Fokustema
Norrlands Grand Prix
Läs senare

Kulltoppar startar på Bergsåker

Attraversiamo är huvudattraktionen i Norrlands Grand Prix på Bergsåker på torsdag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Attraversiamo gör sin första start över sprinterdistans sedan andraplatsen i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Attraversiamo gör sin första start över sprinterdistans sedan andraplatsen i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Svante Båths Kiss Francais-son (u. Rhyhtm Kronos) imponerade stort på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 i sin senaste start på Solvalla och har hela tiden haft Norrlands GP som tänkt språngbräda inför Derbykvalen om en dryg månad. Attraversiamo är uppstallad på Solum, där Svante Båth fortfarande har stall, så i praktiken är det hemmabana fyraåringen nu går ut på.

Bland motståndarna finns Zephyr Kronos (e. Ready Cash – Orange Kronos) som galopperade i starten i Sprintermästaren (försöket).

Finalen i Norrlands Elitserie för treåringar körs också på torsdag, förstapris 200.000 kronor, och där mönstras Svampen-vinnaren Global Adventure (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine) mot italienske Acciaio (e. Love You – Light My Candle) som var tvåa i Breeders Course-finalen Elitloppshelgen när Aetos Kronos satte världsrekord, och Power (e. Googoo Gaagaa – La Vici) vilken gjort topprestationer både i ASVT:s Auktionslöpning och senast i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Anmälda hästar

Norrlands Grand Prix, Bergsåker torsdag, fyraåringar, 2.140 meter autostart, förstapris 250.000 kr:

 • Attraversiamo – tränare: Svante Båth
 • Even’s Cool Boy – Robert Dunder
 • Hill Street – Daniel Redén
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Lexington Tooma – Carl-Evert Johansson (a)
 • No Matter – Svante Båth
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Zephyr Kronos – Daniel Redén

Norrlands Elitserie final, treåringar, 2.140 meter autostart, förstapris 200.000 kr:

 • Acciaio – Alessandro Gocciadoro
 • Barley Sugar – Robert Bergh
 • Beer Before Liquor – Petri Salmela
 • Boston Flip – Stefan Johansson
 • Enge Sargon – Rikard N Skoglund
 • Global Adventure – Svante Båth
 • Libertin – Mattias Djuse
 • Power – Robert Bergh
 • Pretty Boy Floyd – Svante Båth
 • Sherlock – Tomas Forslin (a)
 • Wild N.Crazy W.F. – Robert Bergh

Startlistorna med kuskar och startspår blir klara under fredageftermiddagen.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.