Fokustema
Stosprintern
Läs senare

”Kul att ha lyckats ta henne hit”

Daniel Wäjersten har en nog så viktig synpunkt gällande att Global Well Off är med i Stosprintern.
– Hon var den enda tvååring i stallet jag hade när jag drog igång som egen tränare, så det känns kul att ha lyckats ta henne hit, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten-tränade Global Well Off vid segern i försöket till Stosprintern tillsammans med Björn Goop. Foto Lars B Persson
Daniel Wäjersten-tränade Global Well Off vid segern i försöket till Stosprintern tillsammans med Björn Goop. Foto Lars B Persson

29-årige Daniel Wäjersten gjorde sitt första år som proffstränare 2017 och det har gått raskt uppåt för honom. 19 segrar på 74 starter förra året (segerprocent 26!) till stallet har följts upp med tolv segrar på 56 starter hittills i år. Han har 30 hästar i träning på gården Solum utanför Sundsvall, som han köpt av Svante Båth.

Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg

I år har Wäjersten fått fram en bra reklamhäst i femåriga stoet Global U.S.A. (e. S.J.’s Caviar – Staro Yasmine) som ståtar med fyra raka segrar. Den ett år yngre Global Well Off (e. S.J.’s Caviar – Global Nova) var en av de fyra försöksvinnarna i Stosprintern, på 1.12,0a/1.609 där finalen med 800.000 kronor till vinnaren körs som ett av lördagens V75-lopp.

– Hon var fin i ledningen i uttagningen. I vintras upptäckte vi att hon faktiskt inte startat över sprinterdistans och tänkte att vi sparar det till Stosprintern. Jag har lite förhoppningar om att hon ska ha gått framåt ytterligare lite till finalen, säger Daniel Wäjersten.

Han valde dock bakspår – som försöksvinnare efter att stoet i försöket hållit ledningen från innerspår?!

– Jag hade att välja mellan spår fyra och nio när det var min tur och prioriterade att få vara där inne, på innerspår, direkt. Vi hade i uttagningen gjort vad som går att göra gällande balans och utrustning, det finns inte fler växlar att dra och som jag ser det är det två-tre hästar med i finalen som är lite bättre än Global Well Off. Jag blir jättenöjd om vi kan smyga med och sluta tre-fyra, säger Daniel Wäjersten.

Fakta

Global Well Off

sto fyra år e. S.J.’s Caviar – Global Nova e. Windsong’s Legacy
17 st: 5–1–3
Rekord: 1.14,5m* – 408.000 kr
Insprunget: 408.000 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Ägare: Stall Well Off
Tränare och körsven: Daniel Wäjersten, Bergsåker
Skötare: Janika Häggman

Expandera

Redan nästa fredag är det dags för nästa storlopp för de fyraåriga stona, uttagningarna till Stochampionatet på Axevalla. Där kommer dock Global Well Off inte att vara med.

– Nej, nu valde vi att fokusera på Stosprintern. Stochampionatet kommer för tätt inpå. Planen är att efter Stosprintern ladda om för Derbystoet. Då ska vi ju ända ner till Jägersro för uttagningen och ska vi prova där gäller förstås att hon om en månad känns så bra att jag tror att hon har något att hämta i Derbystoet, säger Daniel Wäjersten.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Tränaren Hanna Forslin kommenterar A-provet på Twitter:

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport