Fokustema
V86
Läs senare

Kusketta tog trippel

Det var champion Jorma Kontios kväll på Solvalla även om det "bara" blev en vinst inom V86-spelet, men han guidade också två vinnare – Dixie Brick och Zourane Kronos – utanför kupongen.
Av
Claes Freidenvall
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla
Herrera Boko var en av tre vinnare som Solvallas champion Jorma Kontio vann med ikväll. Foto Leif Norberg/ALN Solvalla

En vass avslutning bjöd Herrera Boko (e. Conway Hall-Adena Boko) på för Kontio sedan duon kastat loss i tredjespår i utgången av sista sväng. Med snabba kliv avgjorde den femårige valacken över upploppet och tränar gör Katja Melkko.

– Vi fick ett bra lopp ikväll och jag behövde bara köra sista 300 meterna, sade Jorma Kontio efter ha vunnit på 1.14,4/2.180 meter.

Jorma Kontio fick bestämma farten med Zourane Kronos (e. Muscle Hill-Zamia F.C.) i ett försök i Solvallas Fyraåringsserie för ston och hade inga som helst problem att gå undan efter ha fått bestämma första varvet efter 1.17,8.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla

Rätt V86-rad:

7-6-11-5-13-1-10-6

Utdelning:

Åtta rätt: 278.091 kr
Sju rätt: 2.180 kr
Sex rätt: 173 kr

Omsättning: 23.768.319 kr.

Expandera

Segertiden skrevs till 1.16,6a/2.140 meter för helsystern till Tobin Kronos (2.926.079 kr) och i samma syskonskara som Zourane Kronos ingår också Viking Kronos-sonen Gift Kronos (2.847.272 kr) och Ken Warkentin-dottern Namale Kronos (1.676.592 kr).

Inledde V86-spelet gjorde Thomas Uhrberg med Quattro Töll (e. Mythical Lindy) efter ha snabbstartat till spets och sedan fått en tryckare på vägen. Inne på upploppet ryckte Urberg åt sig några längder och det räckte för att hålla undan med huvud mot Ferry Boko på 1.13,7a/1.640 meter.

– Loppet gick ju inte vår väg, men vi vann ändå. När vi kom till spets trodde jag att vi skulle få bestämma, men istället fick Quattro Töll en tryckare, sade Thomas Uhrberg.

Rafflande historia

Lärlingsloppet på Jägersro blev en riktigt rafflande historia där det öppnades i rena överljudsfarten och det gynnade hästarna i de bakre regionerna. Marc Elias och Romero gav sig iväg först i tredjespår 800 kvar och de följdes i rygg av Terminator Face (e. Joke Face-Xquisite Chocolate) och Dante Kolgjini. Över upploppet stod det och vägde länge innan Terminator Face sluggade sig förbi sista biten för Dante Kolgjini på 1.14,7a/2.140 meter.

Sevilla (e. Ready Cash-True Fantasy) och Joakim Lövgren gav sig iväg tidigt från tillägg och kunde överta ledningen 1.300 kvar efter att den sjuårige valacken lagt iväg en ordentlig speed. Inne på upploppet skaffade han sig några längders försprång och tur var väl det och det skiljde inte mycket till jagande Everton.

– Jag var så illa tvungen att göra något när vi blev över från början. Sevilla gjorde ett riktigt bra lopp, sade Joakim Lövgren efter segern på 1.14,5/2.160 meter.

Great King Wine (e. Maharajah-Comeback Diva) hade långt fram när Stefan Söderkvist kastade loss på allvar ute i tredjespår 450 meter före i mål. Frankie Brodde såg länge ut som en vinnare i dödens, men Admir Zukanovics häst hann fram på linjen på 1.13,2a/2.140 meter.

– Vi fick gå först bortre långsidan ner och köra ordentligt för att komma framåt. Det här är en häst som vet sitt jobb och gör alltid sitt bästa, sade Stefan Söderkvist.

Imponerande årsdebut

Deep Pockets (e. Ready Cash-Bloom Boko) var bara bäst i V86-avslutningen när Erik Adielsson fick lägga en ordentlig speed för att komma till spets (efter 300 meter) och första halvvarvet travades efter 1.10,6. Sedan kunde han lugna ner farten till 1.13,3 första rundan och på upploppet var Deep Pockets aldrig hotad på 1.12,6a/2.140 meter.

– Det kan bli ett spännande år, sade Erik Adielsson efter Deep Pockets imponerande årsdebut.

Två imponerande vinnare inledde tävlingsdagen på Jägersro. Tyskfödde Cape Town (e. Love You-Chillida) hade lekstuga från dödens för Conrad Lugauer och klev helt obesvärat ifrån över upploppet. Fyraåringen såg ut att ha en hel del sparat inombords när han avlade maiden på 1.17,3/2.140 meter efter en slutrunda strax över 1.16.

Thomas Malmqvists debutant Empire (e. Västerbo Prestige-Gossip Gal) gav inte tilläggsstartande Epic skuggan av en chans då treåringen avslutade under 1.15 sista kilometern och landade på 1.17,3/2.140 meter för Ken Ecce.

Dubbelt Lugauer

Karriärens första seger i fjärde starten tog fyraåriga Tipsy Face (e. Joke Face-Que Sera Sera) från spets för Adrian Kolgjini på 1.18,4/2.140 meter. Lugauer satte också dit Gambit Brodde (e. Infinitif-Global Affair) och han gav inte favoriten Typhoon Face skuggan av en chans. Från spets vann den fyraårige veckan helt ohotad på 1.14,9a/2.140 meter.

Avlade maiden gjorde också de tre första målettorna på Solvalla och snabbast i trion var fyraårige Upload (e. Scarlet Knight-Seabreeze Bluechip) för Stefan Melander på 1.15,9a/2.140 meter, medan både Young Love (e. Love You-Flying Young) och Karat Band (e. Love You-Staro Glamour) noterade 1.17,0 över full väg för Per Lennartsson respektive Åke Lindblom.

Ensam på plan var Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi-Calamara Donna) i ett sadellopp för Emilia Leo och när hon tryckte gasen i botten i slutsvängen kunde ingen stå emot och det femåriga stoet vann på 1.13,6a/2.140 meter i sin montédebut.

Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Finalfältet klart

Nu står finalfältet till Stosprintern 2019 som körs den 6 juli klart och de två treorna som gick vidare blev Fast Moving Cash och Aleppo Pine.
Av
Cecilia Kristoffersson

Stosprintern 2019

Förstapris 800.000 kronor, 1.609 meter autostart

Häst – Tränare

 1. Miss Golden Wine – Tommy Karlstedt
 2. Zeta Wise As – Fredrik Linder
 3. Maggie Cash – Jerry Riordan
 4. No Matter – Svante Båth
 5. Dallas As – Robert Bergh
 6. Fanny Chenal – Björn Goop
 7. Fast Moving Cash – Daniel Redén
 8. Aleppo Pine – Roger Walmann
 9. Global Well Off – Daniel Wäjersten
 10. Felicity Shagwell – André Eklundh

Så här kördes kvalen

Fokustema
Norge
Läs senare

1.09,9 av Hillary B.R.!

Hillary B.R. tog mycket riktigt sin tolfte raka seger i uttagningsloppet till Jarlsberg Grand Prixs stoavdelning och är fortsatt obesegrad, men det blev inte utan kamp.
Thankful gav henne en sådan match att Gundersen-familjens häst tvingades ner till 1.09,9a/1.609 meter för att avgå med segern!
Av
Emil Persson

Att det fyraåriga toppstoet Hillary B.R. (e. Muscle Hill) är en talang av sällan skådat slag har de flesta varit överens om länge, men likväl var det en och annan som lyfte på ögonbrynen efter måndagskvällens mäktiga triumf.

Hillary B.R. vann på 1.09,9. Foto: RIkstoto Direkte

Från spår åtta bakom bilen slank körande Magnus Teien Gundersen ner dugligt och hamnade efter hand som förstahäst i andraspår samtidigt som Öystein Tjomslands Thankful (e. Muscle Hill) drog iväg med 1.08,3 första 500 meterna.
Hon lugnade aldrig ner sig på allvar utan Magnus Teien Gundersen fick krypa ner bakom en period från 800 meter före mål tills ingång av slutkurvan. Då lyfte han åter ut stoet för attack, men Thankful lade likaledes i nästa växel och tog striden.

Sista 50 meterna var Hillary B.R. den starkare och det efter att avslutat sista halvvarvet på 1.08,2!
Segertiden 1.09,9a/1.609 meter var en putsning med 1,1 sekunder av Normandie Royals gamla norska rekord för fyraåriga ston satt på Solvalla den den 9 oktober i fjol.
– Vilken enorm häst HIllary B.R. är! Jag vågar inte att tänka på hur fort vi körde genom slutkurvan och då körde jag i andraspår. Hon fick jobba för det i kväll, men är rå, sade Magnus Teien Gundersen efter loppet enligt TGN.no.

Samma segerkusk vann det andra uttagningsloppet, likaledes med en häst tränad av Geir Vegard Gundersen. Blueridge Sun (e. Revenue) som i fjol var tvåa bakom Hillary B.R. i Stokriteriet vann på mer beskedliga 1.12,2a/1.609 meter.

Finalen av görs lördag den 6 juli med 200.000 norska kronor till vinnaren.

