Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga V75-tankar: Inte de bästa hästarna i finalen

Bronsdivisionen istället för Derbyt, obesegrad med Kihlström, vunnit fem av fem starter i Rättvik och kallblodsrotation.
Ta del av Tidiga Tankar till Rättviks årliga V75-omgång med Ego Boys Minne och finalen i Sommartravet.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Elian Web och Jorma Kontio vid segern i Olympiatravet tidigare i år. I Ego Boys Minne körs hästen av Torbjörn Jansson. Foto Adam Ström/stalltz.se
Elian Web och Jorma Kontio vid segern i Olympiatravet tidigare i år. I Ego Boys Minne körs hästen av Torbjörn Jansson. Foto Adam Ström/stalltz.se

Rättvik tar över stafettpinnen från Bollnästravet och det kommer åtminstone svida lite extra i mitt dalahjärta att se en folktom bana på lördag. På förhand ser det lite favoritbetonat ut med ett par starka spikbud och några ojämna avdelningar. Jag kan tycka att det är trist att Siljansloppet inte platser på V75-kupongen och att det inte är större intresse för finalen i Sommartravet. Den stora orsaken är säkerligen att de flesta tränarna laddar mot rikstotofinalerna på Åby helgen efter.

Det är ju inte direkt sommarens bästa V75-hästar som gör upp i Sommartravet när STL-finalerna är sju dagar senare… Läge till förändringar?

***

Häst i omgången med högst startpoäng: 7 Elian Web (V75-3), 14.568. poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 12 Ajlexes Cubano (V75-3), 155 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1 – brons 2.140a

3 Jackpot Vrijthout imponerade från ledningen senast och verkar kraftigt på gång. Sjuåringen står tufft inne i klassen, men han borde ha bra spetschans igen och därifrån blir han svårtuggad. 1 Van Gogh Z.S. kan öppna och är kanske värst emot. 8 Marvellous Tooma hävdar sig mot de bästa i kullen. Han var Kriteriefinalist ifjol och vann Breeders Crown-lopp i Halmstad i våras. Fyraåringen är dock inte anmäld till Derbyt och Frode Hamre får istället matcha i den svenska rikstoton.

V75-2 – klass I 2.140a

9 Expensive kämpade starkt senast och borde vara ännu bättre med loppet i kroppen. Fyraåringen är obesegrad efter två lopp med Örjan Kihlström och det ser ut som en passande uppgift. 5 Jackson Avery har vunnit en av två starter på svensk mark. I senaste loppet fick hästen tredjespår till dödens och avgjorde på rejält sätt.

V75-3 guld 1.640a

1 Heavy Sound har innerspår för första gången sedan fyraåringssäsongen. Åttaåringen var finfin efter lång frånvaro senast och har toppchans från ledningen. Det gäller att hålla 4 Diamanten och 7 Elian Web på utsidan i startrusningen. Den sistnämnde har haft en lite svacka efter segern i Olympiatravet, men åttaåringen lekte hem Suur-Hollola-Ajo (€265.000) från spets i början av juli och verkar på gång igen. Han är värst emot.

V75-4 – kallblod 2.140

I år är Siljansloppet inte med inom V75-spelet och istället har DalaTravets Femåringselit placerats på den stora spelformen. Tyvärr är det bara tio kallblod och ojämn nivå. 1 Mjölner Apollo har gått bra hos Lars Wikström och han springer säkerligen en 1.26-tid, kanske lite snabbare, i ledningen. 6 Lome Storm har gått starkt hos Robert Bergh i år och kan hämta in 20 meter. De bästa hästarna börjar med 60 meters tillägg (notera att det är ingen volt med 40 meters tillägg) och de bör springa drygt 1.23,5 för att hämta in Mjölner Apollos försprång. Hästarna som börjar från 2.200 meter är kraftigt gynnade av litet fält och min känsla är att någon av de mer meriterade kallbloden rundar till seger. 8 Eld Rask, 7 Våler Nikolai och 9 B.W.Rune är tidiga streck.

V75-5 – klass II 2.640a

6 Civilon galopperade i starten i klass II-försöket i Årjäng och framspår är ett klart plus. Fyraåringen har hög kapacitet och toppchans om han sköter sig. Örjan Kihlström kör för första gången och Civilon är anmäld barfota runt om.

V75-6 – silver 2.140 a

Lördagens försök i silverdivisionen känns öppen. 3 Macelleria har bra spår för första gången på länge och 6 Jaques Noir hade sparat i lördags. Segervane 7 Giant Shadow duger i klassen, likaså 10 Man At Work. Pass upp för startsnabbe tolvåringen 2 Highspirit. Hästen växer ett par klasser i ledningen och fem starter i Rättvik har givit lika många segrar.

V75-7 – final i Sommartravet 2.640

11 Vae Victis Club svarade för en lysande Daniel Redén-debut i Bollnäs. Sexåringen spurtvann med krafter i behåll och det kan ge en extra kick att starta vecka-vecka. Trots lite lurigt spår blir han svårt att stå emot. 14 Racing Brodda är kvick och fäller många med lopp på rulle. Kan 10 Raja Ribb skrälla en gång till? 12 Bythebook ska ha lopp i kroppen inför Derby-kval.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar: V75 Bollnäs den 25 juli

Nära på Axevalla, nya tag i Bollnäs.
Ta del av Tidiga Tankar till lördagens V75-omgång.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Activated vann Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet förra året. Foto Mia Törnberg
Activated vann Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet förra året. Foto Mia Törnberg

På V75 i lördags var jag nära, men det räckte inte hela vägen. Spikarna Sunettan Palema och Handsome Brad gjorde sin plikt. Draget Four Guys Dream som jag varnade för i Tidiga Tankar för en vecka sedan satte nosen först, men tyvärr var Pastor Power och Peter Untersteiner inte med på sex streck.

Systemförslaget (5.184 rader) som publicerades på Sulkysport i fredags, samt Sulkysport Tillsammans, gav 15.042 kronor i vinst efter sex sexor och 114 femmor. På butiksandelarna var det 25 andelar, som kostade 110 kronor styck och gav strax över 600 riksdaler tillbaka.

Det var som sagt utdelning i alla potter i lördags, men det var Extra V75 i söndags och där frös femrättspotten inne. Därmed är det 7.933.304 kronor extra i lördagens sjurättspott.

Häst i omgången med högst startpoäng: 15 Activated (V75-6), 10.650 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 4 Vacqueyras (V75-3), 215 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång i Bollnäs

V75-1

1 Guillaume Boko är bra i ordning och har rätt förutsättningar. 3 Doctor Doxey Zenz har hittat tillbaka till formen. Lång distans passar och nu vankas barfota runt om. Det är långtifrån givet att någon av dessa vinner och jag vill varna för 7 Tjacko Zaz och 12 Heading Reference.

V75-2

8 Champ Lane avgjorde från dödens senast och hade haft toppchans från ett bättre spår. Det är möjligt att han löser uppgiften ändå och bakom Timo Nurmos fyraåring är det öppet. 2 Arabesque har ganska höga toppar och kan duga från spets om han har ”sin” dag. 3 Bicc’s Avalon har varit rejäl på sistone, men var blek på Visby senast. 9 Slippery Runway var tvåa i klassen i Årjäng, men missgynnas av bakspår.

V75-3

Högsta klassen är inte helt lätt att bena ut den här veckan. Det är möjligt att 1 Hill Street frontar och testar i ledningen i gulddebuten. Stallkamraten 9 Rose Run Sydney är Örjan Kihlströms val. Hon är fartfylld och duger i den här konkurrensen. 2 Dreammoko räknas från perfekt spår, 6 Erik Sting har ett lopp i kroppen efter lång frånvaro och hemmahoppet 3 Queer Fish är inte golvad.

V75-4

8 Pyrmo har hittat stilen på sistone, lång distans är ingen nackdel och Ulf Ohlsson förstärker i sulkyn. Många plusfaktorer! 7 Rappnor är urstark och 2.640 meter är ett stort plus, men sjuåringen kommer från en sämre insats och det blir intressant att höra vad Ole Johan Östre säger i veckan. 15 Gott Klirr duger, en felfri 2 Spang Viktor passas och 10 Husnäs Elving blir intressant med Björn Goop. Även 9 Rubus har fin form.

