Fokustema
Krönika
Läs senare

Superettan mot Champions League

Det är dags för en av årets viktigaste temperaturmätare inom svensk travsport: Kriterieauktionen.
Jag gjorde misstaget att gräva ner mig i katalogen till Lexington innan jag på allvar penetrerade Kriterie-boken.
Och då blir det lite Superettan mot Champions League.
Av
Ola Lernå

Auktionskartan i Sverige har ritats om de senaste åren. Sweden International Yearling Sale växer och det känns som den kapar lite toppar på Kriterieauktionen. I år dyker Åby-auktionen upp i samband med SM-helgen och siffrorna från Kriterieauktionen ifjol, snitt 110.990, vilket var ett skutt uppåt jämfört med året före kan bli jobbigt att möta, men absolut ingen omöjlighet.

Sverige har världens bästa unghästprogram. Åtminstone ekonomiskt sett. Jag lyfter fram Attraversiamo som förvisso vunnit Derbyt och E3, men också ”missat” i Kriteriet och har aldrig varit anmäld I Breeders Crown. Ändå har han tjänat 8,2 miljoner premiechansade kronor.
Om vi jämför med Face Time Bourbon, som vunnit ”allt” i Frankrike (17 starter, 14 segrar och två andraplatser) så har han nått upp i 703.550 euro – eller en miljon mindre.

Och det finns avkommor till Ready Cash (en) och Muscle Hill (tre) i Kriteriekatalogen. Så visst finns potential för att någon ska springa iväg i pris. Men det är ändå mil till Lexington. Snudd på ljusår till och med.

Auktionsrekordet i USA är 825.000 dollar (åtta miljoner svenska kronor), Donato Hanovers helbror Detour Hanover, som tog fyra segrar och tjänade 25.000 dollar i karriären. Frågan är i år om det finns en ”million-dollar-baby” i Lexington?

Jag hittade snabbt fem i katalogen med härstamningen. Sedan krävs ”bara” utstrålningen, samt att två alldeles för rika personer eller konsortium, vill mäta sina tillgångar offentligt.

Det finns alltid någon som är nöjd på en auktion

Auktionen ute på Fasig-Tipons Pavilion drar igång på tisdag kväll, strax efter midnatt svensk tid. Att hänga på där när budgivningen börjar ta fart på allvar är adrenalinframkallande även för åhörare. Här är hästarna att hålla ögonen på:

Nr 44 Maverick
Hingst Father Patrick – Designed to Be
Lillebror till en viss Greenshoe

Nr 68 One Alpha One
Sto Father Patrick – Mission Brief
En dotter till den mest talangfulla dam jag sett på en travbana

Nr 95 Bee Forever
Hingst Muscle Hill – Bee A Magician
Första avkomman till ”Queen B”, som själv tjänade fyra miljoner dollar

Nr 101 Shamrocks
Hingst Muscle Hill – Buck I St Pat
Mamma var en topphäst som tjänade två miljoner – dollar

Nr 105 Damien
Hingst Muscle Hill – Danae
Helbror till Propulsion

Men först vänder vi fötterna och blickarna mot Bredden som området Infra City i Upplands Väsby numera döpts om till. Ett ganska bra namn för en Kriterieauktion. Och som en god vän sade. ”Det finns alltid någon som är nöjd på en auktion, antingen köpare eller säljare. Men det är sällan båda är det samtidigt”.

Ola Lernå på twitter:

”The world is a book and those who do not travel read only one page” #StAugustine #BC-semifinaler #Bythebooktwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
Strömavbrott i Knivsta när det är dags för söndagsskritt med Bythebook. Strömavbrott=Power Break. Tar det som ett… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
”I don’t know where the limits are, but I would like to go there” #kipchoge #bythebook #stallbath #knivsta-by-morni… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 13 okt
”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Det ryktas om…Grattis Per!

Även världens bästa har emellanåt inte lyckan med sig. Förra veckan tog Björn Goop sin 7.000:e seger som kusk och denna vecka den 2.000:e som tränare.
Av
Ola Lernå

Björn Goop har lyckats bra även med Bold Eagle, men när den franske fantomen nästa söndag startar i Breeders Crown-finalen på Mohawk krockade det med BC-semifinaler i Sverige på Solvalla.
Goop, som kvalat in sju egentränade till BC-semifinalerna, kunde liksom inte ”välja bort” sina hästägare.
Men nästan samtidigt som det blev klart att Brian Sears kör Bold Eagle åkte Goop på en övrig felaktig drivning på Romme – innebärande att han är avstängd som körsven över BC-semifinalerna.
I Sverige får man inte dispens för drivningsförseelser, men i Kanada, där Bold Eagle startar, hade det säkerligen inte varit något problem.

***

En veterinär skickade faktura med en avgift på 50 kronor (för att skicka fakturan). Hästägaren bad att få den mailad (för att slippa fakturaavgiften). Det gick jättebra. Men när fakturan kom (via mail) så hade resekostnaden för veterinären ökat från 150 kronor på originalfakturan till 200 kronor på den andra…men hästägaren slapp i alla fall faktureringskostnaden.

***

Ryktena om Per Linderoths hemflytt har florerat i flera veckor, men intensifierades i fredags och Per fick sig ett samtal från Sulkysport.
”Jag kommer inte flytta hem förrän jag fyllt 55”, hälsade Linderoth bestämt förra fredagen.
Grattis på födelsedagen säger vi då till Linderoth som fyllt år 16 gånger mindre än på en vecka.
Igår kungjorde 55-åringen nämligen flytten från Bergsåker hem till ”Öset”.

***

Anette Lorentzons 1.000 tränarsegrar i USA imponerar stort. Lorentzons vilja och inställning skulle vi alla behöva emellanåt och 36-åringen är extremt beundransvärd. I sammanhanget ska inte syster Anna eller mamma Anki glömmas. Och aldrig pappa John-Erik. Han hade varit stolt idag.

***

Ingen har väl missat hur illa det är ställt inom norsk travsport. Med minskad omsättning, speltak, nedlagda banor och lägre prispengar.
Forus går funktionärerna samman och försöker hålla uppe prispengarna genom att jobba gratis under tävlingsdagen på tisdag, 22 oktober.
Tidigare har banan styrelse avstått arvode och banans chef reducerat sin lön. Det är förstås beundransvärt, men samtidigt en signal på hur jäkla dåligt det är ställt inom norsk travsport. Man gör insatserna för att hålla förstaprisen i loppen under årets två sista månader på tidigare nivå; mellan 12.000 och 18.000 norska kronor…

Ola Lernå på twitter:

”The world is a book and those who do not travel read only one page” #StAugustine #BC-semifinaler #Bythebooktwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
Strömavbrott i Knivsta när det är dags för söndagsskritt med Bythebook. Strömavbrott=Power Break. Tar det som ett… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
”I don’t know where the limits are, but I would like to go there” #kipchoge #bythebook #stallbath #knivsta-by-morni… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 13 okt
”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Välkommen till ”war room”

Det har snackats om ett war room i Svensk Travsport. Ett rum där ett gäng rutinerade och kunniga måldomare samlas för att gemensamt komma fram till vad som var rätt och fel i ett travlopp.
Av
Ola Lernå

Jag var i ett sådant igår. Eller snudd på i alla fall. Det var måldomarkonferens med (nästan) alla landets måldomare samlade i samma lokal – diskuterandes videofilmer, spöhantering och (icke) anslutna bakom startbilen.

Förutom ett par malplacerade journalister så var aktiva inbjudna, men de representerades blott av en person.
Nu gjorde Axevallas Thomas Dalborg ett synnerligen bra jobb – även om han ensam fick dra synpunkterna från sulkyperspektivet.

Svensk Travsports styrelse har varit tydliga med att drivning alltid ska vara högt upp på dagordningen när landets måldomare samlas. Så var också fallet igår.

Drivningsreglerna har stramats åt rejält de sista åren och ytterligare restriktioner är att vänta. Redan nu står det inskrivet under tilläggsanvisning att ”det är förbjudet att driva med körspöhanden över axelhöjd”. Måldomarna har tidigare varit generösa i sin bedömning, men från 1 januari 2020 blir det millimeteranpassning i den här frågan.

Vad är att driva och vad är kommunikation mellan kusk och häst?

Vad är att driva och vad är kommunikation mellan kusk och häst? Jag fick lära mig skillnad på lätta duttar och serieslag (eller jag tyckte nog det var serieduttar) – som dock inte är tillåtet.

Måldomarna ska också blir tuffare mot aktiva som tydligt går över gränsen. När de anser att någon är uppe på 15 drivningar i ett lopp ska det vara en så kallad D-förseelse, vilket innebär att vederbörande bums plockas bort ur programmet och inte för köra i väntan på dom från Svensk Travsport.

Det kunde ha skett vid åtminstone två tillfällen under 2019 och torde ha synnerligen preventiv inverkan på de aktivas tankar – förutsatt att det kommuniceras på rätt sätt.

Det diskuterades också att vissa kuskar är anslutna bakom bilen 100 meter före start, men sedan är så pass skickliga att de släpar en längd, för att på nytt sätta fart och få någon form av flygande start. Det här var alla överens om att det inte är tillåtet, men att det inte måste bli omstart – istället kan ett hårdare straff/högre bötesbelopp delas ut om vederbörande inte tjänar på sitt tilltag.

Flera filmer visades på ämnet ”Det fanns plats när jag började gå ned – alltså är det min position”. Det här är något som aktiva själva har önskat – men det är också aktiva själva som sticker dit benen och till varje pris försvarar en position – som kanske inte alls var deras.

