Fokustema
Krönika
Läs senare

Mellby Free gjorde som Krossed Out

Jägersro bjöd på finfin sport idag som uppladdning inför morgondagens Derby-tävlingar. Mellby Free satte killarna på plats, Harran Boko trivs på hemmaplan och Exclusive Matter höll undan trots press i omgångar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Free och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mellby Free och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Björn Goops toppsto Mellby Free (e. Muscle Hill) öppnade snabbt till ledningen i Birger Bengtssons Minne och väl i spets kunde killarna inte hota sexåringen på nya rekordet 1.10,1a/1.640 meter. Hon kommer förmodligen att laddas mot Sto-SM, som körs på Åby lördag den 10 oktober med en halv miljoner kronor i förstapris. Kan det månne bli ett revanschmöte mot Conrads Rödluvan, som vann EM för ston på Solvalla i augusti?

Birger Bengtssons Minne har körts sedan 1988 och blott ett sto har toppat tidigare. 1999 segrade Krossed Out och Stig H Johansson på 1.13,9 och det året handlade det om 2.640 meter autostart.

***

Hans Crebas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hans Crebas är i ropet för dagen och det med rätta. Belgienfödde Lucky Base (e. Akjas Funnymaker) har tjänat snabba pengar i sommar, men femåringen bär dessa utan bekymmer och idag var hästen smått överlägsen på 1.12,8/2.140 meter i bronsdivisionen. Axevallatränaren är avstängd och lånade ut tömmarna till Kevin Oscarsson.

***

Loes (e. Up And Quick) var dagens största V75-skräll. I händerna på Carl Johan Jepsson spetsade fyraåringen hem försöket i Diamantstoet på 1.14,2/2.140 meter.
– Skönt att det gick vägen! Det verkar bara ha varit jag som trodde på det här. Loes har mött tuffa hästar och vi har haft tankar om att hon skulle kunna duga mot de bästa. Jag tycker att det såg bra ut under vägen och jag förstod att ”Calle” ville köra i spets, sade Axevallatränaren Eric Martinsson efter årets första V75-triumf.

***

Stall Kolgjini brukar ha hästarna i ordning den här helgen. Toppstammade Upper Face (e. Trixton-Lisa America) räckte inte i Derbykval och nu svarade hästen för en mindre skräll på 1.12,6a/1.640 meter i lägsta klassen.

***

Omsättningen i dagens jackpotomgång landade på 132 miljoner kronor och en bidragande anledning till de fina siffrorna var fulla och jämna fält. På Bergsåker förra veckan var omgången inte lika kittlande och trots lönehelg och något mer större jackpot (35 miljoner mot dagens 33) var V75-omsättningen drygt tio miljoner lägre. Spelsiffrorna i dessa coronatider har varit bra och det är viktigt att det är intressanta lopp på de stora spelformerna om den positiva (spel)trenden ska hålla i sig.

***

Nog om lördagen – nu laddar vi för söndagens Derbytävlingar.

Rackham och Christoffer Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lördagens Topp 3

  1. Johan Untersteiner hade tre hästar i klass I-försöket, men han är avstängd och fick snällt se loppet från sidan. Halmstadtränaren hade inte fuskat med träningen med fyraårige Exclusive Matter (e. Explosive Matter), som var mycket bra från spets på 1.12,7a/2.640 meter.
    Jag tycker att jag hade tre fina hästar och det kändes lite ovant att stå på sidan. Exclusive Matter kom smidigt till ledningen, men sedan blev det körning på körning. Det blev tufft och jag började kolla var mina andra hästar satt”, kommenterade Untersteiner.
  2. Christoffer Eriksson, som körde nämnde Exclusive Matter, testade i Derby-kval med egentränade Love You-fuxen Rackham och där var hästen tapper fyra efter offensivt upplägg. Nu blev det ingen final och istället fick hästen gå ut i en spårtrappa. Fyraåringen hade många att runda, men han gynnades  av högt tempo och avgjorde säkert på starka 1.12,3a/2.140 meter.
  3. Spetsstriden i silverförsöket var oviss på förhand, men när det var allvar drog Harran Boko (e. Maharajah) till ledningen och väl i pik var det spel mot ett mål. Sexåringen trivs extra bra i tätpositionen och nu vann Stall Lugauers häst med krafter kvar på 1.11,7a/2.140 meter.
    En femstjärnig insats”, sade Marc Elias.
Fakta

V75-resultat 5 september 2020

Rätt rad: 2-3-13-6-7-5-4
Sju rätt: 1.455.652 kronor
Sex rätt: 4.220 kronor
Fem rätt: 281 kronor
Omsättning: 131.940.751 kronor

Expandera
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga V75-tankar: Kort upplopp & luriga lopp

V75-cirkusen gästar den här veckan Gävleborgs län och omgången känns het på förhand.
Ta del av tidiga tankar till Hagmyrens tävlingar.
Av
Pär Gustafsson
Antonio Tabac är hästen att slå i högsta klassen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Antonio Tabac är hästen att slå i högsta klassen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens V75-bana är Hagmyren och omgången känns klart intressant på förhand. Precis som på Jägersro i lördags är det fulla fält och två 15-hästarslopp. Målrakan på banan i Hudiksvall mäter blott 161 meter och under veckan gäller det för spelarna att räkna ut vilka hästar som spetsar och har tätkänning när upploppet nalkas.

Häst i omgången med högst startpoäng: 3 Milligan’s School (V75-6), 15.925 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 9 Minessa (V75-4), 304 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – klass I, 2.140 meter

Ett öppet lopp inleder. 1 Martin Tooma har bra spetschans och står perfekt inne penningmässigt. Värst emot är troligen 6 Helios di Quattro som gjort två bra insatser från svåra spår. Tyske 2 Naheed har vunnit åtta av tio starter och är obesegrad efter två lopp hos Oscar Berglund. Även om femåringen är färsk i klassen borde han duga. 5 Västerbo Pokerface har vunnit två lopp i lite enklare omgivningar och verkar på gång. Duger i klassen gör även 10 Egne Eros, 11 Algot Zonett och 12 Galileo Am.

V75-2 – Diamantstoet, 2.140 meter

14 Unique Juni har bra form även resultatraden visar något annat. Hon var senast tapper i dödens i Sto-EM och normalt ska hästen gå framåt med loppet i kroppen. Sjuåringen tål att göra jobbet själv, men det är inte givet att hon vinner med tanke på dubbla tillägg och många att runda. Värst emot är 7 Ies Elisabet. Hon gav ett fint intryck näst senast och gången efter blev det för jobbig inledning i ett uttagningslopp till Derbystoet. Peter Untersteiner skickar en häst till Hagmyren, 10 Princess S.W, som körs av Stefan Persson. 4 Marble Arch duger och 1 B.W.T.Devil kan leda länge.

V75-3 – klass II, 2.140 meter autostart

I lägsta klassen ser en trio ut att höja sig; 4 Brunello Hall, 5 Mellby Helios och 7 One Kind Of Art. Den sistnämnde har tre segrar och ett galoppmisslyckande efter fyra starter hos Timo Nurmos.

V75-4 – DubbelCupen (final), 2.140 meter

Lördagens kallblodslopp känns öppet och går det säkerligen att hitta fynd. 4 Spikfaks har bra form och vunnit fyra av fem starter på svensk mark. 6 Nordby Elde var mycket bra vid segern senast och nära att vinna efter starkt slutvarv gången innan.

V75-5 – bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

4 Merritt var kalasfin vid seger i bronsdivisionen för två veckor sedan. Hästen är kvar i klassen och full väg är normalt ingen nackdel. 6 Anything For You står på tur för en seger efter två mersmakande andraplatser 12 Pleasure For Cash är troligen bästa hästen. Han fick en omöjlig resa bakom Merritt senast och kan runda samtliga. 2 Valiant Dream vann klass I-final under Elitloppshelgen. Efter den fullträffen har han segrat i två av fem försök i ny regi och nu är den finske hästen åter på svensk mark. 1 Kalashnikov är formstark och gynnad av lite längre distans.