Startlista finalen:
Hästnamn (pappa) / tränare

 1. Blueridge Sun (e. Revenue) – Geir Vegard Gundersen
 2. Hillary B.R. (e. Muscle Hill) – Geir Vegard Gundersen
 3. Thankful (e. Muscle Hill) – Öystein Tjomsland
 4. Nuclear Tile (e. Muscle Massive) – Trond Andersson
 5. Rebella Matters (e. Explosive Matter) – Frode Hamre
 6. I.D.Entity (e. Explosive Matter) – Bo Westergård
 7. Tiffany Yellow (e. Muscle Massive) – Frode Hamre
 8. L..A.’s Muscles Queen (e. Muscles Wiking B.R.) – Kenneth Handeland
 9. Catherine’s Chic (e. Love You) – Eirik Höitomt
 10. Delight Classic (e. Orlando Vici) – Trond Andersson
Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Kvalkväll

Ikväll körs uttagningsloppen till Stosprintern och nedan kan ni löpande följa kvalen. Finalen körs lördagen den 6 juli med ett förstapris på 800.000 kronor. De två främsta i varje lopp går vidare och de två högst seedade treorna.
Av
Cecilia Kristoffersson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson
Miss Golden Wine vann det första uttagningsloppet till Stosprintern. Foto Lars B Persson

Uttagningslopp 1

Tommy Karlstedts Miss Golden Wine (e. Pastor Steophen) överraskade och tog hand om ledningen redan i första sväng och efter att ha fått varva på 1.14,2 blev hon svår att ta ned för de övriga.
– Hon kändes jättebra idag och vi hade laddat för tre uppgifter i år. I den första hade vi stolpe ut så det var skönt att gå till final nu. Det är första gången jag har haft en häst som kvalat in till en final så vi får se hur vi lägger upp det fram till dess. Jag har en plan i bakhuvudet,  men sambon får nog sköta det där. Hon kommer mycket bättre överens med hästen, sade en glad tränare och delägare i vinnarcirkeln.

Med till final från detta lopp gick även Svante Båths No Matter (e. Explosive Matter) som största delen av loppet suttit i tredje par utvändigt. Segertiden för Miss Golden Wine blev 1.12,6a/1.609 meter.

Uttagningslopp 2

André Eklundhs Felicity Shagwell (e. Maharajah) tog omgående hand om ledningen i det andra försöket och hon skuggades i rygg av Fredrik Linders Zeta Wise As (e. Maharajah som kördes av Kevin Oscarsson.

Första 500 meterna avverkades på 1.09,8 och det såg länge ut som att Felicity Shagwell skulle hålla hela vägen, men på upploppet kämpade sig Zeta Wise As förbi den sista biten.
– Det är otroligt roligt att köra hästar åt Linder då de alltid är väl förberedda och iordning. Hästens främsta egenskap är att hon är otroligt kvick de sista 200 meterna, sade kusken efter loppet och han valde att sitta kvar i sulkyn under segerintervjun.

Dessa två gick vidare till final och segertiden för Zeta Wise As blev 1.11,4a/1609 meter. Förstapriset i alla försök är 100.000 kronor.

Uttagningslopp 3

Daniel Wäjerstens Global Well Off (e. S.J.’s Caviar) fick Björn Goop i sulkyn för första gången och det bar hela vägen från start till mål. Segertiden blev 1.12,0a/1.609 meter och tvåa och klar för final blev även Robert Berghs Dallas As (e. Lucky Chucky ) som utmanade rejält över upploppet från ledarryggen.
– Jag hann inte bli så orolig för Berghs häst utan fokuserade mest på min egen. Jag fick hålla ungefär samma tempo hela vägen vilket passade henne. Det är kul att köra åt Daniel Wäjersten då vi började hänga ungefär samtidigt på Åby och det är en duktig och ambitiös kille som det kommer fortsätta att gå bra för. Det är kul med de yngre som kommer, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Carl Johan Jepson ersatte Robert Bergh i sulkyn.

Uttagningslopp 4

Bay View (e. Yankee Glide) var den som tog hand om ledningen, men galopperade in i första sväng och istället tog Nicklas Westerholm hand om den positionen med Adi Gallia (e. Raja Mirchi) för att omgående släppa till Aleppo Pine (e. Maharajah) och Örjan Kihlström.

Björn Goops Fanny Chenal (e. Love You) fick den otacksamma positionen utvändigt om ledaren, medan Jerry Riordan-tränade Maggie Cash (e. Djali Boko) satt i tredje par utvändigt. Carl Johan Jepson påbörjade attacken via tredjespår runt sista sväng med Maggie Cash och det var henne det bet allra bäst för över upploppet.
– De höll bra tempo därframme, några galopperade och vi fick en vilsam resa. Jag har kört hästen tidigare utan att lyckas så bra, men idag fungerade det perfekt. Jag kände 400 kvar att jag hade mycket kvar att köra med och tänkte att vi tar oss till final i alla fall, men hon visade sig bäst och starkast idag, sade Jepson i vinnarcirkeln.

Segertiden för Maggie Cash blev 1.12,1a/1.609 meter och med sig till final fick hon Fanny Chenal.