Fokustema
Undantagshäst
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Kunnat fortsätta i samma tempo”

Den europeiska travpubliken stod med öppen mun efter gårdagskvällens 1.09,9 från Hillary B.R.
För Sulkysport berättar Magnus Teien Gundersen om superloppet, vad som grundlägger hennes framfart och eventuella starter på svensk mark.
Av
Emil Persson
Hillary B.R. vann på 1.09,9 i sitt uttagningslopp till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Foto Lars B Persson
Hillary B.R. vann på 1.09,9 i sitt uttagningslopp till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning. Foto Lars B Persson

Tolv starter och lika många segrar. Geir Vegard Gundernsen-tränade Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är ett undantagssto av sällan skådat slag. Att hon är riktigt bra var ingen nyhet för någon, men att hon redan nu skulle ha en tidsnotering som 1.09,9 i kroppen var det knappast så många som trodde.
När man därtill hör Magnus Teien Gundersen prata om hur Muscle Hill-dottern kändes på den tidsnoteringen är det svårt att inte få rysningar.
– Hon gick med full fart över mål och kändes väldigt stark. Det var faktiskt så att jag fick stoppa henne efter mål, hon hade kunnat – och ville -fortsätta i samma tempo en bra bit till. Som allra fortast körde jag de sista 300 meterna och hon gör detta med fyra skor på hovarna, fast bomull och vanlig vagn. Så visst finns det att plocka av också, säger segerkusken.

Hur fort tror du hon kan springa?
– Riktigt fort… det var långt ifrån botten jag kände igår.

Hur trodde du att det här loppet skulle bli kört på förhand?
– Jag trodde att det skulle bli körning, men givetvis inte på den här nivån. Över sprinterdistans förstod jag att de skulle försöka ta emot henne när hon hade spår åtta och det gjorde de ju också. Thankful stod för en fantastisk insats, men Hillary B.R. var ju faktiskt bara bäst.

Hur pass förberedd var hon inför det här loppet?
– Hon var tränad, men det finns lite lopp till de här hästarna i Norge som tjänat så pass mycket pengar så hon hade ju inget lopp i kroppen sen Halmstad i mitten av maj. Vi hade däremot kört ett banjobb på Bjerke, men jag tror att hon kommer gå framåt och vara ännu vassare i finalen.

Vad är det som gör henne så bra som hon är?
– Hon har en helt enorm styrka, är helt oöm och håller för träningen.

Hur ser matchningsplanen ut efter finalen på Jarlsberg?
– Det stora målet i höst är Stoderbyt. I år är prispengarna ytterligare höjda i det loppet och det står två miljoner norska kronor på spel i och med att vi också har premiechansen så att möta hingstarna är inget alternativ.

Och därefter…? Kan vi få se henne i Sverige?
– Ja, hon är ju inkvalad till Breeders Crown-semifinalerna så visst lär vi gå för det i slutet av hösten, men det är pappa som avgör matchningen och vi ska ju ha hästen med oss. Som det känns nu så kommer vi ha en häst för många stora lopp framöver.

Ni hade även Blueridge Sun som vann det andra försöket i Jarlsberg Grand Prix för ston. Hur långt efter står hon?
– Hon vann ju på en 1.12-tid och behövde inte brukas alls utan vann också på ett bra vis med propparna kvar. Hon är givetvis inte i Hillary B.R.:s klass, men hon är bra och ska köras i ledningen från sitt innerspår om hon kan hålla upp ledningen. Drömmen är givetvis att våra hästar ska vara etta- och tvåa i finalen, men så enkelt är det inte med trav så att vi kan räkna med det på förhand, det vet vi sen tidigare, avslutar Magnus Teien Gundersen.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.