Fokustema
Krönika
Läs senare

Krigade till sig Elitloppsbiljett

Vilket lopp, vilken insats! Racing Mange tog 13:e finalbiljetten till Elitloppet, men det var ingen enkel väg till seger för Joakim Lövgrens travare när han tog hem finalen i gulddivisonen på Gävletravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange håller undan för Conrads Rödluva och Billie de Montfort. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Racing Mange håller undan för Conrads Rödluva och Billie de Montfort. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Joakim Lövgren satsade allt på ett kort från början och Racing Mange svepte till ledningen efter 300 meter. Han öppnade första halvvarvet på 1.08,1 och passerade kilometern på 1.10,5.

– Hellre förlorar jag från ledningen än sitta ute i tredjespår i sista sväng. När det var 50 kvar till start fällde jag ner norsken, drog ner hjälmen och smackade på honom, sade Joakim Lövgren.

Inne på upploppet stormade stona Conrads Rödluva och Billie de Montfort fram, men Orlando Vici-sonen lyckads hålla undan på 1.09,7aa/1.609 meter – den snabbaste tiden i Sverige i år!

Fakta

Klara för Elitloppet:

Namn – Tränare

 • Attraversiamo – Svante Båth
 • Chief Orlando – Pia Huusari
 • Cokstile – Rocco Spagnulo
 • Disco Volante – Stefan Melander
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
 • Sorbet – Daniel Redén
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Vivid Wise As – Björn Goop
Expandera

– När jag skulle packa in Conrads Rödluva var Örjan Kihlström redan ute och jag fick feeling att hon skulle ta oss när det var 40-50 meter kvar, men Mange har visat så många gånger att han tömmer sig i loppen. En stenhård häst som hjälpte mig sista biten, fortsatte Joakim Lövgren.

Conrads Rödluva fick chansen inne på upploppet och var nära i mål. Andraplatsen var värd 150.000 kronor och det innebar att Conrads Rödluva passerade tio miljoner kronor och det har bara sju svenskfödda ston klarat av tidigare.

Fakta

Svenskfödda ston som tjänat över tio miljoner:

Namn – Intjänat

 1. Ina Scot – 20.252.530
 2. Queen L. – 17.470.695
 3. Hilda Zonett – 15.434.377
 4. Giant Diablo – 13.260.619
 5. Fridhems Ambra – 12.026.897
 6. Lovely Godiva – 11.549.624
 7. Camilla Highness – 10.536.588
 8. Conrads Rödluva – 10.095.500
Expandera

– Jag är ruggigt impad av henne och hur bra ska det bli framöver, sade tränaren Daniel Redén efter andraplatsen.

Billie de Montfort flög fram till tredjepriset och travade 1.07,5 sista 700 meterna ute i tredjespår!

Joakim Lövgren har vunnit Elitloppet en gång tidigare med Brioni och nu har han kvalat in Racing Mange. Ett mycket starkt tränarjobb med Racing Mange, vilken var tidigt i farten – tvåa i Svensk Uppfödningslöpning – och även visat att han duger i större sammanhang, bland annat genom seger i Grupp I-löpningen Kymi Grand Prix.

Fakta

V75 Gävle

Rätt V75-rad:

7-12-4-10-10-4-5

Utdelning:

Sju rätt: 323.378 kr
Sex rätt: 268 kr
Fem rätt: 26 kr

Omsättning: 132.061.566 kr.

Expandera

***

1

Årets snabbaste tid i år krävdes för att Racing Mange (e. Orlando Vici) skulle ordna en Elitloppsbiljett på Gävletravet. Efter en stenhård öppning till spets efter 300 meter lyckades Joakim Lövgrens sjuåring hålla undan till vinst på 1.09,7a/1.609 meter – en prestation som mycket väl var värd en plats i Elitloppet.

***

2 Merritt (e. Super Photo Kosmos) tog sin andra V75-seger för säsongen och Daniel Wäjersten lyfte ut den sexårige valacken till anfall vid utgången av sista sväng och på lätta hovar dansade han undan i helläcker stil på 1.12,0a/2.140 meter i ett klass I-försök.

***

3 Fjärde raka segern och hur enkelt som helst efter ha körts till täten 1.600 kvar. Per Lennartsson vikarierade bakom Vikens High Yield (e. Love You) i ett bronsdivisionsförsök och kusken hade bara positivt att säga om Robert Berghs travare:

”Ett perfekt träningsjobb inför finalen. I princip kändes han helt oslagbar hela vägen.”

Claes Freidenvall på twitter:

Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
@1Didon1 - 5 jul
Svenska framgångar i USA sulkysport.se/svenska-framga…
@1Didon1 - 5 jul
Första, andra, tredje… sulkysport.se/forsta-andra-t…
@1Didon1 - 5 jul
Atlanta besegrade Manchego sulkysport.se/atlanta-besegr…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

Hur mycket fel kan man gå?

Blir inte klok på vissa saker. Varför går nästan alltid Svensk Travsport fel och varför drar man aldrig lärdom av historien?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Utredningen om Propulsion fortgår. Inte ett knyst från Hästsportens Hus förrän att utredningen är sammanställd och klar. Lite har dock sipprat ut. Samma person som inte lyckades finna ut i de amerikanska registreringspapperna att Propulsion var nervsnittad har en central roll i utredningen. Varför kan man förstås undra…

Många minns fortfarande idag Estlandsaffären när ST inte lyfte ett finger förrän det var för sent, men valde ändå att låta de skyldiga gå helt fria.

Inte heller blev det mycket bättre när den svenska polisen öppnade upp utredningen. Då tändes hoppet hos ”de drabbade”, men samma polis som ledde den första utredningen fick också ta hand om den andra. Då brukar resultat bli därefter…? Svensk Travsport borde kanske lärt sig av den historien?

I förra veckan friades som väntat Alessandro Gocciadoro av överdomstolen. Det finns fortfarande en del obesvarade frågor.

ST:s vd Maria Croon sade efter frikännandet av Gocciadoro, att det finns anledning att titta över vissa paragrafer. I pressmeddelandet från ST antyder hon, att tränaren bör vara ansvarig för en körsvens regelöverträdelser.

Ställer därför en rak fråga till Maria Croon:

– Anser du att tränaren skall vara ansvarig för de regelbrott en körsven begår?

Får svaret:

– Reglementena utvecklas ständigt och Överdomstolen menade att vissa formuleringar är ospecifika, vilket eventuellt kan finnas anledning att se över så att det blir tydligt både för aktiva och de som ska tolka reglementet. Alla former av eventuella förändringar går i så fall genom de processer som är formulerade, det vill säga via reglementskommittén till styrelsen för beslut.

Ställer om samma fråga:

– Anser du att tränaren skall vara ansvarig för de regelbrott en körsven begår?

Får svaret:

– Svensk Travsports uppdrag är att säkerställa att vi har ett reglemente som är tydligt för hela travsporten och att reglementet efterlevs och uppdateras. Det har vi processer för som hela travsporten har kommit överens om hur detta ska gå till. Det är alltså inte, och ska inte vara, en enskild persons åsikter som styr reglementet.  Generellt är reglementena uppbyggda utifrån att den som begår en förseelse har ansvaret men i vissa fall är även tränaren ansvarig till exempel i hästvälfärdsfrågor.

Blir tyvärr inte mycket klokare.

För mig blir historien runt Alessandro Gocciadoro mer och mer paradoxal. Inför varje årsskifte – så även inför 2020 – beslutar styrelsen i Svensk Travsport om ST:s Tävlingsreglemente.

Styrelsen i Svensk Travsport. Bilden är hämtad från ST:s årsredovisning 2019.

I paragraf 31 står det att tränaren ansvarar för att körsven/ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen.

Sedan klarar inte styrelsen av att besluta vad den själv kommit fram till. Den här paragrafen kom till under Lars Lotelius tid och syftar om körsvennen skulle vara lämplig att handha och behärska den aktuella hästen. Ändamålet med hela skrivningen är inte att tränaren är ansvarig om körsvennen begår någon förseelse. Det är förstås helt otänkbart.

Ungefär som en åkeriägare av ett taxibolag skulle anställa en ny chaufför och att arbetsgivaren skulle ställas ansvarig för om bilföraren begår trafikförseelser, exempelvis kört mot rött ljus eller för fort. Ni kan nästan höra hur dumt det låter… Logiskt tänkande? Knappast.

För mig är det ofattbart att styrelsen i Svensk Travsport inte klarar av att döma efter sitt regelverk. Att Svensk Travsports styrelse gömmer sig bakom sin verkställande direktör imponerar inte. Var är Svensk Travsports ordförande? Många undrar idag och däribland Bengt Adielsson i Expressen. I fredags skrev han:

– En stor ledare? Står upp för sitt folk när det blåser. En dålig ledare? Gör sig oanträffbar när det blåser.

ST har gått så fel i Gocciadoro-affären att man tar sig för pannan. Det hade också varit mycket bättre om ST tagit upp och prövat om Alessandro Gocciadoro brutit mot bestämmelsen om ”att ha skadat travsportens anseende” istället för att bli förblindade av medias rapportering och det som pågick i sociala medier. Då hade processen sköts på ett mer korrekt sätt och rimligen hade man kommit fram till att Gocciadoro inte skadat travsportens anseende.

Hur svårt kan det vara?

Claes Freidenvall på twitter:

Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
@1Didon1 - 5 jul
Svenska framgångar i USA sulkysport.se/svenska-framga…
@1Didon1 - 5 jul
Första, andra, tredje… sulkysport.se/forsta-andra-t…
@1Didon1 - 5 jul
Atlanta besegrade Manchego sulkysport.se/atlanta-besegr…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

ST har skämt ut sig!

