Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Kungapokals-vinnare dominerade

Tidigare Kungapokals-vinnaren Wishing Stone dominerade nattens finaler i New Jersey Sire Stakes ($75.000) för treåringar och det kanske inte var så konstigt. Av nio finalister var sju fallna efter Wishing Stone...
Av
Claes Freidenvall
Shoshie Deo. Foto: Lisa Photo
Shoshie Deo. Foto: Lisa Photo

Shoshie Deo (u. Fortune Dream e. Daguet Rapide) spetsvann finalen för hingstarna och valackerna och har tidigare vunnit sina båda försök. George Brennan satt bakom Dewayne Minors häst och på upploppet gick Shoshie Deo ifrån med 1,5 längd på 1.13,1/1.609 meter efter 1.09,1 sista 400 meterna. Från rygg ledaren var Trond Smedshammer och Brutal Storm (e. Calchips Brute) tvåa på 1.13,2.

Modern Fortune Dream är undan Fortuna Dream (e. American Winner) och hon har tidigare lämnat Anette Lorentzon-tränade Fortunes Dream (e. Cantab Hall), 1.10,7/$282.591. I hennes barnaskara ingår också Crusader Dream (e. Lindy Lane), 1.11,2/$235.437.

I stonas final räknade Take A Wish (u. Take A Taste e. S.J.’s Caviar) in sin första seger i karriären i sjunde starten på 1.11,7. Från tredje inner spurtade stoet till seger för Steve Smith och efter 1.08,7 sista 400 meterna kunde hon fånga in storfavoriten Samis Rolin Stone (e. Wishing Stone) och avgöra med en halv längd.

Take A Wish. Foto: Lisa Photo

Dawn Anderson-tränade Take A Wish kostade 4.000 dollar på Blooded Horse Sale som ettåring, medan hennes mor Take A Taste gick loss för 70.000 dollar i Harrisburg. Hon tränades av Jan Johnson, men gjorde bara fyra starter (1-0-0), tog vinnarrekordet 1.14,5 och tjänade 5.163 dollar. Av hennes fem avkommor i startbar ålder är Take A Wish vinstrikast med 48.200 dollar.

Förra året dominerade också Wishing Stone finalerna i New Jersey Sire Stakes för tvååringar, men då var det två andra vinnare från hans hand. U Need Stones vann hingstarnas och valackernas final, medan Princess Marxxx toppade stonas uppgörelse.

Toppspurtade

Snabbast på Meadowlands igår – och även i Nordamerika – var Trond Smedshammers fyraåriga sto Celebrity Ruth (e. Archangel-Celebrity Obsesion) och efter rappa 1.06,1 (!) sista 400 meterna spurtade hon till vinst på 1.09,5 för David Miller efter en resa i tredje inner. Förstapriset uppgick till 8.750 dollar.

Celebrity Ruth. Foto: Lisa Photo

Jimmy Takters Ready Cash-son Zephyr Kronos avslutade också snabbt – 1.05,6 sista 400 meterna – i ett annat lopp, men han hade för långt fram till Hat Trick Habit (e. Donato Hanover-Habit’s Best) och för David Miller segrade treåringen på 1.10,1. Zephyr Kronos, som var slagen med en dryg längd, noterade 1.10,2 i ett lopp där vinnaren kvitterade ut 6.250 dollar.

Hat Trick Habit är lillebror till dollarmiljonären Habitat (e. Conway Hall), vilken numera tränas av Kalmartravets Fredrik Persson.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan