Fokustema
Krönika
Läs senare

Mössan av för Fame and Glory?

Om Fame and Glory vinner Svenskt Travderby på söndag på Jägersro blir han den andra avkomman undan Olympia Tilly som tar hem travsportens blå band.
Unikt? Glöm det…
Av
Claes Freidenvall
En klassisk bild när Lorry vinner Svenskt Travderby för Theodor Bilcik. Foto: Svenskt Travderby 1928-1987
En klassisk bild när Lorry vinner Svenskt Travderby för Theodor Bilcik. Foto: Svenskt Travderby 1928-1987

Det är inte precis vardagsmat att en mor lämnar två vinnare av Svenskt Travderby, men Elitstoet Olympia Tilly (e. Lindy Lane) har chansen på söndag. Sonen Calgary Games (e. Readly Express) vann 2021 – dessutom på löpningsrekordet 1.11,7a/2.640 meter – och i år kan det vara Fame and Glorys (e. Tactical Landing) tur att ta hem travsportens blå band.

Fame And Glory vann det första uttagningsloppet till Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Fame and Glory och Calgary Games har inte samma far, men det hade Fakir och Lorry (e. Tullipan-Emma Orlan) när de vann Svenskt Travderby 1932 respektive 1933. Då var travets blå band fortfarande i sin linda – första upplagan hölls 1928 – och årskullarna kunde inte på något sätt mätas i storlek jämfört med idag.

Under slutet av 1920-talet innehöll inte årgångarna ens 100 hästar – 2020 registrerades det 2.654 varmblod i Sverige. Fakir var först ut i syskondubbeln 1932 och vann Derbyt med Sixten Lundgren, en av de stora och bortglömda namnen i Svensk Travsport och som för länge sedan borde varit invald i travets ”Hall of Fame”.

Året efter lånade Sixten ut Lorry till sin stallman Theodor Bilcik. Det finns nog en hel del personer som sett bilden där Bilcik tog av sig den blå skärmförsedda sidenmössan och bockade med den i ena handen samtidigt som Lorry blev den första vinnaren i Svenskt Travderby att trava under 1.30.

Den gemensamma fadern Tullipan var en son till Sveriges första championhingst Baron Handspring, vilken lade grunden för den svenska varmblodsaveln tillsammans med Bingen W.

Baron Handspring visas upp på 1920-talet.

Baron Handspring vann Dansk Uppfödningslöping, slutade fyra i Kriteriet och var tvåa i Derbyt i vårt grannland. Senare förvärvades han av Walter Lundberg och enligt Svensk Travstambok I (utgiven 1938) finns 19 avkommor upptagna efter honom. En av dem är helsyskonen Fakir och Lorrys far Tullipan.

Ytterligare en gång var det nära med en syskondubbel i Svenskt Travderby. Presidenten (e. Bulwark-Singoalla) vann Derbyt 1949 och det året besegrades självaste Frances Bulwark. Två år senare blev helbrodern Grand Prix knappt slagen av Madame Song.

I Sverige är det sällsynt att Derby-vinnande hingstar lämnar en avkomma som vinner Svenskt Travderby. Fyra gånger har det skett tidigare. Gay Noon (Gavin), Björn (May Björn), Maharajah (Who’s Who) och Readly Express (Calgary Games).

Länge fick inte inte de svenskfödda avelshingstarna tillgång till det bästa avelsmaterialet, men nu är styrkeförhållandet helt annorlunda och de inhemska topptravarna har verkligen fått – och tagit – chansen. Det behövs också eftersom importvågen av namnkunniga avelshingstar till Sverige mer eller mindre avtagit.

Maharajah, Who’s Who, Readly Express och Calgary Games har alla varit populära bland landets stoägare. Så lär också Fame and Glory bli om han vinner på söndag.

Inte nog med att söner till Tactical Landing vunnit de två senaste upplagorna av Hambletonian Stakes – Tactical Approach och Karl – utan att i modern Olympia Tillys gener flyter det mer blått Derbyblod än i Calgary Games genom Victory Tilly (1999), Opal H. (1975), men även 2011 års finske Derby-vinnare Seabiscuit.

Behöver jag nämna att Fame and Glory kommer från Sveriges främsta möderne i modern tid? Olympia Tilly är utsedd till Elitsto, det är också hennes mor Pearl Tilly, mormor Cikora Tilly, mormors mor Glenna H. och mormors mormor Scotch Dot!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Är alla lika inför ST och ATG?

Det är bra att Svensk Travsport har satt drivningsfrågan högt på agendan – och ATG har hakat på i vissa avseenden – men det finns ändå saker som skaver i sammanhanget.
Varför är ST så enögda och kastar sig över italienska kuskar, men blundar för fransmännen?
Av
Claes Freidenvall
Från upploppet i lopp 1 på Vincennes igår.
Från upploppet i lopp 1 på Vincennes igår.

UET:s ordförande Marjaana Alaviuhkola (f.d. ordförande ST) har vid flera tillfällen – med all rätt! – reagerat över drivningar i italiensk travsport, men jag har inte alls sett samma aktivitet när det gäller Frankrike. Dagligen får vi som följer fransk travsport se drivningar – eller maningar som det numera kallas på svenskt travspråk – som med svenska mått mätt inte är okej.

Men då är det alldeles tyst. I alla fall utåt sett…

Det är förstås lätt att klanka på italienare, men det tycks vara lika svårt att reagera på franska kuskar och deras agerande med körspöet.

Ni kan ju tittat på upploppet från lopp 1 på Vincennes igår och bilda er egen uppfattning.

ATG har slutat att ta spel på sulkytävlingar i Australien från den 1 november i år på grund av sättet att driva hästar. Och även Yonkers Raceway i New York har tidigare fått sin släng av sleven av ATG.

Frågan är hur spelbolaget och ST agerar mot Frankrike? Eller får det stora travlandet leva sitt eget liv?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Slår huvudet på spiken

Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson – en av många passionerade personer inom travsporten – när hon i ett inlägg på Facebook kommenterar Maria Croons senaste vd-brev med rubriken ”vem tar ansvar för fler hästägare?”
Av
Claes Freidenvall
Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson i i ett ilägg på Facebook. Foto: Brad Weaver
Slår huvudet på spiken gör Jenny Persson i i ett ilägg på Facebook. Foto: Brad Weaver

Jenny Persson känner sig provocerad efter ha läst Maria Croons vd-brev. Många har nog inte speciellt svårt att stämma in i hennes klagosång, eller rättare sagt Jennys insiktsfulla syn på travsporten.

Hon är en av många eldsjälar som lagt ner ett otal timmar på den här sporten av kärlek och glädje och det är många ute i landet som har haft samma brinnande låga, men en låga som håller på att slockna…

Även Svensk Travsport måste förstå att det inte längre går att enbart leva på luft och kärleken till sporten med förhoppning att känslor ska ersätta prispengar. Det fungerar inte längre (och har aldrig gjort) och det är värt att upprepa, att när ATG bildades den 22 mars 1973 låg en statlig utredning, signerad Bengt Resare, till grund.

Utredningen ”Trav och Galoppsport i Sverige” presenterades den 27 november 1972 och det finns anledning att upprepa vad som fastslogs där, att det var nödvändigt att lägga fram förslag som innebar ytterligare medel till sporten. I annat fall ansåg utredningen att svensk hästsport mycket snabbt skulle genomgå en allvarlig kris.

Då var återbäringen per satsade 100-lapp 39,22 kronor för hästägarna. Idag lär den summan vara en bra bit under 20 kronor och då krävs det något helt annat än vackra ord.

Jenny Persson skriver bland annat i sitt inlägg:

”I det senaste VD-brevet från Maria Croon så får sådana som jag en pekpinne om att hellre vara just tyst. ST borde vara rädd för tystnad. Jag har anordnat tandemkörning för hästägare och födelsedagskalas ute på banan. Jag har anordnat väldigt många inspirerande föreläsningar med de bästa i sporten för aktiva, arrangerat unghästserier, gjort kunskapsbanker på nätet, jobbat i föreningar, publicerat en unghästkatalog med min exman med mera. Utöver det har jag bidragit med miljontals timmar i stallet och arbetat i branschnära företag. Mitt samvete är ren som kristall, Maria. Men jag blir provocerad. För orken börjar ta slut nu vid 50+. Tack och lov blir det i ditt eget brev extremt tydligt vem som inte gjort vad.”

Och fortsätter:

”Vi skriver ändå 2024 och du undrar vem som har ansvar för hästägarna? Ni vet inte ens vilka de är! Så liten betydelse har vi haft. ST äger ATG men det finns ingen koppling mellan att ATG går som tåget och skär miljarder och att vi i sporten känner medvind. Börja där kanske vi blir mindre gnälliga.”

Hela Jenny Perssons inlägg kan läsas här!

När ska travsporten vakna på allvar och börja skära kostnader i Hästsportens Hus? Tidigare i veckan skrev Sulkysport att alla siffor pekar åt fel håll, men undertecknad fick en påbackning från en läsare, att det inte gällde antalet anställda hos ATG.

Jag ber ödmjukt om ursäkt och nedan kan ni se utvecklingen av antalet anställda hos ATG från 2004 till tredje kvartalet 2024.

***

Fakta

Anställda ATG 2004-2024

År – Antal

  • 2004 – 226
  • 2005 – 232
  • 2006 – 231
  • 2007 – 235
  • 2008 – 246
  • 2009 – 236
  • 2010 – 232
  • 2011 – 242
  • 2012 – 252
  • 2013 – 255
  • 2014 – 272
  • 2015 – 281
  • 2016 – 299
  • 2017 – 321
  • 2018 – 353
  • 2019 – 433
  • 2020 – 468
  • 2021 – 496
  • 2022 – 510
  • 2023 – 557
  • 2024 – 593*

Källa: ATG årsredovisningar. *gäller t.o.m. tredje kvartalet 2024.

Expandera
Fokustema
Krönika
Läs senare

”Marschera eller dö”

När Sveriges regering föreslog höjd spelskatt förra året satt travet och galoppens företrädare tysta som möss.
I Frankrike är det en helt annan uppslutning från politikerna inom travet och galoppen och där tar man frågor på helt annat allvar och verkligen slåss för de aktiva med näbbar och klor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franska trav- och galoppsporten slåss med näbbar och klor mot den franska regeringens förslag om skattehöjning på vadhållning. Stora protestauktioner är planerade.
Franska trav- och galoppsporten slåss med näbbar och klor mot den franska regeringens förslag om skattehöjning på vadhållning. Stora protestauktioner är planerade.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I måndags lade den franska regeringen fram ett ändringsförslag som innebär skattehöjning på vadhållning på hästar. Hästkapplöpningsbranschen reagerade omgående och i ett gemensamt pressmeddelande fördömde France Galop, Société d’encouragement à l’Élevage du Trotteur Français (SETF) och Fédération des Courses Hippiques (FNCH) regeringens beslut och kallar det ”förödmjukande.”

Hästkapplöpningsbranschen pressmeddelande kan läsas nedan:

”Hästkapplöpningsbranschen fördömer regeringens förödmjukande beslut att höja skatten på vadslagning på hästkapplöpningar och kräver att det ändringsförslag som lagts fram idag (läs måndag) omedelbart dras tillbaka, vilket äventyrar verksamheten för flera hundra jordbrukare, uppfödare och tränare.

Beslutet tar inte hänsyn till hästkapplöpningens verklighet, som inte är en traditionell spelverksamhet, eftersom den finansierar en hel jordbrukssektor: en skattehöjning innebär en inkomstminskning för jordbrukarna, och det finns en mekanisk risk för minskad verksamhet och förlorade arbetstillfällen. Hästkapplöpningsindustrin, som redan har svårigheter på grund av en minskning av vadslagningen på hästkapplöpningar, kommer inte att kunna klara av en ytterligare minskning av sin enda finansieringskälla.”

Samtidigt uppmanade uppfödaren Dany Terbèche i en video på sociala nätverk, att han kommer ansöka om tillstånd att demonstrera i Paris den 7 november. ”Marschera eller dö” kommer vara anslaget, säger Dany Terbèche.

Jag hade gärna sett svenska travpolitiker på barrikaden när regeringen lade fram sitt förslag förra hösten om höjd spelskatt från 18 till 22 procent – infördes 1 juli 2024 – men tyvärr såg vi ingenting av detta. Inte heller var det någon större verkstad från landets BAS-organisationer.

Varför kan man förstås undra och den givna frågan är förstås:

Har travet i Sverige rätt personer i ledande positioner?