Fokustema
Stosprintern
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Kul att ha lyckats ta henne hit”

Daniel Wäjersten har en nog så viktig synpunkt gällande att Global Well Off är med i Stosprintern.
– Hon var den enda tvååring i stallet jag hade när jag drog igång som egen tränare, så det känns kul att ha lyckats ta henne hit, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Daniel Wäjersten-tränade Global Well Off vid segern i försöket till Stosprintern tillsammans med Björn Goop. Foto Lars B Persson
Daniel Wäjersten-tränade Global Well Off vid segern i försöket till Stosprintern tillsammans med Björn Goop. Foto Lars B Persson

29-årige Daniel Wäjersten gjorde sitt första år som proffstränare 2017 och det har gått raskt uppåt för honom. 19 segrar på 74 starter förra året (segerprocent 26!) till stallet har följts upp med tolv segrar på 56 starter hittills i år. Han har 30 hästar i träning på gården Solum utanför Sundsvall, som han köpt av Svante Båth.

Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg

I år har Wäjersten fått fram en bra reklamhäst i femåriga stoet Global U.S.A. (e. S.J.’s Caviar – Staro Yasmine) som ståtar med fyra raka segrar. Den ett år yngre Global Well Off (e. S.J.’s Caviar – Global Nova) var en av de fyra försöksvinnarna i Stosprintern, på 1.12,0a/1.609 där finalen med 800.000 kronor till vinnaren körs som ett av lördagens V75-lopp.

– Hon var fin i ledningen i uttagningen. I vintras upptäckte vi att hon faktiskt inte startat över sprinterdistans och tänkte att vi sparar det till Stosprintern. Jag har lite förhoppningar om att hon ska ha gått framåt ytterligare lite till finalen, säger Daniel Wäjersten.

Han valde dock bakspår – som försöksvinnare efter att stoet i försöket hållit ledningen från innerspår?!

– Jag hade att välja mellan spår fyra och nio när det var min tur och prioriterade att få vara där inne, på innerspår, direkt. Vi hade i uttagningen gjort vad som går att göra gällande balans och utrustning, det finns inte fler växlar att dra och som jag ser det är det två-tre hästar med i finalen som är lite bättre än Global Well Off. Jag blir jättenöjd om vi kan smyga med och sluta tre-fyra, säger Daniel Wäjersten.

Fakta

Global Well Off

sto fyra år e. S.J.’s Caviar – Global Nova e. Windsong’s Legacy
17 st: 5–1–3
Rekord: 1.14,5m* – 408.000 kr
Insprunget: 408.000 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Ägare: Stall Well Off
Tränare och körsven: Daniel Wäjersten, Bergsåker
Skötare: Janika Häggman

Expandera

Redan nästa fredag är det dags för nästa storlopp för de fyraåriga stona, uttagningarna till Stochampionatet på Axevalla. Där kommer dock Global Well Off inte att vara med.

– Nej, nu valde vi att fokusera på Stosprintern. Stochampionatet kommer för tätt inpå. Planen är att efter Stosprintern ladda om för Derbystoet. Då ska vi ju ända ner till Jägersro för uttagningen och ska vi prova där gäller förstås att hon om en månad känns så bra att jag tror att hon har något att hämta i Derbystoet, säger Daniel Wäjersten.

Fokustema
Derbytider
Läs senare

Debut som treåring – nu Derbyfavorit

På söndag avgörs det slovenska Derbyt och Peter Zadel, som till vardags jobbar hos Peter Untersteiner, åker dit för att starta sverigebekantingen Jopi - som har både svensk bakgrund och Derbysegrar i blodet.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson
Peter Zadel är på väg mot hemlandet Slovenien för att köra Jopi i Derbyt på söndag. Foto Jörgen Tufvesson

Jopi (e. Saxo de Vandel) har gjort elva starter på svensk mark, alla med Peter Zadel i sulkyn, och det har blivit fyra segrar så här långt. Rekordet 1.11,8ak är det snabbaste någon slovenskfödd häst någonsin travat.

Det finns mycket svenskt i stammen bakom Jopi och det tidigare rekordet på 1.13,2ak satte hennes mor Jo H.V. (e. Archer I.T.) som själv vann det slovenska Derbyt 2006. Hon åkte senare till Sverige och tränades här av Torbjörn Jansson och Petri Salmela under en period. Jo H.V:s mormor Julira (e. Lord Iran) importerades till Slovenien från Tyskland och hennes linje har gett flera Derbyvinnare. Hennes mamma Julienne (e. Rollo) var svenskfödd och segrade i Svenskt Travderby 1962 för sin tränare Sören Nordin.

Peter Zadel. Foto Mia Nilsson

Archier I.T. (e. Cornstalk) är svenskfödd och tjänade i Ronny Rydells regi 480.658 kronor innan han exporterades till Slovenien 1999.

Ägare och uppfödare till Jopi är Andrej och Alenka Pirc som under ett år leasade Jo H.V. och valde att betäcka henne med Saxo de Vandel efter att ha rådgjort med hans förre tränare Thierry Duvaldestin. Jopi fick dock gå i en hage fram till dess att hon var tre år gammal innan hon kördes in och hon debuterade alltså väldigt sent i tävlingssammanhang. I slutet av förra året tog hon fyra raka segrar i hemlandet och ägarna bestämde sig då för att skicka henne till Sverige och Riccardo Bianchis träning.
– Egentligen var det för att hon blev så dum att köra och bara slog. De ville ta bort henne, men då sa jag att vi kunde prova i Sverige ett tag. Hon fick åka till Riccardo, men var så dum att köra att han gav upp efter ett antal söndersparkade vagnar. Då bad jag Kim, som jag jobbar mycket tillsammans med, att ta hem henne till sig och bara släppa ut i hagen och ge mat så skulle jag prova att rida henne. Det kändes dumt mot ägarna att inte ge det ett sista försök då de återigen sa åt mig att ta bort henne, berättar Zadel som själv kört Jopi till Slovenien.

På torsdagen åkte hon från Bianchi och lördagen satt Peter upp för första gången.
– Sedan vi bytte ställe på henne har hon inte gjort ett enda misstag och den första månaden red jag henne bara, men nu kör jag henne även i träning. Riccardo har fortfarande huvudansvaret för allt, men jag och Kim sköter träningen nu.

Distansen i Derbyt är 2.600 meter och det körs i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Årets samlade prissumma på 20.000 euro är den högsta som någonsin utdelats. Tolv hästar kommer till start och åtta av dessa har kvalat in medan fyra har tagit sig med på pengar.
– Halva fältet är ston och de tre bästa hästarna är ston. Jag är övertygad om att Jopi är bästa hästen, men det är inte alltid bästa hästen vinner ett Derby…

Resan till Slovenien från Sverige påbörjades igår för Peter Zadel och Jopi. Två stopp blev det längs vägen och de är på plats i hemlandet nu. Hon står uppstallad i samma stall som Legendary Lover K. numera står i.
– Hon har varit ute i hagen idag och allt verkar bara bra efter resan.

Lottningen skedde tidigare ikväll och Jopi kommer ut från spår fyra – självklart med Peter Zadel i sulkyn.

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle