Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kvaldags för korta E3

Gävle i centrum för treåringar. Bedazzled Sox mot ny seger? Årets Travare tillbaka! Jim Frick-stipendiat utsedd. Italienska ston i finallopp.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Bedazzled Sox vann långa E3-finalen för Torbjörn Jansson. Imorgon startar han i den korta finalen med en miljon till vinnaren. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Roger Walmann-tränade Bedazzled Sox vann långa E3-finalen för Torbjörn Jansson. Imorgon startar han i den korta finalen med en miljon till vinnaren. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Etta och tvåa i långa E3-finalen i Eskilstuna för en månad sedan. Nu laddar Roger Walmanns vinnare Bedazzled Sox (e. Brillantissime) och Pekka Korpis tvåa Corazon Combo (e. Express Duo) för revanschmöte i korta E3-finalen i Örebro den 20 augusti.

Ikväll i Gävle startar de i varsitt uttagningslopp och förutsättningarna är lika tuffa för båda – spår åtta bakom startbilen!

Ingen av hästarna har varit sämre än tvåa i någon av sina starter. Bedazzled Sox har vunnit sju av nio starter, medan Corazon Combo plockat hem 13 av 14. Enda nederlaget kom just i E3-finalen mot Bedazzled Sox.

Corazon Combo och Pekka Korpi. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Korta E3 har gjorts om till i år och har max tio startande i loppen. Hingstarna och valackerna gör upp i tre försök där de tre främsta i varje plus högst seedade fyran går vidare, medan stona har fem uttagningslopp med de två främsta i varje till final.

På stosidan saknas tätduon från långa finalen, Sparven (e. Bird Parker) och Eireann (e. Maharajah), men fem av finalisterna försöker kvala in även till korta E3. Bland dessa trean Halley Wania (e. E L Titan) och fyran Kayla Westwood (e. Maharajah).

***

2

Stefan Melander. Foto: stalltz.se

Hela 42 olika tränare står bakom de 70 treåringar som anmälts till kvällens uttagningslopp till korta E3 i Gävle. Flitigast av dem alla är Stefan Melander, som plockar ut sex treåringar i jakt på finalplatser i Örebro den 20 augusti.

Fem ston och en hingst ingår i Melanders sexling och bland de som sticker ut finns svenskfödde hingsten Following (e. Nuncio), som efter att ha vunnit på 1.10,9 på Meadowlands i slutet av april hoppade upp på flyget till Europa och en satsning på de svenska storloppen.

Två starter har hästen gjort i sommar och efter seger i Sverigedebuten slutade han tvåa bakom Night Art (e. Googoo Gaagaa) i en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie. Nu blir det första starten över sprinterdistans på den här sidan Atlanten för hästen som vunnit fyra av livets sju starter.

Jerry Riordan reser norrut med fem treåringar, däribland trion Pure Atlas (e. Father Patrick), Joli Mearas (e. Father Patrick) och Dea Grif (e. Varenne) som alla var finalister i långa E3.

Flest hästar i korta E3-kvalen

Tränare, bana – Antal (h/v–s)

  • Stefan Melander, Solvalla – 6 (1–5)
  • Jerry Riordan, Halmstad – 5 (1–4)
  • Adrian Kolgjini, Jägersro – 4 (2–2)
  • Fredrik Wallin, Gävle – 3 (1–2)
  • Daniel Wäjersten, Bergsåker – 3 (0–3)

Två hästar i kvalen har: Svante Båth, Hans Crebas, Mattias Djuse, Joakim Elfving, Christoffer Eriksson, Oskar Kylin Blom, Timo Nurmos, Jim Oscarsson, Stefan P Pettersson, Daniel Redén och Claes Sjöström

***

3 Åtta uttagningslopp till E3 står i fokus i Gävle (start 18.20) ikväll, men det finns ytterligare ett högintressant lopp med bara treåringar i programmet. E3 Bonus över medeldistans med voltstart för hästar med högst 75.000 kronor rymmer flera högintressanta ungdomar.

Som Mattias Djuses Hustle Rain (e. Raja Mirchi) som tagit två raka segrar på låga 1.14-tider. Två raka har också Viktor Lycks Chiquita T.A. (e. Amaru Boko) och Svane Båths Lion Brodde (e. Ready Cash). Detta kryddat med trion Poleposition (e. Propulsion), Fat Bottled Girl (e. Executive Caviar) och H.C.’s Crazy Horse (e. S.J.’s Caviar), som alla vann i sin senaste start.

Torsdagens tävlingar i Sverige kompletteras med lunchtrav i Skellefteå (start 12.20), där hemmaparet Ann-Catrin Frisk/Ove A Lindqvist har goda segermöjligheter med vasst stammade stoduon Liquify’em (e. Crazed) och Olea Håleryd (e. Muscle Hill).

Här är startlistorna till dagens tävlingar.

***

4 Moe Umeland, 18 år, från Segmon har utsetts till årets Jim Frick-stipendiat (30.000 kronor) och på lördag i samband med V75-tävlingarna i Rättvik kommer utdelningen av stipendiet ske när Jim Fricks Minne avgörs. Moa har ett år kvar på gymnasiet och därefter är siktet inställt på Wången och att utbilda sig till hovslagare.

***

5 Ikväll bjuds det på finaler i Gran Premio Campionato Femminile (€66.000) för tre- och fyraåriga ston på Ippodromom Garigliano.

Två försök har körts i respektive ålderskategori. Daughter As (e. Father Patrick) och Donnavventura Ors (e. Ideale Luis) har vunnit på 1.13,6 respektive 1.14,5 bland treåringarna och försöken för de ett år äldre stona har tagits hem av Cetiz (e. Varenne) och Cilesia Pit (e. Timoko) på 1.14,5 och 1.15,1.

***

6 Hittills i år – per den 31 juli – har 1.141 tvååringar kvalat i Frankrike under tre månader. Snabbast av 2020-kullens kvalhästar är Knight Tale One (e. Captain Sparrow-Reine Normande), vilken travade 1.15,5/2.000 meter på Le Croise-Laroché i början på juli.

Han har också hunnit starta en gång på Enghien, men då gick det inte alls lika snabbt. Då slutade Knight Tale One femma på 1.18,1a/2.150 meter i Prix de la Porte de Choisy (€32.000) den 27 juli.

***

7 Årets Treåring, Årets Travare, vinstrikast i sin kull ($948.971) och snabbast (1.08,1) tillsammans med Dancinginthedark M.

Jujubee och Andrew McCarthy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade Jujubee (e. Creatine-La Cantera) på Pocono Downs och travade 1.12,0/1.609 meter för sin tränare Greg Wright Jr. och sista quartern avverkades efter 1.09,1.

Ifjol finalvann Jujubee både Breeders Crown och Kentucky Futurity, men har inte varit synlig sedan han kvalade den 13 april på Florida Spring Garden Ranch. Nu verkar fyraåringen på rätt väg igen och en årsdebut inom kort är att vänta.