Fokustema
Krönika
Läs senare

Killgissningar i överdomstolen

Den springande punkten under första dagens förhandlingar i Propulsion-målet var att den veterinär – Patty Hogan – som utförde ingreppet på Propulsion i USA inte lämnar ut sina journaler och att de veterinärer som var inkallade som sakkunniga, både från Daniel Redéns och ST:s sida, fick sitta och ”killgissa” i överdomstolen.
Av
Claes Freidenvall

Veterinär Flemming Winberg spekulerade om det hade med strålbenet att göra och Jonas Tornell fick också gissa eftersom det saknades underlag – läs veterinärjournaler – från USA.

En självklarhet hade förstås varit att överdomstolen fått tillgång till Patty Hogans veterinärjournaler och även fått veta vilken veterinär som remitterat in Propulsion till Hogans klinik och varför. Om det nu var en veterinär? Det kunde ju lika gärna varit tränaren Tony Alagna som sagt; ”try to nerv this one, see what happens?”

Och varför var inte huvudpersonen Patty Hogan kallad till dagens förhandling i överdomstolen? Det hade förmodligen rätat ut flera frågetecken runt nervsnittningen, eller vad hon kallar i ett svar till ST för ”temporärt ingrepp.”

Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg berättade att Patty Hogan blockerat honom, vilket förstås skapar en obalans när de inte fått tillgång till Propulsions veterinärjournaler.

– Jag vet inte hur många gånger jag mailat till Hogans e-postadress och jag har aldrig fått något svar, sade Jesper Arvenberg i överdomstolen.

Fanns Patty Hogans veterinärjournal med i det material som ST ”gallrat” bort? En fråga som borde ställts av både Daniel Redéns advokat Jesper Arvenberg och överdomstolens ledamöter.

Intressant var också att Flemming Winberg – kallad av Svensk Travsport – vid sittande bord erkände att han som veterinär utfört ”nervsnittning” vid gaffelbandsoperation.

– Det kan hända att man skär av nerven när man gör en gaffelbandsoperation, vilket är veterinärmedicinskt motiverat och att det är en procedur som fungerar, berättade  Flemming Winberg i överdomstolen.

De facto betyder det att det finns hästar som tävlar på svensk mark på falska premisser och det blir spännande hur den här förhandlingen ska resultera gällande kartläggningen av nervsnittade hästar i Sverige?

Imorgon fortsätter förhandlingarna i överdomstolen.

Vägen till överdomstolen

Fokustema
Krönika
Läs senare

Rena ankdammen hos ST

I fredags drog Svensk Travsport in Robert Berghs licens med omedelbar verkan och tvångsströk Real News nästa onsdag.
Söndag morgon står Bergh fortsatt kvar som licensierad tränare på travförbundets hemsida.
Snurrigt?
Bara förnamnet…
Av
Claes Freidenvall
Ordning och reda tycks inte vara några ledord på ST för dagen. Foto: Richard Jason
Ordning och reda tycks inte vara några ledord på ST för dagen. Foto: Richard Jason

Svensk Travsports ankdamm tycks bara bli rörigare och rörigare för varje dag som går. Det obegripliga beslutet att fråndöma Gabi Kyvsgård hennes seger i onsdags i Tingsryd och nu turerna kring Robert Bergh är bara några exempel den senaste tiden.

Och ännu snurrigare blir det när Robert Bergh säger till Kanal 75 (ägs av ST:s dotterbolag ATG) att han fått tillbaka sin F-skattsedel, men att det idag (söndag förmiddag) fortsatt står att Bergh är utan F-skattsedel på allabolag.se.

Hur det är med den saken återstår att se, men förhoppningsvis är saken ur världen för Robert Berghs del även om det deklareras något helt annat på allabolag.se.

Proffslicensen har Bergh däremot kvar idag söndag enligt ST:s hemsida, trots ett beslut i fredags från ST:s licenskommitté att Robert Berghs licens drogs in med omedelbar verkan, vilket också betydde att Real News tvångsströks på onsdag på Solvalla.

ST har blivit rena ankdammen och det tycks blir mer och mer yrt för varje dag som går. Finns det ingen som kan se till att det blir ordning och reda?

Fokustema
Krönika
Läs senare

ST: förbundet ”fort och fel”

Nu har Svensk Travsport trampat i klaveret igen!
Gabi Kyvsgård var startberättigad i loppet i Tingsryd.
Och ägarna kommer få prispengar från loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svensk Travsport gjorde fel som diskade Gabi Kyvsgård.
Svensk Travsport gjorde fel som diskade Gabi Kyvsgård.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Förbundstidningen Travronden skrev tidigare idag att Gabi Kyvsgård inte var startberättigad i Tingsryd, medan danska travförbundets administrative chef Uwe Bredahl förklarade i ett mail till Svensk Travsport:

”En anställd har av misstag angett ett felaktigt datum som kortvarigt funnits i systemet. Det riktiga datumet för tränarskiftet är igår, den 13 juni, vilket också är meddelat till Svensk Travsport.”

Trots det valde Svensk Travsport att köra över det danska travförbundet och diskvalificera Gabi Kyvsgård. Igår morse – den 13 juni klockan 09.35 – skickade Nicklas Korfitsen ett mail till danska travförbundet om 54 hästar som skulle in på hans träningslista och en av dem var Gabi Kyvsgård. Alltså dagen efter starten i Tingsryd.

Ändå valde Svensk Travsport att diskvalificera hästen. Ett lika obegripligt som korkat beslut. Svensk Travsports ledning har trampat i klaveret igen. För vilken gång i ordningen är svårt att hålla ordning på!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Det går bra nu…

En av Sveriges största stjärnor under 2000-talet gick ur tiden idag och det är egentligen ofattbart att Gidde Palema fortsatt är den vinstrikaste svenskfödda hingsten trots att det har snart gått 20 år sedan han lade tävlingsskorna på hyllan.
Av
Claes Freidenvall
Segern är klar! Åke Svanstedt vinner Elitloppet med Sveriges vinstrikaste hingst genom tiderna. Foto: stalltz.se
Segern är klar! Åke Svanstedt vinner Elitloppet med Sveriges vinstrikaste hingst genom tiderna. Foto: stalltz.se

Vad säger det om dagens travsport? Var stjärnorna bättre förr? Nej, den enkla sanningen är att hästarna får allt svårare att komma upp i den typen av prissummor idag.

Titta på listan nedan över de tio vinstrikaste svenskfödda travarna genom tiderna. Två av de tre vinstrikaste är födda på 1990-talet – Victory Tilly och Gidde Palema – och bara en på tio-i-topp-listan är igång och tävlar och det är Joviality, vilken tjänat sina flesta pengar på andra sidan Atlanten.

Tio vinstrikaste svenskfödda travarna genom tiderna

Namn (kön/född/far) – Prissumma

  1. Victory Tilly (valack, född 1995 e. Quick Pay) – 37.705.278 kr
  2. Commander Crowe (valack, född 2003 e. Juliano Star) – 34.345.097 kr
  3. Gidde Palema (hingst, född 1995 e. Alf Palema) – 27.080.322 kr
  4. Torvald Palema (hingst, född 2001 e. Alf Palema) – 26.781.147 kr
  5. Joviality (sto, född 2019 e. Chapter Seven) – 26.089.787 kr
  6. Zoogin (hingst, född 1990 e. Zoot Suit) – 25.346.330 kr
  7. Readly Express (hingst född 2012 e. Ready Cash) – 24.700.565 kr
  8. Opal Viking (hingst född 2000 e. Turnpike Taylor) – 24.416.715 kr
  9. Maharajah (hingst född 2005 e. Viking Kronos) – 23.534.423 kr
  10. Remington Crown (hingst född 1993 e. Lord of All) – 22.934.480 kr

Prispengarna har helt enkelt inte hängt med i svängarna trots en rejäl skattelättnad när den nya spellagen trädde i kraft 2019. Eller som en travtränare nyligen uttryckte saken, när undertecknad sade att det blir ännu tuffare tider när staten höjer skatten från 18 till 22 procent vid halvårsskiftet:

”För oss aktiva spelar det ingen roll. När skatten sänktes från 35 till 18 procent 2019 blev det inga nya pengar att tala om.”

Skattelättnaden på flera miljarder försvann in i ett stort svart hål och inte till gagn för de aktiva…

Styrelserna i Svensk Travsport och ATG borde väl någon gång inse, att enda chansen att få travsporten att blomstra är genom ökade prismedel och inte genom krimskrams. Något annat är att tro på tomten. Vad gör landets BAS-organisationer? Jobbar i det tysta (?), eller låter allting rulla på som vanligt?

Det går bra nu…