Fokustema
Krönika
Läs senare

Vila – inget för Disco Volante

Vintervila? Tävlingsuppehåll? Återhämtning?
Inte om man heter Disco Volante.
Ikväll gjorde hästen det han älskar mest. Tävla – och vinna!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Disco Volante. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Disco Volante (e. Scarlet Knight) inledde ett nytt år precis som han gjort så många gånger förut. Som treåring 2016 (visserligen i maj) vann han sin tävlingsdebut i Halmstad, 2018 vann han i Bollnäs i mars, 2019 i januari på Bergsåker, 2020 i januari på Jägersro och ikväll, 2021, åter på Bergsåker.

2017 då? Ja, ingen regel utan undantag. I årsdebuten på Solvalla i mars det året galopperade nämligen Disco Volante bort sig som 14-för-tio-favorit…

Stefan Melander tränar och Jenny Gustafsson är skötaren som tillbringar många av livets vakna timmar med Disco Volante. Att Sveriges segerrikaste kusk Ulf Ohlsson funnit sig tillrätta bakom racermaskinen råder inget tvivel om.

Uppgiften i gulddivisionen, Zoogins lopp, på Bergsåker inleddes från bakspår för Disco som tagit de flesta av sina segrar från ledningen.

Det blev inget bekymmer för en vaken Ulf Ohlsson och en helfin Disco Volante.

I ett rivigt och sett till förhandsdiskussionerna oväntat kört lopp försvarade först Rauno Pöllänen ledningen med Västerbo Grosbois, varpå han släppte till Garfield Aiden och Hannu Korpi efter ett knappt varv. Då gjorde Ulf Ohlsson slag i saken. Via ett häftigt speedryck mitt i loppet nådde Disco Volante fram utvändigt den nye ledaren, men nöjde sig inte där. Varvet från mål hade Disco bytt fjärde utvändigt mot ledningen.

”Tanken var att köra honom bakifrån, ägaren ville se honom i ryggar, men det gick så sakta i det läget och jag tänkte kolla om det gick att komma till spets. Det är inte alla gånger det går, men den här gången gick det vägen”, sade Ulf Ohlsson till V75 Direkt.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 7–3–4–11–11–7–1
Omsättning: 92.824.289 kr
Antal system: 1.267.947 st
Utdelning:
Sju rätt: 927 kr
Sex rätt: 24 kr
Fem rätt: jackpot

Expandera

Snyggt och vaket agerat, men som Disco Volante såg ut för dagen hade det säkerligen blivit seger även om det inte ”gått vägen”. Hästen gick undan på fint sätt när han säkrade ytterligare en gulddivisionsseger.

Nu räknade den åttaåriga valacken in sin 28:e seger på 71 starter och det lär fortsätta. För att ta uppehåll är inget för Disco Volante. I somras blev det drygt två månader vid sidan om tävlingsbanan efter Årjängs Stora Sprinterlopp. Annars är hästens senaste längre vila tre månader, från mitten av december till mitten av mars 2017-2018.

Disco Volante har tävlat sig in i Elitloppet de två senaste åren och det är ingen stor överraskning om han dyker upp på Solvalla sista helgen i maj i år heller.

Han har ju vintern och våren på sig att rada segrar. Precis som han brukar.

Brodd i skorna och V75 på skrällbanan Bergsåker borgade för en svårlöst V75-omgång. Istället blev det i princip tvärtom. De betrodda hästarna klarade förutsättningarna och utdelningen på sju rätt understeg tusenlappen.

Precis som överraskningarna uteblev utdelningen på fem rätt och därmed går 24.134.315 kronor vidare till sjurättspotten i nästa lördags V75-omgång på Jägersro.

***

Tre andra sportsliga höjdare

1Från seger i bronsdivisionsfinalen till triumf i silver. Algot Zonetts (e. Maharajah) klassresa bara fortsätter hos sin tränare Daniel Wäjersten. Den unge Bergsåkertränarens stall har växt stadigt och för dagen finns 73 hästar på träningslistan. Algot Zonett fyllde åtta år vid årsskiftet, men med blott 40 starter innanför västen finns sparkapital.

Daniel Wäjersten sände fram sin springare utvändigt ledaren Remarkable Feet efter 800 meter och efter ett rykande slutvarv måttade Wäjersten in segern på snyggt sätt. Algot Zonett klev i och med segern in i miljonklubben.

***

2Barfota runt om radade kallblodet Våler Nikolai (e. Åsajerven) upp segrarna förra året och med årsfacit på över 1,1 miljoner kronor var han i särklass vinstrikast av de svensktränade kallbloden. Två starter sedan skoförbudet trädde i kraft före jul var dock segerlösa, men ikväll visade Öystein Tjomslands sexåring att han fixar att vinna även med skor. Erik Adielsson skötte tömmarna på säkert sätt och via ett slutvarv i tredjespår klev Våler Nikolai förbi ledande Vestpol Gladiator och svarade B.W.Runes angrepp.

***

3Finska superstoet Mascate Match fick välförtjänt de stora rubrikerna i den finska motsvarigheten till rikstravet, nämligen ”Hockeyligan”. Den 30 december sattes punkt för den finska travligan och hästarna såldes på internetauktion. 81.100 euro betalade Reima Kuisla, som bland annat ägde styrkefenomenet Etain Royal, för Marshall Match (e. Zola Boko). Ikväll började avbetalningen när hästen vann bronsdivisionsförsöket tillsammans med Ulf Ohlsson efter ledning från start till mål. Lite tur fanns med i bilden då Gooner öppnade klart bäst i en ogiltig start, men när det väl gällde galopperade hästen och det blev raka spåret för Marshall Match.

När Ulf Ohlsson dessutom vann V75-avslutningen med Axel Ruda (från ledningen) var en V75-trippel i hamn för Sveriges kuskchampion.

Fokustema
Krönika
Läs senare

”Mellanåret” gav ett världsrekord

Klassisk finaltrea som tvååring, flerfaldig storloppsfinalist som treåring, seger i Derbystoet och tvåa i Stochampionatet som fyraåring.
Racing Broddas ”mellanår” som femåring har givit 884.000 kronor och ett världsrekord idag!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Djuse-tränade Racing Brodda och Rikard N Skoglund satte världsrekord på Solvalla på annandagen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mattias Djuse-tränade Racing Brodda och Rikard N Skoglund satte världsrekord på Solvalla på annandagen. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Två segrar i stolopp inom loppet av två veckor i somras. Det var enda gången femåriga stoet Racing Brodda (e. Prodigious) fått segerdefilera under 2020 innan annandagens årsfinal på Solvalla.

En svagare säsong som femåring efter en fenomenal fyraåringssäsong? Inte alls! Att ta steget från unghäståren till att möta äldre hästar har sänkt fler än en unghäststjärna. Racing Brodda hade ju så många drabbningar med toppkullsystrarna Conrads Rödluva och Activated som fyraåring och krönte säsongen med segern i Derbystoet. Över 4,2 miljoner inbringade säsongen!

Fakta

Racing Broddas stora finaler

Tvååring
Svensk Uppfödningslöpning – trea (tvåa i försök)

Treåring
Långa E3 – sexa (tvåa i försök)
Korta E3 – diskvalificerad (trea i försök)
Breeders Crown – oplacerad (trea i semifinal)

Fyraåring
Drottningpokalen – femma (etta i försök)
Stochampionatet – tvåa (tvåa i försök)
Derbystoet – etta (etta i försök)
Breeders Crown – fyra (etta i semifinal)

Expandera

Mattias Djuse har tålmodigt och förståndigt matchat Racing Brodda under året i mestadels stosällskap för att ge den redan hårda märren – som redan som tvååring slutade trea i Svensk Uppfödningslöpning – ytterligare tuffhet.

Men att undvika hingstar har inte varit Djuses melodi. Några gånger har Racing Brodda ställts mot hingstar och valacker, som i gulddivisionen Östgötaloppet (femma), Sommartravets final (tvåa), Nahars lopp (tvåa) och Gösta Nordins lopp (trea) i genrepet inför kvällens start.

Nu handlade det om drygt tre varv och 80 meters tillägg i Hästägarkannan med 220.000 kronor till vinnaren. Den uppgiften löste hon på bästa sätt i ett minst sagt rivigt lopp med många positionsskiften:

 • Björn Goop ledde första varvet med Mirakel Håleryd.
 • Robert Bergh tog över i ett knappt halvvarv med Vikens Dome.
 • Jorma Kontio sände till tät med Exaudio Vici och frontade i 600 meter innan hästen galopperade.
 • Robert Bergh återtog kort ledningen med Vikens Dome.
 • Kim Eriksson körde till tät i näst sista kurvan med Global Unspoked.

Sedan klev Rikard N Skoglund in i matchen med Racing Brodda. Dryga halvvarvet från mål klev den sexfaldiga miljonärskan till ledningen och försvann undan till överlägsen seger efter 1.12,7 sista kilometern.

Vägen dit innebar ett snabbt förstavarv för att ens få kontakt med klungan där tempot var högt uppskruvat, en lugnare resa i ryggar i andraspår, innan då attackern sattes in från vad som blivit andra utvändigt 700 meter från mål.

Segertiden 1.13,6/3.220 meter var nytt svenskt rekord för femåriga och äldre svenska ston, utan världsrekord på 1.000-metersbana! Det gamla rekordet hade Victoria Fame (e. Starchip Entrprise) som storskrällde som 169-oddsare i Malmö Stads Pris under Åbergskvällen på Jägersro 2012. 1.14,1/3.160 meter skrevs segertiden till den gången.

113 hästar finns på Mattias Djuses digra träningslista och det är stor unghästprägel. Blott nio hästar är fem år eller äldre – en av dem är förstås Racing Brodda.

Fakta

Racing Brodda

Sto fem år e. Prodigious – Ronda Brick e. Super Arnie
Resultat: 40 st: 11–8–6
Rekord: 1.11,9l – 1.11,4am
Intjänat: 6.262.250 kr
Uppfödare: Broda Stuteri AB, Skurup
Ägare: Easy KB, Uppsala
Tränare: Mattias Djuse, Solvalla
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Matilda Bergström

Expandera

– Jag har tagit fram henne från grunden, köpte henne som ettåring på auktion och har tränat fram henne hela vägen. Det är stort för mig, sade Mattias Djuse i V75 Direkt.

Ett stort hästägargäng står bakom Racing Brodda och att tävla vidare är ägarnas framtidsplan enigt tränare Djuse.

– En del har ryckt i henne för att köpa henne som avelssto, men Racing har ett bra ägargäng som vill fortsätta tävla med henne. Jag hoppas att hon fortsätter vara fräsch och fin och kan tävla i många år till, sade Mattias.

Och med ett svenskt rekord på meritlistan väntar en spännande sexåringssäsong. Då blir det desto fler möten med hingstar och valacker. Det har ju gått bra så här långt.

Här går det att läsa om Very Kronos seger i gulddivisionsfinalen.

***

Tre andra höjdare på Solvalla

1Örjan Kihlström räknade in sitt sjunde körsvenschampionat på Solvalla och passade även på at vinna dubbla STL-finaler. Detta med norsktränade och -födda duon Oracle Tile (e. Ready Cash) och Hickothepooh (e. Triton Sund). Fyraårige Oracle Tile var bara två tiondelar långsammare än gulddivisionsvinnaren Very Kronos när han vann klass I-finalen på 1.12,1a/2.140 meter.

Trond Anderssen – som bland annat mycket framgångsrikt tränade elvafaldige miljonären Yarrah Boko (e. Coktail Jet) – är mannen bakom vinnarna och Anderssen räknade dessutom in andraplatser för Floris Baldwin i guldfinalen och Miracle Tile i brons. 700.000 kronor på fyra starter!

***

2Treåriga holländskan Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) kom till Adrian Kolgjinis stall i somras och det pekar konstant spikrakt uppåt. Att möta äldre hästar var inget problem i Diamantstofinalen där Kolgjini körde till ledningen, ökade farten successivt och klev undan till seger på nya svenska rekordet 1.13,4/2.140 meter voltstart. Tiden var en putsning med två tiondelar av hästens egna svenska rekord från försöket till Diamantstoet, även det på Solvalla. Eva starter, fyra segrar och en halvmiljon insprunget har det blivit på ett halvår hos Adrian Kolgjini. Fortsättning följer.

***

3I nästan tre år tvingades Algot Zonett (e. Maharajah) vid sidan om tävlingsbanan, men ägaren Stall Zonett gav inte upp. Inte Daniel Wäjersten, som fick in hästen i träning i början av 2019, heller, men det skulle dröja nästan 1,5 år till och nya avbrott innan det blev comeback.

