Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Bergsåker den 29 februari

Sista V75-omgången med skotvång, kan Nordens bästa kallblod hämta 20 meter på Ängsborken, stjärnan som älskar Bergsåker och så startar Grainfield Aiden igen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Grainfield Aiden i vinnarcirkeln på Axevalla förra helgen. Foto Johan Grundin/ALN
Grainfield Aiden i vinnarcirkeln på Axevalla förra helgen. Foto Johan Grundin/ALN

Jag var inte helt iskall med mina tidiga tankar till Axevalla förra veckan och jag är kanske mest nöjd med at jag lyfta fram sjuoddsaren I.T.Inventor. På lördag körs sista dagen med skotvång. Dagen efter är det den 1 mars och då är det åter fritt för tränare att starta sin hästar med valfri balans.

Samma dag införs även att tränarna ska meddela skoinformation och sulkyval vid anmälan. Det borde bli ett stort lyft och jag hoppas verkligen att det fungerar. Men nu till Bergsåker V75-omgång på lördag – Grainfield Aiden har blivit en följetong och givetvis är han med igen.

Startlistor i pdf-format.

V75-1

7 Fluke hade krafter kvar i Margaretas Tidiga Unghästserie senast. Hästen är snabb ut och och Ulf Ohlsson i sulkyn är ingen nackdel. 2 Elche har visat form på sistone och bakom dessa två känns det vidöppet.

V75-2

1 Ängsborken spurtade vasst senast, men fick för långt fram. Femåringen är snabb ut och har toppchans felfri. Hästen är dock inte helt att lita på. Fjolårets SM-vinnare 2 Björs Frej står perfekt inne, men pausat 1,5 månad. 8 Steinfaks står också fint inne. Hästen var duktig efter lång frånvaro i slutet av december, men han missade en planerad start i slutet av januari på grund av transporthinder. Nu sitter Örjan Kihlström upp och nioåringen lär vara bra direkt. 15 Odd Herakles kan vara Nordens bästa kallblod. Tioåringen vann Alm Svartens Ära, Unionskampen och Nordic King i Finland ifjol. Odd Herakles var mycket bra från spets i årsdebuten, men det står flera dugliga kallblod på startvolten och han har många att runda.

V75-3

1 Elian Web har vunnit tre av tre starter på Bergsåker och har perfekta förutsättningar. Han har god chans till spets och slut. Faran är väl att det är flera startsnabba konkurrenter på utsidan och det är inte helt givet att han frontar. Värst emot är distansgynnade 4 Disco Volante.

V75-4

3 Imilie Boko har gjort två bra insatser på sistone och uppgiften ser bra ut. 6 La Norna har perfekt spår och är snabb ut. Fyraåringen är obesegrad efter fem försök i ledningen och är ett givet segerbud. 12 Global Teardrop var positiv senast och kan vara en rolig skräll att passa.

V75-5

5 Religious har vunnit i klassen och var tapper från dödens senast. Här har femåringen god chans på ledningen och på finsk mark har han vunnit över tre varv. Toppchans. 1 Bestbyarsenal hade krafter kvar när han gästade Bergsåker den 11 januari och nu har han tagit två raka vinster i enklare omgivning.

V75-6

3 Sir Q.C. var tapper i dödens senast och bara slagen av guldhästen Linus Boy. Full väg är ingen nackdel och det vore ett stort plus om han nådde ledningen. 12 Grainfield Aiden startar tätt och presterar bra varje gång. Hästen var vass i silverdivisionen förra helgen och måste tas på allvar igen. Nackdelen är att han är lite sämre bakom hästar och får Hannu Korpi chansen kommer han att syna dödens. 1 Remarkable Feet vann bronsfinal senast och debuterar i näst högsta klassen. Tar månne 10 Man At Work en ny andraplacering eller kommer en efterlängtad fullträff?

