Fokustema
Krönika
Läs senare

Harran dödade Solvallaspöket

Harran Boko vinner nästan varannan start.
Men på Solvalla har det alltid blivit grus i maskineriet.
Fram till idag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN

Kapable Harran Boko ägs av Stockholmarna Jimmy och Simon Mitman och far och son har blivit rejält bitna av travsporten. Simon spelade tidigare ishockey, men han avslutade karriären efter säsongen 20017-2018 för att istället bli hästskötare hos Conrad Lugauer. Och en dag som denna kan Simon knappast ångra sitt val.

Familjen Mitman tog en dubbelseger som ägare i V75-finalerna. Il Duce Boko (e. Muscle Hill) imponerade i klass II-finalen och Harran Boko (e. Maharajah) rundade samtliga i näst högsta klassen. Simon är skötare till båda hästarna, som tränas av Conrad Lugauer och kördes förtjänstfullt av Marc Elias.
”Det finns ingen som är stoltare än jag just nu”, bubblade Lugauer.

För Harran Boko måste det ha varit extra skönt att han äntligen fick till det på ägarnas hemmabana. Inför dagens tävlingar hade hästen startat sex gånger på Solvalla, vilket resulterat i fyra galoppmisslyckanden och två lopp som oplacerad.

Här kan ni läsa ett reportage om Jimmy, Simon och Harran Boko.

***

Katja Melkko har haft filial på Julmyra Horse Center en tid och nu har hon proffslicens på Solvalla. Hon har 19 hästar på träningslistan och den stora stjärnan är såklart Elian Web (e. Like A Prayer). Med Jorma Kontio svarade åttaåringen för en finfin prestation från ledningen i guldfinalen, tillika Bulwarks lopp. Segertiden landade på 1.12,5a/2.140 meter.

***

2.736 personer besökte Solvalla och en viktig detalj för att locka tillbaka den stora travpubliken är att det tävlas i loppen. Nu kördes det friskt i flera lopp. I stoeliten var det upplagt för att jättefavoriten Hevin Boko skulle bli släppt till ledningen, men Thomas Uhrberg bjöd upp till kamp med Mulligan. Nu blev det ett spännande lopp där Fredrik Persson-tränade Ultra Bright blev stora vinnaren. Hon smög med bakom tätduon och avgjorde efter tuff upploppsstrid i händerna på Erik Adielsson.

Topp tre

 1. Conrad Lugauer-tränade Il Duce Boko (e. Muscle Hill) svarade för en strålande insats i klass II-finalen. Tränarsonen Marc Elias lämnade inget åt slumpen utan placerade femåringen i dödens efter första sväng och via en stark slutrunda avgjorde hästen säkert på 1.14,3a/2.140 meter.
 2. Jörgen Westholm tog en dubbelseger på V75 förra helgen och vann V75 Champions. En av segerhästarna på Åby Remarkable Feet (e. Andover Hall) och idag skrällde femåringen i bronsfinalen på 1.12,6a/2.140 meter. Det vara bara en tiondel långsammare än segertiden i högsta klassen. Rommetränaren gynnades av att det första varvet öppnades 1.11,4 och sedan löste det sig perfekt från fjärde inner.
 3. Klass I-finalen blev en stök historia och när krutröken stod Magnus Dahlén-tränade Atik D.L. (e. Look de Star) och Carl Johan Jepson som vinnare. Fyraåringen styrdes fram i dödens och hästen blev motvilligt avlöst in på slutrundan. In i slutsvängen satt Atik D.L. ånyo i dödens och han kunde koppla grepp när ledaren Devs Dragon galopperade drygt 100 kvar. Ett snöpligt andrapris fick Hobby de L’Iton, som inte fick fritt från vinnarhålet och bara var slagen med huvud. Halmstadhästen noterade starka 1.13,6a/2.140 meter.

Toppspurt av Musett

Fakta

V75-resultat 8 februari

Rätt rad: 5-8-4-2-12-3-11
Sju rätt: 146.585 kronor
Sex rätt: 583 kronor
Fem rätt: 52 kronor
Omsättning: 99.806.464 kronor
Publik: 2.736 personer

Expandera

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Var det Elitloppsvinnaren vi såg?

