Fokustema
V86
Läs senare

Kusketta tog trippel

Det var champion Jorma Kontios kväll på Solvalla även om det "bara" blev en vinst inom V86-spelet, men han guidade också två vinnare – Dixie Brick och Zourane Kronos – utanför kupongen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla

En vass avslutning bjöd Herrera Boko (e. Conway Hall-Adena Boko) på för Kontio sedan duon kastat loss i tredjespår i utgången av sista sväng. Med snabba kliv avgjorde den femårige valacken över upploppet och tränar gör Katja Melkko.

– Vi fick ett bra lopp ikväll och jag behövde bara köra sista 300 meterna, sade Jorma Kontio efter ha vunnit på 1.14,4/2.180 meter.

Jorma Kontio fick bestämma farten med Zourane Kronos (e. Muscle Hill-Zamia F.C.) i ett försök i Solvallas Fyraåringsserie för ston och hade inga som helst problem att gå undan efter ha fått bestämma första varvet efter 1.17,8.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla

Rätt V86-rad:

7-6-11-5-13-1-10-6

Utdelning:

Åtta rätt: 278.091 kr
Sju rätt: 2.180 kr
Sex rätt: 173 kr

Omsättning: 23.768.319 kr.

Expandera

Segertiden skrevs till 1.16,6a/2.140 meter för helsystern till Tobin Kronos (2.926.079 kr) och i samma syskonskara som Zourane Kronos ingår också Viking Kronos-sonen Gift Kronos (2.847.272 kr) och Ken Warkentin-dottern Namale Kronos (1.676.592 kr).

Inledde V86-spelet gjorde Thomas Uhrberg med Quattro Töll (e. Mythical Lindy) efter ha snabbstartat till spets och sedan fått en tryckare på vägen. Inne på upploppet ryckte Urberg åt sig några längder och det räckte för att hålla undan med huvud mot Ferry Boko på 1.13,7a/1.640 meter.

– Loppet gick ju inte vår väg, men vi vann ändå. När vi kom till spets trodde jag att vi skulle få bestämma, men istället fick Quattro Töll en tryckare, sade Thomas Uhrberg.

Rafflande historia

Lärlingsloppet på Jägersro blev en riktigt rafflande historia där det öppnades i rena överljudsfarten och det gynnade hästarna i de bakre regionerna. Marc Elias och Romero gav sig iväg först i tredjespår 800 kvar och de följdes i rygg av Terminator Face (e. Joke Face-Xquisite Chocolate) och Dante Kolgjini. Över upploppet stod det och vägde länge innan Terminator Face sluggade sig förbi sista biten för Dante Kolgjini på 1.14,7a/2.140 meter.

Sevilla (e. Ready Cash-True Fantasy) och Joakim Lövgren gav sig iväg tidigt från tillägg och kunde överta ledningen 1.300 kvar efter att den sjuårige valacken lagt iväg en ordentlig speed. Inne på upploppet skaffade han sig några längders försprång och tur var väl det och det skiljde inte mycket till jagande Everton.

– Jag var så illa tvungen att göra något när vi blev över från början. Sevilla gjorde ett riktigt bra lopp, sade Joakim Lövgren efter segern på 1.14,5/2.160 meter.

Great King Wine (e. Maharajah-Comeback Diva) hade långt fram när Stefan Söderkvist kastade loss på allvar ute i tredjespår 450 meter före i mål. Frankie Brodde såg länge ut som en vinnare i dödens, men Admir Zukanovics häst hann fram på linjen på 1.13,2a/2.140 meter.

– Vi fick gå först bortre långsidan ner och köra ordentligt för att komma framåt. Det här är en häst som vet sitt jobb och gör alltid sitt bästa, sade Stefan Söderkvist.

Imponerande årsdebut

Deep Pockets (e. Ready Cash-Bloom Boko) var bara bäst i V86-avslutningen när Erik Adielsson fick lägga en ordentlig speed för att komma till spets (efter 300 meter) och första halvvarvet travades efter 1.10,6. Sedan kunde han lugna ner farten till 1.13,3 första rundan och på upploppet var Deep Pockets aldrig hotad på 1.12,6a/2.140 meter.

– Det kan bli ett spännande år, sade Erik Adielsson efter Deep Pockets imponerande årsdebut.

Två imponerande vinnare inledde tävlingsdagen på Jägersro. Tyskfödde Cape Town (e. Love You-Chillida) hade lekstuga från dödens för Conrad Lugauer och klev helt obesvärat ifrån över upploppet. Fyraåringen såg ut att ha en hel del sparat inombords när han avlade maiden på 1.17,3/2.140 meter efter en slutrunda strax över 1.16.

Thomas Malmqvists debutant Empire (e. Västerbo Prestige-Gossip Gal) gav inte tilläggsstartande Epic skuggan av en chans då treåringen avslutade under 1.15 sista kilometern och landade på 1.17,3/2.140 meter för Ken Ecce.

Dubbelt Lugauer

Karriärens första seger i fjärde starten tog fyraåriga Tipsy Face (e. Joke Face-Que Sera Sera) från spets för Adrian Kolgjini på 1.18,4/2.140 meter. Lugauer satte också dit Gambit Brodde (e. Infinitif-Global Affair) och han gav inte favoriten Typhoon Face skuggan av en chans. Från spets vann den fyraårige veckan helt ohotad på 1.14,9a/2.140 meter.

Avlade maiden gjorde också de tre första målettorna på Solvalla och snabbast i trion var fyraårige Upload (e. Scarlet Knight-Seabreeze Bluechip) för Stefan Melander på 1.15,9a/2.140 meter, medan både Young Love (e. Love You-Flying Young) och Karat Band (e. Love You-Staro Glamour) noterade 1.17,0 över full väg för Per Lennartsson respektive Åke Lindblom.

Ensam på plan var Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi-Calamara Donna) i ett sadellopp för Emilia Leo och när hon tryckte gasen i botten i slutsvängen kunde ingen stå emot och det femåriga stoet vann på 1.13,6a/2.140 meter i sin montédebut.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Rödluvan” mot Sto-EM

Conrads Rödluva är en av elva svenskfödda ston som är anmälda till EM för ston på Solvalla den 19 augusti med 900.000 kronor till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Conrads Rödluva har preliminäranmälts till EM för ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Conrads Rödluva har preliminäranmälts till EM för ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Totalt har det anmälts 17 hästar, varav elva är svenskfödda. Varje land får starta tre hästar vardera och i nuläget betyder det att sex ston från Sverige får chansen att delta i loppet eftersom arrangörslandet av EM har möjlighet att ”fylla ut” vakanta platser.

Förutom Conrads Rödluva handlar det om Activated, Mellby Free, Staro Miami, Dear Friend och Racing Brodda.

Danmark representeras av Commit Boom Bay, Italien av Tessy d’Ete och Une Etoile Gar, medan Norge ståtar med trion Thankful, I Love Paris och Miracle Tile.

Den definitiva startlistan till EM blir klar på torsdag.

Fokustema
Googoo Gaagaa
Läs senare

Broline i storaffär

Sune Svedbergs stuteri Broline International i Svenljunga har köpt in sig i den oerhört eftertraktade avelshingsten Googoo Gaagaa med passgångarblod.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Googoo Gaagaa har fått en ny delägare sedan Broline International köpt in sig i Robert Lindströms avelshingst. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Googoo Gaagaa har fått en ny delägare sedan Broline International köpt in sig i Robert Lindströms avelshingst. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Vi vill gärna vara delägare i de avelshingstar som står uppstallade på Broline och så har det varit med de flesta hingstar som varit här även om det funnits några undantag, säger stuterichef Tommy Norén på Broline International.

Fakta

Googoo Gaagaa

hingst född 2009
e. Cam’s Rocket-Kora’s Trotter e. Veeba Rova
Resultat: 23 st: 15-1-1.
Rekord: 1.08,7*
Prispengar: 665.339 dollar.
Uppfödare: Richard Hans, USA.
Segrar: (2 år):
 Maryland Sire Stakes ($25.000), 3 år:
 Colonial Stake ($500.000), 
Earl Beal Jr. Memorial ($500.000)
, John Simpson Memorial ($54.866)
, Maryland Sire Stakes ($32.000)
 och Maryland Standardbred ($20.550).

Expandera

Betäckt 250 ston i år

Svenljunga-stuteriet Broline har förvärvat 25 procent i Googoo Gaagaa, vilken har betäckt cirka 250 ston i år.

– Det har varit riktigt tryck och jag har aldrig upplevt något liknande med någon avelshingst tidigare på Broline. Även om det var bra drag runt Pine Chip åren 2002-2003 så går inget att jämföra med Googoo Gaagaa. Sedan har det förstås hjälpt till ytterligare att han inte bara lämnar bra sperma, utan också stora mängder. Det har gjort att vi kunnat supportera våra kunder utomlands också, fortsätter Norén.

Googoo Gaagaa. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Runt 100 ston har Googoo Gaagaa betjänat utanför Sveriges gränser i år.

– Största intresset har funnits hos våra nordiska grannländer, men vi har också skickat sperma till flera andra ställen runt om i Europa. Googoo Gaagaa kunde haft betydligt fler ston än så, men eftersom han kom in ganska sent till oss från USA i år har vi inte hunnit frysa tillräckligt mycket sperma efter honom.

Fulltecknad 2021

Det lär inte bli mindre tryck framöver heller…

– Googoo Gaagaa är redan fulltecknad för 2021. Och har en väntelista runt 200 ston.

Tommy Norén. Foto Simon Hagen/Sulkysport

I år har Googoo Gaagaa kostat 4.000 kronor vid bokning och 44.000 kronor vid levande föl. Till nästa år blir priset 5.000 respektive 65.000 kronor.

Googoo Gaagaa tog travvärlden med storm när han satte tre världsrekord som två- och treåring och att det slog gnistor om honom var inte så konstigt eftersom hans far Cam’s Rocket är passgångare, medan modern Kora’s Trotter (e. Veeba Rova), 1.15,6/$2.229, bar på travarblod.

Tre miljonärer

I aveln har Googoo Gaagaa fått en flygande start och hans första kull i Sverige (då som fryshingst) föddes 2015.

Power och Robert Bergh. Foto Simon Hagen

Tre av hans fyraåringar kan titulera sig miljonärer. Vinstrikast är fjolårets Kriterie-vinnare och Robert Bergh-tränade Power, 1.11,0am/5.934.000 kr, följd av Bythebook, 1.10,3ak/3.166.300 kr, som delade vinsten i Svensk Uppfödningslöpning och Robert Berghs segerstaplare Hail Mary, 1.11,3am/1.173.000 kr.

Googoo Gaagaa blev aldrig någon populär avelshingst bland stoägarna i USA eftersom han var uppstallad i Maryland, men det har inte hindrat honom från att nå framgångar.

Tvåårige sonen Captain Corey, 1.11,0*/$86.483, är en av de hetast i sin kull i USA i år. Han är obesegrad efter två starter hos Åke Svanstedt och båda vinsterna har tagits i försök i Pennsylvania Sire Stakes.

Captain Corey och Åke Svanstedt. Foto: Chris Gooden
Fokustema
Tyskland
Läs senare

Tio svenskfödda ettåringar säljs på Berlin-auktion

Intresset för svenskfött i Tyskland är stort. När den tyska Derbyauktionen hålls den 19 september på travbanan Mariendorf i Berlin är tio av de 84 ettåringar som bjuds ut svenskfödda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Matchpoint Pellini såldes för 360.000 euro för tre år sedan på tyska Derbyauktionen. Nu säljs en svenskfödd lillasyster i Berlin den 19 september. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Matchpoint Pellini såldes för 360.000 euro för tre år sedan på tyska Derbyauktionen. Nu säljs en svenskfödd lillasyster i Berlin den 19 september. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Auktionen bjuder på ett spektra av avelshingstar och flest avkommor ute till försäljning har amerikanska duon Muscle Hill och Trixton med fem hästar vardera. Flera svenskfödda avelshingstar finns också representerade – trion Maharajah, Raja Mirchi och Villiam.

