Fokustema
Krönika
Läs senare

Harran dödade Solvallaspöket

Harran Boko vinner nästan varannan start.
Men på Solvalla har det alltid blivit grus i maskineriet.
Fram till idag.
Av
Pär Gustafsson
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN

Kapable Harran Boko ägs av Stockholmarna Jimmy och Simon Mitman och far och son har blivit rejält bitna av travsporten. Simon spelade tidigare ishockey, men han avslutade karriären efter säsongen 20017-2018 för att istället bli hästskötare hos Conrad Lugauer. Och en dag som denna kan Simon knappast ångra sitt val.

Familjen Mitman tog en dubbelseger som ägare i V75-finalerna. Il Duce Boko (e. Muscle Hill) imponerade i klass II-finalen och Harran Boko (e. Maharajah) rundade samtliga i näst högsta klassen. Simon är skötare till båda hästarna, som tränas av Conrad Lugauer och kördes förtjänstfullt av Marc Elias.
”Det finns ingen som är stoltare än jag just nu”, bubblade Lugauer.

För Harran Boko måste det ha varit extra skönt att han äntligen fick till det på ägarnas hemmabana. Inför dagens tävlingar hade hästen startat sex gånger på Solvalla, vilket resulterat i fyra galoppmisslyckanden och två lopp som oplacerad.

Här kan ni läsa ett reportage om Jimmy, Simon och Harran Boko.

***

Katja Melkko har haft filial på Julmyra Horse Center en tid och nu har hon proffslicens på Solvalla. Hon har 19 hästar på träningslistan och den stora stjärnan är såklart Elian Web (e. Like A Prayer). Med Jorma Kontio svarade åttaåringen för en finfin prestation från ledningen i guldfinalen, tillika Bulwarks lopp. Segertiden landade på 1.12,5a/2.140 meter.

***

2.736 personer besökte Solvalla och en viktig detalj för att locka tillbaka den stora travpubliken är att det tävlas i loppen. Nu kördes det friskt i flera lopp. I stoeliten var det upplagt för att jättefavoriten Hevin Boko skulle bli släppt till ledningen, men Thomas Uhrberg bjöd upp till kamp med Mulligan. Nu blev det ett spännande lopp där Fredrik Persson-tränade Ultra Bright blev stora vinnaren. Hon smög med bakom tätduon och avgjorde efter tuff upploppsstrid i händerna på Erik Adielsson.

Topp tre

  1. Conrad Lugauer-tränade Il Duce Boko (e. Muscle Hill) svarade för en strålande insats i klass II-finalen. Tränarsonen Marc Elias lämnade inget åt slumpen utan placerade femåringen i dödens efter första sväng och via en stark slutrunda avgjorde hästen säkert på 1.14,3a/2.140 meter.
  2. Jörgen Westholm tog en dubbelseger på V75 förra helgen och vann V75 Champions. En av segerhästarna på Åby Remarkable Feet (e. Andover Hall) och idag skrällde femåringen i bronsfinalen på 1.12,6a/2.140 meter. Det vara bara en tiondel långsammare än segertiden i högsta klassen. Rommetränaren gynnades av att det första varvet öppnades 1.11,4 och sedan löste det sig perfekt från fjärde inner.
  3. Klass I-finalen blev en stök historia och när krutröken stod Magnus Dahlén-tränade Atik D.L. (e. Look de Star) och Carl Johan Jepson som vinnare. Fyraåringen styrdes fram i dödens och hästen blev motvilligt avlöst in på slutrundan. In i slutsvängen satt Atik D.L. ånyo i dödens och han kunde koppla grepp när ledaren Devs Dragon galopperade drygt 100 kvar. Ett snöpligt andrapris fick Hobby de L’Iton, som inte fick fritt från vinnarhålet och bara var slagen med huvud. Halmstadhästen noterade starka 1.13,6a/2.140 meter.

Toppspurt av Musett

Fakta

V75-resultat 8 februari

Rätt rad: 5-8-4-2-12-3-11
Sju rätt: 146.585 kronor
Sex rätt: 583 kronor
Fem rätt: 52 kronor
Omsättning: 99.806.464 kronor
Publik: 2.736 personer

Expandera

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Axevalla 22 februari

Puro ramar in, ett fuxigt drag, ett sto som har samlat ihop till första vinsten på svensk mark och en varning i högsta klassen.
Häng med på tidiga tankar till V75.
Av
Pär Gustafsson
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens omgång innehåller fem tolvhästarsfält och två avdelningar med 15 hästar. Totalt är det 55.987.200 möjliga kombinationer om samtliga travare kommer till start, men spontant känns det som att det kommer vara flera starka favoriter på lördag.
Häng med på mina tidiga tankar till Axevallas V75-omgång!