Tae Kwon Deo, en faktor i Elitloppet, Mika Forss, en frisk fläkt på svenska banor och 1.08-travaren behövde inte visa hela sitt register.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini har ett starkt kort i årets Elitlopp. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian Kolgjini har ett starkt kort i årets Elitlopp. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jag kan konstatera att det hänt mycket under ett år. Den här tävlingsdagen 2019 slutade Tae Kwon Deo oplacerad i klass I och idag springer femåringen banrekord från dödens – med krafter i behåll. Familjen Kolgjini har gjort ett toppjobb med den här USA-importen som bara några timmar efter målgång fick en inbjudan till Elitloppet. Hästen fick sitt genombrott när han vann Sprintermästaren 2019 och där visade Tae Kwon Deo att han inte har några problem med två heat samma dag.

Det kan mycket väl vara Elitloppsvinnaren vi såg idag. Hästen har sett lysande ut i årets två starter och formtoppen borde vara nära. På minussidan är att Tae Kwon Deo kanske inte riktigt visat upp någon strålande startsnabbhet, men det kanske inte finns mer att ta av där? Och möjligen skulle femåringen ha haft ytterligare ett lopp i kroppen innan sista söndagen i maj, vilket Lutfi Kolgjini siade om kort efter dagens triumf. Givetvis trodde han att Tae Kwon Deo blir en faktor att räkna med på Solvalla om någon mot all förmodan skulle tro något annat.

Idag hade han tre chanser på V75 och samtliga hans styrningar sprang i ledningen

Jag tycker att Mika Forss är ett bra tillskott i den svensk travsporten. Man kan tyckte att han är för offensiv, men för att skapa intresse och för att det ska bli sevärda lopp krävs gasglada kuskar. Forss ber verkligen inte om ursäkt när han sitter i vagnen. Idag hade han tre chanser på V75 och samtliga hans styrningar sprang i ledningen. Religious och Willow Pride slutade tvåa respektive fyra och egentränade Valiant Dream (e. Offshore Dream) imponerade på 1.12,6a/2.100 meter i klass I-försöket.

Femårige Seismic Wave (e. Explosive Matter) skulle kunna vara en joker i Elitloppet. Hästen sprang tangerat världsrekord, 1.08,5, som treåring på The Red Mile och i årsdebuten i dagens bronsdivision behövde den numera femårige valacken inte visa hela sitt register på 1.11,0a/1.609 meter. Å andra sidan har Timo Nurmos flera intressanta travare i stallet. Italienfödde duon Urlo Dei Venti och Une Etoile Gar är kanske lite hetare kort inför sista söndagen i maj.

Italienska gynnades av överpace

På tal om Italien. Jerry Riordans nyförvärv Tessy d’Ete (e. Ganymede) har härdats i stenhårda omgivningar i Frankrike i vinter och vann Enoch Karlssons Minne, stoeliten, på starka 1.11,6a/2.100 meter efter att ha serverats perfekt resa av Carl Johan Jepson.

På nytt blev det ingen utdelning på fem rätt på V75. Åbytravet kör Pokal-finaler nästa lördag och totalt flyttas 39.671.999 kronor över till sjurättspotten nästa helg.

Dagens topp 3

 1. Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill) sprang banrekord från dödens med krafter kvar och med all rätt blev han häst nummer fem in i årets Elitlopp.
 2. Yrvädret Very Kronos (e. Ready Cash) visade upp sig från sin bästa sida i dagens silverdivision. Sexåringen tog en lugn dödens, men på sista bortre långsidan masserade han ledaren Religious och Svante Båths häst avgjorde säkert på 1.12,5a/2.100 meter efter att ha avslutat sista varvet efter 1.10.
  Jag hoppas att hästen ska växa in i den yppersta eliten, åtminstone den svenska och framför allt över medeldistans. Nu är han klar för finalen och det kan bli ett lopp till innan”, sade Solvallatränaren.
 3. T.Rex Face (e. Joke Face) är obesegrad efter två starter hos Eskilstunaamatören Håkan Karlsson. I dagens försök i lägsta klassen fick femåringen snällt göra jobbet i dödens och hästen visade prov på bra moral genom att avgöra på 1.13,8/2.140 meter för Björn Goop.

Här kan ni läsa Fredagsintervjun med Håkan Karlsson.

Fakta

V75-resultat 2 maj

Rätt rad: 3-3-2-12-1-9-4
Sju rätt: 16.124 kronor
Sex rätt: 93 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 152.584.611 kronor

Expandera

Electrical Storm efter snygg spurt

Tae Kwon Deo från dödens

 

Veterinärstruken efter enhandsdrivningar

Tae Kwon Deo inbjuden

 

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ingen bra reklam för travet

Det var bäddat för fest och stora förväntningar på dagens V75-omgång på Romme.
Dessvärre blev det ingen bra reklam för travsporten med teknikstrul, förseningar och busväder.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap och Björn Karlsson vann Elitkampen 2019 inför storpublik. På Romme idag var det inga åskådare. Foto Mia Törnberg
Tangen Haap och Björn Karlsson vann Elitkampen 2019 inför storpublik. På Romme idag var det inga åskådare. Foto Mia Törnberg