V75-6 – gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Det blev en trevlig upplaga av E.J:s Guldsko och den stora vinnaren i spårlottningen är 2 Antonio Tabac, som har bra spetschans. Färske vinnaren av Sundsvall Open Trot, 3 Milligan’s School, är såklart given. Likaså snabbe femåringen 6 Missle Hill, som vann Jubileumspokalen efter vass spurt. Yrvädret 4 Very Kronos testar kort distans för första gången.

V75-7 – silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Efter lång och trogen tjänst i näst högsta klassen har 4 Heading Reference belönats med ett bra spår och dessutom är lång distans ett plus. 6 Vagabond Bi var duktig femma i Sundsvall Open Trot och droppar tillbaka till rätt klass. 7 Sir Henry P.Hill och 5 Coogan slutade etta och tvåa i silverförsöket på Bergsåker för två veckor sedan. Båda räknas på nytt. Hemmahoppet 2 Doctor Doxey Zenz har styrka som räcker långt.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: Öppet, jackpot och hausse på Derbyhästar

Derbyhelgen på Jägersro stundar.
Lördagen bjuder på en jackpotkryddad V75-omgång som kittlar på förhand.
Av
Pär Gustafsson
Racing Mange och Joakim Lövgren har perfekta förutsättningar i högsta klassen, men hur är det med formen? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Racing Mange och Joakim Lövgren har perfekta förutsättningar i högsta klassen, men hur är det med formen? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om det har varit ihåliga V75-omgångar på sistone så är det klart mer spännande på Jägersro på lördag. Det är fulla fält och två avdelningar med 15 hästar i. Femrättspotten frös inne på Bergsåker den gångna helgen och 31.782.944 kronor har flyttats över till lördagens sjurättspott, vilket såklart gör omgången ännu mer intressant.

Den här lördagen varje år blir det alltid ”skrik” på fyraåringar som varit nära eller gjort bra insatser i Derbyförsöken. 2020 lär inte bli något undantag. Hemmahästen Booze (V75-7) fick aldrig fritt i sitt uttagningslopp och var mycket nära en finalbiljett med krafter i behåll. Nu får han istället gå ut i klass I-försöket och han lär dra streck…

Häst i omgången med högst startpoäng: 7 Mellby Free (V75-5), 6.705 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 12 Dynamite Life (V75-4), 664 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – bronsdivisionen, 2.140 meter

3 Nero Maximus har bra kunnande för klassen och fina förutsättningar. Femåringen avslutade bra i comebacken och är en tänkbar spik. 9 Dortmund, höll bra efter offensivt upplägg i Sverigedebuten, och 11 Armour As är tidiga vid gardering. Pass upp även för 8 Kennedy. 2 Lucky Base har presterat starkt över längre distanser i sommar och får ny körsven.

V75-2 – klass II, 1.640 meter autostart

2 Awesome Kronos fullföljde godkänt från femte ytter senast och spetsläge över sprinterdistans är klara plusfaktorer. Hästens tre vinster har kommit från ledningen och han har bara förlorat vid ett tillfälle från tätpositionen (slutade tvåa). 3 Upper Face räckte inte i Derbykval senast och nu står han perfekt inne i lägsta klassen. 11 Oscar L.A. har fart för att fälla allt vid överpace.

V75-3 – spårtrappa, 2.140 meter autostart

13 Rackham har fin kapacitet och hade inte gjort bort sig i söndagens Derbyfinal, men istället får han gå ut i den här spårtrappan och bricka 13 är inte helt iskallt. Fuxen tål att göra jobbet själv och har vettig segerchans. 14 Zenzero Jet är fartfylld och obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström. Favorit blir troligen 6 Royce Rolls, som var strålande på 1.10,8ak i senaste starten. 2 Kadabra Bolets kommer att leda länge och 5 Kapten Kidd är på gång efter två lopp hos Robert Bergh.

V75-4 – Diamantstoet, 2.140 meter

Ytterligare ett öppet lopp. Readly Express lillasyster 7 Laleh Pellini är bra när hon sköter sig, men hon har felat i tre av de fem senaste loppen. Tidigare i somras galopperade hästen bort en försöksseger till Stochampionatet och penningmässigt står hon billigt inne. 1 Four Fifty har höjt sig hos Robert Bergh och 10 Darah Bibo och 14 Waiting Hill Hall har tidig bud från tillägg. 15 Rock My Dreams vann på bra sätt i slutet av juli och Josef Franzls hästar har som bekant gått starkt på svensk mark.

V75-5 – gulddivisionen, 1.640 meter autostart

1 Racing Mange har fina förutsättningar, men han gav sig från ledningen i Tingsryd senast och bör garderas. 2 Esprit Sisu är inte gynnad av sprinterdistans, men har bra spår för första gången på länge. Spurtstarke 6 Generaal Bianco har fin form och 7 Mellby Free duger även mot hingstarna.

V75-6 – silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Harran Boko och Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5 Harran Boko var mycket fin på barfotabalans näst senast och gången efter svarade han för ett klart godkänt lopp bakifrån. Nu är han gynnad av framspår och hemmaplan och från spets är det toppchans, men det är bra nivå det här silverförsöket. 2 Giant Shadow har perfekt läge, men han har varit struken för pågående veterinärbehandling efter senast och det är visst frågetecken för formen. 4 Adde S.H. går upp i klass och står på tur för seger. Roger Walmann har en formstark duo i 6 Urban Kronos och 11 Southwind Hydro. Även Joakim Lövgrens hästar 3 Staro Leonardo och 7 Sevilla hävdar sig i silverdivisionen.

V75-7 – klass I, 2.640 meter autostart

12 Newport Beach har sex raka segrar och kommer från imponerade seger i klass II-finalen. Hästen hävdar sig även bra i näst lägsta klassen, men från spår tolv är han såklart sårbar. 10 Booze var nära att knipa en finalbiljett i Derbyt, men han fick nöja sig med tredjeplatsen med krafter kvar och han kan få utdelning på formen. 2 Hurricane Silas blir farlig om han hittar till ledningen. 5 Mellby Granat står perfekt inne penningmässigt och Johan Untersteiner har en trio i 3 Quick Lane, 4 Exclusive Matter och 7 Kick The Dust Ås.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga V75-tankar: Inte de bästa hästarna i finalen

Bronsdivisionen istället för Derbyt, obesegrad med Kihlström, vunnit fem av fem starter i Rättvik och kallblodsrotation.
Ta del av Tidiga Tankar till Rättviks årliga V75-omgång med Ego Boys Minne och finalen i Sommartravet.
Av
Pär Gustafsson
Elian Web och Jorma Kontio vid segern i Olympiatravet tidigare i år. I Ego Boys Minne körs hästen av Torbjörn Jansson. Foto Adam Ström/stalltz.se
Elian Web och Jorma Kontio vid segern i Olympiatravet tidigare i år. I Ego Boys Minne körs hästen av Torbjörn Jansson. Foto Adam Ström/stalltz.se

Rättvik tar över stafettpinnen från Bollnästravet och det kommer åtminstone svida lite extra i mitt dalahjärta att se en folktom bana på lördag. På förhand ser det lite favoritbetonat ut med ett par starka spikbud och några ojämna avdelningar. Jag kan tycka att det är trist att Siljansloppet inte platser på V75-kupongen och att det inte är större intresse för finalen i Sommartravet. Den stora orsaken är säkerligen att de flesta tränarna laddar mot rikstotofinalerna på Åby helgen efter.

Det är ju inte direkt sommarens bästa V75-hästar som gör upp i Sommartravet när STL-finalerna är sju dagar senare… Läge till förändringar?

***

Häst i omgången med högst startpoäng: 7 Elian Web (V75-3), 14.568. poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 12 Ajlexes Cubano (V75-3), 155 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – brons 2.140a

3 Jackpot Vrijthout imponerade från ledningen senast och verkar kraftigt på gång. Sjuåringen står tufft inne i klassen, men han borde ha bra spetschans igen och därifrån blir han svårtuggad. 1 Van Gogh Z.S. kan öppna och är kanske värst emot. 8 Marvellous Tooma hävdar sig mot de bästa i kullen. Han var Kriteriefinalist ifjol och vann Breeders Crown-lopp i Halmstad i våras. Fyraåringen är dock inte anmäld till Derbyt och Frode Hamre får istället matcha i den svenska rikstoton.

V75-2 – klass I 2.140a

9 Expensive kämpade starkt senast och borde vara ännu bättre med loppet i kroppen. Fyraåringen är obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström och det ser ut som en passande uppgift. 5 Jackson Avery har vunnit en av två starter på svensk mark. I senaste loppet fick hästen tredjespår till dödens och avgjorde på rejält sätt.

V75-3 guld 1.640a

1 Heavy Sound har innerspår för första gången sedan fyraåringssäsongen. Åttaåringen var finfin efter lång frånvaro senast och har toppchans från ledningen. Det gäller att hålla 4 Diamanten och 7 Elian Web på utsidan i startrusningen. Den sistnämnde har haft en lite svacka efter segern i Olympiatravet, men åttaåringen lekte hem Suur-Hollola-Ajo (€265.000) från spets i början av juli och verkar på gång igen. Han är värst emot.

V75-4 – kallblod 2.140

I år är Siljansloppet inte med inom V75-spelet och istället har DalaTravets Femåringselit placerats på den stora spelformen. Tyvärr är det bara tio kallblod och ojämn nivå. 1 Mjölner Apollo har gått bra hos Lars Wikström och han springer säkerligen en 1.26-tid, kanske lite snabbare, i ledningen. 6 Lome Storm har gått starkt hos Robert Bergh i år och kan hämta in 20 meter. De bästa hästarna börjar med 60 meters tillägg (notera att det är ingen volt med 40 meters tillägg) och de bör springa drygt 1.23,5 för att hämta in Mjölner Apollos försprång. Hästarna som börjar från 2.200 meter är kraftigt gynnade av litet fält och min känsla är att någon av de mer meriterade kallbloden rundar till seger. 8 Eld Rask, 7 Våler Nikolai och 9 B.W.Rune är tidiga streck.

V75-5 – klass II 2.640a

6 Civilon galopperade i starten i klass II-försöket i Årjäng och framspår är ett klart plus. Fyraåringen har hög kapacitet och toppchans om han sköter sig. Örjan Kihlström kör för första gången och Civilon är anmäld barfota runt om.

V75-6 – silver 2.140 a

Lördagens försök i silverdivisionen känns öppen. 3 Macelleria har bra spår för första gången på länge och 6 Jaques Noir hade sparat i lördags. Segervane 7 Giant Shadow duger i klassen, likaså 10 Man At Work. Pass upp för startsnabbe tolvåringen 2 Highspirit. Hästen växer ett par klasser i ledningen och fem starter i Rättvik har givit lika många segrar.

V75-7 – final i Sommartravet 2.640

11 Vae Victis Club svarade för en lysande Daniel Redén-debut i Bollnäs. Sexåringen spurtvann med krafter i behåll och det kan ge en extra kick att starta vecka-vecka. Trots lite lurigt spår blir han svårt att stå emot. 14 Racing Brodda är kvick och fäller många med lopp på rulle. Kan 10 Raja Ribb skrälla en gång till? 12 Bythebook ska ha lopp i kroppen inför Derby-kval.