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1

7 Burning Man är obesegrad efter tre starter med Örjan Kihlström, men var hamnar sexåringen från start? Å andra sidan tål hästen gå i dödens när han är i form och han är ett tänkbart spikbud. 1 Rocky Tilly fullföljde klart godkänt i bronsfinalen senast. Hemmahästen 2 Hobby de L’iton var snöplig tvåa på Solvalla senast och går upp i klass. 11 My Dream Art fick visserligen tuff inledning i Nurmos-debuten, men tappade massor och är svårbedömd.

V75-2

Ett roligt lopp där 15 ungdomar gör upp i en spårtrappa. Jag fastnar för fuxige 11 I.T.Inventor. Hästen var rejäl (när han skötte sig) som treåring. Förra året blev en mellansäsong och nu verkar han på gång igen. Han hade ingen tur med under vägen i V75 Lärlingschampion senast, men I.T.Inventor spurtade piggt i skymundan och är min tidiga vinnare. 7 Carlos Ken, 13 Appreciated och 14 Bonny Boy känns tidiga.

V75-3

2 Zenzero Jet har sett strålande ut i årets tre starter och är ett tänkbart spikbud från perfekt spår. 5 Leonas Sami är spurtstark och har aldrig varit bättre. 10 Indy D. är stark och gynnad av lång distans. Nu går han upp i klass.

V75-4

Ett nytt 15-hästarsfält och de hetaste i det här försöket i Diamantstoet ser ut att börja från tillägg. 12 Viola Grif gör fjärde starten hos Sofia Aronsson och står på tur för seger. I förra loppet galopperade hon i slutsvängen, men kom tillbaka starkt och hade vunnit felfri. 13 Valborg Marje har lopp i kroppen, 14 Velegance duger bra och pass upp för 11 Bara Min, som startar tätt. 1 Tingaling spetsade hem två lopp på svensk mark i oktober och efteråt var hästen slagen av kulltoppen Mascate Match i två starter. Nu återkommer Tingaling efter paus.

V75-5

Lägsta klassen, kort distans och det doftar skräll. 4 Vitro Diablo är snabb ut och kort distans för första gången torde vara ett klart plus. I förra loppet blev hästen generad till galopp i Margaretas Tidiga Unghästserie. 5 Brandy Flame vann från spets över sprinterdistans senast och lär inte vara sämre med genomköraren i kroppen. 3 No Regrets Trot har vunnit två av två lopp över kort distans. Hästen tränas av Jennie Ek, som bland annat sköter Who’s Who, och nu körs sexåringen av Ulf Ohlsson för första gången.

V75-6

3 Velvet Gio är obesegrad efter två starter i gulddivisionen med Ulf Ohlsson och hästen har gått starkt i Paris i vinter. Förra veckan hade han krafter kvar som trea i Prix de Nevers (€90.000) och uppgiften ser tilltalande ut. 6 Olle Rols skrev jag upp som ”nästagångare” efter finalen på Solvalla. Hästen hamnade långt bak i kön, men såg formstark ut via 1.11,7 sista varvet i skymundan.

V75-7

Tuffe 7 Grainfield Aiden kommer ut igen, hans sjunde start 2020! Han var tapper på Mantorp förra helgen och nu körs sexåringen av Mika Forss. Han körde hästen två gånger 2019 med ett fjärdepris som bästa resultat. Förstastrecket går ändå till 10 Martin de Bos, som spurtade snabbast av alla förra lördagen. 3 Soutwind Hydro har haft form en längre tid utan att sätta nosen först.

***

Slutligen – hur många gånger under veckan blir vi påminda om att det är långt upplopp på Axevalla?

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Mantorp den 15 februari

Slovensk vinnare, repris från Dan före dopparedan och stjärnans helsyster är bästa spiken.
Där har ni ett par av ingredienserna under rubriken ”Tidiga tankar till V75”.
Av
Pär Gustafsson
Campo Bahias helsyster  American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN
Campo Bahias helsyster American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN

Jag kan inte säga att jag var spishet i varken tidiga eller sena V75-tipsen förra helgen, men det jag tar med mig är att det tävlades friskt på flera händer. Finalomgången på Solvalla var underhållande för publiken och det behövs om intresset för travsporten ska öka.

Här kan ni läsa min krönika från lördagens tävlingar.

Startlistor i pdf-format till Mantorps V75-tävlingar.

V75-1

Första tanken är att det känns småklurigt i inledningen. 1 Corleone D.K. har vettig chans att leda leda hela vägen om han vinner starten. Såväl 2 Barista Oak (vunnit två av tre på Mantorp) som 3 Digital Class har passande spår och formen i zenit. Marc Elias och Conrad Lugauer firade stora framgångar på Solvalla förra helgen och på lördag måste 6 Gambit Brodde räknas tidigt.

V75-2

Slovenske hästen 8 Jimpeto Joy har gjort sju starter (4-1-0) hos Jerry Riordan och inte slutat sämre än tvåa felfri. Hästen verkar trivas allra bäst med tidig tätkänning och är ett givet bud. 10 Ready To Roll är en tuffing som vann lätt i comebacken. Räkna med offensivt upplägg med springspår på tillägg och bara tre hästar på startvolten. Dessutom är han perfekt inmatchad. 2 Jori Boko skulle ha ett lopp i kroppen senast och har siktats hit.

V75-3

6 Hubba Go Alone är obesegrad felfri hos formtränaren Joakim Elfving och från springspår kan det bära av till ledningen. Han har två av två från spets, men det finns även frågetecken. Hästen möter tuffare motstånd än vid segrarna och provar lång distans för första gången. 1 Cayucos fullföljde bra som trea bakom Burning Man senast och är gynnad av 2.640 meter. 8 G.R.J.’s Wolverine har haft sparade krafter i de två senaste starterna och streckas tidigt.

V75-4

Campo Bahias helsyster 6 American Hill har imponerat vid segrarna i år och har toppchans även om får göra jobbet själv i dödens. Planen var att fyraåringen skulle gå ut i Margaretas Tidiga Unghästserie förra helgen, men poängen räckte inte och istället får hon starta på Mantorp. Det som kan oroa är att hästen galopperat i hälften av starterna. 9 Lyx Håleryd, 12 Opalis och 14 Die Kaiserin räknas tidigt vid gardering.

V75-5

4 Princess S.W. kommer med vacker resultatrad, men hon står tufft inne penningmässigt och är sårbar om hon får svar i spetsstriden av 2 Linda’s Girl. Den sistnämnda står betydligt bättre inne och Oskar Kylin Blom är offensiv. Bakspårsstona 11 Vichy Grif och 12 I’m A Believer är spurtstarka formkort som kommer in i matchen vid överpace.

V75-6

6 Taiga Woodland är snabb ut och har vettig chans om hon hittar till ledningen utan att det kostar för mycket. 1 Zio Tom Jet avslutade piggt, 1.10,7/600, senast och han gick bra även näst senast. Hästen är spurtstark och garanterad en spårsnål resa på innerspår. 7 Religious vann i klassen näst senast och fullföljde bra som fyra i finalen på Solvalla i lördags. 5 Deede Star har styrka som duger. 8 Thriller N.P. gynnas av autostart, men distansen är i kortaste laget och han är allra bäst utan skor på hovarna.

V75-7

2 Reverend Wine står noterad för fyra vinster på nio försök över lång distans och det ser upplagt ut för spets och slut. Hästen var mycket fin på Mantorp dagen innan julafton, men kanske inte lika vass på nyårsafton. Nu gynnas sjuåringen av lite längre tid mellan starterna och Diederik Meilink har hästarna väl förberedda när det är dags för start. 4 Perfect Dynamite och 7 Martin de Bos är starka utmanare. 12 Grainfield Aiden gör debut i silverdivisionen.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Solvalla 8 februari

Jättefavorit som bara vinner, spetsdrag i lägsta klasen och finske profilen blir tvåa i silverfinalen.
Ta rygg på mina tidiga tankar inför lördagens finalomgång på Solvalla.
Av
Pär Gustafsson
Bo C. och Kim Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Bo C. och Kim Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Förra måndagen var det premiär för Sulkysports Tidiga tankar till V75 och som väntat var det en blandning av rätt och fel. På plussidan var att fem av sju vinnare nämndes i krönikan och den stora missen var analysen av utdelningen för sju rätt. Jag var knappast ensam om att tro att belöningen för sju rätt skulle bli hög med sju 15-hästarsfält på open stretch-banan Åby, men tji fick vi. Tvåprocentaren Trö Hera och Remarkable Feet (nio procent) var enda överraskningarna och utdelningen för sju rätt stannade på 11.442 kronor.

