Fokustema
V86
Läs senare

Kusketta tog trippel

Det var champion Jorma Kontios kväll på Solvalla även om det "bara" blev en vinst inom V86-spelet, men han guidade också två vinnare – Dixie Brick och Zourane Kronos – utanför kupongen.
Av
Claes Freidenvall
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla

En vass avslutning bjöd Herrera Boko (e. Conway Hall-Adena Boko) på för Kontio sedan duon kastat loss i tredjespår i utgången av sista sväng. Med snabba kliv avgjorde den femårige valacken över upploppet och tränar gör Katja Melkko.

– Vi fick ett bra lopp ikväll och jag behövde bara köra sista 300 meterna, sade Jorma Kontio efter ha vunnit på 1.14,4/2.180 meter.

Jorma Kontio fick bestämma farten med Zourane Kronos (e. Muscle Hill-Zamia F.C.) i ett försök i Solvallas Fyraåringsserie för ston och hade inga som helst problem att gå undan efter ha fått bestämma första varvet efter 1.17,8.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla

Rätt V86-rad:

7-6-11-5-13-1-10-6

Utdelning:

Åtta rätt: 278.091 kr
Sju rätt: 2.180 kr
Sex rätt: 173 kr

Omsättning: 23.768.319 kr.

Expandera

Segertiden skrevs till 1.16,6a/2.140 meter för helsystern till Tobin Kronos (2.926.079 kr) och i samma syskonskara som Zourane Kronos ingår också Viking Kronos-sonen Gift Kronos (2.847.272 kr) och Ken Warkentin-dottern Namale Kronos (1.676.592 kr).

Inledde V86-spelet gjorde Thomas Uhrberg med Quattro Töll (e. Mythical Lindy) efter ha snabbstartat till spets och sedan fått en tryckare på vägen. Inne på upploppet ryckte Urberg åt sig några längder och det räckte för att hålla undan med huvud mot Ferry Boko på 1.13,7a/1.640 meter.

– Loppet gick ju inte vår väg, men vi vann ändå. När vi kom till spets trodde jag att vi skulle få bestämma, men istället fick Quattro Töll en tryckare, sade Thomas Uhrberg.

Rafflande historia

Lärlingsloppet på Jägersro blev en riktigt rafflande historia där det öppnades i rena överljudsfarten och det gynnade hästarna i de bakre regionerna. Marc Elias och Romero gav sig iväg först i tredjespår 800 kvar och de följdes i rygg av Terminator Face (e. Joke Face-Xquisite Chocolate) och Dante Kolgjini. Över upploppet stod det och vägde länge innan Terminator Face sluggade sig förbi sista biten för Dante Kolgjini på 1.14,7a/2.140 meter.

Sevilla (e. Ready Cash-True Fantasy) och Joakim Lövgren gav sig iväg tidigt från tillägg och kunde överta ledningen 1.300 kvar efter att den sjuårige valacken lagt iväg en ordentlig speed. Inne på upploppet skaffade han sig några längders försprång och tur var väl det och det skiljde inte mycket till jagande Everton.

– Jag var så illa tvungen att göra något när vi blev över från början. Sevilla gjorde ett riktigt bra lopp, sade Joakim Lövgren efter segern på 1.14,5/2.160 meter.

Great King Wine (e. Maharajah-Comeback Diva) hade långt fram när Stefan Söderkvist kastade loss på allvar ute i tredjespår 450 meter före i mål. Frankie Brodde såg länge ut som en vinnare i dödens, men Admir Zukanovics häst hann fram på linjen på 1.13,2a/2.140 meter.

– Vi fick gå först bortre långsidan ner och köra ordentligt för att komma framåt. Det här är en häst som vet sitt jobb och gör alltid sitt bästa, sade Stefan Söderkvist.

Imponerande årsdebut

Deep Pockets (e. Ready Cash-Bloom Boko) var bara bäst i V86-avslutningen när Erik Adielsson fick lägga en ordentlig speed för att komma till spets (efter 300 meter) och första halvvarvet travades efter 1.10,6. Sedan kunde han lugna ner farten till 1.13,3 första rundan och på upploppet var Deep Pockets aldrig hotad på 1.12,6a/2.140 meter.

– Det kan bli ett spännande år, sade Erik Adielsson efter Deep Pockets imponerande årsdebut.