Jag gillar verkligen när mindre tränare kör sina hästar själva istället för lejer lånekuskar. Solängets Björn Karlsson har tolv hästar på träningslistan och kör kallblodstoppen Tangen Haap med bravur. I dagens final i Dubbelcupen körde Karlsson som en gud och den pigge elvaåringen tackade med att spurta till säker seger utan skor på alla fyra hovar. Kusken såg mycket nöjd ut efter målgång och han bjöd på en skön segergest – tyvärr inför en tom publikarea.

Björn var i valet och kvalet om han skulle tävla Tangen Haap med eller utan skor. Han brukar välja sin tillfällen när han låter kallblodet springa barfota på samtliga fyra hovar och det är ingen vågad gissning att han nu laddar för att försvara fjolårets seger i Elitkampen.

***

Omsättningen nådde ”bara” upp till 156.229.229 kronor. Åtminstone jag trodde att den skulle vara ännu högre och anledningen är såklart allt strul med inloggningen på atg.se och Tillsammans-sidan. Många var/är vansinniga på grund av bekymren och V75-omgången startade två timmar efter utsatt tid. Det här är inte första gången tekniken strular för ATG och knappast sista. De som är mest förtvivlade är såklart spelarna som inte lyckades lämna in sina system.

Rekordomsättningen – 201.408.496 kronor – på V75 är från november 2018. Ni minns säkerligen jättepotten spelbolaget byggde upp för att så många som möjligt skulle bli ATG-kunder. Den 1 november 2018 trädde nämligen regeln i kraft att allt spel via ATG skulle ske identifierat.

Den här tävlingsdagen 2019 var V75-omsättningen 89 miljoner. Jackpoten var då 24 miljoner kronor, att jämföra med 53 idag.

***

Två rikstotovinnare samma tävlingsdag undan passgångarstam har det hänt tidigare? Don Fanucci Zet (u. Kissed by the West) och Tengil Face (u. Makeasignofpeace) inledde söndagens V75-omgång på Romme.

***

Betrodda hästar radade upp sig i inledningen på V75-spelet, men i omgångens ungdomslopp, tillika försök i Diamantstoet, skrällde Jasmin Band och Kim Moberg. Lagom till start drog ett busväder in över Rommetravet och det tillsammans med fyra omstarter bidrog säkerligen till överraskningen. Axevallas Johan L Sundgren tränar femåringen och han har fått en bra inledning som proffstränare. Det här var stallets första STL-fullträff.

Vädret visade ingen bättring och banpersonal fick jobba hårt under avslutningen av tävlingsdagen.

***

Kontio. Foto Mia Törnberg

Jorma Kontio verkade trivas i leran. Han spetsvann med både Bon Ego (bronsdivisionen) och Elian Web (högsta klassen).

***

För övrigt var klass I-försöket över 3.140 meter autostart som väntat ett sömnpiller…

 

Tre höjdpunkter från Romme

 1. Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) tryckte sig till ledningen på sista bortre långsidan och var helt överlägsen i klass II-försöket på 1.13,4/2.140 meter. Fyraåringens fem första vinster har kommit från ledningen och nu visade hästen att han även kan vinna från andra positioner.
  När Don Fanucci Zet mognat och polletten trillat ner så kommer han vara i en helt annan klass”, sade tränaren Daniel Redén.
 2. Björn Karlsson chansade invändigt från dubbla tillägg med Tangen Haap (e. Lome Elden) i finalen i Dubbelcupen och det löste sig perfekt. Solängetekipaget kunde tidigt glida ut i andra ytter och elvaåringen kunde avvakta med att sätta in slutstöten till in på upploppet. Tangen Haap avgjorde på 1.22,2/2.180 meter och fullträffen var värd 200.000 kronor.
 3. Redén tog en dubbelseger på V75. Coogan (e. Donato Hanover) har kommit igång på allvar och är obesegrad efter tre starter 2020. Idag gjorde gjorde sexåringen debut i silverdivisionen och USA-importen spurtvann på 1.14,1a/2.640 meter efter att ha gynnats av högt tempo i täten. Håkan Andersson i Sundsvall äger Coogan. Han firade stora framgångar som hästägare med Zoogin, 1.11,2ak/25.346.330 kr, på 90-talet.
Fakta

