Fokustema
Krönika
Läs senare

”Marschera eller dö”

När Sveriges regering föreslog höjd spelskatt förra året satt travet och galoppens företrädare tysta som möss.
I Frankrike är det en helt annan uppslutning från politikerna inom travet och galoppen och där tar man frågor på helt annat allvar och verkligen slåss för de aktiva med näbbar och klor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franska trav- och galoppsporten slåss med näbbar och klor mot den franska regeringens förslag om skattehöjning på vadhållning. Stora protestauktioner är planerade.
Franska trav- och galoppsporten slåss med näbbar och klor mot den franska regeringens förslag om skattehöjning på vadhållning. Stora protestauktioner är planerade.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I måndags lade den franska regeringen fram ett ändringsförslag som innebär skattehöjning på vadhållning på hästar. Hästkapplöpningsbranschen reagerade omgående och i ett gemensamt pressmeddelande fördömde France Galop, Société d’encouragement à l’Élevage du Trotteur Français (SETF) och Fédération des Courses Hippiques (FNCH) regeringens beslut och kallar det ”förödmjukande.”

Hästkapplöpningsbranschen pressmeddelande kan läsas nedan:

”Hästkapplöpningsbranschen fördömer regeringens förödmjukande beslut att höja skatten på vadslagning på hästkapplöpningar och kräver att det ändringsförslag som lagts fram idag (läs måndag) omedelbart dras tillbaka, vilket äventyrar verksamheten för flera hundra jordbrukare, uppfödare och tränare.

Beslutet tar inte hänsyn till hästkapplöpningens verklighet, som inte är en traditionell spelverksamhet, eftersom den finansierar en hel jordbrukssektor: en skattehöjning innebär en inkomstminskning för jordbrukarna, och det finns en mekanisk risk för minskad verksamhet och förlorade arbetstillfällen. Hästkapplöpningsindustrin, som redan har svårigheter på grund av en minskning av vadslagningen på hästkapplöpningar, kommer inte att kunna klara av en ytterligare minskning av sin enda finansieringskälla.”

Samtidigt uppmanade uppfödaren Dany Terbèche i en video på sociala nätverk, att han kommer ansöka om tillstånd att demonstrera i Paris den 7 november. ”Marschera eller dö” kommer vara anslaget, säger Dany Terbèche.

Jag hade gärna sett svenska travpolitiker på barrikaden när regeringen lade fram sitt förslag förra hösten om höjd spelskatt från 18 till 22 procent – infördes 1 juli 2024 – men tyvärr såg vi ingenting av detta. Inte heller var det någon större verkstad från landets BAS-organisationer.

Varför kan man förstås undra och den givna frågan är förstås:

Har travet i Sverige rätt personer i ledande positioner?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Slår huvudet på spiken

Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson – en av många passionerade personer inom travsporten – när hon i ett inlägg på Facebook kommenterar Maria Croons senaste vd-brev med rubriken ”vem tar ansvar för fler hästägare?”
Av
Claes Freidenvall
Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson i i ett ilägg på Facebook. Foto: Brad Weaver
Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson i i ett ilägg på Facebook. Foto: Brad Weaver

Jenny Persson känner sig provocerad efter ha läst Maria Croons vd-brev. Många har nog inte speciellt svårt att stämma in i hennes klagosång, eller rättare sagt Jennys insiktsfulla syn på travsporten.

Hon är en av många eldsjälar som lagt ner ett otal timmar på den här sporten av kärlek och glädje och det är många ute i landet som har haft samma brinnande låga, men en låga som håller på att slockna…

Även Svensk Travsport måste förstå att det inte längre går att enbart leva på luft och kärleken till sporten med förhoppning att känslor ska ersätta prispengar. Det fungerar inte längre (och har aldrig gjort) och det är värt att upprepa, att när ATG bildades den 22 mars 1973 låg en statlig utredning, signerad Bengt Resare, till grund.

Utredningen ”Trav och Galoppsport i Sverige” presenterades den 27 november 1972 och det finns anledning att upprepa vad som fastslogs där, att det var nödvändigt att lägga fram förslag som innebar ytterligare medel till sporten. I annat fall ansåg utredningen att svensk hästsport mycket snabbt skulle genomgå en allvarlig kris.

Då var återbäringen per satsade 100-lapp 39,22 kronor för hästägarna. Idag lär den summan vara en bra bit under 20 kronor och då krävs det något helt annat än vackra ord.

Jenny Persson skriver bland annat i sitt inlägg:

”I det senaste VD-brevet från Maria Croon så får sådana som jag en pekpinne om att hellre vara just tyst. ST borde vara rädd för tystnad. Jag har anordnat tandemkörning för hästägare och födelsedagskalas ute på banan. Jag har anordnat väldigt många inspirerande föreläsningar med de bästa i sporten för aktiva, arrangerat unghästserier, gjort kunskapsbanker på nätet, jobbat i föreningar, publicerat en unghästkatalog med min exman med mera. Utöver det har jag bidragit med miljontals timmar i stallet och arbetat i branschnära företag. Mitt samvete är ren som kristall, Maria. Men jag blir provocerad. För orken börjar ta slut nu vid 50+. Tack och lov blir det i ditt eget brev extremt tydligt vem som inte gjort vad.”

Och fortsätter:

”Vi skriver ändå 2024 och du undrar vem som har ansvar för hästägarna? Ni vet inte ens vilka de är! Så liten betydelse har vi haft. ST äger ATG men det finns ingen koppling mellan att ATG går som tåget och skär miljarder och att vi i sporten känner medvind. Börja där kanske vi blir mindre gnälliga.”

Hela Jenny Perssons inlägg kan läsas här!

När ska travsporten vakna på allvar och börja skära kostnader i Hästsportens Hus? Tidigare i veckan skrev Sulkysport att alla siffor pekar åt fel håll, men undertecknad fick en påbackning från en läsare, att det inte gällde antalet anställda hos ATG.

Jag ber ödmjukt om ursäkt och nedan kan ni se utvecklingen av antalet anställda hos ATG från 2004 till tredje kvartalet 2024.

***

Fakta

Anställda ATG 2004-2024

År – Antal

  • 2004 – 226
  • 2005 – 232
  • 2006 – 231
  • 2007 – 235
  • 2008 – 246
  • 2009 – 236
  • 2010 – 232
  • 2011 – 242
  • 2012 – 252
  • 2013 – 255
  • 2014 – 272
  • 2015 – 281
  • 2016 – 299
  • 2017 – 321
  • 2018 – 353
  • 2019 – 433
  • 2020 – 468
  • 2021 – 496
  • 2022 – 510
  • 2023 – 557
  • 2024 – 593*

Källa: ATG årsredovisningar. *gäller t.o.m. tredje kvartalet 2024.

Expandera
Fokustema
Krönika
Läs senare

Bättre att hålla god ton

Nyligen jublade Svensk Travsport över att ha ”besegrat” Skatteverket i momsfrågan.
Togs segern ut i förskott?
Av
Claes Freidenvall
Högsta Förvaltningdomstolen kom nylligen med en dom i momsfrågan och Svensk Travsport anser att Skatteverket inte följer utslaget. Foto: Carl Johan Erikson
Högsta Förvaltningdomstolen kom nylligen med en dom i momsfrågan och Svensk Travsport anser att Skatteverket inte följer utslaget. Foto: Carl Johan Erikson

I en artikel på travförbundets hemsida så radades alla personer triumfartat upp med titlar och som hade arbetat med momsfrågan. Det kallades för ”en stor seger för travsportens alla intressenter” och det talades – mycket riktigt – om en ödesfråga för branschen. Och en ödesfråga är precis vad det är.

Nu har Skatteverket – enligt Svensk Travsport – satt sig på tvären, vilket har fått Svensk Travsport att gå till frontalangrepp. Skatteverket beskylls både för det ena och det andra och de som undertecknat inlägget – Anders Källström (ordförande ST), Håkan Karlsson, ordförande ST:s ägarkonsortium, Maria Croon (vd ST), Sara Lennartsson (branschansvarig LRF Häst) och Viktoria Östlund (ordförande LRF Häst) – skriver i sin slutsats:

”Att Skatteverket antingen är helt okunniga om momsens grunder och rättsverkan av en dom från HFD (Högsta förvaltningsdomstolen, reds. anm.), eller så vill Skatteverket inte följa domen. Oavsett vilket är det lika illa.”

Och så önskar ovanstående kvartett veta som har ansvaret på Skatteverket? Det kan väl inte vara så svårt att googla fram? Generaldirektör för Skatteverket är Katrin Westling Palm och överdirektören heter Fredrik Holmberg. En myndighet ska besvara frågor – som det uttrycks – så snart som möjligt och inte dröja längre än nödvändigt. Enligt Skatteverkets egna regler ska frågor om moms besvaras inom två vardagar.

Frågan är dock om Svensk Travsports taktik är speciellt klok? Jag tycker det inte det. Skatteverket är en expertmyndighet och att beskylla den för att vara helt okunniga om momsens grunder är väl ändå lite övermaga?

Skatteverket och Svensk Travsport lär säkert ”samarbeta” med olika komplicerade skattefrågor i framtiden och då är det bättre att hålla god ton. Jag tror inte att det är en framkomlig väg att ”skrika högst” i ett sådant här läge.

Fokustema
Krönika
Läs senare

En helt ovanlig dag

Daniel Wäjersten gjorde var flera andra stora tränare klarat av tidigare i Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks, men till skillnad från Stefan Hultman och Timo Nurmos så behärskar han både konsten att träna och köra häst.
En udda fågel i dessa tider där uppdelningen mellan träna och köra lopp blivit mer och mer standard i världens travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det Daniel Wäjersten gjorde idag har aldrig tidigare hänt i svensk travsport och han är väl också den enda som inom överskådlig framtid kan lyckas upprepa bedriften att vinna Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks samma dag som tränare/kusk.

Som tränare var Stefan Hultman först ut 2001 med From Above och Pine Dust och därefter Timo Nurmos både 2006 och 2023, men båda stod vid sidan och såg sina hästar vinna.

Saken är klar! Bullet the Bluesky vinner Svenskt Travkriterium för Daniel Wäjersten. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Daniel Wäjersten tränar inte vara Bullet the Bluesky och Vivillion utan skötte också tömmarna bakom de båda treåringarna, vilket gör 34-åringen unik i sammanhanget.

Hela 8.165.000 kronor drog stallet in under lördagen på Solvalla. En hel säck med pengar förstås, men inget rekord. Förra året kunde Timo Nurmos räkna in 8.559.000 kronor vid motsvarande dag när Fame and Glory vann Kriteriet och Adriatica tog hem Oaks.

Men när det gäller att träna och köra häst är det ingen som slår honom på fingarna – i alla fall inte lördagen den 12 oktober 2024. En dag som Daniel Wäjersten aldrig lär glömma…

Daniel Wäjersten efter ha vunnit Kriteriet. Foto: Stefan Melander/stalltz.se