Två imponerande vinnare inledde tävlingsdagen på Jägersro. Tyskfödde Cape Town (e. Love You-Chillida) hade lekstuga från dödens för Conrad Lugauer och klev helt obesvärat ifrån över upploppet. Fyraåringen såg ut att ha en hel del sparat inombords när han avlade maiden på 1.17,3/2.140 meter efter en slutrunda strax över 1.16.

Thomas Malmqvists debutant Empire (e. Västerbo Prestige-Gossip Gal) gav inte tilläggsstartande Epic skuggan av en chans då treåringen avslutade under 1.15 sista kilometern och landade på 1.17,3/2.140 meter för Ken Ecce.

Dubbelt Lugauer

Karriärens första seger i fjärde starten tog fyraåriga Tipsy Face (e. Joke Face-Que Sera Sera) från spets för Adrian Kolgjini på 1.18,4/2.140 meter. Lugauer satte också dit Gambit Brodde (e. Infinitif-Global Affair) och han gav inte favoriten Typhoon Face skuggan av en chans. Från spets vann den fyraårige veckan helt ohotad på 1.14,9a/2.140 meter.

Avlade maiden gjorde också de tre första målettorna på Solvalla och snabbast i trion var fyraårige Upload (e. Scarlet Knight-Seabreeze Bluechip) för Stefan Melander på 1.15,9a/2.140 meter, medan både Young Love (e. Love You-Flying Young) och Karat Band (e. Love You-Staro Glamour) noterade 1.17,0 över full väg för Per Lennartsson respektive Åke Lindblom.

Ensam på plan var Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi-Calamara Donna) i ett sadellopp för Emilia Leo och när hon tryckte gasen i botten i slutsvängen kunde ingen stå emot och det femåriga stoet vann på 1.13,6a/2.140 meter i sin montédebut.

Fokustema
ATG:s visselblåsning
Läs senare

”Jag har fullt förtroende”

ATG:s ordförande Bo Netz har svarat Sulkysport gällande de frågor som uppstått runt ATG:s sätt att hantera visselblåsningar. Och han står bakom hur ATG:s ledning hanterar detta.
Av
Lars G Dahlgren
Bo Netz, styrelseordförande i ATG.

De två senaste numren av Sulkysport (35 och 36) har innehållit artiklar som handlat om att ATG-medarbetare misstror företagets viktiga visselblåsningsfunktion. Ett konkret exempel i form av en person i chefsställning som visselblåsts för att både ha utnyttjat resor i tjänsten där privata aktiviteter och som semester (vilket chefen i Sulkysport nummer 36 nekade  tilll att ha gjort) och dessutom haft sexistiskt beteende och jargong följdes upp med medarbetare som visselblåst chefer blivit bortarbetade.

Detta föranledde Sulkysport att ställa några frågor till den statligt tillsatta ordföranden Bo Netz eftersom det torde vara besvärande även upp på politisk nivå om ett företag som i praktiken styrs av staten har problem i arbetsmiljön gällande att medarbetare inte vågar visselblåsa vad de betraktar som missförhållanden.

Sulkysport ställde följande frågor till Bo Netz:

1) Hur ser du, som statens högsta representant i ATG:s styrelse, på det som nu framkommit i Sulkysport gällande att HR-avdelningen inte åtnjuter förtroende från anställda avseende visselblåsningsfunktionen och hur konkreta anmälningar om påstådda missförhållanden hanteras?

2) Påverkar det som framkommit genom Sulkysport ditt förtroende för ATG:s lednings arbetssätt gällande denna typ av frågor, vi kan kalla det ”visselblåsning”, sådant som rör ”me-too” och andra oacceptabla beteenden från chefspersoner?

3) Vad är din bild av hur det inom ATG jobbas med detta?

4) Kommer det som framkommit/publicerats att medföra någon form av aktivitet från din sida i styrelsearbetet närmaste tiden?

Svaret blev följande:

– Jag har fullt förtroende för ATG:s arbete i den här typen av frågor och, efter samtal med ATG:s ledning, också i detta specifika fall. Jag ställer mig till fullo bakom den utförliga kommentar som Lotta Nilsson Viitala (HR-chef, reds.anm.) lämnat till er.

Jag har fullt förtroende för ATG:s arbete

Den kommentar Bo Netz, som är generaldirektör för Trafikverket, hänvisar till publicerades i Sulkysport nummer 36. Där står bland annat:

Där står bland annat:

”om vi i våra utredningar finner att oegentligheter har begåtts så agerar vi.”

Och:

”Vi måste ha en ödmjuk inställning och lyssna på kritik, ingen är perfekt. Det finns alltid brister att upptäcka och förbättra, och lärdomar att ta till sig.”

 

Kan ATG:s styrelse sitta tyst?

Fokustema
Norge
Läs senare

Tappgräns införs i Norge

Lotteri- og Stiftelsestilsynet i Norge går för tappgränser, vilket betyder att de spelare som förlorat 20.000 kronor under en månads tid sätts i karantän i 30 dagar innan personen ifråga kan ingå vad igen.
Av
Claes Freidenvall

Vid årsskiftet är det tänkt att tappgränsen ska införas och Rikstotos direktör Camilla Garmann är inte helt uppgiven. Till trav365.no säger Garmann, att trav- och galoppsportens spelbolag i Norge lanserat en lösning som kan rädda hästsporten.

För det är precis vad det handlar om. Norsk Rikstoto tror att det i värsta fall kan kosta ett omsättningstapp på 900 miljoner kronor nästa år.

Ny vår för bookmakers?

Rikstoto har skickat ut en enkätundersökning till 4.500 utvalda spelare i Norge och frågat hur de tänker runt tappgränser. Av dessa är 1.500 så kallade ”storspelare” och 600 svarade att de flyttar sitt spel.

Det betyder att spelet med allra största sannolikhet flyttas utomlands, eller till en svart marknad och det kan också innebära att det blir en ny vår för bookmakers i Norge.

Hela artikeln på trav365.no kan läsas här.

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Svenskar tävlar om stora pengar

Redan på lördag är den nykorade Maple Leaf Trot-vinnaren Guardian Angel Ås tillbaka på tävlingsbanan och dagen innan åker svenskfödde Green Manalishi till Kanada för att delta i Simcoe Stakes.
Av
Claes Freidenvall
Guardian Angel Ås tävlar om stora pengar på Scioto Downs på lördag. Foto Steven H Roth
Guardian Angel Ås tävlar om stora pengar på Scioto Downs på lördag. Foto Steven H Roth

Anette Lorentzons Guardian Angel Ås (e. Archangel) hade ingen tur i spårlottningen (åtta) i Charlie Hill Memorial ($220.000) på Scioto Downs och motståndet går inte heller av för hackor.

Det är inte bara Anette Lorentzon som åker till Scioto Downs för att starta i storloppet. Åke Svanstedt är där med Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) och Per Engbloms bidrag är Pinkman (e. Explosive Matter).

Svenskfödde Green Manalishi (e. Muscle Hill) startar i treåringsloppet Simcoe Stakes (C$174.503) på Mohawk Raceway imorgon kväll kanadensisk tid. Tim Tetrick sköter tömmarna bakom Marcus Melanders travare, som närmast kommer från en andraplats i Harry W. Zweig Memorial bakom stallkamraten Greenshoe.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På lördag tävlas det också om stora pengar på Meadows när finalerna i Pennsylvania Sire Stakes ($253.000) för treåringar avgörs. Per Engblom plockar ut Asiago (e. Muscle Hill) i finalen för stona och där finns också Åke Svanstedts Personal Paradise (e. Muscle Hill) med.

I finalen för de treåriga hingstarna/valackerna startar Åke Svanstedt Marseille (e. Muscle Hill) och där selar Per Engblom ut Osterc (e. Cantab Hall).

Startlistor:

Charlie Hill Memorial ($220.000)
Äldre hästar.
1.609 meter, autostart.

 1. Bridge To Jesse’s (L) – Trace Tetrick
 2. I Know My Chip (L) – Ronnie Wrenn Jr.
 3. Marion Marauder – Scott Zeron
 4. Plunge Blue Chip (L) – Åke Svanstedt
 5. Mission Accepted (L) – Chris Page
 6. Pinkman (L) – Brett Miller
 7. Atlanta – Yannick Gingras
 8. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick
 9. Top Flight Angel (L) – Andy Miller

Simcoe Stakes (C$174.503)
Treåriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

 1. Lifetime Royalty (L) – Jody Jamieson
 2. All Wrapped Up – Louis Philippe Roy
 3. Southwind Avenger – Trevor Henry
 4. Okeanos – Roger Mayotte
 5. Green Manalishi – Tim Tetrick
 6. Union Forces (L) – Yannick Gingras
 7. Smart As Hill – Paul MacDonell
 8. Cool Clifford – Sylvain Filion
 9. While Your Up – Chris Christoforou

Fotnot: (L) tävlar med lasix.

Sport