I juni i år (då hade inte hästen startat sedan augusti 2017) var det dags…med diskvalifikation som etta som följd. Men det tålmodiga arbetet har givit resultat och i vinter har det lossnat på allvar. I bronsdivisionsfinalen ikväll kom karriärens största seger och när 2020 summeras har det blivit fyra segrar på 14 starter och över 600.000 kronor insprunget. Tränare Wäjersten satt själv i segersulkyn.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 13–4–1–2–2–4–1
Omsättning: 107.198.652 kr
Antal system: 1.503.206 st
Utdelning
Sju rätt: 13.293 kr
Sex rätt: 161 kr
Fem rätt: 22 kr

Expandera
Fokustema
Krönika
Läs senare

V75: Så utmanar Sverige norrmännen

Norge, Norge, Norge. Norge?
Åtta hästar födda i vårt västra grannland mot fem svenska i kallblodsloppet inom V75 på Bergsåker.
Det numerära överläget räckte inte – svenske B.W.Rune var bara bäst!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hästägaren och uppfödaren Birger Wallström tillsammans med B.W.Rune. Foto Leif Norberg/ALN
Hästägaren och uppfödaren Birger Wallström tillsammans med B.W.Rune. Foto Leif Norberg/ALN

Norska kallblod har länge legat före den svenska och sommarens klassiska unghästlopp har alla slutat med segrar för hästar födda i grannlandet.

Men kallblodssporten lider på andra sidan gränsen med vikande betäckningssiffror och allt mindre kullar. Sverige har också problem, men den stabilisering som skett de senaste åren borgar för en ljusare svensk framtid.

Fakta

Betäckningssiffror

Kallblod 2008-2020:
År – Ston – Sverige*

 • 2008 – 650 – 544
 • 2009 – 616 – 514
 • 2010 – 592 – 446
 • 2011 – 563 – 450
 • 2012 – 622 – 537
 • 2013 – 570 – 434
 • 2014 – 641 – 512
 • 2015 – 583 – 432
 • 2016 – 677 – 508
 • 2017 – 681 – 567
 • 2018 – 660 – 554
 • 2019 – 630 – 590
 • 2020 – 652 – 614

* Antal ston betäckta med svenskuppstallade avelshingstar.

Expandera

Betäckningssiffrorna från årets säsong visade 652 betäckta kallblodsston, 30 fler än förra året. Visserligen några färre än de högsta noteringarna det senaste decenniet, men ändå högre än exempelvis 2008 års siffror.

Det finns fler positiva signaler. När Svensk Travsports genomgång av hästar i träning presenterades för en månad sedan visade det att för tredje året i rad ökar antalet hästar i träning. Totalsiffran 2.644 hästar är den högsta sedan 2015 då 2.657 hästar fanns upptagna på proffs- och amatörtränarnas listor.

Betäckningssiffrorna och antalet hästar är de två viktigaste punkterna för att svenska kallblod ska fortätta utmana – och gärna bli bättre – än de norskfödda. Att etablerade norska avelshingstar både sålts till Sverige – läs: Tekno Odin – och stallas upp innanför vårt lands gränser visar att kallblodssportens framtid ljusnar.

I eftermiddagens final i dubbelcupen på Bergsåker var det norskfödd dominans både numerärt och i spelprocent. Åsrud Vilja har har en fantastisk säsong i Sverige med tio segrar, två andraplatser och ett tredjepris på 13 starter. Våler Nikolai, stjärnan i Öystein Tjomslands svenska stall, hade sju segrar och bara missat en gång på 14 svenska starter i år.

Två tuffa motståndare för de flesta kallblod för dagen. Men inte för en svenskfödd femåring med guldkantad härstamning. Mats E Djuse varvar flitigt kuskande med arbete hos Jan-Olov Persson och kom till Bergsåker fylld av självförtroende efter den delade segern med Ida Riesterer i Guldklockan på Solvalla igår kväll.