Det är inte bara tysk- och svenskfödda hästar som säljs, utan även ettåringar som sett dagens ljus i Danmark, Frankrike och Österrike.

Bland de tyskfödda ettåringarna som säljs torde italienske unghäststjärnan Axl Roses halvsyster Laura Inferior (e. Muscle Hill-Linda di Casei) vara en av auktionens mest eftertraktade hästar.

Blir lillebror lika dyr?

Första svenskfödda ettåringen dyker redan upp som katalognummer fem. Hingsten Costello O.E. (e. Bold Eagle, vars mor Coruna (e. Angus Hall), 1.12,2ak/316.700 kr, är helsyster med bland andra Breeders Crown-vinnaren Miss Beniss, 1.11,2ak/1.906.000 kr.

Fakta

Svenskfödda ettåringar på tyska Derbyauktionen:

 • Costello O.E. (h e. Bold Eagle-Coruna)
  Uppfödare: Gestüt Oesterdieken.
 • Hope You Think Big (s e. Partout Simoni-Sugar)
  Uppfödare: Kurt Pritsch.
 • Jackpot Pellini (h e. Father Patrick-Prada Pellini)
  Uppfödare: Roman Thomaskamp.
 • Love Heuvelland (s e. Love You-Roma de Vandel)
  Uppfödare: Jean L.P. Huls.
 • Mats Greenwood (h e. Traders-Lola Barosso)
  Uppfödare: Greenwood Farms.
 • Megan Scott (s e. Bar Hopping-N Doubt About)
  Uppfödare: Stal Scot.
 • Miss Heuvelland (s e. Ready Cash-Miss Love)
  Uppfödare: Jean L.P. Huls.
 • Palina Bo (s e. Ready Cash-Baginbox In)
  Uppfödare: Stall Habo.
 • Polkdark Wine (h e. Trixton-Spicy Wings)
  Uppfödare: Patrick Maleitzke.
 • Pride of Bo (h e. Sam Bourbon-Västerbo Parfait)
  Uppfödare: Stall Habo.
Expandera

Extra intressant är förstås hingsten Jackpot Pellini (e. Father Patrick-Prada Pellini), vars halvbror Matchpoint Pellini (e. Bold Eagle) såldes för 360.000 euro till Srf Stable 2017 på den tyska Derbyauktion.

Matchpoint Pellini, 1.17,1m*/60.000 kr, är bara i början av sin karriär och fyraåringen är obesegrad i två starter i Ola Samuelssons regi.

Aristoteles Face. Foto: Mia Törnberg

Vid det tillfället var han den dyraste ettåringen som sålts på auktion i Europa. Ifjol slogs nytt auktionsrekord i Europa när ettårige hingsten Aristoteles Face (e. Chapter Seven-Just Not Into You) såldes på Kolgjini Yearling Sale för 4,7 miljoner kronor, vilket vid den tidpunkten motsvarade 436.000 euro.

Följande avelshingstar finns representerade på auktionen: Bar Hopping (1), Bird Parker (2), Bold Eagle (3), Brilliantissime (1), Broadway Hall (1), Centurion A.T.M.* (1), Conway Hall (1), Crazed (2), Creatine (1), Donato Hanover (3), Explosive Matter (2), Fast Photo (1), Father Patrick (4), Ganymede (2), Indigious* (1), Jimmy William (3), Love You (4), Maharajah (3), Muscle Hill (5), Muscle Mass (1), Muscle Massive (3), Muscles Yankee (1), Odessa Santana (2), Orlando Vici (2), Partout Simoni* (2), Pascia’ Lest (2), Prince d’Espace (1), Prodigious (2), Propulsion* (1), Quick Wood (1), Raja Mirchi (3), Ready Cash (2), Royalty For Life (1), Sam Bourbon (1), S.J.’s Caviar (2), S.J.’s Photo (1), Southwind Frank (3), Traders (3), Trixton (5), Urban Beuckenswyk (1), Villiam* (1) och Wishing Stone (1).

Fotnot: (antal avkommor), * första årgången.

Auktionskatalogen hittar ni här!