Den friande domen mot Alessandro Gocciadoro kom inte som någon överraskning överhuvudtaget – allra minst för de som läser Sulkysport. Gocciadoro-affären sköts som mycket annat på Svensk Travsport idag oerhört klantigt och frågan är hur länge den här amatörism får fortsätta på travförbundet?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

ST:s överdomstol är inte nådig i sin kritik mot travförbundet. I domen skriver överdomstolen:

”En grundläggande rättssäkerhetsprincip i Sverige är att en person, som misstänks för överträdelse av gällande regler har rätt att få veta vilka konkreta omständigheter som läggs denne till last. Det måste framgå om någon av omständigheterna har varit föremål för tidigare lagföring. ST:s utredning och beslut har brister i detta avseende. Det är i stort sett omöjligt att försvara sig mot så oprecisa påståenden som nu är i fråga.”

I en tidigare krönika kallade jag ST:s hantering av Gocciadoro-fallet för ett hafsverk och att travförbundet var ute på djupt vatten. Jag skrev också att Svensk Travsport förhoppningsvis kan dra lärdom av den här historien i framtiden. Frågan är om nuvarande ledning och styrelse har förmågan och insikten att klara av det?

Tyvärr har ST ännu en gång skämt ut sig – vem har egentligen skadat ”travsportens anseende”? Den frågan kanske någon ansvarig på Svensk Travsport kan svara på. Inte är det i alla fall ”gul kusk”…

Knockout-seger för Gocciadoro mot Svensk Travsport

Claes Freidenvall på twitter:

Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
@1Didon1 - 5 jul
Svenska framgångar i USA sulkysport.se/svenska-framga…
@1Didon1 - 5 jul
Första, andra, tredje… sulkysport.se/forsta-andra-t…
@1Didon1 - 5 jul
Atlanta besegrade Manchego sulkysport.se/atlanta-besegr…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

Jägersro-nej bara början..?

Onsdagen den 24 juni håller Svensk Travsport sitt ordinarie fullmäktigemöte och där föreslår ST:s styrelse att ett inriktningsbeslut ska tas för att bilda en ekonomisk förening. Kommer frågan överhuvudtaget kunna behandlas om flera travsällskap säger nej?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Alla tre alternativen innebär att få till stånd en ekonomisk förening med varierande ägarskap, men med exakt samma slutsats – banornas fastighetsbestånd ska konfiskeras.

Åbytravets tillförordnade vd Kenneth Tollström har framfört stenhård kritik mot förslaget tidigare i Sulkysport och nästa vecka har Åby Travsällskap årsstämma. Det vore en stor överraskning om medlemmarna i banans travsällskap röstar för en konfiskering av Åbys fastighetsbestånd.

Ett travsällskap som redan tydligt satt ner foten i den här frågan är Skånska Travsällskapet. I tisdags hade sällskapet årsmöte och där slogs fast att inte medverka i något som helst beslut om ST:s organisationöversyn förrän medlemmarna i Skånska Travsällskapet fått en genomgripande information från Svensk Travsport för att därefter kunna diskutera och ta ställning till ST:s olika förslag.

Om Skånska Travsällskapet ska låta Svensk Travsport konfiskera banans fastighetsbestånd är ingen styrelsefråga för travsällskapet. Frågan är av en sådan essentiell art, att det är upp till medlemmarna i Skånska Travsällskapet att ta ställning till. Efter tisdagens årsmöte har Skånska Travsällskapets medlemmar klokt nog tills vidare låst frågan.

Åby Travsällskap har sitt årsmöte nästa vecka och det skulle vara mycket överraskande – ja, rent sensationellt – om en annan väg väljs än Skånska Travsällskapets.

Hur Stockholms Travsällskap kommer att göra är fortfarande en öppen fråga. Solvallas årsmöte hålls nämligen fem dagar (!) efter Svensk Travsport fullmäktigemöte, den 29 juni.

För Stockholms Travsällskap är det enligt stadgarna medlemmarna – inte styrelsen – som avgör om fast egendom får avyttras.

Sulkysport har vid flera olika tillfällen tagit upp Svensk Travsports ekonomi. Vid årsskiftet hade ST 708 miljoner kronor i lån till ATG och ett negativt kapital på 315 miljoner. ST:s styrelse har satt sig i en båt som den inte längre tycks kunna ro och tro att kunna rädda sitt eget skinn genom att försöka socialisera travsporten är knappast någon väg framåt för travsportens alla utövare.

Att kasta goda pengar efter dåliga brukar sällan vara någon framgångsrik strategi…

Fotnot: Sulkysport har sökt Stockholms Travsällskaps ordförande Lars Björk för en kommentar utan att ha kunnat nå honom.

Claes Freidenvall på twitter:

Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
@1Didon1 - 5 jul
Svenska framgångar i USA sulkysport.se/svenska-framga…
@1Didon1 - 5 jul
Första, andra, tredje… sulkysport.se/forsta-andra-t…
@1Didon1 - 5 jul
Atlanta besegrade Manchego sulkysport.se/atlanta-besegr…
@1Didon1 - 5 jul