Mats E Djuse som kusk och Jan-Olov Persson tränare. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport

När Erik Adielsson attackerade med Våler Nikolai 1.400 meter från mål tog Mats initiativ bakom Persson-tränade B.W.Rune (e. Tekno Odin). Visserligen fick han släppa Våler Nikolai framför sig varvet från mål, men tog sig snabbt fram utvändigt när denne tagit över ledningen 800 meter från mål. Väl där gjorde B.W.Rune det han är allra bäst på, att stånka på i bra tempo och låta sin styrka tala. 50 meter från mål var Våler Nikolai slagen och B.W.Rune ordnade blågul segerglädje.

På avdelningen den svenska uppgången, B.W.Runes pappa Tekno Odin (e. Moe Odin) kunde köpas från sina norska ägare av Jan-Olov Persson och Jan Arnesson för att verka som avelshingst på heltid i Sverige. Sportens kanske hetaste avelshingst gick från norsk till svensk!

Fortfarande gällande svenska rekordet för fyraåriga ston

B.W.Runes mamma Gullan Fax (e. Järvsöfaks) ägdes av Birger Wallström som fått se hennes arv gå vidare på lysande sätt. Gullan Fax var själv en stjärna som utmanade hingstarna under unghästsäsongerna. Hennes segertid från Prinsessan Madeleines Pokal i Bollnäs 2004, 1.24,3a/1.640 meter, är fortfarande gällande svenska rekordet för fyraåriga ston över distansen! Humöret och benen gjorde dock att karriären tog slut tidigt som femåring.

Istället började en annan karriär, som blivit ännu mer framgångsrik. Den som fölsto. Elva avkommor hann hon få innan hon gick bort och tillsammans har de sprungit in nästan sju miljoner kronor efter 56 segrar på 259 starter. Så här långt vill säga. Fyra av hennes söner är godkända avelshingstar, där B.W.Modde hunnit göra avtryck.

B.W.Rune är näst sista avkomman och tillhörde kullens främsta som tre- och fyraåring med finalplatser i både svenska och norska Kriteriet och Derbyt. Största framgången kom i Derbyt på Bjerke, där kan inte var speciellt stort slagen som tvåa.

Femåringsäsongen har visat att han är på väg att växa in i eliten, men det stora genombrottet kom idag. Det kan visa sig vara bara början…

Alla avkommor till Gullan Fax

År/häst (kön/far) – Rekord – Intjänat – Noterat

 • 2006 B.W.Gulliver (hingst e. Lome Kongen) – 1.22,7am – 1.336.878 kr – vann STC:s Guldtäcke, avelshingst
 • 2007 B.W.Matte (valack e. Mörtvedt Jerkeld) – 1.35,0m – 14.000 kr
 • 2008 B.W.Madde (sto e. Mörtvedt Jerkeld) – ostartad
 • 2009 B.W.Modde (hingst e. Moe Odin) – 1.22,5k* – 1.169.331 kr – vann Kallblodskriteriet, avelshingst
 • 2010 B.W.Blixten (sto e. H.G.Balder) – ostartad
 • 2011 B.W.Gullamaja (sto e. Moe Odin) – 1.30,8am – 65.500 kr
 • 2012 B.W.Gullis (sto e. Moe Odin) – 1.24,3ak – 775.706 kr – vann Derbystoet
 • 2013 B.W.Sture (hingst e. Moe Odin) – 1.21,9am – 1.751.891 kr – avelsgodkänd
 • 2014 B.W.Bosse (hingst e. Tekno Odin) – ostartad
 • 2015 B.W.Rune (hingst e. Tekno Odin) – 1.23,1m – 1.605.435 – tvåa i norska Derbyt, avelsgodkänd
 • 2017 B.W.Anita (sto e. Bork Odin) – 1.30,4am – 148.465 kr

***

Tre andra sportsliga höjdare

1Daniel Wäjersten, född 1990, hade en klang- och jubelföreställning på hemmaplan. Efter två segrar som tränare och två segrar som kusk inom V75 var han utan tvekan dagens man på Bergsåker! Han lånekörde Heading Reference (e. Scarlet Knight), vann själv med egentränade Gooner (e. Brad de Veluwe) och fick se sig målfotoslagen med Algot Zonett (e. Maharajah) – mot stallkamraten Merritt (e. Super Photo Kosmos) och Per Lennartsson!