V75-resultat Romme 12 april

Rätt rad: 10-5-12-14-5-7-4
Sju rätt: 1.377.557 kronor
Sex rätt: 4.127 kr kronor
Fem rätt: 280 kronor
Omsättning: 156.229.229 kronor

Expandera

Elian Web till Åby

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Färjestad den 7 mars

Spännande möte i lägsta klassen, bokstaven som saknas i Diamantstoet, gamling med perfekta förutsättningar, jackpot och norske gästen som älskar Karlstad.
Ta del av Tidiga tankar till V75 på Färjestad.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det märks tydligt att barfotaförbudet är över för den här gången – speciellt med det nya upplägget där tränarna kan lämna sko- och vagninformation redan vid anmälan. I till exempel V75-inledningen skriker det av röda barfotasymboler i startlistan. Elva av loppets tolv hästar planeras tävla med någon form av barfotabalans.

På Bergsåker förra lördagen frös femrättspotten inne och lördagens sjurättspott är förstärkt med nästan 18 miljoner kronor.

Färjestad arrangerar lördagens omgång och totalt är det 19 gäster från Norge inom V75-spelet.

Startlistor i pdf-format till lördagens omgång.

V75-1

Tolvårige 4 Highspirit älskar förutsättningarna med spetsläge över sprinterdistans. Dessutom är han flera klasser bättre när han kan tävla barfota runt om. Fast Highspirit är inte äldst, Micael Brobergs 13-åring 7 Fille Jubb kommer också ut i silverförsöket. 8 Man At Work fortsätter nypa topplaceringar i rikstoton. Förra helgen var han trea bakom Grainfield Aiden, men visst borde han ha varit lite närmare i mål med tanke på resan?

V75-2

1 Frozen Queen hade fem raka segrar inför förra starten där hon blev femma, men det fanns förklaringar. Hästen tappade mycket på tidig galopp (är märkligt nog inte noterad i programmet) och hamnade i sjunde ytter. In på slutrundan fick hon gå första i tredjespår och hästen fullföljde starkt. Hon sprang 1.14,3/1.600 meter efter galoppen och landade på 1.15,9/2.160. Fuxan har styrka som räcker gott och utan strul är hon ett givet segerbud. Förstastreck går kanske ändå till 8 Green Samba, som är kvick i benen och varit finfin vid segrarna i vinter. 11 Ofelia O.E. och 12 Loser On Loser ska passas.

V75-3

5 Gareth Boko rundade till seger trots en tolva på vojlocken på Axevalla senast och uppgiften ser tilltalande ut. Motbuden är 2 Sir Ratzeputz, som avgjorde via 1.10,3 sista varvet i comebacken, och 1 Olle Rols, som har bättre form än resultatraden ger sken av.

V75-4

Omgångens kallblodslopp ser ut som ett riktigt getingbo vid första anblick. Majoriteten tränas i Norge och här kommer det att krävas en hel del tid i lopparkivet. Däremot ser det intressant ut för 1 Osens Prinsessa, som har en tilltalande proposition och borde sköta sig när hon står ensam på startvolten. Björn Goop har vunnit tre av sex lopp med 15 Joker C.K.

V75-5

Hur bra är inte 4 King Of Everything? Hästen var strålande från spets på Åby senast och han är obesegrad efter tre försök i ledningen. Han är en klassklättrare, men… 3 L.L.Royal är också en lovande fyraåring som vunnit tre av tre försök från spets. Hästarna möttes på Axevalla i slutet av januari. Den gången gjorde King Of Everything comeback och han släppte spets till L.L.Royal. Den sistnämnde vann på bra sätt och han är gynnas att ha spår invändigt om sin värsta konkurrent, men jag håller ändå King Of Everything som lite vassare. Rätt eller fel – svaret får vi på lördag.

V75-6

Oj, det här ser inte enkelt ut på förhand. 4 Indy D. är rejäl, men han varit inte som bäst senast och det lär bli tappstart från fjärdespår i volten. 3 Betting Rebel avgjorde på rejält sätt i lite enklare omgivning senast och det är möjligt att han kan hitta till ledningen. 6 Milord ståtar med tre raka segrar och läget känns som bästa tänkbara. 2 Simb Triumph är bra både i sulkylopp och under sadel, men femåringen gör årsdebut och är svårbedömd.

V75-7

Marc Elias ser ut att ha ytterligare en toppchans i 5 Il Duce Boko. Hästen övertygade i klass II-finalen senast och han borde hävda sig väl även i bronsdivisionen. Femåringen har bra spetschans och står noterad för fem vinster och ett tredjepris efter att ha sprungit i ledningen sex gånger. 1 Massive Speed har vunnit de tre senaste besöken på Färjestad.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Sport