Fokustema
Drivning
Läs senare

Kusk åtalad för djurplågeri

Idag har en kusk åtalats för djurplågeri vid Eskilstuna tingsrätt för att han använt sitt körspö på ett felaktigt sätt på Sundbyholmstravet den 6 juli 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hästägaren blir utan prispengar om en kusk fälls för brott mot djurskyddslagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hästägaren blir utan prispengar om en kusk fälls för brott mot djurskyddslagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dagens Juridik berättar att åklagaren har lämnat in en stämningsansökan mot Pierre Nyström i Eskilstuna tingsrätt. I sin stämningsansökan skriver åklagaren:

”Pierre Nyström har utsatt hästen för lidande under ett travlopp utan att det fanns godtagbara skäl. Pierre Nyström misshandlade Timo Lane genom att piska honom flertalet gånger med ett körspö på ett sätt som inte var tillåtet. Det hände den 6 juli 2020 på Sundbyholms Travbana i Sundbyholm. Pierre Nyström begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet.”

Åklagaren har – skriver Dagens juridik – bland annat åberopat vittnesförhör som bland annat ska vittna om att hästen efter travloppet haft skador som inte fanns innan loppet.

Hänvisar till ST:s registerutdrag

Åklagaren hänvisar, enligt Dagens Juridik, även till registerutdrag på tidigare disciplinpåföljder som travkusken fått av Svensk Travsport för att bevisa att innan den aktuella händelsen hade Svensk Travsport utdömt disciplinpåföljd mot kusken för felaktigt bruk av körspö vid ett flertal tillfällen under åren 2015-2020.

Sulkysport skrev om händelsen samma kväll som den inträffade på Sundbyholmstravet:

Pierre Nyström drev Timo Lane med körspöet, fem tydliga ”smällar”, på upploppet, och hästen undersöktes av banveterinären Caroline Eklund efter loppet avseende om det blivit några märken av drivningen. Det konstaterades att veterinären inte ”godkände hästen”. Därmed blir regelbrottet automatiskt upphöjd till ett ”D”, den allvarligaste graden.

Detta innebar att kusken stängs av med omedelbar verkan och att ärendet hänskjuts till Svensk Travsport för fastställande av påföljd. Två dagar senare fastställde Svensk Travsport påföljden för Pierre Nyström till tolv veckors avstängning.

Enligt Dagens Juridik så nekar Pierre Nyström till brott.