V75-5

2 T.Rex Face var okej i Björn Goop-debuten och nu gynnas hästen av lite tätare starter. Jag tror att Färjestadtränaren placerar femåringen tidigt i ledningen och sedan är det toppchans. Hästen var anmäld barfota runt om senast, men då valde man att slå på skor. Nu aviserar man åter barfotakörning runt om – T.Rex Face har gått med den balansen en gång innan och då blev det vinst.

V75-6

15 Activated är bästa hästen, men hon måste vara på topp för att vinna från dubbla tillägg. Femåringen var vass i comebacken, men inte lika bra i Halmstad i starten efter. 10 Anthara Bi och 13 Dixie Brick är tuffa konkurrenter och på startvolten känns 3 Iceland Radio mest intressant. Den sistnämnda galopperade med krafter kvar i uttagningslopp till Stochampionatet i början av juli.

V75-7

1 Chapuy har perfekta förutsättningar med innerspår och kort distans. Han står dessutom löjligt fint inne i bronsdivisionen och enda frågetecknet är att hästen inte startat sedan Elitloppshelgen då han sprang 1.10,3ak. 5 Vaduz Wise Az vann klass I-finalen senast och han duger även här, men kort distans känns spontant inte som något plus. 2 Merritt är ingen blixt från start och även han går upp i klass. Daniel Redéns italienske nyförvärv 10 Vae Victis Club är omöjlig att räkna på. Han gör debut på svensk mark och har inte startat sedan i februari. I senaste starten provade sexåringen för spets, kröp ner i rygg på ledaren och fullföljde bra i ett lopp över 3.020 meter. Vid segern i januari körde han sig till ledningen i första sväng och svarade ärligt till slut på 1.12,7a/1.660.

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tidiga tankar till V75: Lär vara rejält förberedd

Iordningställt i klass I-försöket, vinna eller försvinna i lägsta klassen och jackpot – igen.
Ta del av Tidiga Tankar till lördagens V75-tävlingar på Axevalla.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cab Lane var en av favoriterna i Kriteriet 2018. Förra säsongen blev inte vad man hoppats på även om han vann en avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Cab Lane var en av favoriterna i Kriteriet 2018. Förra säsongen blev inte vad man hoppats på även om han vann en avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För sjätte veckan i följd är det jackpot på V75 och frågan är hur länge spelarna står ut?
ATG och Svenskt Travsport behöver se över upplägget. Kanske skulle V76 vara rätt väg att gå, men jag ser hellre att man jobbar med propositionerna. Gärna fler stayerlopp med voltstart, uppgörelser där olika klasser möter varandra och lärlings-/ungdomslopp med 15 ekipage. Till exempel.

På lördag är det två 15-hästarsfält och i övriga avdelningar är det tolv hästar förutom i högsta klassen. Att Björn Goop är avstängd i helgen kan vara positivt för svårighetsgraden. Han har varit strålande på sistone och tagit dubbelsegrar på V75 både i Årjäng och Halmstad.

Lördagens sjurättspott är förstärkt med 32.595.291 kronor.

Häst i omgången med högst startpoäng: 7 Handsome Brad (V75-3), 9.365 poäng
Häst i omgången med lägst startpoäng: 9 Yes Mickey (V75-3), 5 poäng

Startlistor till lördagens V75-omgång.

V75-1

1 Tycoon Broline har hög kapacitet, men inte enkel och det känns inte som en häst som man vill hålla i handen. 3 Lord Horse har varit rejäl vid segrarna på sistone och räknas tidigt. 7 Gassin Am fullföljde positivt i lördags. Ett lopp över sprinterdistans och täta starter kan ge en kick för fyraåringen. Fast det kan mycket väl skrälla i inledningen.

V75-2

Hans Crebas har en stark duo. 1 Sunettan Palema galopperade i starten i kvalen till Stochampionatet i fredags och han kör själv 4 Irish Steel. Den sistnämnde var hårt betrodd i finalen i Diamantstoet senast, men där galopperade femåringen tidigt och sedan blev det alldeles för tufft. Hästen är rejäl och betydligt bättre än de 263.532 kronor hon har på kontot, men det kan strula från spår fyra. 11 Cactus duger trots att hon står tufft inne och 15 Whelk gynnas av att bara möta ston. I förra starten var hon tvåa bakom Vaduz Wise As i klass I-finalen.

V75-3

1 Romanesque kommer från en vass insats på Visby, men spåret kan bli en fälla. Jag tror att 2 Snowstorm Hanover spetsar och släpper till 7 Handsome Brad. I sådana fall är det toppchans för hemmahästen.

V75-4

14 Wild Love vann efter snygg avslutning senast och körs av ordinarie körsven och den rutinerade ungdomen Kevin Oscarsson. Sexåringen är kvick och ska ha vettig chans att hämta in 40 meter. 11 Ivory di Quattro, körs av Mats E Djuse, är tuff och har kommit upp snabbt i klass. Femåringen är inte lika speedig som Wild Love. Även här kan det visa sig lönsamt att gardera friskt.

V75-5

6 Zidane Grif avgjorde lätt i Nurmos-debuten. Tidigare kunde den här femåringen vara väl pigg och medel- istället för lång distans torde vara ett plus. Hästen är dessutom anmäld barfota runt om och han blir nog stor favorit på lördag. Pass upp för 10 Sevilla, som sköt till fint efter smygresa i tredje inner senast. Hästen hade varit feberstruken innan den uppgiften och full väg är ett plus.

V75-6

Det känns som ett ganska lurigt bronsförsök. 2 Soutwind Queen är lägesgynnad och bra både i spets och bakifrån. 1 Cab Lane är kapabel och har ett lopp i kroppen. Han kan öppna snabbt från innerspår. 10 Andre Ward spurtade vasst i Kalmar, men blev tempotorsk bakom 11 Ingo. 12 Armour As har höga toppar. 7 Adde S.H. står perfekt inne och gynnas av täta starter. 6 Franklin Face är härdad i klassen och håller fin form, men är bäst i spets.

V75-7

Det blir intressant att höra vad Håkan K Persson säger om 3 Four Guys Dream. Hästen har inte startat sedan i början av april och ströks för halsinfektionen inför en tilltänkt start i slutet av maj. Fyraåringen står perfekt inne i näst lägsta klassen och lär vara rejält förberedd när han går ut på tränarens gamla hemmabana. Motståndet skrämmer inte och Four Guys Dream är fartfylld. Spikas på allt?

***

Glöm inte att upploppet är långt på Axevalla…

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017
Fokustema
Krönika
Läs senare

Kaxig sjuåring bäst i Årjängs storlopp

Hagelskuren var ingen fördel för Milligan's School.
Men Stefan Melanders sjuåring hittade till ledningen i Årjängs Stora Sprinterlopp och brydde sig inte om underlaget när han dundrade runt på 1.09,8a/1.640 meter.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milligan's School och Ulf Eriksson gav Stefan Melander hans fjärde fullträff i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN
Milligan's School och Ulf Eriksson gav Stefan Melander hans fjärde fullträff i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN

USA-födde Milligan’s School (e. Yankee Glide) flyttade till Sverige inför fyraåringssäsongen och hade ett fullt godkänt debutår på svensk mark, men som äldre har sjuåringen presterat ännu bättre och han kan bland annat skryta om seger i Sundsvall Open Trot och andrapris i Mastersfinalen bakom Propulsion. Hästen har tidigare varit bäst över medel- och längre distanser på svensk mark, men nu har han även börjat leverera över sprinterdistans.

Det var skönt att det stämde och att han hittade till ledningen

I slutet av förra säsongen vann han två lopp över 1.640 meter och i dagens storlopp i Årjäng var han i princip ohotad på 1.09,8a/1.640 meter efter att ha hittat till ledningen med Ulf Eriksson i sulkyn.
– Det var skönt att det stämde och att han hittade till spets. Som det såg ut vann Milligan’s School enkelt och det känns som att han har utvecklats; hästen har blivit kaxigare. Han är en fin häst som är stark och rejäl samt går över alla distanser, sade skötaren och tränarsambon Catarina Lundström.

Milligan’s School har tidigare presterat sämre när det varit skitigt och tungsprunget. Kretsen kring hästen jublade knappast när det kom en rejäl hagelskur en stund innan loppet, men idag var det inga bekymmer och stjärnan ordnade Stefan Melanders fjärde tränarseger i Årjängs Stora Sprinterlopp. Igor Brick vann 2000-2001 och 2016 toppade Nuncio.