Jag är inte helt förtjust i detta som är svårt att förstå för en lekman. När börjar man gå ner? I tanken? Är det då det ska finnas plats? Jag har sett flera exempel bara på V75 på sistone som gjort mig orolig för olyckor. Johan Untersteiner/Thomas Uhrberg (Adde S.H./Cobbys Olifant) på Jägersro, Björn Goop/Adrian Kolgjini (Esprit Sisu/Polycrates Face) på Solvalla och så sent som i lördags Jimmy H Andersson/Mikael Lindqvist (Andre Agassi/Redhot Tap Dancer) i Amatör-SM.

Om det är de aktiva som vill ha den här regeln så bör så att säga alla vara med på tåget. Eller att det börjar dömas ut böter till de som till varje pris jagar en position som inte var deras.
Att hitta acceptans bland de aktiva är en sak. Men det är förstås en fördel om även publiken förstår det som händer på banan.

Ola Lernå på twitter:

”The world is a book and those who do not travel read only one page” #StAugustine #BC-semifinaler #Bythebooktwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
Strömavbrott i Knivsta när det är dags för söndagsskritt med Bythebook. Strömavbrott=Power Break. Tar det som ett… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
”I don’t know where the limits are, but I would like to go there” #kipchoge #bythebook #stallbath #knivsta-by-morni… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 13 okt
”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Loppet som UET glömde

Den som vandrar regelbundet över landets stallbackar kan inte undgått att ett av de flitigast diskuterade ämnena är tiden mellan försök och final i unghästloppen.
Tolv dagar mellan försök och final i Derbyt och lika många i Kriteriet ger inga möjligheter till direkt veterinär hjälp och behandling som har 14 dagars karens.
Av
Ola Lernå

Diskussionen är komplex och hur man än vrider och vänder sig så sitter rumpan där.
Att förlänga tiden trampar igång snacket spruta-och-kör eller må bäste veterinär vinna.
Å andra sidan, hur mycket tänker vi på vår djurhållning med två stentuffa prestationer för unga hästar över 2.640 meter med tolv dagars mellanrum?

Var det egentligen någon häst som presterade bättre i Derbyt än i kvalet?
Får vi se samma tendens i Kriteriet?
Men jag sitter absolut inte på nöten här. Det finns i mina ögon inget bästa alternativ, bara två dåliga. Och ska man göra förändringar bör det vara till det bättre. Ren sportsligt är det vitalt att det är lika för alla.

På tisdag körs kvalen till vad Bo ”Red Mile” Fransson kallade ”Världens dyraste uppsamlingslopp” eller Europaderbyt. Fast några av dem körs på lördag.
Europaderbyt handhas av högsta ledning av europeisk travsport, en församling för dagen ledd av ST-ordförande Marjaana Alaviuhkola.
Och loppet är ett orättvist skämt.
Fransmännen kör sina kval på tisdag. Sverige och övriga Norden på lördag.
Finalen går 12 oktober i Finland. Vilket alltså innebär ”spruta-och-kör” för hästar inkvalade på Vincennes, medan finalisterna från Solvalla inte får samma chans. Oavsett vad man tycker om hästar och behandlingar så är den orättvisan så urbota dum att jag har svårt att förstå hur någon kan tagit beslutet…

Det är så urbota dumt att…

Europaderbyt är ett lopp som ingen verkar bry sig om, eller fundera kring. Loppets utveckling har varit beklämmande; 2002, när Kiss Melody vann, var förstapriset 275.000 euro, i år får vinnaren 200.000 euro. Det enda som ökat är väl inflationen (20 procent enligt KI) och insatserna till loppet?

Jag fick möjlighet att anmäla min tvååring till Europaderbyt 2021. För 12.400 kronor i insatser får jag vara med (sedan tillkommer en anmälningsavgift på 9.500 kronor till kvalet). Problemet är att ST/UET inte ens vet var loppet ska gå? ”I Norden, troligen Solvalla” står det på anmälningsblanketten. Det är viss skillnad för mig om det går i finska Rovaniemi eller rent av på någon bana i Norge med spöförbud?
Det är så urbota dumt att…

Att ston tävlar mot hingstar i Europaderbyt är direkt hämmande om man vill ha in anmälningar. Att valacker är diskvalificerade ingen fördel. Ska man lyfta Europaderbyt krävs en stoklass. Kanske höjda prismedel och från svensk sida att baka in loppet i Premiechansen. Det skulle vara häftigt – att en svenskfödd tjänar dubbelt så mycket som en italienare eller fransman – i samma lopp.
Men att hoppas på att det skulle komma en positiv förändring (alltså förbättring) från UET-håll är så urbota dumt att…

Ola Lernå på twitter:

”The world is a book and those who do not travel read only one page” #StAugustine #BC-semifinaler #Bythebooktwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
Strömavbrott i Knivsta när det är dags för söndagsskritt med Bythebook. Strömavbrott=Power Break. Tar det som ett… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 okt
”I don’t know where the limits are, but I would like to go there” #kipchoge #bythebook #stallbath #knivsta-by-morni… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 13 okt
”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep