Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Kungapokals-vinnare dominerade

Tidigare Kungapokals-vinnaren Wishing Stone dominerade nattens finaler i New Jersey Sire Stakes ($75.000) för treåringar och det kanske inte var så konstigt. Av nio finalister var sju fallna efter Wishing Stone...
Av
Claes Freidenvall
Shoshie Deo. Foto: Lisa Photo
Shoshie Deo. Foto: Lisa Photo

Shoshie Deo (u. Fortune Dream e. Daguet Rapide) spetsvann finalen för hingstarna och valackerna och har tidigare vunnit sina båda försök. George Brennan satt bakom Dewayne Minors häst och på upploppet gick Shoshie Deo ifrån med 1,5 längd på 1.13,1/1.609 meter efter 1.09,1 sista 400 meterna. Från rygg ledaren var Trond Smedshammer och Brutal Storm (e. Calchips Brute) tvåa på 1.13,2.

Modern Fortune Dream är undan Fortuna Dream (e. American Winner) och hon har tidigare lämnat Anette Lorentzon-tränade Fortunes Dream (e. Cantab Hall), 1.10,7/$282.591. I hennes barnaskara ingår också Crusader Dream (e. Lindy Lane), 1.11,2/$235.437.

I stonas final räknade Take A Wish (u. Take A Taste e. S.J.’s Caviar) in sin första seger i karriären i sjunde starten på 1.11,7. Från tredje inner spurtade stoet till seger för Steve Smith och efter 1.08,7 sista 400 meterna kunde hon fånga in storfavoriten Samis Rolin Stone (e. Wishing Stone) och avgöra med en halv längd.

Take A Wish. Foto: Lisa Photo

Dawn Anderson-tränade Take A Wish kostade 4.000 dollar på Blooded Horse Sale som ettåring, medan hennes mor Take A Taste gick loss för 70.000 dollar i Harrisburg. Hon tränades av Jan Johnson, men gjorde bara fyra starter (1-0-0), tog vinnarrekordet 1.14,5 och tjänade 5.163 dollar. Av hennes fem avkommor i startbar ålder är Take A Wish vinstrikast med 48.200 dollar.

Förra året dominerade också Wishing Stone finalerna i New Jersey Sire Stakes för tvååringar, men då var det två andra vinnare från hans hand. U Need Stones vann hingstarnas och valackernas final, medan Princess Marxxx toppade stonas uppgörelse.

Toppspurtade

Snabbast på Meadowlands igår – och även i Nordamerika – var Trond Smedshammers fyraåriga sto Celebrity Ruth (e. Archangel-Celebrity Obsesion) och efter rappa 1.06,1 (!) sista 400 meterna spurtade hon till vinst på 1.09,5 för David Miller efter en resa i tredje inner. Förstapriset uppgick till 8.750 dollar.

Celebrity Ruth. Foto: Lisa Photo

Jimmy Takters Ready Cash-son Zephyr Kronos avslutade också snabbt – 1.05,6 sista 400 meterna – i ett annat lopp, men han hade för långt fram till Hat Trick Habit (e. Donato Hanover-Habit’s Best) och för David Miller segrade treåringen på 1.10,1. Zephyr Kronos, som var slagen med en dryg längd, noterade 1.10,2 i ett lopp där vinnaren kvitterade ut 6.250 dollar.

Hat Trick Habit är lillebror till dollarmiljonären Habitat (e. Conway Hall), vilken numera tränas av Kalmartravets Fredrik Persson.

Fokustema
Gran Premio della Lotteria
Läs senare

Spår långt ut för svenskarna

Disco Volante fick spår åtta och Dupree spår sex när lottningen till Lotteria, som körs på onsdag, gjordes.
Av
Lars G Dahlgren
Disco Volante. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Disco Volante. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

De två svensktränade hästar som åker till Neapel hade alltså ingen tur i spårlottningen, även om sjättespår för Stefan P Pettersson-tränade Dupree (e. Andover Hall – Hustle N.Muscle) förstås är brukbart. Disco Volante (e. Scarlet Knight – Glorify) möter dessutom titelförsvararen Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore – Armbro Wealthy) i sitt försök.

Sammanlagt körs det om 765.900 euro i Lotterialoppet, tre försök med 25.300 euro i varje (10.580 euro till vinnaren), 657.000 euro i finalen (258.000 euro i förstapris) och 33.000 euro (13.800 euro i förstapris) i consolation.

De tre främsta hästarna i varje försök gått till final, där det alltså blir nio startande.

Startlistor i försöken

1.600 meter autostart

Batteria A

 1. Abydos du Vivier – tränare: Jean-Michel Bazire
 2. Deimos Racing – Eric Bondo
 3. Ursa Caf – Antonio Esposito
 4. Ua Huka – Alessandro Gocciadoro
 5. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
 6. Very Joy – Raffaele Charo
 7. Tessy d’Ete – Philippe Billard
 8. Voltaire Gifont – Christian Rizzo

Batteria B

 1. Urlo dei Venti – Gennaro Casillo
 2. Ultra Wind Bi – Alessandro Gocciadoro
 3. Lover Face – Philippe Billard
 4. Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
 5. Attack Diablo – Alessandro Gocciadoro
 6. Specialess – Andrea Vitagliano
 7. Pantera del Pino – Holger Ehlert
 8. Disco Volante – Stefan Melander

Batteria C

 1. Bel Avis – Jean-Michel Bazire
 2. Vivid Wise As – Tiberio Cecere
 3. Vernissage Grif – Lorenzo Baldi
 4. Sonia – Alessandro Gocciadoro
 5. Timone Ek – Holger Ehlert
 6. Dupree – Stefan P Pettersson
 7. Tina Turner – Gaspare LoVerde
 8. Vanesia Ek – Alessandro Gocciadoro
Fokustema
Visby
Läs senare

Kontantfritt på Visbytravet

I morgon är det årspremiär för Visbytravet och en av nyheterna är att banan är kontantfri.
– Vi ser med nyfikenhet och spänning fram emot Visbytravets satsning. Ett mycket spännande initiativ, säger Katarina Widman, ATG:s Chief Sales Officer i ett pressmeddelande.
Av
Pär Gustafsson

Visbytravet kommer att vara helt kontantfri och alla spel läggs via mobila enheter, men banan ska satsa på publiken i form av modernisering av publikplatserna, publikvärdar, enheter för spel samt göra en kraftansträngning på travskolan.

– Vi vill vara en bana i framkant av utvecklingen och prioritera den sociala upplevelsen av ett travbanebesök. Vi räknar med att såväl upplevelsen som servicen på plats, både på publikplats och på stallbacken kommer att öka avsevärt, säger Simon Röcklinger, sportchef på Visbytravet.

18 tävlingsdagar 2019

Visbytravet har 18 tävlingsdagar från den 27 april till 31 oktober.
– Hela samhället blir mer och mer kontantfritt, det mesta av spelet hos ATG sker redan digitalt, vilket är enklare, snabbare och säkrare, så det är bara naturligt att det nu sker på de svenska trav- och galoppbanorna också. Det är alltid modigt att vara först och vi vill önska Visbytravet ett stor lycka till, säger Katarina Widman.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Vermo
Läs senare

Franskt och svenskt till Finlandia-Ajo

Finlandia-Ajo-fältet den 4 maj på Vermo är snart spikat och nio hästar har bjudits in och tackat ja. Daniel Redén har lämnat klartecken med Sorbet och Pierre Vercruysse har också tackat ja med Drole de Jet.
Av
Claes Freidenvall
Sorbet och Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sorbet och Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sorbet slutade tvåa i sitt försök till Olympiatravet och väljer att gå ut över sprinterdistans i Finlandia-Ajo och dit åker också Drole de Jet (e. Coktail Jet-Likely Jet), 1.12,5l/€337.025, som vann Europaderbyt på Solvalla som fyraåring, men som var borta ett drygt år på grund av skada.

Fakta

Klara för Finlandia-Ajo:

 • Chief Orlando
 • Drole de Jet
 • Eridan
 • Next Direction
 • Pastore Bob
 • Peace Of Mind 
 • Readly Express
 • Sorbet
 • Top of the World
Expandera

I år har Drole de Jet startat fem gånger och senast – den 19 april – slutade han trea i Prix Aletheia på Vincennes bakom Chica de Joudes och Delfino.

– Drole de Jet har kommit tillbaka bra och jag har stora förväntningar på honom. 1.609 meter passar bra då han är väldigt snabb, säger Pierre Vercrysse i ett pressmeddelande.

Daniel Redén är inne på samma linje med Sorbet:

– Han har utvecklats enormt bra och vi kommer inte ge upp kampen om segern. 1.609 meter passar bra.

Nytt gällande Finlandia-Ajo är att Jos Verbeeck tar hand om tömmarna bakom Eridan.