V75-7

3 Digital Class galopperade i slagläge i sista sväng senast och hade blivit segerfarlig om hon skött sig. Hästen har toppform och är bra för klassen. Det givne motbudet är 6 Meritt, som imponerade vid seger på Solvalla förra veckan. 9 My Sweden har tre raka segrar från ledningen och får attackera bakifrån.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Färjestad den 7 mars

Spännande möte i lägsta klassen, bokstaven som saknas i Diamantstoet, gamling med perfekta förutsättningar, jackpot och norske gästen som älskar Karlstad.
Ta del av Tidiga tankar till V75 på Färjestad.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias har fina chanser på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det märks tydligt att barfotaförbudet är över för den här gången – speciellt med det nya upplägget där tränarna kan lämna sko- och vagninformation redan vid anmälan. I till exempel V75-inledningen skriker det av röda barfotasymboler i startlistan. Elva av loppets tolv hästar planeras tävla med någon form av barfotabalans.

På Bergsåker förra lördagen frös femrättspotten inne och lördagens sjurättspott är förstärkt med nästan 18 miljoner kronor.

Färjestad arrangerar lördagens omgång och totalt är det 19 gäster från Norge inom V75-spelet.

Startlistor i pdf-format till lördagens omgång.

V75-1

Tolvårige 4 Highspirit älskar förutsättningarna med spetsläge över sprinterdistans. Dessutom är han flera klasser bättre när han kan tävla barfota runt om. Fast Highspirit är inte äldst, Micael Brobergs 13-åring 7 Fille Jubb kommer också ut i silverförsöket. 8 Man At Work fortsätter nypa topplaceringar i rikstoton. Förra helgen var han trea bakom Grainfield Aiden, men visst borde han ha varit lite närmare i mål med tanke på resan?

V75-2

1 Frozen Queen hade fem raka segrar inför förra starten där hon blev femma, men det fanns förklaringar. Hästen tappade mycket på tidig galopp (är märkligt nog inte noterad i programmet) och hamnade i sjunde ytter. In på slutrundan fick hon gå första i tredjespår och hästen fullföljde starkt. Hon sprang 1.14,3/1.600 meter efter galoppen och landade på 1.15,9/2.160. Fuxan har styrka som räcker gott och utan strul är hon ett givet segerbud. Förstastreck går kanske ändå till 8 Green Samba, som är kvick i benen och varit finfin vid segrarna i vinter. 11 Ofelia O.E. och 12 Loser On Loser ska passas.

V75-3

5 Gareth Boko rundade till seger trots en tolva på vojlocken på Axevalla senast och uppgiften ser tilltalande ut. Motbuden är 2 Sir Ratzeputz, som avgjorde via 1.10,3 sista varvet i comebacken, och 1 Olle Rols, som har bättre form än resultatraden ger sken av.

V75-4

Omgångens kallblodslopp ser ut som ett riktigt getingbo vid första anblick. Majoriteten tränas i Norge och här kommer det att krävas en hel del tid i lopparkivet. Däremot ser det intressant ut för 1 Osens Prinsessa, som har en tilltalande proposition och borde sköta sig när hon står ensam på startvolten. Björn Goop har vunnit tre av sex lopp med 15 Joker C.K.

V75-5

Hur bra är inte 4 King Of Everything? Hästen var strålande från spets på Åby senast och han är obesegrad efter tre försök i ledningen. Han är en klassklättrare, men… 3 L.L.Royal är också en lovande fyraåring som vunnit tre av tre försök från spets. Hästarna möttes på Axevalla i slutet av januari. Den gången gjorde King Of Everything comeback och han släppte spets till L.L.Royal. Den sistnämnde vann på bra sätt och han är gynnas att ha spår invändigt om sin värsta konkurrent, men jag håller ändå King Of Everything som lite vassare. Rätt eller fel – svaret får vi på lördag.

V75-6

Oj, det här ser inte enkelt ut på förhand. 4 Indy D. är rejäl, men han varit inte som bäst senast och det lär bli tappstart från fjärdespår i volten. 3 Betting Rebel avgjorde på rejält sätt i lite enklare omgivning senast och det är möjligt att han kan hitta till ledningen. 6 Milord ståtar med tre raka segrar och läget känns som bästa tänkbara. 2 Simb Triumph är bra både i sulkylopp och under sadel, men femåringen gör årsdebut och är svårbedömd.

V75-7

Marc Elias ser ut att ha ytterligare en toppchans i 5 Il Duce Boko. Hästen övertygade i klass II-finalen senast och han borde hävda sig väl även i bronsdivisionen. Femåringen har bra spetschans och står noterad för fem vinster och ett tredjepris efter att ha sprungit i ledningen sex gånger. 1 Massive Speed har vunnit de tre senaste besöken på Färjestad.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Axevalla 22 februari

Puro ramar in, ett fuxigt drag, ett sto som har samlat ihop till första vinsten på svensk mark och en varning i högsta klassen.
Häng med på tidiga tankar till V75.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Rols – en nästagångare med Peter Ingves i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens omgång innehåller fem tolvhästarsfält och två avdelningar med 15 hästar. Totalt är det 55.987.200 möjliga kombinationer om samtliga travare kommer till start, men spontant känns det som att det kommer vara flera starka favoriter på lördag.
Häng med på mina tidiga tankar till Axevallas V75-omgång!

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1

7 Burning Man är obesegrad efter tre starter med Örjan Kihlström, men var hamnar sexåringen från start? Å andra sidan tål hästen gå i dödens när han är i form och han är ett tänkbart spikbud. 1 Rocky Tilly fullföljde klart godkänt i bronsfinalen senast. Hemmahästen 2 Hobby de L’iton var snöplig tvåa på Solvalla senast och går upp i klass. 11 My Dream Art fick visserligen tuff inledning i Nurmos-debuten, men tappade massor och är svårbedömd.

V75-2

Ett roligt lopp där 15 ungdomar gör upp i en spårtrappa. Jag fastnar för fuxige 11 I.T.Inventor. Hästen var rejäl (när han skötte sig) som treåring. Förra året blev en mellansäsong och nu verkar han på gång igen. Han hade ingen tur med under vägen i V75 Lärlingschampion senast, men I.T.Inventor spurtade piggt i skymundan och är min tidiga vinnare. 7 Carlos Ken, 13 Appreciated och 14 Bonny Boy känns tidiga.

V75-3

2 Zenzero Jet har sett strålande ut i årets tre starter och är ett tänkbart spikbud från perfekt spår. 5 Leonas Sami är spurtstark och har aldrig varit bättre. 10 Indy D. är stark och gynnad av lång distans. Nu går han upp i klass.

V75-4

Ett nytt 15-hästarsfält och de hetaste i det här försöket i Diamantstoet ser ut att börja från tillägg. 12 Viola Grif gör fjärde starten hos Sofia Aronsson och står på tur för seger. I förra loppet galopperade hon i slutsvängen, men kom tillbaka starkt och hade vunnit felfri. 13 Valborg Marje har lopp i kroppen, 14 Velegance duger bra och pass upp för 11 Bara Min, som startar tätt. 1 Tingaling spetsade hem två lopp på svensk mark i oktober och efteråt var hästen slagen av kulltoppen Mascate Match i två starter. Nu återkommer Tingaling efter paus.

V75-5

Lägsta klassen, kort distans och det doftar skräll. 4 Vitro Diablo är snabb ut och kort distans för första gången torde vara ett klart plus. I förra loppet blev hästen generad till galopp i Margaretas Tidiga Unghästserie. 5 Brandy Flame vann från spets över sprinterdistans senast och lär inte vara sämre med genomköraren i kroppen. 3 No Regrets Trot har vunnit två av två lopp över kort distans. Hästen tränas av Jennie Ek, som bland annat sköter Who’s Who, och nu körs sexåringen av Ulf Ohlsson för första gången.

V75-6

3 Velvet Gio är obesegrad efter två starter i gulddivisionen med Ulf Ohlsson och hästen har gått starkt i Paris i vinter. Förra veckan hade han krafter kvar som trea i Prix de Nevers (€90.000) och uppgiften ser tilltalande ut. 6 Olle Rols skrev jag upp som ”nästagångare” efter finalen på Solvalla. Hästen hamnade långt bak i kön, men såg formstark ut via 1.11,7 sista varvet i skymundan.

V75-7

Tuffe 7 Grainfield Aiden kommer ut igen, hans sjunde start 2020! Han var tapper på Mantorp förra helgen och nu körs sexåringen av Mika Forss. Han körde hästen två gånger 2019 med ett fjärdepris som bästa resultat. Förstastrecket går ändå till 10 Martin de Bos, som spurtade snabbast av alla förra lördagen. 3 Soutwind Hydro har haft form en längre tid utan att sätta nosen först.

***

Slutligen – hur många gånger under veckan blir vi påminda om att det är långt upplopp på Axevalla?

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Mantorp den 15 februari

Slovensk vinnare, repris från Dan före dopparedan och stjärnans helsyster är bästa spiken.
Där har ni ett par av ingredienserna under rubriken ”Tidiga tankar till V75”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Campo Bahias helsyster  American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN
Campo Bahias helsyster American Hill står inför en fin uppgift på Mantorp. Stoet är obesegrad efter två lopp med Marc Elias. Foto Göran Lindskog/ALN

Jag kan inte säga att jag var spishet i varken tidiga eller sena V75-tipsen förra helgen, men det jag tar med mig är att det tävlades friskt på flera händer. Finalomgången på Solvalla var underhållande för publiken och det behövs om intresset för travsporten ska öka.

Här kan ni läsa min krönika från lördagens tävlingar.

Startlistor i pdf-format till Mantorps V75-tävlingar.

V75-1

Första tanken är att det känns småklurigt i inledningen. 1 Corleone D.K. har vettig chans att leda leda hela vägen om han vinner starten. Såväl 2 Barista Oak (vunnit två av tre på Mantorp) som 3 Digital Class har passande spår och formen i zenit. Marc Elias och Conrad Lugauer firade stora framgångar på Solvalla förra helgen och på lördag måste 6 Gambit Brodde räknas tidigt.

V75-2

Slovenske hästen 8 Jimpeto Joy har gjort sju starter (4-1-0) hos Jerry Riordan och inte slutat sämre än tvåa felfri. Hästen verkar trivas allra bäst med tidig tätkänning och är ett givet bud. 10 Ready To Roll är en tuffing som vann lätt i comebacken. Räkna med offensivt upplägg med springspår på tillägg och bara tre hästar på startvolten. Dessutom är han perfekt inmatchad. 2 Jori Boko skulle ha ett lopp i kroppen senast och har siktats hit.

V75-3

6 Hubba Go Alone är obesegrad felfri hos formtränaren Joakim Elfving och från springspår kan det bära av till ledningen. Han har två av två från spets, men det finns även frågetecken. Hästen möter tuffare motstånd än vid segrarna och provar lång distans för första gången. 1 Cayucos fullföljde bra som trea bakom Burning Man senast och är gynnad av 2.640 meter. 8 G.R.J.’s Wolverine har haft sparade krafter i de två senaste starterna och streckas tidigt.

V75-4

Campo Bahias helsyster 6 American Hill har imponerat vid segrarna i år och har toppchans även om får göra jobbet själv i dödens. Planen var att fyraåringen skulle gå ut i Margaretas Tidiga Unghästserie förra helgen, men poängen räckte inte och istället får hon starta på Mantorp. Det som kan oroa är att hästen galopperat i hälften av starterna. 9 Lyx Håleryd, 12 Opalis och 14 Die Kaiserin räknas tidigt vid gardering.

V75-5

4 Princess S.W. kommer med vacker resultatrad, men hon står tufft inne penningmässigt och är sårbar om hon får svar i spetsstriden av 2 Linda’s Girl. Den sistnämnda står betydligt bättre inne och Oskar Kylin Blom är offensiv. Bakspårsstona 11 Vichy Grif och 12 I’m A Believer är spurtstarka formkort som kommer in i matchen vid överpace.

V75-6

6 Taiga Woodland är snabb ut och har vettig chans om hon hittar till ledningen utan att det kostar för mycket. 1 Zio Tom Jet avslutade piggt, 1.10,7/600, senast och han gick bra även näst senast. Hästen är spurtstark och garanterad en spårsnål resa på innerspår. 7 Religious vann i klassen näst senast och fullföljde bra som fyra i finalen på Solvalla i lördags. 5 Deede Star har styrka som duger. 8 Thriller N.P. gynnas av autostart, men distansen är i kortaste laget och han är allra bäst utan skor på hovarna.

V75-7

2 Reverend Wine står noterad för fyra vinster på nio försök över lång distans och det ser upplagt ut för spets och slut. Hästen var mycket fin på Mantorp dagen innan julafton, men kanske inte lika vass på nyårsafton. Nu gynnas sjuåringen av lite längre tid mellan starterna och Diederik Meilink har hästarna väl förberedda när det är dags för start. 4 Perfect Dynamite och 7 Martin de Bos är starka utmanare. 12 Grainfield Aiden gör debut i silverdivisionen.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Nu snackas det om: