Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar till V75

V75 på lördag är minst sagt en utmaning.
Varsågod – här kommer premiären av Sulkysports "Tidiga tankar till V75"
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bellfaks med tränaren Jan-Olov Persson. Foto Christer Norin/ALN
Bellfaks med tränaren Jan-Olov Persson. Foto Christer Norin/ALN

Den här veckan har V75-spelarna en utmaning med sju 15-hästarsfält. Lägg därtill lite norska och danska gästar och det går inte att tro annat än att spelarna som hittar samtliga vinnare belönas furstligt. V75 Champions avgjordes på Solvalla 2019 och då var utdelningen för sju rätt 438.677 kronor. 2018 var det premiär med nuvarande V75-Mästare-upplägg och där belönades sju rätt med 2.089.844 riksdaler.

Som sagt är det en utmaning på lördag och här är mina tidiga tankar till omgången.

Här är startlistor i pdf-format till lördagens omgång på Åby.

V75-1

6 Burning Man vann bekvämt från ledningen senast och här finns massor av plusfaktorer. Lopp i kroppen. Fyra segrar på sex starter på Åby. Två vinster på tre försök över tre varv. Och inte minst är hästen obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström i sulkyn. Burning Man står fint inne och minuset (det enda?) är innerspår på tillägg.
Värst emot är möjligen 15 Gizmo de Veluwe. Hästen har varit duktig i tre lopp efter lång frånvaro och sprang dött lopp från spets senast. Vinsterna på sistone har kommit över kort distans, men sjuåringen har även gått bra över 2.640 meter. Hästen har startat åtta gånger över lång distans (2-2-2) och bland annat vunnit ett klass I-försök i Gävle.

V75-2

Ston, låg klass och spontant känns det som att det kommer att krävas många streck. 1 Super Sarah rundade till seger från femte ytter via 1.12,8 sista varvet senast och är given från perfekt spår, men hon är orutinerad och startar på bortaplan för första gången. 12 Zanzibar Effe spurtade positivt senast och verkar på gång. Carl Johan Jepson är duktig från start och springspår och bara fem konkurrenter på startvolten känns intressant. Danska gästen 9 Diva Sisa gör debut på svensk mark. Hon smögs i tredje inner senast, fick backa sig sist in på upploppet och svarade för ett småpiggt upplopp. Diva Sisa står hårt inne och känns inte speciellt het.

V75-3

14 Bossy Alley vid första anblick. Hästen svarade för en positiv comeback och i lördags satt han kvar i andra ytter. Det blev fel och han var knappast tom över mål. Däremot förkommer klar vingelrisk. 5 Strong Heartbeat vann karriärens fyra första starter; tre från spets och en från dödens. I senaste starten provade han i Kriterie-kval från bakspår och var stort slagen av Upset Face. Fyraåringen var feberstruken i oktober och återkommer efter vinterträning.

V75-4

Är månne 12 Bellfaks omgångens bästa spik? Tioåringen är ägd i Mölndal och det känns nästan uppgjort för att tioåringen ska få komma ”hem” och tävla. Loppet är stängt vid 1.250.000 kronor och Bellfaks har 1.224.231 på kontot. Jan-Olov Persson har höga tankar om hästen och kallblodet var bra när han rundade till seger från dubbla tillägg på juldagen. Dessutom är Bellfaks obesegrad efter två lopp med Ulf Ohlsson. 5 Grislefaksen G.L. känns given vid gardering. Sexåringen står perfekt inne och förstärks med Örjan Kihlström i sulkyn. I den senaste starten satt hästen i åttonde ytter och galopperade under angrepp 600 kvar. Grislefaksen är rejäl, men inte helt att lita på.

V75-5

Anders Eriksson blev lärlingschampion 2019 och har bra chans att vinna igen. 14 Zenzero Jet spurtade sylvasst näst senast och följde upp med en busenkel seger efter att ha blivit släppt till ledningen, men det är många att runda och det får inte strula för mycket under vägen. 7 Enzo ståtar med tre raka segrar på Åby och senast tycker jag att han imponerade mer än vid vinsterna innan.

V75-6

3 Vikings Preacher vann klass I-final från spår tolv med Erik Adielsson för ganska precis ett år sedan, men efter det har det mest strulat. I förra starten gjorde hästen montédebut och löste uppgiften på bra sätt och var åter en vinnare. 7 That´s Art var tempotorsk i tredje inner senast, men avslutade sylvasst via open stretch och hann fram till delad seger med Gizmo de Veluwe. Han är den som visat bäst form. 4 Thriller N.P. har inte startat sedan i oktober och är klart bättre utan skor på hovarna. 10 Platon Face har inte startat sedan i juni ifjol. Hästen kommer mer till sin rätt över längre distanser och är såklart omöjlig att räkna på efter lång frånvaro. Givetvis är det inte bra att travare återkommer efter lång frånvaro på V75 och här behöver Svenskt Travsport se över reglerna. Thriller N.P, Platon Face och Strong Heartbeat (V75-3) är långtifrån ensamma om att göra comeback på lördagarna och man bör vara lite försiktiga gällande den största spelformen.

V75-7

10 Green Mamba är kvick i benen och har imponerat vid segrarna på sistone. Från springspår på tillägg kan det tidigt bära till ledningen, men sexåringen är förmodligen ännu vassare med lopp på rulle. 14 Wild Love har härdats i betydligt tuffare omgivningarna än hon springer på här och det finns både styrka och snabbhet som räcker långt. Sexåringen kom aldrig till från iskallt spår i silverdivisionen senast. Jag vill även höja ett varningens finger för 4 Hövings Venus. Hon har styrkan som vapen och gjort fem starter hos Cato Antonsen. Hästen fick en tuff inledning till spets senast och kämpade bra. Höwings Venus gynnas av att bara möta ston och förstärks med Jorma Kontio.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Var det Elitloppsvinnaren vi såg?

Tae Kwon Deo, en faktor i Elitloppet, Mika Forss, en frisk fläkt på svenska banor och 1.08-travaren behövde inte visa hela sitt register.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini har ett starkt kort i årets Elitlopp. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian Kolgjini har ett starkt kort i årets Elitlopp. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jag kan konstatera att det hänt mycket under ett år. Den här tävlingsdagen 2019 slutade Tae Kwon Deo oplacerad i klass I och idag springer femåringen banrekord från dödens – med krafter i behåll. Familjen Kolgjini har gjort ett toppjobb med den här USA-importen som bara några timmar efter målgång fick en inbjudan till Elitloppet. Hästen fick sitt genombrott när han vann Sprintermästaren 2019 och där visade Tae Kwon Deo att han inte har några problem med två heat samma dag.

Det kan mycket väl vara Elitloppsvinnaren vi såg idag. Hästen har sett lysande ut i årets två starter och formtoppen borde vara nära. På minussidan är att Tae Kwon Deo kanske inte riktigt visat upp någon strålande startsnabbhet, men det kanske inte finns mer att ta av där? Och möjligen skulle femåringen ha haft ytterligare ett lopp i kroppen innan sista söndagen i maj, vilket Lutfi Kolgjini siade om kort efter dagens triumf. Givetvis trodde han att Tae Kwon Deo blir en faktor att räkna med på Solvalla om någon mot all förmodan skulle tro något annat.

Idag hade han tre chanser på V75 och samtliga hans styrningar sprang i ledningen

Jag tycker att Mika Forss är ett bra tillskott i den svensk travsporten. Man kan tyckte att han är för offensiv, men för att skapa intresse och för att det ska bli sevärda lopp krävs gasglada kuskar. Forss ber verkligen inte om ursäkt när han sitter i vagnen. Idag hade han tre chanser på V75 och samtliga hans styrningar sprang i ledningen. Religious och Willow Pride slutade tvåa respektive fyra och egentränade Valiant Dream (e. Offshore Dream) imponerade på 1.12,6a/2.100 meter i klass I-försöket.

Femårige Seismic Wave (e. Explosive Matter) skulle kunna vara en joker i Elitloppet. Hästen sprang tangerat världsrekord, 1.08,5, som treåring på The Red Mile och i årsdebuten i dagens bronsdivision behövde den numera femårige valacken inte visa hela sitt register på 1.11,0a/1.609 meter. Å andra sidan har Timo Nurmos flera intressanta travare i stallet. Italienfödde duon Urlo Dei Venti och Une Etoile Gar är kanske lite hetare kort inför sista söndagen i maj.

Italienska gynnades av överpace

På tal om Italien. Jerry Riordans nyförvärv Tessy d’Ete (e. Ganymede) har härdats i stenhårda omgivningar i Frankrike i vinter och vann Enoch Karlssons Minne, stoeliten, på starka 1.11,6a/2.100 meter efter att ha serverats perfekt resa av Carl Johan Jepson.

På nytt blev det ingen utdelning på fem rätt på V75. Åbytravet kör Pokal-finaler nästa lördag och totalt flyttas 39.671.999 kronor över till sjurättspotten nästa helg.

Dagens topp 3

  1. Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill) sprang banrekord från dödens med krafter kvar och med all rätt blev han häst nummer fem in i årets Elitlopp.
  2. Yrvädret Very Kronos (e. Ready Cash) visade upp sig från sin bästa sida i dagens silverdivision. Sexåringen tog en lugn dödens, men på sista bortre långsidan masserade han ledaren Religious och Svante Båths häst avgjorde säkert på 1.12,5a/2.100 meter efter att ha avslutat sista varvet efter 1.10.
    Jag hoppas att hästen ska växa in i den yppersta eliten, åtminstone den svenska och framför allt över medeldistans. Nu är han klar för finalen och det kan bli ett lopp till innan”, sade Solvallatränaren.
  3. T.Rex Face (e. Joke Face) är obesegrad efter två starter hos Eskilstunaamatören Håkan Karlsson. I dagens försök i lägsta klassen fick femåringen snällt göra jobbet i dödens och hästen visade prov på bra moral genom att avgöra på 1.13,8/2.140 meter för Björn Goop.

Här kan ni läsa Fredagsintervjun med Håkan Karlsson.

Fakta

V75-resultat 2 maj

Rätt rad: 3-3-2-12-1-9-4
Sju rätt: 16.124 kronor
Sex rätt: 93 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 152.584.611 kronor

Expandera

Electrical Storm efter snygg spurt

Tae Kwon Deo från dödens

 

Veterinärstruken efter enhandsdrivningar

Tae Kwon Deo inbjuden

 

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ingen bra reklam för travet

Det var bäddat för fest och stora förväntningar på dagens V75-omgång på Romme.
Dessvärre blev det ingen bra reklam för travsporten med teknikstrul, förseningar och busväder.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap och Björn Karlsson vann Elitkampen 2019 inför storpublik. På Romme idag var det inga åskådare. Foto Mia Törnberg
Tangen Haap och Björn Karlsson vann Elitkampen 2019 inför storpublik. På Romme idag var det inga åskådare. Foto Mia Törnberg

Jag gillar verkligen när mindre tränare kör sina hästar själva istället för lejer lånekuskar. Solängets Björn Karlsson har tolv hästar på träningslistan och kör kallblodstoppen Tangen Haap med bravur. I dagens final i Dubbelcupen körde Karlsson som en gud och den pigge elvaåringen tackade med att spurta till säker seger utan skor på alla fyra hovar. Kusken såg mycket nöjd ut efter målgång och han bjöd på en skön segergest – tyvärr inför en tom publikarea.

Björn var i valet och kvalet om han skulle tävla Tangen Haap med eller utan skor. Han brukar välja sin tillfällen när han låter kallblodet springa barfota på samtliga fyra hovar och det är ingen vågad gissning att han nu laddar för att försvara fjolårets seger i Elitkampen.

***

Omsättningen nådde ”bara” upp till 156.229.229 kronor. Åtminstone jag trodde att den skulle vara ännu högre och anledningen är såklart allt strul med inloggningen på atg.se och Tillsammans-sidan. Många var/är vansinniga på grund av bekymren och V75-omgången startade två timmar efter utsatt tid. Det här är inte första gången tekniken strular för ATG och knappast sista. De som är mest förtvivlade är såklart spelarna som inte lyckades lämna in sina system.

Rekordomsättningen – 201.408.496 kronor – på V75 är från november 2018. Ni minns säkerligen jättepotten spelbolaget byggde upp för att så många som möjligt skulle bli ATG-kunder. Den 1 november 2018 trädde nämligen regeln i kraft att allt spel via ATG skulle ske identifierat.

Den här tävlingsdagen 2019 var V75-omsättningen 89 miljoner. Jackpoten var då 24 miljoner kronor, att jämföra med 53 idag.

***

Två rikstotovinnare samma tävlingsdag undan passgångarstam har det hänt tidigare? Don Fanucci Zet (u. Kissed by the West) och Tengil Face (u. Makeasignofpeace) inledde söndagens V75-omgång på Romme.

***

Betrodda hästar radade upp sig i inledningen på V75-spelet, men i omgångens ungdomslopp, tillika försök i Diamantstoet, skrällde Jasmin Band och Kim Moberg. Lagom till start drog ett busväder in över Rommetravet och det tillsammans med fyra omstarter bidrog säkerligen till överraskningen. Axevallas Johan L Sundgren tränar femåringen och han har fått en bra inledning som proffstränare. Det här var stallets första STL-fullträff.

Vädret visade ingen bättring och banpersonal fick jobba hårt under avslutningen av tävlingsdagen.

***

Kontio. Foto Mia Törnberg

Jorma Kontio verkade trivas i leran. Han spetsvann med både Bon Ego (bronsdivisionen) och Elian Web (högsta klassen).

***

För övrigt var klass I-försöket över 3.140 meter autostart som väntat ett sömnpiller…

 

Tre höjdpunkter från Romme

  1. Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) tryckte sig till ledningen på sista bortre långsidan och var helt överlägsen i klass II-försöket på 1.13,4/2.140 meter. Fyraåringens fem första vinster har kommit från ledningen och nu visade hästen att han även kan vinna från andra positioner.
    När Don Fanucci Zet mognat och polletten trillat ner så kommer han vara i en helt annan klass”, sade tränaren Daniel Redén.
  2. Björn Karlsson chansade invändigt från dubbla tillägg med Tangen Haap (e. Lome Elden) i finalen i Dubbelcupen och det löste sig perfekt. Solängetekipaget kunde tidigt glida ut i andra ytter och elvaåringen kunde avvakta med att sätta in slutstöten till in på upploppet. Tangen Haap avgjorde på 1.22,2/2.180 meter och fullträffen var värd 200.000 kronor.
  3. Redén tog en dubbelseger på V75. Coogan (e. Donato Hanover) har kommit igång på allvar och är obesegrad efter tre starter 2020. Idag gjorde gjorde sexåringen debut i silverdivisionen och USA-importen spurtvann på 1.14,1a/2.640 meter efter att ha gynnats av högt tempo i täten. Håkan Andersson i Sundsvall äger Coogan. Han firade stora framgångar som hästägare med Zoogin, 1.11,2ak/25.346.330 kr, på 90-talet.
Fakta

V75-resultat Romme 12 april

Rätt rad: 10-5-12-14-5-7-4
Sju rätt: 1.377.557 kronor
Sex rätt: 4.127 kr kronor
Fem rätt: 280 kronor
Omsättning: 156.229.229 kronor

Expandera

Elian Web till Åby

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Färjestad den 7 mars

Spännande möte i lägsta klassen, bokstaven som saknas i Diamantstoet, gamling med perfekta förutsättningar, jackpot och norske gästen som älskar Karlstad.
Ta del av Tidiga tankar till V75 på Färjestad.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det märks tydligt att barfotaförbudet är över för den här gången – speciellt med det nya upplägget där tränarna kan lämna sko- och vagninformation redan vid anmälan. I till exempel V75-inledningen skriker det av röda barfotasymboler i startlistan. Elva av loppets tolv hästar planeras tävla med någon form av barfotabalans.

På Bergsåker förra lördagen frös femrättspotten inne och lördagens sjurättspott är förstärkt med nästan 18 miljoner kronor.

Färjestad arrangerar lördagens omgång och totalt är det 19 gäster från Norge inom V75-spelet.

Startlistor i pdf-format till lördagens omgång.

V75-1

Tolvårige 4 Highspirit älskar förutsättningarna med spetsläge över sprinterdistans. Dessutom är han flera klasser bättre när han kan tävla barfota runt om. Fast Highspirit är inte äldst, Micael Brobergs 13-åring 7 Fille Jubb kommer också ut i silverförsöket. 8 Man At Work fortsätter nypa topplaceringar i rikstoton. Förra helgen var han trea bakom Grainfield Aiden, men visst borde han ha varit lite närmare i mål med tanke på resan?

V75-2

1 Frozen Queen hade fem raka segrar inför förra starten där hon blev femma, men det fanns förklaringar. Hästen tappade mycket på tidig galopp (är märkligt nog inte noterad i programmet) och hamnade i sjunde ytter. In på slutrundan fick hon gå första i tredjespår och hästen fullföljde starkt. Hon sprang 1.14,3/1.600 meter efter galoppen och landade på 1.15,9/2.160. Fuxan har styrka som räcker gott och utan strul är hon ett givet segerbud. Förstastreck går kanske ändå till 8 Green Samba, som är kvick i benen och varit finfin vid segrarna i vinter. 11 Ofelia O.E. och 12 Loser On Loser ska passas.

V75-3

5 Gareth Boko rundade till seger trots en tolva på vojlocken på Axevalla senast och uppgiften ser tilltalande ut. Motbuden är 2 Sir Ratzeputz, som avgjorde via 1.10,3 sista varvet i comebacken, och 1 Olle Rols, som har bättre form än resultatraden ger sken av.

V75-4

Omgångens kallblodslopp ser ut som ett riktigt getingbo vid första anblick. Majoriteten tränas i Norge och här kommer det att krävas en hel del tid i lopparkivet. Däremot ser det intressant ut för 1 Osens Prinsessa, som har en tilltalande proposition och borde sköta sig när hon står ensam på startvolten. Björn Goop har vunnit tre av sex lopp med 15 Joker C.K.

V75-5

Hur bra är inte 4 King Of Everything? Hästen var strålande från spets på Åby senast och han är obesegrad efter tre försök i ledningen. Han är en klassklättrare, men… 3 L.L.Royal är också en lovande fyraåring som vunnit tre av tre försök från spets. Hästarna möttes på Axevalla i slutet av januari. Den gången gjorde King Of Everything comeback och han släppte spets till L.L.Royal. Den sistnämnde vann på bra sätt och han är gynnas att ha spår invändigt om sin värsta konkurrent, men jag håller ändå King Of Everything som lite vassare. Rätt eller fel – svaret får vi på lördag.

V75-6

Oj, det här ser inte enkelt ut på förhand. 4 Indy D. är rejäl, men han varit inte som bäst senast och det lär bli tappstart från fjärdespår i volten. 3 Betting Rebel avgjorde på rejält sätt i lite enklare omgivning senast och det är möjligt att han kan hitta till ledningen. 6 Milord ståtar med tre raka segrar och läget känns som bästa tänkbara. 2 Simb Triumph är bra både i sulkylopp och under sadel, men femåringen gör årsdebut och är svårbedömd.

V75-7

Marc Elias ser ut att ha ytterligare en toppchans i 5 Il Duce Boko. Hästen övertygade i klass II-finalen senast och han borde hävda sig väl även i bronsdivisionen. Femåringen har bra spetschans och står noterad för fem vinster och ett tredjepris efter att ha sprungit i ledningen sex gånger. 1 Massive Speed har vunnit de tre senaste besöken på Färjestad.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017