Friplåt till Hugo Åbergs

Förstapriset uppgick till 500.000 kronor och som bonus fick Milligan’s School en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 28 juli. Sprinterloppet lockar med 1.609.000 kronor till vinnaren. Hästen har totalt gjort 93 starter (25-15-7) och tjänat nästan 11,9 miljoner.

***

Vagabond Bi (e. Varenne) fick äntligen sätta nosen först. I ett bronsförsök över tre varv var David Perssons sexåring starkast till slut på1.13,9a/3.140 meter. Björn Goops Fort Knox ledde i det längsta, men fyraåringen galopperade i segerstriden drygt 50 kvar. Hästen var duktig som treåring och har höga förväntningar på sig, men nu har han felat i tre av fyra starter i år. Den formstarke Färjestadtränaren tog ändå en dubbelseger. I lägsta klassen skrällde han med Pine Muscle (e. Muscle Hill) från rygg ledaren och Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) toppade silverförsöket efter att ha travat i dödens sista varvet.

***

Tyvärr var Erik Perssons Memorial, tillika finalen i Dubbelcupen, inte med på V75-kupongen. Anledningen torde vara att blott elva kallblod kände sig manade att vara med trots finfina 200.000 kronor i förstapris. Vinnaren Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) svarade för en rejäl insats när han rundade samtliga på 1.22,/8/2.180 meter och sexåringen närmar sig en miljon kronor. Gunnar Melander tränar och kör Månlykke som ser ut att vara en arvtagare till sin far som stjärnan i Bollnästränarens stall.

***

ATG har tidigare varit skickliga att förutspå omsättning, men på sistone har spelbolaget inte varit lika pricksäkra. Idag spådde man att en ensam vinnare skulle kamma hem 59 miljoner och i sjurättspotten var det nästan 63 miljoner kronor. Fel åt ”rätt” håll med andra ord och omsättningen var starka 125.366.504 kronor på V75.

***

Femrättspotten frös inne på nytt och på Axevalla lördag den 18 juli är det jackpot för sjätte helgen i följd. Visst är det roligt med jackpot, men det är inte skoj när det blir för ofta. Idag spelade vi V75 gemensamt med Norge och de norska spelarna är med och hugger på svenskarnas jackpotmiljoner, men hela femrättspotten (32.595.291 kronor) går inte vidare till Axevalla. Norge tar nämligen tillbaka ”sin” del av pengarna som frös inne…

Tre andra höjdare

  1. Norska Åsrud Vilja (e. Järvsöviking), som tränas av amatören Tor Örjan Johansen, sprang svenskt rekord (för äldre utlandsfödda ston) för tredje starten i följd. Idag kutade tioåringen 1.21,8/2.160 meter från dödens med Örjan Kihlström i sulkyn. Det var en kapning med nio tiondelar från när hon startade i Gävle i maj. Näst senast vann Åsrud Vilja på 1.22,5/1.660 meter på Hagmyren.
  2. Mer Norge. Strong Pepper (e. Orlando Vici) imponerade i klass I-försöket. Med Erik Adielsson i sulkyn pressade han sig till ledningen och vann lätt på starka 1.12,7/2.140 meter. Rune Flaskerud tränar Strong Pepper som säkerligen hävdar sig väl mot de bästa i kullen i Norge.
  3. Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) gjorde andra starten hos Daniel Redén och var klart förbättrad med lopp i kroppen och vässad utrustning. Femåringen avgjorde busenkelt i Diamantstoet från positionen utvändigt ledaren med krafter kvar på 1.13,5/2.160 meter. Örjan Kihlström skötte tömföringen.
Fakta

V75-resultat 11 juli

Rätt rad: 3-6-11-6-2-4-3
Sju rätt: 18.607 kronor
Sex rätt: 116 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 125.366.504 kronor

Expandera

Pär Gustafsson på twitter:

@EmilPerssn Axevalla?
@PrGustafsson - 16 feb 2019
Lördag den 26 maj testar man 14.30-start på V75. Blir intressant att se om det kommer mycket folk och ser tävlingarna på plats.
@PrGustafsson - 18 maj 2018
@PrGustafsson - 13 maj 2017
U.S.Male E.P. startar i V75-3 på lördag. Tränas i Norge och där heter han U.S. Male E.P. Född i Danmark - U S Male E P Logik?
@PrGustafsson - 24 apr 2017