Fokustema
Krönika
Läs senare

Regler är till för att följas, eller…

Går det att lita på ST:s uppgifter när det gäller importhästars startprissumma?
Ja, i vissa fall...
Och därför reserverade sig Gunnar Rangul mot avelsvärderingsnämndens beslut gällande Propulsion.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ett förstoringsglas kan vara bra att ha, inte bara till att läsa det finstilta... Foto: Clement Falize
Ett förstoringsglas kan vara bra att ha, inte bara till att läsa det finstilta... Foto: Clement Falize

I november och december förra året importerades sex amerikanska travare till Sverige. Fem av de USA-stämplade hästarna har rätt startprissumma – den sjätte står med drygt 600.000 kronor för lite på kontot.

För hästarna Capricornus, Fifty Cent Piece, Hollywood Story, Maesteraemon och Rome Pays Off har ST använt UET:s valutakurs för 2020 (9,38 kr). Summan för Chestnut Hill är däremot räknad på 2021 års kurs (8,39 kr), vilket gör att han skulle ha drygt 5,8 miljoner kronor på kontot och inte 5.223.899 kronor som uppges på travsport.se.

Fakta

Exportdatum från USA 2020:

  • Hollywood Story – 13 november
  • Fifty Cent Piece – 12 december
  • Maesteraemon – 12 december
  • Rome Pays Off – 12 december
  • Capricornus – 16 december
    Chestnut Hill – 18 december

Källa: USTA

Expandera

Sulkysport har tagit upp ämnet tidigare i år, men ST vill tydligen inte göra rätt för sig. Nu kanske det inte spelar så stor roll (möjligtvis om Chestnut Hill umgås med Prix d’Amérique-planer i framtiden) eftersom han redan är uppe i högsta klassen.

Lek med tanken om Chestnut Hill importerats till Sverige med en lägre startprissumma, varit i en klass under gulddivsionen och stått ”fel” inne i ett lopp och således inte varit startberättigad.

Vad hade hänt om Chestnut Hill exempelvis vunnit loppet och en annan deltagare upptäckt felet. Hade Svensk Travsport stått för kalaset? Hade Chestnut Hills ägare blivit av med förstapriset? Eller hade ST helt enkelt struntat i att följa reglerna gällande UET:s valutakurs och låtsats som det snöat och låtit resultatet stå fast?

– Chestnut Hill kom till Sverige innan årsskiftet och jag har påpekat felet flera gånger för ST och bett att avelschef Christina Olsson ska ringa upp mig, men det har hon inte gjort, säger Chestnut Hills ägare Stefan Melander.

Svensk Travsport borde faktiskt tagit lärdom av Propulsion-historien när ST missade att hästen var nervsnittad vid importen, enligt de registreringspapper som skickades mellan amerikanska travförbundet USTA och ST. Papper som knappast kommit fram i ljuset, utan Sulkysports avslöjande.

I förra veckan nekades Propulsion betäckningstillstånd som listhingst i Sverige och Avelsvärderingsnämnden hänvisade till ett tidigare beslut. Samma nämnd som inte kunde läsa innantill/eller förstå (stryk det som önskas!) när Propulsion visades för avelsvärderingsnämnden den 3 november 2016.

På papperna framgår det klart och tydligt att Propulsion var nervsnittad: ”Low Nerved Left Front – Low Nerved Right Front”.

Ingen av avelsvärderingsnämndens fem ledamöter, ordförande Håkan Persson, Stefan Johansson, Ulrika Lundberg samt veterinärerna Lars Johansson och Matts Olof Nord, noterade att hästen var nervsnittad trots att detta fanns noterat i det amerikanska travförbundets dokument.

Att fem personer missar detta – dessutom två veterinärer – är för mig ofattbart att förstå.

Vad som är intressant att utläsa ur avelsvärderingsprotokollet från 2016, är att det finns inga noteringar om att Propulsion röntgats i frambenen, utan endast i båda bakbenen. Om detta kan läsas här!

När Propulsion fick tummen ner förra veckan av avelsvärderingsnämnden (bestående av ordförande Håkan Persson, Stefan Johansson, Ulrika Lundberg, Henrik Magnusson och Gunnar Rangul) för att verka som listhingst var det en person – veterinär Gunnar Rangul – som reserverade sig mot beslutet. Varför blev aldrig offentliggjort på travsport.se.

I sin reservation skriver Gunnar Rangul bland annat:

”Jag anser att synnerliga skäl föreligger för att godkänna Propulsion enligt Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente kapitel 20, paragraf 6. Det finns idag ingen vetenskaplig dokumentation på att orsaken till ingreppet nedärvs och att hans avelslinjers avkommor i högre grad utsätts för genetiska risker, jämfört med övriga avelslinjer hos den varmblodiga travhästen. I Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente, kapitel 1, paragaf 5, 7 och nio samt kapitel 10, paragraf 7, stycke 2, erkänner Svensk Travsport regelverket kring stamboksföring i övriga UET-länder samt Nordamerika. Att utesluta Propulsion som listhingst i svensk avels stöds inte av andemeningen i dessa paragrafer.”

Gunnar Rangul tar också upp en intressant tråd i sin reservation:

”Det förhållningssätt vi idag har till avel, doping och genetisk nedärvning bör lyftas till diskussion. Ett fortsatt arbete för att stärka och skapa mer samstämmiga regler inom UET och mellan UET och USTA i Nordamerika kring antidoping- och avelsfrågor skulle gynna travsporten och den varmblodiga travhästaveln.”

Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv.

Claes Freidenvall på twitter:

Över fyra timmar stilla på en hästtransport mitt på E4:an. Det stoppade inte Hail Mary i årsdebuten i Boden ikväll… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Två toppstammade svenskfödda föl har sålts till andra sidan Atlanten. Det handlar om Caddie Dream och Windsong Sopr… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e r… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
– Det finns ingen häst som jag kör ut med som jag inte tror att jag kan vinna med. Hemmatränare Joakim Lövgren anda… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 9 apr
Meriterade jänkare till Gävle sulkysport.se/meriterade-jan…
@1Didon1 - 9 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

”Det pågår ett läkemedelskrig”

En bild av hästsportens sida som ingen vill se – ingen mindre vill höra talas om. I staten Pennsylvania har 1.400 fullblod dött sedan 2010, varav hälften i samband med tävlingar på racinobanan Parx Racing.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera stater i USA lever på överskottet från enarmade banditer. Nu kan sötebrödsdagarna i staten Pennsylvania vara över. Foto: stalltz.se
Flera stater i USA lever på överskottet från enarmade banditer. Nu kan sötebrödsdagarna i staten Pennsylvania vara över. Foto: stalltz.se

En skrämmande siffra och nu vill guvenör Tom Wolf i staten Pennsylvania stoppa stödet till trav- och galoppsporten. Totalt har det betalats ut närmare tre miljarder dollar.

Trots upprepade försök att komma åt dopingen görs inte tillräckligt för att stoppa sportens fuskare. Galopptränaren Stephanie Beattie, tidigare president för Pennsylvania Horsemen’s Benevolent and Protective Association, sade vid en rättegång 2017, att upp till 98 procent av tävlingshästarna – inklusive hennes egna – var olagligt dopade för att blockera smärta och öka prestanda på tävlingsbanan.

Många har hamnat i en klassisk ond cirkel där både tränare och hästägare drar slutsatsen, att enda chansen att konkurrensmässigt hävda sig i en sport som är full av dopare är att ta rygg på sportens fuskare.

En grym, men sann bild och det är bara att läsa veckorapporterna om doping i USA, där svensk trav- och galoppsport framstår som en västanfläkt i jämförelse med landet på andra sidan Atlanten.

Lee Midkiff, delägare i Animal Kingdom, som vann Kentucky Derby 2011, och som ofta tävlade sina hästar på Parx, säger i en intervju till tidningen The Philadelphia Inquirer att han blev så äcklad att han lämnade sporten 2017:

– Det är ett läkemedelskrig därute. Du kan komma undan med vad du vill…

När Pennsylvania legaliserade kasinon 2004 beslutade statens politiker att en del av intäkterna från spelmaskinerna skulle subventionera hästkapplöpningar. Ingen annan industri har fått så mycket pengar som trav- och galoppsporten – nästan tre miljarder dollar – under det senaste årtiondet i Pennsylvania.

Nu hävdar flera analytiker, att subventionen parodoxalt ökat dödligheten och uppmuntrat till att dopa hästar. Antal dopingtester har varit oförändrade i flera år, samtidigt som utredningar och avstängningar har minskat kraftigt.

Påtryckningarna – framför allt från djurrättsaktivister – har varit stora och nu föreslår guvernör Tom Wolf, att 199 miljoner dollar per år i stöd ska dras in och att istället slussa pengarna till stipendier för 20.000 högskolestuderande elever i staten Pennsylvania.

Försvinner två tredjedelar av stödet innebär det – enligt företrädare för travet och galoppen – en dödsdom över hästsporten.

– Staten har lagt tre miljarder dollar, men sporten fortsätter med doping och lagliga överträdelser. Varför ska vi fortsätta att investera, säger Pennsylvanias jordbrukssekreterare Russell Redding, till tidningen The Philadelphia Inquirer.

I december ifjol i Washington godkände den amerikanska kongressen ”Horseracing Integrity and Safety Act”, vilket de facto innebär betydligt hårdare nationella regler runt doping, vars åtgärd har djupt (!) splittrat den amerikanska hästindustrin. Nästa år ska den nya lagen träda i kraft.

Trav- och galoppsporten i staten Pennsylvania beskylls för att ha gjort ett alldeles för dåligt arbete runt doping för att reglera branschen och med de nya regler som införs 1 januari 2022 krävs det mycket hårdare tag kring medicinering.

För fyra år sedan avslöjades en stor dopinghärva i Pennsylvania, vilket ledde till tio fällande domar. Staten Pennsylvania är inte ensam bov i sammanhanget. Ifjol ledde en utredning av FBI, att 28 personer i staten New York, både inom sulkysporten och galoppen, står anklagade – några har redan varit i rätten – för medveten doping.

Det är inte bara tränare och hästägare som är inblandade utan också en rad kända veterinärer har spelat en stor roll. En av dem – Fernando Motta – erkände att han tillhandahållit illegala droger till tränare tusentals gånger. Efter avslöjandet blev veterinären portförbjuden på statens banor, men fortsatte att sälja dopingmedel utanför grindarna…

Mer än 1.800 tränarlicenser har dragits in, det har delats ut mer än 4.500 böteslappar under de senaste fem åren i staten Pennsylvania. Enligt Pennsylvanias statligt anställda inom hästindustrin har ingen av de 170 hästar som dött i samband med tävlingarna under de senaste två åren injicerats med olagliga ämnen. Tro det den som vill…

Om ingenting görs är risken stor att hästsporten går en smärtsam död till mötes. Orimligt? Inte alls. Greyhoundtävlingarna försvann för några år sedan i Pennsylvania och i en omröstning i staten Florida förra året bestämdes att förbjuda hundkapplöpningar från den 31 december ifjol.

Hästsportens företrädare ska inte känna sig alltför säkra och utan intäkterna från statens kasino i Pennsylvania blir det inte lätt. Idag håller kasinopengarna trav- och galoppsporten vid liv. Cirka 90 procent av alla prispengar, inklusive extra bonuspengar för Pennsylvania-uppfödda hästar, kommer från enarmade banditer.

Claes Freidenvall på twitter:

Över fyra timmar stilla på en hästtransport mitt på E4:an. Det stoppade inte Hail Mary i årsdebuten i Boden ikväll… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Två toppstammade svenskfödda föl har sålts till andra sidan Atlanten. Det handlar om Caddie Dream och Windsong Sopr… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e r… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
– Det finns ingen häst som jag kör ut med som jag inte tror att jag kan vinna med. Hemmatränare Joakim Lövgren anda… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 9 apr
Meriterade jänkare till Gävle sulkysport.se/meriterade-jan…
@1Didon1 - 9 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Liljendahls Derbyhopp

Ledningen är ofta guld värd och det visade sig också för Manny Muscle när han öppnade året med att vinna Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker för Erik Adielsson.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Reijo Liljendahl-tränade Manny Muscle och Erik Adielsson vann Margaretas Tidiga Unghästserie idag på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Reijo Liljendahl-tränade Manny Muscle och Erik Adielsson vann Margaretas Tidiga Unghästserie idag på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Derbyt är det stora målet för Manny Muscle. Ifjol kvalade hingsten in till Svenskt Travkriterium, men råkade ut för en infektion i samband med finalen och slutade oplacerad. Nu hoppas Reijo Liljendahl att han kan ha ett Derbykort i Manny Muscle.

– Årsdebut är alltid årsdebut och det är alltid lite svårt att veta. Jag var jättenöjd med hans insats även om han var lite väl löpsugen. När det blir körning från början brukar Manny Muscle tända på lite grann, men jag tycker att han höll bra, sade Reijo Liljendahl.

Fakta

V75 Solvalla 27 mars:

Rätt V75-rad:

5-5-5-2-5-1-5

Utdelning:

Sju rätt: 5.530 kr
Sex rätt: 96 kr
Fem rätt: 16 kr
Omsättning: 105.993.256 kr.

Expandera

Manny Muscle gick enkelt undan till slut för Erik Adielsson och landade på 1.13,2a/2.140 meter efter 1.11,4 sista kilometern.

– Om allt är bra väntar Kungapokalen för honom och Derbyt är det stora målet, sade Reijo Liljendahl.

Erik Adielsson fyllde i:

– Det är precis så här man vill att en häst ska vara i en årsdebut och Manny Muscle kändes fantastiskt fin. Det kan bli sex roliga månader för Reijo (Liljendahl) och Pernilla (Sundling).

Reijo Liljendahls Manny Muscle och Erik Adielsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fjolåret avslutades med en andraplats i Breeders Crown-finalen bakom Mister Hercules och att det finns höga ambitioner på Manny Muscle i år är självklart.

Hästen har också sina papper i ordning. Pappa Muscle Hill behöver ingen närmare presentation, medan modern Naughty Nanny (e. Self Possessed), 1.12,0ak*/932.279 kr, vann tolv lopp på 40 starter.

Hon ingår i samma syskonskara som Skully Gully (e. Yankee Glide), 1.10,2ak*/3.118.368 kr, och Mas Champ (e. Il Villaggio), 1.12,1ak*/€128.368, som vann S:t Leger i Finland förra året.

Skully Gully vann flera större lopp; Erkki Rajakoski Memorial, Glen Kosmos Memorial, Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen, Armbro Keepsakes lopp, Norrländskt Varmblodsmästerskap 2010, Peace Corps lopp och avslutade karriären på italiensk mark med vinster i Royal Mares och Gran Premio Renzo Orlandi.

***

Tre sportsliga höjdare:

1 Joakim Elfving visade upp Incase of Fire (e. Yarrah Boko-Pearl Follo) i allra bästa författning när han vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga hingstar och valacker efter ha travat en bra bit i dödens och sedan knäckt Akilles Face på målrakan på starka 1.13,9a/2.140 meter i sitt livs fjärde start.

Incase of Fire och Rikard N Skoglund hade uppvisning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

2 Ett läckert intryck gav också fyraåriga stoet Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.-Darmensita) när hon tog sin sjätte seger i sjunde starten och vann andra raka triumfen i Margaretas Tidiga Unghästserie. På de två senaste starterna har Timo Nurmos sto tjänat 600.000 kronor och Jorma Kontio satt i sulkyn när stoet kom hem på 1.13,8a/2.140 meter.

Timo Nurmos-tränade Marion Fouty Bon och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

3 Lekande lätt tog Disco Volante (e. Scarlet Knight-Glorify) och Ulf Ohlsson hem C.Th. Ericssons Memorial för andra året i rad. Från ledningen gav Stefan Melanders travare inte sina motståndare skuggan av en chans på starka 1.11,7a/2.140 meter.

– När han har sin dag är han riktigt, riktigt bra, sade Ulf Ohlsson.

Stefan Melander-tränade Disco Volante och Ulf Ohlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Claes Freidenvall på twitter:

Över fyra timmar stilla på en hästtransport mitt på E4:an. Det stoppade inte Hail Mary i årsdebuten i Boden ikväll… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Två toppstammade svenskfödda föl har sålts till andra sidan Atlanten. Det handlar om Caddie Dream och Windsong Sopr… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e r… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
– Det finns ingen häst som jag kör ut med som jag inte tror att jag kan vinna med. Hemmatränare Joakim Lövgren anda… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 9 apr
Meriterade jänkare till Gävle sulkysport.se/meriterade-jan…
@1Didon1 - 9 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ännu en pinsam historia…

Tidigare idag ställde Sulkysport frågan om det går att lita på travsport.se.
Nu ställer vi samma fråga till ATG.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Immigrant Am står som ostartade på travsport.se trots att hästen varit ute och tävlat flera gånger, vilket Sulkysport berättade tidigare om idag.

Igår debutvann Galaxie du Try på Kalmartravet. Eller hur var det med den saken egentligen. Hade inte hästen varit ute och tävlat….?

Programuppgifterna säger att Galaxie de Try gått ett kvallopp. I själva verket hade hästen startat vid ett antal tillfällen – se nedan! – tidigare utan att uppgifterna finns registrerade i Kalmartravets program.

Tyska travförbundets hemsida.

Att varken spelarrangören ATG eller ST har bättre ordning på sina papper är ingenting annat än skrämmande.

Claes Freidenvall på twitter:

Över fyra timmar stilla på en hästtransport mitt på E4:an. Det stoppade inte Hail Mary i årsdebuten i Boden ikväll… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Två toppstammade svenskfödda föl har sålts till andra sidan Atlanten. Det handlar om Caddie Dream och Windsong Sopr… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
Experten på årsdebuter, ”ingen trevlig resa för den som svarar”, toppstammat fölsto byter ägare och dags för 30:e r… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 10 apr
– Det finns ingen häst som jag kör ut med som jag inte tror att jag kan vinna med. Hemmatränare Joakim Lövgren anda… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 9 apr
Meriterade jänkare till Gävle sulkysport.se/meriterade-jan…
@1Didon1 - 9 apr