Och på avdelningen ålder och segerkuskar. Nicklas Westerholm 1991, Oskar Kylin Blom 1992 och Mats E Djuse 1998. Att se födelsetalen för merparten av de segrande kuskarna i Bergsåkers V75-omgång var minst sagt uppfriskande. Den nya generationen är här och oblygt och utan rädsla tar de för sig mot de mer etablerade konkurrenterna. Av deras vinnare var dessutom flertalet tränade av dem själva inkluderat Wäjerstens tränardubbel. Kylin Blom tränar Ella Pace (e. Gift Kronos) och Westerholm Trumpie (e. Brad de Veluwe). Uppfriskande var ordet!

***

2Han var trea i Breeders Crown som treåring, vann finalen som fyraåring, men fem- och sexåringssäsongerna har Selmer I.H. (e. Love You) mestadels tävlat i ”vanliga” lopp. Galoppen i gulddivisionsdebuten på Solänget förra hösten var faktiskt enda starten i rikstotons högsta klass när han klev ut på banan för Hilda Zonetts lopp ikväll. Det slutade med succé när Umåkeramatören Ingemar Hultqvists och Samu Sundqvists travare spurtade hem guldloppet på det smetiga underlaget.

***

3Heading Reference (e. Scarlet Knight) hade redan vunnit två rikstotolopp under året – inklusive silverdivisionsfinalen på Solvalla under Kriteriehelgen. Han stod fortfarande kvar i näst högsta klassen inför dagens start, men inte nu längre. En rejäl avslutning i tredjespår räckte hela vägen till seger i silverförsöket tillsammans med Daniel Wäjersten. Tränaren Håkan Skoglund är gammal i gemet och har blott fyra hästar på träningslistan för dagen. Att kvaliteten finns där är Heading Reference ett snyggt bevis för. Efter dagens triumf klev hans travare in i gulddivisionen!

Stoägarna valde hingstar i Sverige

Fokustema
Krönika
Läs senare

Gäller pinnarna som bangräns?

Finns det någon banmarkering på svenska travbanor?
Det är i alla fall helt okej att köra utanför banan och tjäna meter.
Gundalf Jaams cirka 400 meter utanför bangränsen var inte skäl för diskvalifikation, enligt riksdomaren.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Banmarkering eller dekoration? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Banmarkering eller dekoration? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Jonas Moberg tog en lika välförtjänt som efterlängtad seger med egna uppfödningen Guldalf Jaam (e. Dream Vacation), som ledde från start till mål. Hästen var slagen mitt på upploppet av utvändige Digital Literacy, men kontrade snyggt och hade målfotot på sin sida.

Allt gott, eller? Redan in i sista sväng var Jonas Mobergs vagn innanför banmarkeringspinnarna och så fortsatte det resten av loppet. Över 400 meter på fel sida banmarkeringen alltså.

Han bryter lite grann i sista sväng och jag var väl lite innanför där

– Han bryter lite grann i sista sväng och jag var väl lite innanför där, erkände Jonas Moberg i V75 Direkt.

Jodå, visst var det så. Måldomarnämndens beslut blev att fria. Antalet pinnar som passerades på fel sida och den knappa segermarginalen till trots. Hur kan det bli så? Det är nämligen helt enligt reglementet.

Det svenska tävlingsreglementet säger i paragraf 58:

”Körning i halvspår samt körning utanför bangränsen eller mot tävlingsriktningen får ej ske under lopp.”

Samtidigt sex paragrafer senare (§64) om grunder för diskvalifikation:

”Finner måldomarnämnd att loppets resultat påverkats av under loppet gjord förseelse kan vållande ekipage diskvalificeras.

Ekipage som i sin helhet eller till del kör utanför bangränsen kan diskvalificeras. Ekipaget ska dock diskvalificeras om det vunnit fördel.”

Och tillämpningsanvisningen:

”Vid avgörande i måldomarnämnd om eventuell diskvalifikation ska följande beaktas: Ekipage som gjort förseelsen ska ha vunnit egen fördel därav.”

Kan inte med hundra procent säkerhet säga att att ekipaget vinner egen fördel

Som sagt, enligt reglementet är det både förbjudet och tillåtet att köra utanför bangränsen. Allt är upp till måldomarnämndens bedömning om ekipaget vunnit egen fördel.

– Vi kan inte med hundra procent säkerhet säga att att ekipaget vinner egen fördel av sin manöver. Vi kan diskvalificera ekipaget om vi är säkra. Vi ska göra bedömningen om ekipaget vinner egen fördel och det kan vi med säkerhet inte säga i det här fallet. Däremot blir kusken bestraffad för att ha kört utanför bangränsen, sade riksdomaren Johan Pettersson i V75 Direkt.

Rätt eller fel?

– Jag tycker att det står tydligt i reglementet. Det finns säkert folk som tycker att vi gjort rätt och folk som tycker att vi gjort fel, men reglementet är tydligt.

Visst, hästar diskvalificeras för att ha kört utanför bangränsen i Sverige, men speciellt vanligt är det inte. Diskussionen var högljudd för över 20 år sedan. När Robert Bergh vann Svenskt Travkriterium med Simb Zipper (e. Flying Irishman) 1999 galopperade hästen i första sväng och hela ekipaget var utanför banan.

Här går det att se video från loppet!

Simb Zipper

I många utländska länder ser man betydligt hårdare på att ”köra över några pinnar”. Super Light, Resolve, Racing Mange och Ringostarr Treb är fyra hästar som under senare år fråndömts segrar i storlopp när de tävlat på fel sida om bangränsen.

På Vincennes blev Jörgen Westholm – som han då uttryckte saken – bestulen på segern och 100.000 euro i Prix d’Ete 2006 sedan Jean-Michel Bazire (Jardy) tryckt Super Light utanför tre pinnar.

Åke Svanstedt var på felsida om tre pinnar när Resolve diskades i Elitloppet Playoff på Meadowlands 2016. ”Jag märkte det inte att jag hamnade innanför pinnarna. Det blåste väldigt mycket motvind och möjligt att det var orsaken att hästen krängde neråt”. Hela 75.000 dollar kostade den diskningen och istället dömdes Bee A Magician som vinnare.

Joakim Lövgren och Racing Mange var på fel sida om en pinne (!) i Prix Boissy Saint-Leger på Vincennes 2018 och det kostade ekipaget segern och 42.750 euro.

Några fler banmarkeringspinnar (fyra) på fel sida passerade Wim Paal och Ringostarr Treb i Grote Prijs der Giganten 2017 och fråntogs segern och 30.000 euro, vilket betydde att B.B.S. Sugarlight flyttades upp som etta i resultatlistan.

Riksdomaren Johan Pettersson konstaterade i V75 Direkt:

– Det hade varit enklare om det stått i reglementet att hästar som kört utanför bangränsen ska diskvalificeras.

En bangräns borde vara en bangräns – även inom travsporten.

***

Tre andra sportsliga höjdare

1En orutinerad, treårig märr mot äldre ston i Diamantstoet. Daniel Redén hade dragit av järnskorna och Joyful Trix (e. Trixton) tävlade barfota runt om i rikstotodebuten. Via tredjespår nådde hon fram utvändigt ledaren på första långsidan tillsammans med Örjan Kihlström, medan huvudopponenten Laleh Palema inledde sitt angrepp från femte utvändigt 1.200 meter från mål. Över upploppet handlade det bara dessa två och nosen först hade Joyful Trix.

– Det var väldigt kul för den här lilla tjejen. Jag har väntat i det längsta med att köra henne barfota, hon hade kunnat tävla så redan som tvååring, och kommer att ha nytta av det nästa år och året efter, sade Daniel Redén till V75 Direkt.

***

2Det såg ut att vara en joggingtur, men klockan visade annat när Robert Bergh-tränade Van Gogh Z.S. (e. Love You) ledde bronsdivisionens försök från start till mål. Med startspår mitt bakom startbilen fungerade hästen klockrent i starten och sedan liknade loppet mest en defilering. Klassklättringen fortsätter!

***

3Magnus Jernemyrs och Linda Sedströms Final Dream (e. Royal Dream) kördes till ledningen efter 600 meter, men fick ingen lugn resa mot segern. Tempot var högt hela vägen, men när det skulle avgöras visade hästen sitt fina löphuvud och höll knappt undan på dagssnabbaste 1.11,2a/1.640 meter.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad:
6–7–4–7–4–1–5
Omsättning: 129.251.279 kr
Utdelning:
Sju rätt: 1.299 kr
Sex rätt: 19 kr
Fem rätt: Jackpot

Expandera

Very Kronos väg till Vincennes