Fokustema
Treåringslopp
Läs senare

Kvalklart för Breeders Course

Sex försök och final på Solvalla Elitloppssöndagen. Förra året slutade finalen i Breeders Course med nytt världsrekord. Nu laddar Solvalla för årets final, vilken hålls den 31 maj med en miljon till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Aetos Kronos och Johan Untersteiner vann Breeders Course-finaln på världsrekordtiden 1.11,9a/2.140 meter ifjol. Foto: Sulkysport
Aetos Kronos och Johan Untersteiner vann Breeders Course-finaln på världsrekordtiden 1.11,9a/2.140 meter ifjol. Foto: Sulkysport

Aetos Kronos vann Breeders Course-finalen ifjol på 1.11,9a/2.140 meter, vilket var nytt världsrekord för treåriga hingstar och valacker över medeldistans. Ett rekord som Aetos Kronos underskred en månad senare med en tiondel när han vann långa E3-finalen.

Första uttagningsloppet till Breeders Course hålls den 14 april på La Maura-banan i Milano och därefter hålls försöken på Solvalla (29 april), Åby (9 maj), Jägersro (13 maj), Solvalla (13 maj) och Wolvega den 15 maj.

De två främsta från varje försök är kvalificerade för finalen den 31 maj.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Talangen finns”

En fyraåring visade fin fart när hon avlade maiden på Åbytravet under torsdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson

Cleopatra Mystique gjorde två starter som tvååring hos Flemming Jensen med ett tredjepris som bästa resultat. Stoet missade hela treåringssäsongen och igår gjorde hon comeback i Thomas Uhrbergs regi.
– Det är en fin märr som var jättefin i kvalloppet. Därför var jag ganska optimistisk, sade Thomas Uhrberg.

Fyraåringen efter Up And Quick hamnade som andra häst i andraspår, men hade en bit fram till ledaren. På sista bortre långsidan tog sig Cleopatra Mystique fram som första häst i andraspår och hon avgjorde säkert via starka 1.13,3 sista 800 meterna.

– Hon var lite vass efter start och jag fick dåliga ryggar. Vi hamnade därför långt bak, men jag ville sitta kvar för att hästen skulle lära sig och hon lugnade sig jättebra. Cleopatra Mystique gick så snabbt hon kunde sista 500 meterna och gjorde det starkt. Talangen finns och jag hoppas att hästen ska bli bra, fortsatte Jägersrotränaren.

Mormor var en kulltopp

Segertiden landade på 1.17,7/2.140 meter och segern var värd 30.000 kronor. Cleopatra Mystiques mor Je t’Aime Lane gjorde bara en start, men fyraåringens mormor Je t’Aime Dream (e. Sugarcane Hanover), 1.12,1ak*/4.258.260 kr, vann Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet och Derbystoet hos Stig H Johansson.

Fakta

Cleopatra Mystique

Kön: brunt sto
Född: 12 juni 2016
Härstamning: Up And Quick-Je t’Aime Lane
Intjänat: 37.893 kronor
Resultat: 3 starter: 1-0-1
Rekord: 1.17,7m*
Ägare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Uppfödare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera
Fokustema
Valberedningens förslag
Läs senare

Ett nytt namn i ST-styrelse

Remy Nilson och Mats Norberg väljs om och Hanna Norring föreslås som ny ledamot i Svensk Travsports styrelse. Det är valberedningens förslag inför fullmäktigemötet den 22 april.
Av
Claes Freidenvall
Marjaana Alaviuhkola föreslås att fortsatt hålla ordförandeklubban i Svensk Travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola föreslås att fortsatt hålla ordförandeklubban i Svensk Travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Idag kom ST:s valberednings förslag till Svensk Travsports styrelse. Remy Nilson kom in när Erik Adielsson lämnade styrelsen i oktober 2018 på grund av tidsbrist. Nu föreslås han på omval i fyra år och samma tidsperiod gäller för Mats Norberg.

Ny i styrelsen föreslås idag Hanna Norring. Hon tar den plats som varit vakant sedan Daniel Schützer tvingades avgå i april förra året på grund av att han lagt ut bilder och text kring en behandling han genomfört på en häst i sin roll som veterinär.

