Fokustema
Krönika
Läs senare

V75: En gång fuskare alltid fuskare?

När har man sonat sitt straff?
Ska dopingavstängda tränare få komma tillbaka till travsporten när det handlat om ytterst medvetet fusk?
Dansken Bo Westergaard åkte fast för att ha dopat fem hästar med DMSO 2015. Idag vann han V75-lopp i Halmstad som tränare.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Framgångar följs av rykten och frågor om det är ”fair play”. Oavsett om det handlar om travsport, vanlig idrott eller varför inte i affärsvärlden. Doping skriks gärna ut som förklaring. ”Fuskare” haglar.

Det har den ena tränaren efter den andra fått utstå när ryktesspridningen sätter igång och det har inte blivit mindre genom de sociala medierna och dess växande och ibland nästan skrämmande styrka.

Just nu pågår en skrämmande utredning, ledd av FBI, i Nordamerika, där både framgångsrika travtränare och galopptränare fastnat i den federala polisens nät. Mannen bakom världens snabbaste travare genom tiderna, Chris Oakes som tränade 1.07,7-travaren Homicide Hunter, har uppåt ett 20-tal olika domar på sig utfärdade av olika amerikanska racing commissions, vilket motsvarar europeiska nationstravförbund. Nu är han minst sagt illa ute igen.

Europa har drabbats av en rad dopingskandaler genom åren

Europa har drabbats av en rad dopingskandaler genom åren. Att tätduon i Elitloppet 2006 – Jag de Bellouet (Christophe Gallier) och Lets Go (Holger Ehlert) – fastnade med otillåtna medel efter Sveriges tyngsta travlopp är en av de allra största.

Samma lopp fick positivt dopingprov när snaran drogs åt runt Fabrice Souloy och dennes medvetna koboltdoping 2016.

Framgångsrike danske tränaren Bo Westergaard, då med bas på norsk mark, åkte dit på bar gärning 2015. Fem av Westergaards hästar fastnade i ett dopingtest 29 april 2015. Samtliga prover innehöll DMSO. Det norska travförbundet, DNT, dömde efter lång utredning Westergaard till två års avstängning, sedan den norska travsportens dopingjägare ertappat Westergaard med att till synes på överlagt sätt ha använt karenstidsbelagda DMSO i strid med reglerna.

I september 2018 var straffet avtjänat och Westergaard en fri man. Hur skulle han tas emot av hästägare, konkurrenter och andra efter att ha åkt dit för medveten doping? Utan minsta betänkligheter verkar det som.

Idag finns 87 hästar på danskens träningslista!

Efter en mjukstart med två segrar på 19 starter som tränare tog träningsrörelsen fart ifjol. 41 segrar på 197 starter och drygt en miljon danska kronor sprang hans hästar in.

Dessa siffror lär krossas under 2020. Han har vunnit nästan var tredje lopp hittills i år och sviten håller i sig sedan norskfödda stoet Rexine (e. Thai Tanic) inlett V75-omgången. Björn Goop prickade starten från tredjespår i volten och sedan var det spel mot ett mål när Rexine vann på goda 1.14,2/2.140 meter.

Ingen publik släpptes in på Halmstadtravet med anledning av coronaviruset.

Hur stora ovationerna hade blivit för vinnaren får vi aldrig veta, men en sak är säker. Bo Westergaards hästar kommer att vinna fler lopp.

Disco Volante och Ulf Ohlsson, travhäst, travsport, Sulkysport
Disco Volante och Ulf Ohlsson putsade årsbästanoteringen i Sverige 2020. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här är dagens sportsliga höjdare på Halmstadtravet:

Fakta

V75-resultat

Halmstad lördag 14 mars

Rätt rad: 3–10–8–5–5–1–4

Utdelning:

Sju rätt (27.367 st): 876 kr

Sex rätt: 16 kr

Fem rätt: Jackpot

Omsättning: 92.227.368 kr

Antal system: 1.257.976 st

Expandera

1 Han hade redan de två snabbaste segertiderna i Sverige i år, 1.10,6 respektive 1.10,3, Nu vässade Stefan Melander-tränare Disco Volante (e. Scarlet Knight) årsbästat med ytterligare två tiondelar till 1.10,1. Och det var en mäktig prestation av sjuåring som förra året var tvåa i Lotterialoppet och Elitloppsdeltagare.

En heltänd Disco Volante konstrade bakom bilen före start, men när det gällde small det bara till. Via 1.08,3 första 500 och 1.09,3 första rundan dansade Disco Volande undan, rejält på bettet hela vägen.

– Han var så otroligt pigg bakom bilen och hade kunnat öppna ännu fortare. Det är inte ofta man kör 1.09 första varvet. Så fin som han varit i de fyra-fem senaste starterna har jag inte känt honom förut, sade Ulf Ohlsson.

2 När Håkan K Persson värmde fine fyraåringen Four Guys Dream (e. Dream Vacation) var han inte nöjd till hundra procent. Hästen var lite rullig och Håkan valde att sätta på boots till loppet. När det väl var allvar syntes inga tveksamheter. Broder Stefan lotsade Four Guys Dream till ledningen i första sväng och sedan var det raka spåret till seger. Fyraåringen har nu vuinnit fem av 17 starter och närmar sig sin första halvmiljon intjänat.

– Han är jäkligt bra, det är en fröjd att köra. Det är inte omöjligt att han dyker upp i en årgångsfinal under året, sade Stefan Persson.

3 Segerstaplandet efter fem raka fick dubbla avbrott i vinter efter galopp. Nu är Maestro Crowe (e. Love You) tillbaka på vinnarspåret igen. Sjunde segern på nio försök var ett faktum när Petri Puros femåring var starkast och bäst i klass II-försöket över tre varv. Erik Adielsson körde till ledningen knappa två varv från mål och sedan var det lekstuga.

– Han har ruskig motor och rör sig otroligt lätt. Han kan gå jättelångt, sade Erik Adielsson.

Duon räknade in en dubbel sedan Martin de Bos (e. Maharajah) missat spets från innerspår, hittat ut efter 100 meter och släppts till tät i första sväng. Sedan var det spel mot ett mål.

***

Många stora favoriter stod pall för trycket i Halmstad och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed flyttas drygt 19 miljoner kronor över till nästa lördags omgång (knappt fem miljoner går till multijackpotten på Romme den 12 april) – som avgörs på Bergsåker.

Detta sedan norsk travsport stoppat alla travtävlingar i landet, vilket påverkar V75-omgången som skulle ha avgjorts på Momarken.

Fokustema
Krönika
Läs senare

En hyllning till amatörerna

Från 7.259 till 3.181 på 20 år.
Skaran av amatörtränare i Sverige har rasat de senaste 20 åren.
Därför var det en skön maktdemonstration av skrået idag på Dannero.
Sträck på er, amatörer!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Utan bredd – ingen topp. Och utan amatörtränare – ingen travsport. Gruppen B-tränare är en av stöttepelarna i svensk travsport och har varit stark genom åren. Men det är en krympande skara den den allt mer professionella och elitbetonade travsporten.

Fakta

Amatörtränare

År – Antal (skillnad från 2000)
2000 – 7.259
2005 – 6.637 (–622)
2010 – 4.939 (–2.320)
2015 – 3.799 (–3.460)
2016 – 3.649 (–3.610)
2017 – 3.413 (–3.846)
2018 – 3.284 (–3.975)
2019 – 3.181 (–4.078)
Källa: Svensk Travsport.

Expandera

Antalet hästar i amatörträning har också halverats under 20-årsperioden, från 15.338 hästar till 7.788 ifjol enligt Svensk Travsports statistik.

Därför kändes det extra glädjande när Danneros extrainsatta V75-omgång bjöd på två b-tränade vinnare genom Kiara Sånna (e. Super Arnie) och Vårbusan (e. Tekno Odin).

Männen bakom verket var Ola Eriksson, Skellefteå, och Stefan Kurlberg, Bergsåker. Två amatörtränare med ett fåtal hästar i stallet.

Ola har fyra hästar i träning och två av dem är igång och tävlar. Stefan har tre hästar på sin träningslista, Vårbusan och två ettåringar.

För båda var det både karriärens största och första V75-seger.

Kiara Sånna var storskrällen som inledde i femte invändigt. Rikard N Skoglund gick ut som trea i tredjespår 600 meter från mål och vred ut i femtespår 300 kvar. Spurten bet riktigt bra när hästen avgjorde säkert.

För Vårbusan med Mats E Djuse i vagnen var det desto mindre dramatik. Hästen stod ensam på startfållan och Djuse hade ställt in klockan snyggt när han dirigerade varje meter av loppet med det femåriga stoet.

En välförtjänt seger minst sagt. Förra sommaren hade Vårbusan segern klar i sitt uttagningslopp till Derbystoet i Östersund då hon slog på en galopp 80 meter från mål och diskvalificerades.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 4–1–14–1–7–1–1
Utdelning:
Sju rätt: 453.505 kr
Sex rätt: 1.814 kr
Fem rätt: 97 kr
Omsättning: 55.982.213 kr
Antal system: 826.739 st

Expandera

Tre höjdare på Dannero

1Ju snabbare desto bättre. Fyraårige ultratalangen Ulvsåsen (e. Åsajerven) vägrar förlora och sättet Anders Wallins kallblod tog fjärde raka segern på imponerade. Tillsammans med Per Linderoth anförde Ulvsåsen varje meter av sitt lopp och när han drog iväg med en slutrunda strax över 1.24 hängdes konkurrenterna av i god tid. I och med segern närmast fördubblade hästen sin prissumma till 155.000 krobor och hästarna i den klassen måste darra.

”Det är en fantastiskt fin häst. Han ser lite knagglig ut första biten och man får hjärtat i halsgropen, men ju längre det går ser det bättre ut”, sade tränaren Anders Wallin efter segern på 1.26,6/1.640 meter.

***

2Jörgen S Eriksson hade stor tro på sin franskfödde fyraåring Galba Ringeat (e. Bird Parker) och redan 1.200 meter från mål lämnade han andra utvändigt. Erik Adielsson var dock inte pigg på att lämna över dödspositionen med sin Bastian Boom och Jörgen fick finna sig i att backa ned i andra utvändigt igen. Där blev han dock inte kvar länge – 700 meter från mål sattes en ny attack in och via en rejäl avslutning avgjorde Galba Ringeat i god tid före mål till karriärens tredje seger. Jörgen ropade själv in hästen på auktion i Deauville 2017 för 22.000 euro.

***

31.15,9 över medeldistans i debuten! Det var ett minst sagt mersmakande sätt Orkar Kylin Blom presenterade treårige Chestnut (e. Jocose) på i ett av ramlappen. Treåringen travade först i andraspår innan Oskar körde till tät 900 meter från mål. Väl där utmanade Mary Am, men sista 200 meterna var det bara en häst på banan när Chestnut försvann ifrån efter en avslutande 1.12,5-runda. Tv-paret Paula Ahlström och Per Skoglund äger fuxen som ropades in för 110.000 kronor på Kriterieauktionen 2018.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Arvtagare till tonåringen Månprinsen A.M.

Sveriges bästa kallblod Månprinsen A.M. har blivit tonåring.
Vad finns där bakom?
En tänkbar arvtagare har klivit fram.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
B.W.Rune och tränaren Jan-Olov Persson vid seger som treåring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
B.W.Rune och tränaren Jan-Olov Persson vid seger som treåring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett svensktränat kallblod klev över miljoner förra året, Björn Karlssons norskefödde stjärna Tangen Haap. Bästa svenskfödda bland de äldre? Don Viking som klättade från lägre klasser – inledde året med knappt 350.000 kronor på kontot – och drog in trekvarts miljon kronor.

I eliten tog Björs Frej största titeln när han vann Svenskt Mästerskap och Sto-SM vann Minelli. Björs Frej har blivit tio år i år och Minelli är nio. Tangen Haap å sin sida har fyllt elva.

Månprinsen A.M. visade i årsdebuten nyligen att han fortfarande har mycket att ge, men i hästpasset står födelseåret 2007 och tiden på tävlingsbanan börjar bli knapp.

Summa summarium – det finns plats för nya, unga kort i kallblodseliten.

