Fokustema
Konung Gustaf V:s Pokal
Läs senare

Kvaldags på Åbytravet

MÖLNDAL. Här kan ni löpande följa kvalen till Kungapokalen och de som går vidare till finalen den 11 maj.
Av
Cecilia Kristoffersson
Attraversiamo vann det första uttagningsloppet till Konung Gustaf V:s Pokal. Foto Simon Hagen
Attraversiamo vann det första uttagningsloppet till Konung Gustaf V:s Pokal. Foto Simon Hagen

Uttagningslopp 1

Den stora favoriten i det första uttagningsloppet var Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) och efter en lugnare inledning sände Erik Adielsson fram Attraversiamo och övertog ledningen från Hurricane River som travat varvet på 1.12,4.

– Jag var väldigt nöjd med hur han kändes idag och han låg bra i handen hela vägen. Jag vill ha han precis likadan till finalen, sa Adielsson efter segern.

Segertiden blev 1.12,5a/2.140 meter och med sig till final fick han Stefan Melanders Thrust Control (e. Cantab Hall) som kördes av Björn Goop och legat långt ner i kön för att spurta strålande till andraplatsen. Trea blev Daniel Redén-tränade Night Rhythm (e. Muscle Hill) efter att följt med i Attraversiamos attack varvet från mål och tagit positionen utvändigt om honom.

Fyra och även han med till final blev Derby Simoni (e. Broadway Hall) som kördes av Kim Eriksson och tränas av Thomas Madsen.

Uttagningslopp 2:

I kvällens andra uttagningslopp fick vi återigen se en favoritseger i form av Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall). Samo Different Day (e. Cantab Hall) var snabbast från start, men galopperade i första sväng och Örjan Kihlström fick överta ledningen från Peter Untersteiners Townshend Broline (e. Quite Easy u.S.) med Evaluate. Där fick han i stor sett sitta ohotad fram till upploppet.

Varvet travades på 1.12,9 och segertiden landade på 1.13,2a/2.140 meter för Evaluate och med sig till final fick han Ferrari Sisu (e. Djali Boko) – som orsakat en omstart då Marc Elias stört Smokin Joe i starten – som tvåa. Conrad Lugauer tränar och trea blev en starkt spurtande Zeus Bi (e. Donato Hanover) före Townshend Broline.

Uttagningslopp 3:

Conrad Lugauer hade loppets stora favorit, Campo Bahia (e. Muscle Hill) och trots en tuff löpning i positionen utvändigt om ledande Zephyr Kronos (e. Ready Cash) var han ostoppbar. Zephyr Kronos inledde första 500 meterna på 1.06,7 medan Campo Bahia tog det lugnt. Efter 1.000 meter på 1.11,8 var positionerna spikade med Zephyr Kronos i spets, Campo Bahia utvändigt och Stefan Melanders Brothers N.Arms (e. Cantab Hall) i ledarrryggen.

Runt slutsvängen hade Campo Bahia kopplat segergreppet och Baritone Artist (e. Orlando Vici) spurtade strålande till tredjeplatsen från innerspår med sin tränare Markus B Svedberg i sulkyn. Tvåa blev Broters N.Arms och Zephyr Kronos som kördes av tränaren Daniel Redén inkom som fyra och är också klar för final.

Vidare till final:

Häst – Tränare

 • Attraversiamo – Svante Båth
 • Baritone Artist – Markus B Svedberg
 • Brothers N.Arms – Stefan Melander
 • Campo Bahia – Conrad Lugauer
 • Derby Simoni – Thomas Madsen
 • Evaluate – Stefan Melander
 • Ferrari Sisu – Conrad Lugauer
 • Night Rhythm – Daniel Redén
 • Townshend Broline – Peter Untersteiner
 • Thrust Control – Stefan Melander
 • Zephyr Kronos – Daniel Redén
 • Zeus Bi – Fredrik Linder

Artikeln har uppdaterats löpande under kvällen.

 

Finalfälten till Kunga- och Drottningpokalerna

Så gick Drottningskvalen

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

 • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
 • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
 • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
 • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
 • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.