”Utgör inget hinder”

Hanna Norring jobbar till vardags på ST-ägda TR Media (Travronden) och valberedningen noterar i presentationen av Hanna Norring, att hon inte ”utgör ett hinder för att hon skulle kunna väljas som styrelseledamot i Svensk Travsport och om Hanna blir vald kommer hon naturligtvis inte delta i varken diskussion eller beslut i frågor som rör TR Media.”

Valberedningen föreslår också att Marjaana Alaviuhkola väljs som ordförande för ett år.

Eventuella motförslag skall vara valberedningens ordförande Jan R Larsson tillhanda senast 15 dagar innan fullmäktigemötet.

Fotnot: i valberedningen sitter: Jan R Larsson, Marita Arvidsson, Stig H Johansson, Magnus Haglund och Camilla Alsen.

Fokustema
Romana
Läs senare

Såld på ASVT:s internetauktion – debut i USA i natt!

Svenskfödda Romana såldes på ASVT:s internetauktion ifjol och i natt gör det fyraåriga stoet tävlingsdebut för Todd Buter på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Romana debuterar på Meadowlands i natt och det svenskfödda stoet såldes ifjol på ASVT:s internetauktion. Foto Privat
Romana debuterar på Meadowlands i natt och det svenskfödda stoet såldes ifjol på ASVT:s internetauktion. Foto Privat

– Vi två fungerade inte alls ihop. Romana var istadig och dessutom var jag höggravid vid det tillfället. Därför valde jag att sälja henne, berättar amatörtränaren Sandra Hedlund.

Romana bjöds ut på ASVT:s internetauktion i maj förra året och det treåriga stoet köptes av Jacob Kiefer i USA för 13.000 kronor.

Sandra Hedlund. Foto Privat

– Jacob valde att ha kvar Romana några månader hos mig innan hon flögs över till USA.

Sandra Hedlund driver Svärdbro Gård i Tystberga tillsammans med sin man Carl Lindahl. På gården finns det tillgång till 53 boxar, en rundbana på 1.000 meter och en rakbana som mäter 800 meter.

Köptes som föl

– Romana köpte jag som föl och även hennes mor Alvena Romans i samma veva, men henne äger jag inte heller längre, säger Sandra, och fortsätter:

– Supersnäll att hantera vid sidan av banan var Romana, men den andra biten passade inte henne alls…hon kunde bara vända rumpan till och allting skedde på hennes premisser.

När Enjoy Lavec-dottern lämnade Sandra Hedlund och Sverige i mitten av augusti förra året för en framtida karriär i USA var hon kvalklar.

– Jag var nere på 1.23-tider på gården med henne.

Numera finns Romana hos Todd Buter i USA. Han var vunnit 1.119 lopp som tränare och ännu fler som kusk – drygt 2.000 segrar – men i natt är det Tyler Buter som sitter i sulkyn bakom det fyraåriga stoet på Meadowlands i ett lopp med 7.500 dollar till vinnaren över den engelska milen.

Kvalat på 1.15,2

Romana kvalade på tusenmetersbanan Pocono Downs den 12 februari och noterade 1.15,2/1.609 meter med Jordan Stratton i sulkyn.

– Självklart ska det bli väldigt spännande att följa henne i natt. Jag har fortfarande lite kontakt med stoets ägare Jacob Kiefer.

Mormor en stjärna

Romans mor Alvena Romans (e. Lindy Lane-Zoot Spin) kom aldrig till start och hon har fem avkommor, varav den senaste Svärdsbros Sudden (e. Yarrah Boko) är uppfödd av Sandra Hedlund.

Romana. Foto: privat

Mormor Zoot Spin (e. Zoot Suit), 1.13,0ak*/2.899.668 kr, var en stjärna på sin tid hos norska amatörtränaren Randulf Haukås.

Hon vann både Norskt Derby och Norskt Stoderby. Dessutom slutade hon tvåa i Oslo Grand Prix och två gånger var hon också tvåa i forna storloppet Forus Open.

Av Zoot Spins avkommor gjorde Alvena Liston (e. Spotlite Lobell) bäst ifrån sig. Valacken sprang in drygt 1,2 miljoner, tog rekordet 1.12,9ak och vann flera rikstotolopp, bland annat final i klass II och försök i silverdivisionen.