Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Solvalla 8 februari

Jättefavorit som bara vinner, spetsdrag i lägsta klasen och finske profilen blir tvåa i silverfinalen.
Ta rygg på mina tidiga tankar inför lördagens finalomgång på Solvalla.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo C. och Kim Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Bo C. och Kim Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Förra måndagen var det premiär för Sulkysports Tidiga tankar till V75 och som väntat var det en blandning av rätt och fel. På plussidan var att fem av sju vinnare nämndes i krönikan och den stora missen var analysen av utdelningen för sju rätt. Jag var knappast ensam om att tro att belöningen för sju rätt skulle bli hög med sju 15-hästarsfält på open stretch-banan Åby, men tji fick vi. Tvåprocentaren Trö Hera och Remarkable Feet (nio procent) var enda överraskningarna och utdelningen för sju rätt stannade på 11.442 kronor.

Återbäringen för fem rätt frös inne och det innebär jackpot när Solvalla arrangerar finaler på lördag. Totalt var det 24.794.179 kronor i femrättspotten, men hur mycket som flyttas till helgens sjurättspott vet jag inte i nuläget. Dels ska ATG ta till 20 procent till V75-omgången den 12 april (Påskdagen) och sedan ska pengar tillbaka till Norge. Grannarna hade ingen egen V75-omgång i lördags och givetvis tar de tillbaka sina jackpotpengar. Att ATG konfiskerar spelarnas pengar till en ”burst” är inget jag är ett fan av och det känns heller inte bra att spelbolaget lånar spelarnas pengar utan ränta.

Här är startlistor till lördagens tävlingar på Solvalla och tävlingsdagen inleder med fyra avdelningar av Margaretas Tidiga Unghästserie.

V75-1

2 Hevin Boko slog 5 Ultra Bright från dödens i förra starten och Timo Nurmos häst blir svårstoppad i den här stoeliten. 8 Umaticaya gör första starten hos Stall Kolgjini. Hon vann Fyraåringseliten för ston 2017 i Alessandro Gocciadoros regi och hon har haft det tuffare som äldre.

V75-2

En smålurig final i lägsta klass där jag har en rolig tipsidé i 1 Global Venture. Hästen är kvick ut och Peter Untersteiner har varit besviken på att han haft bakspår i de två senaste starterna. Femåringens fyra vinster har kommit från ledningen och det kan vara en klassisk spets-och-slut. Han har haft innerspår en gång innan, då öppnade Global Venture bra, men galopperade efter 100 meter. Sedan är det ett par tuffa emot som formstarka 3 Carlos Ken, 4 Sunday Sonata och kapable 8 Il Duce Boko.

V75-3

I guldfinalen avgörs mycket i startrusningen. 4 Elian Web är den stora vinnaren i spårlottningen och den finske åttaåringen har goda möjligheter att hålla 5 Disco Volante på utsidan från början. 3 Baron Gift startgalopperade från just på tre i Kalmar och här vågar troligen inte Rickard Svanstedt ladda. Dessutom har hästen varit struken för dåliga blodvärden inför det här. Om det blir utdragen spetskörning kommer 9 Gareth Boko in i matchen.

V75-4

Final i Diamantstoet med 15 hästar på tre volter och här kommer många spelare jaga skrällar. Rent spelteknisk behöver det inte vara fel att spika och ha fler streck i andra avdelningar där spelkonkurrenterna går med färre streck. 2 Aura S.L. har toppchans om hon sköter sig, men startgalopperade både på Vincennes den 25 januari och på Jägersro i början av månaden. Jorma Kontio kör Aura S.L. för första gången. 10 Quiz Töll var oväntat bra efter paus senast och lär inte vara sämre med loppet i kroppen. Hon står bra inne, till skillnad mot stona som börjar med dubbla tillägg.

V75-5

4 Hawk Cliff ser ut att ha en bra uppgift i silverfinalen. Hästen har passande spår och går från alla positioner. Örjan Kihlström har kört åttaåringen elva gånger (3-4-1). 9 Pastor Power avslutade 1.09,5 sista 800 senast och har snart samlat ihop till en seger. 6 Doctor Doxey Zenz har hög kapacitet, men frågan är om Mathias Andersson ger hästen ett snällt lopp en gång eller ånyo dundrar på i stenhårt tempo i ledningen?

V75-6

En väldigt trevlig final i näst lägsta klassen. 3 Atik D.L. är rejäl och kan mycket, men det är många om budet. 6 Bowling Triple X, 8 Arch Lane, 10 Hector Boko och 11 Volare Gar har alla bra kunnande. Om jag måste välja någon säger jag Hector Boko och Jaap van Rijn. Sexåringen var strålande efter blytung resa på Jägersro för en månad sedan.

V75-7

2 Bo C. har haft dåliga spår nästan varje gång på sistone och på lördag har han toppchans. Senast avslutade han 1.10,6 sista varvet från femte ytter och var nära att fånga in 5 Religious. Står 10 Man at Work på tur eller vill ha inte vinna på rikstoton? Hästen toppade V75-debuten i februari 2017 och har sedan gått segerlös i 14 rikstotostarter, men tagit fler tappra andrapriser. 12 Grainfield Aiden är en uppskattad finsk gäst som tål att starta tätt. Läget är ett stort minus och han verkar vinna och komma tvåa varann gång. Det innebär att han får nöja sig med andraplaceringen (bakom Bo C?) på lördag!

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga V75-tankar: Kort upplopp & luriga lopp

V75-cirkusen gästar den här veckan Gävleborgs län och omgången känns het på förhand.
Ta del av tidiga tankar till Hagmyrens tävlingar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Antonio Tabac är hästen att slå i högsta klassen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Antonio Tabac är hästen att slå i högsta klassen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens V75-bana är Hagmyren och omgången känns klart intressant på förhand. Precis som på Jägersro i lördags är det fulla fält och två 15-hästarslopp. Målrakan på banan i Hudiksvall mäter blott 161 meter och under veckan gäller det för spelarna att räkna ut vilka hästar som spetsar och har tätkänning när upploppet nalkas.

Häst i omgången med högst startpoäng: 3 Milligan’s School (V75-6), 15.925 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 9 Minessa (V75-4), 304 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – klass I, 2.140 meter

Ett öppet lopp inleder. 1 Martin Tooma har bra spetschans och står perfekt inne penningmässigt. Värst emot är troligen 6 Helios di Quattro som gjort två bra insatser från svåra spår. Tyske 2 Naheed har vunnit åtta av tio starter och är obesegrad efter två lopp hos Oscar Berglund. Även om femåringen är färsk i klassen borde han duga. 5 Västerbo Pokerface har vunnit två lopp i lite enklare omgivningar och verkar på gång. Duger i klassen gör även 10 Egne Eros, 11 Algot Zonett och 12 Galileo Am.

V75-2 – Diamantstoet, 2.140 meter

14 Unique Juni har bra form även resultatraden visar något annat. Hon var senast tapper i dödens i Sto-EM och normalt ska hästen gå framåt med loppet i kroppen. Sjuåringen tål att göra jobbet själv, men det är inte givet att hon vinner med tanke på dubbla tillägg och många att runda. Värst emot är 7 Ies Elisabet. Hon gav ett fint intryck näst senast och gången efter blev det för jobbig inledning i ett uttagningslopp till Derbystoet. Peter Untersteiner skickar en häst till Hagmyren, 10 Princess S.W, som körs av Stefan Persson. 4 Marble Arch duger och 1 B.W.T.Devil kan leda länge.

V75-3 – klass II, 2.140 meter autostart

I lägsta klassen ser en trio ut att höja sig; 4 Brunello Hall, 5 Mellby Helios och 7 One Kind Of Art. Den sistnämnde har tre segrar och ett galoppmisslyckande efter fyra starter hos Timo Nurmos.

V75-4 – DubbelCupen (final), 2.140 meter

Lördagens kallblodslopp känns öppet och går det säkerligen att hitta fynd. 4 Spikfaks har bra form och vunnit fyra av fem starter på svensk mark. 6 Nordby Elde var mycket bra vid segern senast och nära att vinna efter starkt slutvarv gången innan.

V75-5 – bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

4 Merritt var kalasfin vid seger i bronsdivisionen för två veckor sedan. Hästen är kvar i klassen och full väg är normalt ingen nackdel. 6 Anything For You står på tur för en seger efter två mersmakande andraplatser 12 Pleasure For Cash är troligen bästa hästen. Han fick en omöjlig resa bakom Merritt senast och kan runda samtliga. 2 Valiant Dream vann klass I-final under Elitloppshelgen. Efter den fullträffen har han segrat i två av fem försök i ny regi och nu är den finske hästen åter på svensk mark. 1 Kalashnikov är formstark och gynnad av lite längre distans.

V75-6 – gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Det blev en trevlig upplaga av E.J:s Guldsko och den stora vinnaren i spårlottningen är 2 Antonio Tabac, som har bra spetschans. Färske vinnaren av Sundsvall Open Trot, 3 Milligan’s School, är såklart given. Likaså snabbe femåringen 6 Missle Hill, som vann Jubileumspokalen efter vass spurt. Yrvädret 4 Very Kronos testar kort distans för första gången.

V75-7 – silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Efter lång och trogen tjänst i näst högsta klassen har 4 Heading Reference belönats med ett bra spår och dessutom är lång distans ett plus. 6 Vagabond Bi var duktig femma i Sundsvall Open Trot och droppar tillbaka till rätt klass. 7 Sir Henry P.Hill och 5 Coogan slutade etta och tvåa i silverförsöket på Bergsåker för två veckor sedan. Båda räknas på nytt. Hemmahoppet 2 Doctor Doxey Zenz har styrka som räcker långt.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Mellby Free gjorde som Krossed Out

Jägersro bjöd på finfin sport idag som uppladdning inför morgondagens Derby-tävlingar. Mellby Free satte killarna på plats, Harran Boko trivs på hemmaplan och Exclusive Matter höll undan trots press i omgångar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Free och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mellby Free och Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Björn Goops toppsto Mellby Free (e. Muscle Hill) öppnade snabbt till ledningen i Birger Bengtssons Minne och väl i spets kunde killarna inte hota sexåringen på nya rekordet 1.10,1a/1.640 meter. Hon kommer förmodligen att laddas mot Sto-SM, som körs på Åby lördag den 10 oktober med en halv miljoner kronor i förstapris. Kan det månne bli ett revanschmöte mot Conrads Rödluvan, som vann EM för ston på Solvalla i augusti?

Birger Bengtssons Minne har körts sedan 1988 och blott ett sto har toppat tidigare. 1999 segrade Krossed Out och Stig H Johansson på 1.13,9 och det året handlade det om 2.640 meter autostart.

***

Hans Crebas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hans Crebas är i ropet för dagen och det med rätta. Belgienfödde Lucky Base (e. Akjas Funnymaker) har tjänat snabba pengar i sommar, men femåringen bär dessa utan bekymmer och idag var hästen smått överlägsen på 1.12,8/2.140 meter i bronsdivisionen. Axevallatränaren är avstängd och lånade ut tömmarna till Kevin Oscarsson.

***

Loes (e. Up And Quick) var dagens största V75-skräll. I händerna på Carl Johan Jepsson spetsade fyraåringen hem försöket i Diamantstoet på 1.14,2/2.140 meter.
– Skönt att det gick vägen! Det verkar bara ha varit jag som trodde på det här. Loes har mött tuffa hästar och vi har haft tankar om att hon skulle kunna duga mot de bästa. Jag tycker att det såg bra ut under vägen och jag förstod att ”Calle” ville köra i spets, sade Axevallatränaren Eric Martinsson efter årets första V75-triumf.

***

Stall Kolgjini brukar ha hästarna i ordning den här helgen. Toppstammade Upper Face (e. Trixton-Lisa America) räckte inte i Derbykval och nu svarade hästen för en mindre skräll på 1.12,6a/1.640 meter i lägsta klassen.

***

Omsättningen i dagens jackpotomgång landade på 132 miljoner kronor och en bidragande anledning till de fina siffrorna var fulla och jämna fält. På Bergsåker förra veckan var omgången inte lika kittlande och trots lönehelg och något mer större jackpot (35 miljoner mot dagens 33) var V75-omsättningen drygt tio miljoner lägre. Spelsiffrorna i dessa coronatider har varit bra och det är viktigt att det är intressanta lopp på de stora spelformerna om den positiva (spel)trenden ska hålla i sig.

***

Nog om lördagen – nu laddar vi för söndagens Derbytävlingar.

Rackham och Christoffer Eriksson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Lördagens Topp 3

  1. Johan Untersteiner hade tre hästar i klass I-försöket, men han är avstängd och fick snällt se loppet från sidan. Halmstadtränaren hade inte fuskat med träningen med fyraårige Exclusive Matter (e. Explosive Matter), som var mycket bra från spets på 1.12,7a/2.640 meter.
    Jag tycker att jag hade tre fina hästar och det kändes lite ovant att stå på sidan. Exclusive Matter kom smidigt till ledningen, men sedan blev det körning på körning. Det blev tufft och jag började kolla var mina andra hästar satt”, kommenterade Untersteiner.
  2. Christoffer Eriksson, som körde nämnde Exclusive Matter, testade i Derby-kval med egentränade Love You-fuxen Rackham och där var hästen tapper fyra efter offensivt upplägg. Nu blev det ingen final och istället fick hästen gå ut i en spårtrappa. Fyraåringen hade många att runda, men han gynnades  av högt tempo och avgjorde säkert på starka 1.12,3a/2.140 meter.
  3. Spetsstriden i silverförsöket var oviss på förhand, men när det var allvar drog Harran Boko (e. Maharajah) till ledningen och väl i pik var det spel mot ett mål. Sexåringen trivs extra bra i tätpositionen och nu vann Stall Lugauers häst med krafter kvar på 1.11,7a/2.140 meter.
    En femstjärnig insats”, sade Marc Elias.
Fakta

V75-resultat 5 september 2020

Rätt rad: 2-3-13-6-7-5-4
Sju rätt: 1.455.652 kronor
Sex rätt: 4.220 kronor
Fem rätt: 281 kronor
Omsättning: 131.940.751 kronor

Expandera

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: Öppet, jackpot och hausse på Derbyhästar

Derbyhelgen på Jägersro stundar.
Lördagen bjuder på en jackpotkryddad V75-omgång som kittlar på förhand.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange och Joakim Lövgren har perfekta förutsättningar i högsta klassen, men hur är det med formen? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Racing Mange och Joakim Lövgren har perfekta förutsättningar i högsta klassen, men hur är det med formen? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om det har varit ihåliga V75-omgångar på sistone så är det klart mer spännande på Jägersro på lördag. Det är fulla fält och två avdelningar med 15 hästar i. Femrättspotten frös inne på Bergsåker den gångna helgen och 31.782.944 kronor har flyttats över till lördagens sjurättspott, vilket såklart gör omgången ännu mer intressant.

Den här lördagen varje år blir det alltid ”skrik” på fyraåringar som varit nära eller gjort bra insatser i Derbyförsöken. 2020 lär inte bli något undantag. Hemmahästen Booze (V75-7) fick aldrig fritt i sitt uttagningslopp och var mycket nära en finalbiljett med krafter i behåll. Nu får han istället gå ut i klass I-försöket och han lär dra streck…

Häst i omgången med högst startpoäng: 7 Mellby Free (V75-5), 6.705 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 12 Dynamite Life (V75-4), 664 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – bronsdivisionen, 2.140 meter

3 Nero Maximus har bra kunnande för klassen och fina förutsättningar. Femåringen avslutade bra i comebacken och är en tänkbar spik. 9 Dortmund, höll bra efter offensivt upplägg i Sverigedebuten, och 11 Armour As är tidiga vid gardering. Pass upp även för 8 Kennedy. 2 Lucky Base har presterat starkt över längre distanser i sommar och får ny körsven.

V75-2 – klass II, 1.640 meter autostart

2 Awesome Kronos fullföljde godkänt från femte ytter senast och spetsläge över sprinterdistans är klara plusfaktorer. Hästens tre vinster har kommit från ledningen och han har bara förlorat vid ett tillfälle från tätpositionen (slutade tvåa). 3 Upper Face räckte inte i Derbykval senast och nu står han perfekt inne i lägsta klassen. 11 Oscar L.A. har fart för att fälla allt vid överpace.

V75-3 – spårtrappa, 2.140 meter autostart

13 Rackham har fin kapacitet och hade inte gjort bort sig i söndagens Derbyfinal, men istället får han gå ut i den här spårtrappan och bricka 13 är inte helt iskallt. Fuxen tål att göra jobbet själv och har vettig segerchans. 14 Zenzero Jet är fartfylld och obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström. Favorit blir troligen 6 Royce Rolls, som var strålande på 1.10,8ak i senaste starten. 2 Kadabra Bolets kommer att leda länge och 5 Kapten Kidd är på gång efter två lopp hos Robert Bergh.

V75-4 – Diamantstoet, 2.140 meter

Ytterligare ett öppet lopp. Readly Express lillasyster 7 Laleh Pellini är bra när hon sköter sig, men hon har felat i tre av de fem senaste loppen. Tidigare i somras galopperade hästen bort en försöksseger till Stochampionatet och penningmässigt står hon billigt inne. 1 Four Fifty har höjt sig hos Robert Bergh och 10 Darah Bibo och 14 Waiting Hill Hall har tidig bud från tillägg. 15 Rock My Dreams vann på bra sätt i slutet av juli och Josef Franzls hästar har som bekant gått starkt på svensk mark.

V75-5 – gulddivisionen, 1.640 meter autostart

1 Racing Mange har fina förutsättningar, men han gav sig från ledningen i Tingsryd senast och bör garderas. 2 Esprit Sisu är inte gynnad av sprinterdistans, men har bra spår för första gången på länge. Spurtstarke 6 Generaal Bianco har fin form och 7 Mellby Free duger även mot hingstarna.

V75-6 – silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Harran Boko och Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5 Harran Boko var mycket fin på barfotabalans näst senast och gången efter svarade han för ett klart godkänt lopp bakifrån. Nu är han gynnad av framspår och hemmaplan och från spets är det toppchans, men det är bra nivå det här silverförsöket. 2 Giant Shadow har perfekt läge, men han har varit struken för pågående veterinärbehandling efter senast och det är visst frågetecken för formen. 4 Adde S.H. går upp i klass och står på tur för seger. Roger Walmann har en formstark duo i 6 Urban Kronos och 11 Southwind Hydro. Även Joakim Lövgrens hästar 3 Staro Leonardo och 7 Sevilla hävdar sig i silverdivisionen.

V75-7 – klass I, 2.640 meter autostart

12 Newport Beach har sex raka segrar och kommer från imponerade seger i klass II-finalen. Hästen hävdar sig även bra i näst lägsta klassen, men från spår tolv är han såklart sårbar. 10 Booze var nära att knipa en finalbiljett i Derbyt, men han fick nöja sig med tredjeplatsen med krafter kvar och han kan få utdelning på formen. 2 Hurricane Silas blir farlig om han hittar till ledningen. 5 Mellby Granat står perfekt inne penningmässigt och Johan Untersteiner har en trio i 3 Quick Lane, 4 Exclusive Matter och 7 Kick The Dust Ås.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Krönika