Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar till V75

V75 på lördag är minst sagt en utmaning.
Varsågod – här kommer premiären av Sulkysports "Tidiga tankar till V75"
Av
Pär Gustafsson
Bellfaks med tränaren Jan-Olov Persson. Foto Christer Norin/ALN
Bellfaks med tränaren Jan-Olov Persson. Foto Christer Norin/ALN

Den här veckan har V75-spelarna en utmaning med sju 15-hästarsfält. Lägg därtill lite norska och danska gästar och det går inte att tro annat än att spelarna som hittar samtliga vinnare belönas furstligt. V75 Champions avgjordes på Solvalla 2019 och då var utdelningen för sju rätt 438.677 kronor. 2018 var det premiär med nuvarande V75-Mästare-upplägg och där belönades sju rätt med 2.089.844 riksdaler.

Som sagt är det en utmaning på lördag och här är mina tidiga tankar till omgången.

Här är startlistor i pdf-format till lördagens omgång på Åby.

V75-1

6 Burning Man vann bekvämt från ledningen senast och här finns massor av plusfaktorer. Lopp i kroppen. Fyra segrar på sex starter på Åby. Två vinster på tre försök över tre varv. Och inte minst är hästen obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström i sulkyn. Burning Man står fint inne och minuset (det enda?) är innerspår på tillägg.
Värst emot är möjligen 15 Gizmo de Veluwe. Hästen har varit duktig i tre lopp efter lång frånvaro och sprang dött lopp från spets senast. Vinsterna på sistone har kommit över kort distans, men sjuåringen har även gått bra över 2.640 meter. Hästen har startat åtta gånger över lång distans (2-2-2) och bland annat vunnit ett klass I-försök i Gävle.

V75-2

Ston, låg klass och spontant känns det som att det kommer att krävas många streck. 1 Super Sarah rundade till seger från femte ytter via 1.12,8 sista varvet senast och är given från perfekt spår, men hon är orutinerad och startar på bortaplan för första gången. 12 Zanzibar Effe spurtade positivt senast och verkar på gång. Carl Johan Jepson är duktig från start och springspår och bara fem konkurrenter på startvolten känns intressant. Danska gästen 9 Diva Sisa gör debut på svensk mark. Hon smögs i tredje inner senast, fick backa sig sist in på upploppet och svarade för ett småpiggt upplopp. Diva Sisa står hårt inne och känns inte speciellt het.

V75-3

14 Bossy Alley vid första anblick. Hästen svarade för en positiv comeback och i lördags satt han kvar i andra ytter. Det blev fel och han var knappast tom över mål. Däremot förkommer klar vingelrisk. 5 Strong Heartbeat vann karriärens fyra första starter; tre från spets och en från dödens. I senaste starten provade han i Kriterie-kval från bakspår och var stort slagen av Upset Face. Fyraåringen var feberstruken i oktober och återkommer efter vinterträning.

V75-4

Är månne 12 Bellfaks omgångens bästa spik? Tioåringen är ägd i Mölndal och det känns nästan uppgjort för att tioåringen ska få komma ”hem” och tävla. Loppet är stängt vid 1.250.000 kronor och Bellfaks har 1.224.231 på kontot. Jan-Olov Persson har höga tankar om hästen och kallblodet var bra när han rundade till seger från dubbla tillägg på juldagen. Dessutom är Bellfaks obesegrad efter två lopp med Ulf Ohlsson. 5 Grislefaksen G.L. känns given vid gardering. Sexåringen står perfekt inne och förstärks med Örjan Kihlström i sulkyn. I den senaste starten satt hästen i åttonde ytter och galopperade under angrepp 600 kvar. Grislefaksen är rejäl, men inte helt att lita på.

V75-5

Anders Eriksson blev lärlingschampion 2019 och har bra chans att vinna igen. 14 Zenzero Jet spurtade sylvasst näst senast och följde upp med en busenkel seger efter att ha blivit släppt till ledningen, men det är många att runda och det får inte strula för mycket under vägen. 7 Enzo ståtar med tre raka segrar på Åby och senast tycker jag att han imponerade mer än vid vinsterna innan.

V75-6

3 Vikings Preacher vann klass I-final från spår tolv med Erik Adielsson för ganska precis ett år sedan, men efter det har det mest strulat. I förra starten gjorde hästen montédebut och löste uppgiften på bra sätt och var åter en vinnare. 7 That´s Art var tempotorsk i tredje inner senast, men avslutade sylvasst via open stretch och hann fram till delad seger med Gizmo de Veluwe. Han är den som visat bäst form. 4 Thriller N.P. har inte startat sedan i oktober och är klart bättre utan skor på hovarna. 10 Platon Face har inte startat sedan i juni ifjol. Hästen kommer mer till sin rätt över längre distanser och är såklart omöjlig att räkna på efter lång frånvaro. Givetvis är det inte bra att travare återkommer efter lång frånvaro på V75 och här behöver Svenskt Travsport se över reglerna. Thriller N.P, Platon Face och Strong Heartbeat (V75-3) är långtifrån ensamma om att göra comeback på lördagarna och man bör vara lite försiktiga gällande den största spelformen.

V75-7

10 Green Mamba är kvick i benen och har imponerat vid segrarna på sistone. Från springspår på tillägg kan det tidigt bära till ledningen, men sexåringen är förmodligen ännu vassare med lopp på rulle. 14 Wild Love har härdats i betydligt tuffare omgivningarna än hon springer på här och det finns både styrka och snabbhet som räcker långt. Sexåringen kom aldrig till från iskallt spår i silverdivisionen senast. Jag vill även höja ett varningens finger för 4 Hövings Venus. Hon har styrkan som vapen och gjort fem starter hos Cato Antonsen. Hästen fick en tuff inledning till spets senast och kämpade bra. Höwings Venus gynnas av att bara möta ston och förstärks med Jorma Kontio.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Axevalla 22 februari

Puro ramar in, ett fuxigt drag, ett sto som har samlat ihop till första vinsten på svensk mark och en varning i högsta klassen.
Häng med på tidiga tankar till V75.
Av
Pär Gustafsson
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens omgång innehåller fem tolvhästarsfält och två avdelningar med 15 hästar. Totalt är det 55.987.200 möjliga kombinationer om samtliga travare kommer till start, men spontant känns det som att det kommer vara flera starka favoriter på lördag.
Häng med på mina tidiga tankar till Axevallas V75-omgång!

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1

7 Burning Man är obesegrad efter tre starter med Örjan Kihlström, men var hamnar sexåringen från start? Å andra sidan tål hästen gå i dödens när han är i form och han är ett tänkbart spikbud. 1 Rocky Tilly fullföljde klart godkänt i bronsfinalen senast. Hemmahästen 2 Hobby de L’iton var snöplig tvåa på Solvalla senast och går upp i klass. 11 My Dream Art fick visserligen tuff inledning i Nurmos-debuten, men tappade massor och är svårbedömd.

V75-2

Ett roligt lopp där 15 ungdomar gör upp i en spårtrappa. Jag fastnar för fuxige 11 I.T.Inventor. Hästen var rejäl (när han skötte sig) som treåring. Förra året blev en mellansäsong och nu verkar han på gång igen. Han hade ingen tur med under vägen i V75 Lärlingschampion senast, men I.T.Inventor spurtade piggt i skymundan och är min tidiga vinnare. 7 Carlos Ken, 13 Appreciated och 14 Bonny Boy känns tidiga.

V75-3

2 Zenzero Jet har sett strålande ut i årets tre starter och är ett tänkbart spikbud från perfekt spår. 5 Leonas Sami är spurtstark och har aldrig varit bättre. 10 Indy D. är stark och gynnad av lång distans. Nu går han upp i klass.

V75-4

Ett nytt 15-hästarsfält och de hetaste i det här försöket i Diamantstoet ser ut att börja från tillägg. 12 Viola Grif gör fjärde starten hos Sofia Aronsson och står på tur för seger. I förra loppet galopperade hon i slutsvängen, men kom tillbaka starkt och hade vunnit felfri. 13 Valborg Marje har lopp i kroppen, 14 Velegance duger bra och pass upp för 11 Bara Min, som startar tätt. 1 Tingaling spetsade hem två lopp på svensk mark i oktober och efteråt var hästen slagen av kulltoppen Mascate Match i två starter. Nu återkommer Tingaling efter paus.

V75-5

Lägsta klassen, kort distans och det doftar skräll. 4 Vitro Diablo är snabb ut och kort distans för första gången torde vara ett klart plus. I förra loppet blev hästen generad till galopp i Margaretas Tidiga Unghästserie. 5 Brandy Flame vann från spets över sprinterdistans senast och lär inte vara sämre med genomköraren i kroppen. 3 No Regrets Trot har vunnit två av två lopp över kort distans. Hästen tränas av Jennie Ek, som bland annat sköter Who’s Who, och nu körs sexåringen av Ulf Ohlsson för första gången.

V75-6

3 Velvet Gio är obesegrad efter två starter i gulddivisionen med Ulf Ohlsson och hästen har gått starkt i Paris i vinter. Förra veckan hade han krafter kvar som trea i Prix de Nevers (€90.000) och uppgiften ser tilltalande ut. 6 Olle Rols skrev jag upp som ”nästagångare” efter finalen på Solvalla. Hästen hamnade långt bak i kön, men såg formstark ut via 1.11,7 sista varvet i skymundan.

V75-7

Tuffe 7 Grainfield Aiden kommer ut igen, hans sjunde start 2020! Han var tapper på Mantorp förra helgen och nu körs sexåringen av Mika Forss. Han körde hästen två gånger 2019 med ett fjärdepris som bästa resultat. Förstastrecket går ändå till 10 Martin de Bos, som spurtade snabbast av alla förra lördagen. 3 Soutwind Hydro har haft form en längre tid utan att sätta nosen först.

***

Slutligen – hur många gånger under veckan blir vi påminda om att det är långt upplopp på Axevalla?

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Mantorp den 15 februari

Slovensk vinnare, repris från Dan före dopparedan och stjärnans helsyster är bästa spiken.
Där har ni ett par av ingredienserna under rubriken ”Tidiga tankar till V75”.
Av
Pär Gustafsson
Campo Bahias helsyster  American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN
Campo Bahias helsyster American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN

Jag kan inte säga att jag var spishet i varken tidiga eller sena V75-tipsen förra helgen, men det jag tar med mig är att det tävlades friskt på flera händer. Finalomgången på Solvalla var underhållande för publiken och det behövs om intresset för travsporten ska öka.

Här kan ni läsa min krönika från lördagens tävlingar.

Startlistor i pdf-format till Mantorps V75-tävlingar.

V75-1

Första tanken är att det känns småklurigt i inledningen. 1 Corleone D.K. har vettig chans att leda leda hela vägen om han vinner starten. Såväl 2 Barista Oak (vunnit två av tre på Mantorp) som 3 Digital Class har passande spår och formen i zenit. Marc Elias och Conrad Lugauer firade stora framgångar på Solvalla förra helgen och på lördag måste 6 Gambit Brodde räknas tidigt.

V75-2

Slovenske hästen 8 Jimpeto Joy har gjort sju starter (4-1-0) hos Jerry Riordan och inte slutat sämre än tvåa felfri. Hästen verkar trivas allra bäst med tidig tätkänning och är ett givet bud. 10 Ready To Roll är en tuffing som vann lätt i comebacken. Räkna med offensivt upplägg med springspår på tillägg och bara tre hästar på startvolten. Dessutom är han perfekt inmatchad. 2 Jori Boko skulle ha ett lopp i kroppen senast och har siktats hit.

V75-3

6 Hubba Go Alone är obesegrad felfri hos formtränaren Joakim Elfving och från springspår kan det bära av till ledningen. Han har två av två från spets, men det finns även frågetecken. Hästen möter tuffare motstånd än vid segrarna och provar lång distans för första gången. 1 Cayucos fullföljde bra som trea bakom Burning Man senast och är gynnad av 2.640 meter. 8 G.R.J.’s Wolverine har haft sparade krafter i de två senaste starterna och streckas tidigt.

V75-4

Campo Bahias helsyster 6 American Hill har imponerat vid segrarna i år och har toppchans även om får göra jobbet själv i dödens. Planen var att fyraåringen skulle gå ut i Margaretas Tidiga Unghästserie förra helgen, men poängen räckte inte och istället får hon starta på Mantorp. Det som kan oroa är att hästen galopperat i hälften av starterna. 9 Lyx Håleryd, 12 Opalis och 14 Die Kaiserin räknas tidigt vid gardering.

V75-5

4 Princess S.W. kommer med vacker resultatrad, men hon står tufft inne penningmässigt och är sårbar om hon får svar i spetsstriden av 2 Linda’s Girl. Den sistnämnda står betydligt bättre inne och Oskar Kylin Blom är offensiv. Bakspårsstona 11 Vichy Grif och 12 I’m A Believer är spurtstarka formkort som kommer in i matchen vid överpace.

V75-6

6 Taiga Woodland är snabb ut och har vettig chans om hon hittar till ledningen utan att det kostar för mycket. 1 Zio Tom Jet avslutade piggt, 1.10,7/600, senast och han gick bra även näst senast. Hästen är spurtstark och garanterad en spårsnål resa på innerspår. 7 Religious vann i klassen näst senast och fullföljde bra som fyra i finalen på Solvalla i lördags. 5 Deede Star har styrka som duger. 8 Thriller N.P. gynnas av autostart, men distansen är i kortaste laget och han är allra bäst utan skor på hovarna.

V75-7

2 Reverend Wine står noterad för fyra vinster på nio försök över lång distans och det ser upplagt ut för spets och slut. Hästen var mycket fin på Mantorp dagen innan julafton, men kanske inte lika vass på nyårsafton. Nu gynnas sjuåringen av lite längre tid mellan starterna och Diederik Meilink har hästarna väl förberedda när det är dags för start. 4 Perfect Dynamite och 7 Martin de Bos är starka utmanare. 12 Grainfield Aiden gör debut i silverdivisionen.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Harran dödade Solvallaspöket

Harran Boko vinner nästan varannan start.
Men på Solvalla har det alltid blivit grus i maskineriet.
Fram till idag.
Av
Pär Gustafsson
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN
Marc Elias bjöd på snygg segergest bakom Harran Boko. Foto Tommy ANDERSSON/ALN

Kapable Harran Boko ägs av Stockholmarna Jimmy och Simon Mitman och far och son har blivit rejält bitna av travsporten. Simon spelade tidigare ishockey, men han avslutade karriären efter säsongen 20017-2018 för att istället bli hästskötare hos Conrad Lugauer. Och en dag som denna kan Simon knappast ångra sitt val.

Familjen Mitman tog en dubbelseger som ägare i V75-finalerna. Il Duce Boko (e. Muscle Hill) imponerade i klass II-finalen och Harran Boko (e. Maharajah) rundade samtliga i näst högsta klassen. Simon är skötare till båda hästarna, som tränas av Conrad Lugauer och kördes förtjänstfullt av Marc Elias.
”Det finns ingen som är stoltare än jag just nu”, bubblade Lugauer.

För Harran Boko måste det ha varit extra skönt att han äntligen fick till det på ägarnas hemmabana. Inför dagens tävlingar hade hästen startat sex gånger på Solvalla, vilket resulterat i fyra galoppmisslyckanden och två lopp som oplacerad.

Här kan ni läsa ett reportage om Jimmy, Simon och Harran Boko.

***

Katja Melkko har haft filial på Julmyra Horse Center en tid och nu har hon proffslicens på Solvalla. Hon har 19 hästar på träningslistan och den stora stjärnan är såklart Elian Web (e. Like A Prayer). Med Jorma Kontio svarade åttaåringen för en finfin prestation från ledningen i guldfinalen, tillika Bulwarks lopp. Segertiden landade på 1.12,5a/2.140 meter.

***

2.736 personer besökte Solvalla och en viktig detalj för att locka tillbaka den stora travpubliken är att det tävlas i loppen. Nu kördes det friskt i flera lopp. I stoeliten var det upplagt för att jättefavoriten Hevin Boko skulle bli släppt till ledningen, men Thomas Uhrberg bjöd upp till kamp med Mulligan. Nu blev det ett spännande lopp där Fredrik Persson-tränade Ultra Bright blev stora vinnaren. Hon smög med bakom tätduon och avgjorde efter tuff upploppsstrid i händerna på Erik Adielsson.

Topp tre

  1. Conrad Lugauer-tränade Il Duce Boko (e. Muscle Hill) svarade för en strålande insats i klass II-finalen. Tränarsonen Marc Elias lämnade inget åt slumpen utan placerade femåringen i dödens efter första sväng och via en stark slutrunda avgjorde hästen säkert på 1.14,3a/2.140 meter.
  2. Jörgen Westholm tog en dubbelseger på V75 förra helgen och vann V75 Champions. En av segerhästarna på Åby Remarkable Feet (e. Andover Hall) och idag skrällde femåringen i bronsfinalen på 1.12,6a/2.140 meter. Det vara bara en tiondel långsammare än segertiden i högsta klassen. Rommetränaren gynnades av att det första varvet öppnades 1.11,4 och sedan löste det sig perfekt från fjärde inner.
  3. Klass I-finalen blev en stök historia och när krutröken stod Magnus Dahlén-tränade Atik D.L. (e. Look de Star) och Carl Johan Jepson som vinnare. Fyraåringen styrdes fram i dödens och hästen blev motvilligt avlöst in på slutrundan. In i slutsvängen satt Atik D.L. ånyo i dödens och han kunde koppla grepp när ledaren Devs Dragon galopperade drygt 100 kvar. Ett snöpligt andrapris fick Hobby de L’Iton, som inte fick fritt från vinnarhålet och bara var slagen med huvud. Halmstadhästen noterade starka 1.13,6a/2.140 meter.

Toppspurt av Musett

Fakta

V75-resultat 8 februari

Rätt rad: 5-8-4-2-12-3-11
Sju rätt: 146.585 kronor
Sex rätt: 583 kronor
Fem rätt: 52 kronor
Omsättning: 99.806.464 kronor
Publik: 2.736 personer

Expandera

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017