt och i sista sväng öppnade det sig i det tempostarka loppet som anfördes av Husnäs Elving. Spang Viktor tog sig sakta men säkert förbi Rubus (som tagit över täten 500 meter från mål) och favoriten Alma Prins till seger på goda 1.24,0/2.140 meter.

***

3Lärlingen Andreas Lövdahl är tillbaka hos Timo Nurmos efter en period hos Jörgen Westholm och bakom sin arbetsgivares femåriga sto Dixie Brick (e. Donato Hanover) lade Lövdahl inga fingrar emellan.

När favoriten Award Kronos och Mars E Djuse från bakspår hittade till ledningen efter 700 meter från bakspår anslöt Dixie Brick snabbt på utsidan. Tempot var stenhårt och den som stod pall för det var Dixie Brick. Redan 400 meter från mål var ledaren slagen och även om Dixie Brick var rejält stum över upploppet höll det hela vägen. Imponerande av fjolårets finalist i Breeders Crown för fyraåriga ston.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Snart slipper Bergh möta Aramis Bar

Först testade Robert Bergh med sitt ena Derbyhoppet Hail Mary.
Sedan tog han ut sitt andra Derbyhopp Power.
Ingen kunde bita mot Björn Goops italienare Aramis Bar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Kungapokalen i våras, Sprintermästaren i somras, men det är Svenskt Travderby som de svenska tränarna kastar de stora blickarna mot.

Robert Bergh har vunnit travets blå band på Jägersro tre gånger – Remington Crown 1997, Hilda Zonett 2001 och Tsar d’Inverne 2003 – och har två av de hetaste segerkandidaterna även i årets upplaga i Hail Mary och Power, båda med Googoo Gaagaa som pappa.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad: 1–6–6–8–2–1–8
Omsättning: 91.963.887 kr
System: 1.186.989 st
Utdelning, sju rätt: 101.624 kr
Sex rätt: 756 kr
Fem rätt: 68 kr

Expandera

Och då slipper han dessutom möta Aramis Bar (e. Napoleon Bar), som är född i Italien. Denne har nämligen i två raka storlopp besegrat Berghs Derbyhopp. Först vann Aramis Bar Norrlands Grand Prix före Hail Mary och idag var det dags att slå Power i Ragnar Thorngrens Minne.

Fyraåringsloppet i Åbys V75-omgång blev en riktig höjdare med full körning hela vägen. Mest bestämd var Bergh med Power som inledde första halvvarvet på 1.07,9, fick en tryckare av Ultion Face och varvade på 1.10,4. Då hade Björn Goop bytt andra utvändigt mot dödens med Aramis Bar.

SIsta halvvarvet duellerade hästarna sida vid sida och när det skulle avgöras satte Aramis Bar nosen först. Segertiden skrevs till fina 1.11,0a/2.140 meter – precis som på Bergsåker i Norrlands Grand Prix.

Han tyckte att det räckte med det, så han hade nog lite sparat ändå

– Han var jätteduktig, det kändes bra hela loppet. Han var trött i mål, men hade gått ett tufft lopp. Hästen hade avgjort och tyckte att det räckte med det, så han hade nog lite sparat ändå, sade Björn Goop.

Den fortsatta matchningen är inte klar, men hästen är anmäld till Europaderbyt och där kan det bli ett nytt möte med Ecurie D. När de båda möttes i Fyraåringseliten vann ju Frode Hamres travare, medan Aramis Bar fick nöja sig med femteplatsen.

För Robert Bergh ser det mest ut att finslipa formen hos sina Googoo Gaagaa-söner. Hail Marys seger seger på Hagmyren i tisdags och Powers andraplats idag visar att det det inte kommer att bli några sömnlösa nätter inför Derbykvalen.

Vilka som äger Aramis Bar då? Jo, ishockeyprofilerna och traventusiasterna Peter och Kent Forsberg som även ägde Robert Berghs Derbyvinnare Tsar d’Inverne!

***

Det var dukat för topptävlingar på Åby med flera storlopp och rikstotofinaler och visst levde tävlingarna upp till förväntningarna. Den ena sportsliga höjdare efter den andra serverades inför de tomma läktarna.

Rickard Svanstedt satt själv i sulkyn bakom egentränade Argbiggan (e. Maharajah) och körde i ryggar till upploppet då det blev fritt fram på open stretch. Argbiggan växlade tempo snabbt och speedade till vinst på 1.12,5/2.160 meter. Noteringen är en tangering av Askens Valencias (e. Rite On Line) svenska rekord från 2013.

Tre andra höjdare på Åby

1Lika högkapabel som knepig är Pleasure For Cash (e. Ready Cash) som givit både förre tränaren Robert Dunder och nuvarande Oscar Berglund en hel del gråa hår under åren. En bra bit in i sexåringssäsongen kanske bitarna fallit på plats för valacken. I klass I-finalen imponerade hästen våldsamt efter att ha körts till ledningen efter ett drygt halvvarv, öppnat på 1.08,6/500 och 1.10,6/1.000 meter innan han stack undan på 1.11,2a/2.140 meter.

”Jag älskar den här hästen. Jag har tjatat sedan dag ett om hur bra han är, men han har haft hjärnspöken. Han håller på att mogna och är stabilare än någonsin. Det är en häftig häst”, sade Oscar Berglund om hästen som klev upp i bronsdivisionen efter segern.

***

2Tio segrar på 13 starter inger respekt – men det räcker med att Newport Beach (e. Ready Cash) visar upp sig så lär konkurrenterna darra. Den tysktränade hästen hade lekstuga i klass II-finalen tillsammans med Peter Ingves, där han efter tidig ledning dansade undan på 1.12,4a/2.140 meter utan att se allt för pressad ut.

Hästen, som är svenskregistrerad, ägs och är uppfödd av Günter Herz, vars största stjärna är Elitloppsvinnaren Brioni. Vinnande Newport Beach spinner ut samma möderne som 17-faldiga miljonärskan och stentuffa stoet Grades Singing (född 1982 e. Texas), 1.12,0ak*/17.023.105 kr.

***

3Galopp i början av upploppet i Axevallalöpning kostade både mark och möjligheten till en direktplats i Åby Stora Pris för Adrian Kolgjini-tränade Rajesh Face (e. Raja Mirchi). Istället för storloppet för sulky sadlades Rajesh Face ut i Åby Stora Montépris och vilken prestation den formstake valacken svarade för. Efter att ha varvat på 1.08,5 första kilometern var det förstås lite stumma ben till slut, men Rajesh höll ångan uppe och landade på 1.10,1a/1.640 meter – nytt svenskt rekord för svenskfödda hästar!

Snabbaste montévinnaren på svensk mark är franska stoet Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier), som vann montéeliten för två år sedan på 1.09,8a/1.640 meter.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Från gåshud till folktomt

Mors dag 1990: Gåshud på Solvalla och eufori på Råsunda.
Mors dag 2020: Ett öde Solvalla och Råsunda är rivet sedan flera år.
Kontrasterna har aldrig varit större för mig i idrottssammanhang.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
E-läktaren Elitloppsdagen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
E-läktaren Elitloppsdagen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter ett ha följt Elitloppet via tv sedan tidigt 1980-tal kom den första möjligheten att åka från Östersund till huvudstaden och se loppet på plats 1990.

Mors dag, den 27 maj det året, var minutiöst planerad. Efter Solvalla skulle jag nämligen med illfart ta mig de knappa fyra kilometerna till Råsunda fotbollsstadion.

Mina resekamrater, betydligt äldre och mer rutinerade Elitloppsrävar, trodde inte alls på upplägget, men jag skulle visa att det gick.

Det var tidig väckning och plats utanför entrén innan öppning den söndagsmorgonen. Det är ju så det ska göras när det är Elitloppet.

Upplevelsen blev lika fantastisk som jag hoppats och sett fram emot med fullspäckade läktare och fantastiska hästar.

Den mest fantastiske av de alla hade lekstuga i Elitloppet. Tillsammans med Thomas Nilsson lattjade Mack Lobell hem både försök och final. Segertiden 1.11,0 i finalen var en tangering av hans egna världsrekord.

Gåshud!

Anders Limpar var planens kung, tillsammans med Tomas Brolin

Sedan var det snabba bud. Mot Solna. Mot Råsunda. Sverige skulle genrepa mot Finland inför fotbolls-VM i Italien och den sköna känslan från Solvalla hängde med, även om publiksiffran inte uppgick till mer än drygt 12.000 åskådare.

Dessa fick valuta för biljettpriset. Sverige spelade ut sitt fulla register och besegrade Finland med 6–0. Anders Limpar var planens kung, tillsammans med Tomas Brolin, och bland glädjerusiga supportrar var förväntningarna minst sagt högt uppskruvade inför mästerskapet ett par veckor senare.

Det gick sådär.

1–2, 1–2, 1–2 är siffrorna som etsat sig fast hos svenska fotbollsfans.

Mack Lobell tog istället 13 raka segrar efter triumfen på Solvalla, men någon fler start i Elitloppet blev det inte.

30 år har gått. Många nya minnen, många upplevelser och ännu fler fantastiska hästar.

2020 kunde ha skapat nya. I strålande solsken på en välpreparetad oval kommer det att gå undan.

Men inget Elitlopp blir som årets. Att mötas av en tom entré, en folktom E-läktare, inga campingstolar.

Då får den allra viktigaste ingrediensen bjuda på hela upplevelsen. Det är upp till hästarna

Då får den allra viktigaste ingrediensen bjuda på hela upplevelsen. Det är upp till hästarna.

Jag har goda förhoppningar om att våra fyrbenta vänner ska lyckas med den uppgiften.

Och vem som vinner Elitloppet? Det vore minst sagt häftigt om östersundaren Per Linderoth vann med Sorbet – uppfödd av jämtlandsbördige Daniel Söderberg.

Fokustema
Krönika
Läs senare

En hyllning till amatörerna

Från 7.259 till 3.181 på 20 år.
Skaran av amatörtränare i Sverige har rasat de senaste 20 åren.
Därför var det en skön maktdemonstration av skrået idag på Dannero.
Sträck på er, amatörer!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Utan bredd – ingen topp. Och utan amatörtränare – ingen travsport. Gruppen B-tränare är en av stöttepelarna i svensk travsport och har varit stark genom åren. Men det är en krympande skara den den allt mer professionella och elitbetonade travsporten.

Fakta

Amatörtränare

År – Antal (skillnad från 2000)
2000 – 7.259
2005 – 6.637 (–622)
2010 – 4.939 (–2.320)
2015 – 3.799 (–3.460)
2016 – 3.649 (–3.610)
2017 – 3.413 (–3.846)
2018 – 3.284 (–3.975)
2019 – 3.181 (–4.078)
Källa: Svensk Travsport.

Expandera

Antalet hästar i amatörträning har också halverats under 20-årsperioden, från 15.338 hästar till 7.788 ifjol enligt Svensk Travsports statistik.

Därför kändes det extra glädjande när Danneros extrainsatta V75-omgång bjöd på två b-tränade vinnare genom Kiara Sånna (e. Super Arnie) och Vårbusan (e. Tekno Odin).

Männen bakom verket var Ola Eriksson, Skellefteå, och Stefan Kurlberg, Bergsåker. Två amatörtränare med ett fåtal hästar i stallet.

Ola har fyra hästar i träning och två av dem är igång och tävlar. Stefan har tre hästar på sin träningslista, Vårbusan och två ettåringar.

För båda var det både karriärens största och första V75-seger.

Kiara Sånna var storskrällen som inledde i femte invändigt. Rikard N Skoglund gick ut som trea i tredjespår 600 meter från mål och vred ut i femtespår 300 kvar. Spurten bet riktigt bra när hästen avgjorde säkert.

För Vårbusan med Mats E Djuse i vagnen var det desto mindre dramatik. Hästen stod ensam på startfållan och Djuse hade ställt in klockan snyggt när han dirigerade varje meter av loppet med det femåriga stoet.

En välförtjänt seger minst sagt. Förra sommaren hade Vårbusan segern klar i sitt uttagningslopp till Derbystoet i Östersund då hon slog på en galopp 80 meter från mål och diskvalificerades.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 4–1–14–1–7–1–1
Utdelning:
Sju rätt: 453.505 kr
Sex rätt: 1.814 kr
Fem rätt: 97 kr
Omsättning: 55.982.213 kr
Antal system: 826.739 st

Expandera

Tre höjdare på Dannero

1Ju snabbare desto bättre. Fyraårige ultratalangen Ulvsåsen (e. Åsajerven) vägrar förlora och sättet Anders Wallins kallblod tog fjärde raka segern på imponerade. Tillsammans med Per Linderoth anförde Ulvsåsen varje meter av sitt lopp och när han drog iväg med en slutrunda strax över 1.24 hängdes konkurrenterna av i god tid. I och med segern närmast fördubblade hästen sin prissumma till 155.000 krobor och hästarna i den klassen måste darra.

”Det är en fantastiskt fin häst. Han ser lite knagglig ut första biten och man får hjärtat i halsgropen, men ju längre det går ser det bättre ut”, sade tränaren Anders Wallin efter segern på 1.26,6/1.640 meter.

***

2Jörgen S Eriksson hade stor tro på sin franskfödde fyraåring Galba Ringeat (e. Bird Parker) och redan 1.200 meter från mål lämnade han andra utvändigt. Erik Adielsson var dock inte pigg på att lämna över dödspositionen med sin Bastian Boom och Jörgen fick finna sig i att backa ned i andra utvändigt igen. Där blev han dock inte kvar länge – 700 meter från mål sattes en ny attack in och via en rejäl avslutning avgjorde Galba Ringeat i god tid före mål till karriärens tredje seger. Jörgen ropade själv in hästen på auktion i Deauville 2017 för 22.000 euro.

***

31.15,9 över medeldistans i debuten! Det var ett minst sagt mersmakande sätt Orkar Kylin Blom presenterade treårige Chestnut (e. Jocose) på i ett av ramlappen. Treåringen travade först i andraspår innan Oskar körde till tät 900 meter från mål. Väl där utmanade Mary Am, men sista 200 meterna var det bara en häst på banan när Chestnut försvann ifrån efter en avslutande 1.12,5-runda. Tv-paret Paula Ahlström och Per Skoglund äger fuxen som ropades in för 110.000 kronor på Kriterieauktionen 2018.