Återbäringen för fem rätt frös inne och det innebär jackpot när Solvalla arrangerar finaler på lördag. Totalt var det 24.794.179 kronor i femrättspotten, men hur mycket som flyttas till helgens sjurättspott vet jag inte i nuläget. Dels ska ATG ta till 20 procent till V75-omgången den 12 april (Påskdagen) och sedan ska pengar tillbaka till Norge. Grannarna hade ingen egen V75-omgång i lördags och givetvis tar de tillbaka sina jackpotpengar. Att ATG konfiskerar spelarnas pengar till en ”burst” är inget jag är ett fan av och det känns heller inte bra att spelbolaget lånar spelarnas pengar utan ränta.

Här är startlistor till lördagens tävlingar på Solvalla och tävlingsdagen inleder med fyra avdelningar av Margaretas Tidiga Unghästserie.

V75-1

2 Hevin Boko slog 5 Ultra Bright från dödens i förra starten och Timo Nurmos häst blir svårstoppad i den här stoeliten. 8 Umaticaya gör första starten hos Stall Kolgjini. Hon vann Fyraåringseliten för ston 2017 i Alessandro Gocciadoros regi och hon har haft det tuffare som äldre.

V75-2

En smålurig final i lägsta klass där jag har en rolig tipsidé i 1 Global Venture. Hästen är kvick ut och Peter Untersteiner har varit besviken på att han haft bakspår i de två senaste starterna. Femåringens fyra vinster har kommit från ledningen och det kan vara en klassisk spets-och-slut. Han har haft innerspår en gång innan, då öppnade Global Venture bra, men galopperade efter 100 meter. Sedan är det ett par tuffa emot som formstarka 3 Carlos Ken, 4 Sunday Sonata och kapable 8 Il Duce Boko.

V75-3

I guldfinalen avgörs mycket i startrusningen. 4 Elian Web är den stora vinnaren i spårlottningen och den finske åttaåringen har goda möjligheter att hålla 5 Disco Volante på utsidan från början. 3 Baron Gift startgalopperade från just på tre i Kalmar och här vågar troligen inte Rickard Svanstedt ladda. Dessutom har hästen varit struken för dåliga blodvärden inför det här. Om det blir utdragen spetskörning kommer 9 Gareth Boko in i matchen.

V75-4

Final i Diamantstoet med 15 hästar på tre volter och här kommer många spelare jaga skrällar. Rent spelteknisk behöver det inte vara fel att spika och ha fler streck i andra avdelningar där spelkonkurrenterna går med färre streck. 2 Aura S.L. har toppchans om hon sköter sig, men startgalopperade både på Vincennes den 25 januari och på Jägersro i början av månaden. Jorma Kontio kör Aura S.L. för första gången. 10 Quiz Töll var oväntat bra efter paus senast och lär inte vara sämre med loppet i kroppen. Hon står bra inne, till skillnad mot stona som börjar med dubbla tillägg.

V75-5

4 Hawk Cliff ser ut att ha en bra uppgift i silverfinalen. Hästen har passande spår och går från alla positioner. Örjan Kihlström har kört åttaåringen elva gånger (3-4-1). 9 Pastor Power avslutade 1.09,5 sista 800 senast och har snart samlat ihop till en seger. 6 Doctor Doxey Zenz har hög kapacitet, men frågan är om Mathias Andersson ger hästen ett snällt lopp en gång eller ånyo dundrar på i stenhårt tempo i ledningen?

V75-6

En väldigt trevlig final i näst lägsta klassen. 3 Atik D.L. är rejäl och kan mycket, men det är många om budet. 6 Bowling Triple X, 8 Arch Lane, 10 Hector Boko och 11 Volare Gar har alla bra kunnande. Om jag måste välja någon säger jag Hector Boko och Jaap van Rijn. Sexåringen var strålande efter blytung resa på Jägersro för en månad sedan.

V75-7

2 Bo C. har haft dåliga spår nästan varje gång på sistone och på lördag har han toppchans. Senast avslutade han 1.10,6 sista varvet från femte ytter och var nära att fånga in 5 Religious. Står 10 Man at Work på tur eller vill ha inte vinna på rikstoton? Hästen toppade V75-debuten i februari 2017 och har sedan gått segerlös i 14 rikstotostarter, men tagit fler tappra andrapriser. 12 Grainfield Aiden är en uppskattad finsk gäst som tål att starta tätt. Läget är ett stort minus och han verkar vinna och komma tvåa varann gång. Det innebär att han får nöja sig med andraplaceringen (bakom Bo C?) på lördag!

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017