Steget dit är dock allt annat än lätt. Undantaget i detta fall och många andra är förstås Järvsöfaks som redan som femåring slog de bästa norrmännen och vann den sorgligt nog nedlagda kallblodslandskampen länderna emellan.

Annars brukar det ta lite tid att växa in i klassen.

Men det finns hopp för svensk kallblodssport. Framgångarna i unghästklassikerna för blågula travare har blivit fler och fler den senaste femårsperioden.

Förra året vanns både Kriteriet och Kriteriestoet på Dannero av svenskfödda hästar (Bäcklös Uriel och Guli Anna), medan norrmännen däremot sopade rent på fyraåringssidan genom Nordsjö Odin och Glade Tider.

B.W.Rune är liten till växten. Lungorna är det minsann inget fel på

I norska Derbyt säkrade Nordsjö Odin sin klassiska dubbel, men det var en svensk travare som var största hotet. Jan-Olov Persson-tränade B.W.Rune var hästen som inte var långt ifrån att lura norrmannen på dubbeln när Nordsjö Odin fick bekymmer med aktionen sista 100 meterna, men B.W.Rune fick nöja sig med andrapriset.

B.W.Rune är stark och tuff, men liten till växten. Lungorna är det minsann inget fel på och över längre distanser kommer han till sin rätt allra bäst.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 13–14–5–13–2–14–2
Utdelning:
Sju rätt: 39.863 kr
Sex rätt: 360 kr
Fem rätt: 37 kr
Omsättning: 32.217.816 kr
Antal system: 568.085 st

Expandera

Med fortsatt utveckling, och med åren brukar snabbheten också komma, kan B.W.Rune vara ett kort för svenska kallblodseliten i framtiden.

Ikväll i Gävle kördes han i ryggar från sjätte utvändigt av Mats E Djuse och när Rune gavs fria tyglar 250 meter från mål klev han förbi alla konkurrenter på säkert sätt. Segertiden 1.25,2/2.660 meter var en tangering av Bro Vikings svenska rekord för femåriga hingstar och valacker från 2015.

”Det är en jättefin häst, som varit fantastisk fin i träning”, sade tränaren Jan-Olov Persson.

B.W.Rune tog karriärens sjunde seger i 31:a starten och har tjänat drygt 1,2 miljoner kronor. Det känns som att mycket mer än så finns inombords hos sonen till Tekno Odin och Gullan Fax (e. Järvsöfaks). Alla förutsättningar finns!

Förresten…vinstrikaste svenskfödda kallblod ifjol? B.W.Rune förstås! Han drog in 905.828 kronor under fyraåringssäsongen.

***

Tre höjdare på Gävletravet

1Bästa svenskfödda stoet i landet just nu heter Unique Juni! Efter en urtapper insats i dödens på Solvalla, där hon fick göra allt jobb själv, blev utfallet annorlunda den här gången från dubbla tillägg i Påskägget över lång distans. Istället var det de betydligt mindre meriterade konkurrenterna som stod för gott tempo och tränaren Jörgen Westholm väntade till 700 meter från mål innan han lät Unique Juni attackerade. Uptown Yankee-dottern behövde knappt 200 meter för att svepa runt konkurrentera och defilera ifrån överlägsen seger i strålande stil.

***

2”Skalman” hade mat- och sovklockan rätt inställd – även denna gång. Den stod på ”racemode” när en helläcker Minnestads El Paso (e. Adrian Chip) blåste till ledande Ajlexes Cubano ut ur slutsvängen och dundrade undan på seger på fina 1.10,8a/1.640 meter. Vintern i Frankrike har gjort Rebecca Dahléns och Dennis Palmqvists travare ännu tuffare och snart har han klivit in i gulddivisionen. Det kommer konkurrenterna bli varse…

***

3Reijo Liljendahl-tränade Stonecapes Superb (e. Ready Cash) har kommit igång sent, men de senaste veckorna har bitarna verkligen fallit på plats för fyraåringen. Utan skor på hovarna ståtar han med två raka segrar. Kvällens triumf blev en skrattmatch sedan Erik Adielsson tagit spets på ”två steg” och sedan bollat med konkurrenterna. Att hästen har en kvart miljon kronor på kontot är inget kvitto på hästen kapacitet – den ligger betydligt högre än så.

Sport