Fokustema
V75
Läs senare

Laddade upp med V75-seger

MALMÖ. Lutfi Kolgjini trodde tidigt att han hade en Derbykandidat i Marciano, men han lyckades inte kvala in honom till finalen, utan fick istället vinna ett klass I-försök efter ha övertagit ledningen 1.550 meter före mål.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marciano och Lutfi Kolgjini efter V75-segern i klass I. Foto Mia Törnberg
Marciano och Lutfi Kolgjini efter V75-segern i klass I. Foto Mia Törnberg

– Vi har haft stora förhoppningar på honom, men i hans Derbykval körde de 1.07 sista 500 meterna och sådana tider har han inte i kroppen, men det är inte så dåligt att vinna V75 heller, sade Lutfi Kolgjini.

I ett galoppfyllt lopp gick Muscle Hill-sonen Marciano enkelt undan på upploppet efter ha avrundat med 1.12,2 sista varvet och kommit hem på 1.13,1/2.140 meter, vilket var fyra tiondelar från Staro Italys svenska rekord.

– Det blev många intervallkörningar i det är loppet och det var väldigt starkt av honom att stå hem med tanke på att han bromsade till när jag ryckte bomullen i sista sväng. Som tur var kom Marciano så småningom på att det var framåt som gällde, fortsatte Kolgjini.

Marciano hade Lutfi Kolgjini länge hoppet om att vara en Derbyhäst. Nu blev istället V75-seger för Ulf Erikssons travare. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.

Lutfi Kolgjini och Romeo Face försökte också bjuda upp till dans i V75-öppningen genom att dra i ett högt tempo. Varvet passerades på 1.14,5, men redan på sista bortre långsidan började steglängden bli kortare när klockan visade 1.13,8 för 1.500 meter.

Peter Untersteiner gick ut i tredjespår 750 kvar med storfavoriten Generaal Bicano och 150 meter senare gav han valacken full marschorder. Till täten svepte den fyraårige holländaren 400 kvar och hästen visade 1.06,4-fart mellan 600-300 meter före mål!

– Generaal Bicano var nästan lat i loppet, men när jag lyfte ut honom på baksidan var det en härlig känsla när vi blåste runt fältet. Det är sällan att man har en sådan överlägsen häst, sade Peter Untersteiner.

Mot Bollnäs

Efter segern idag på 1.13,0/2.160 meter – nio tiondelar från Tobin Kronos svenska rekord för utländska fyraåriga hingstar och valacker – väntar ett bronsdivisionsförsök på Bollnäs om 14 dagar.

– Hästen är bara fyra år och fortsätter han utvecklas på det här sättet kan det bli riktigt roligt framöver, fortsatte Untersteiner.

Generaal Bianco övertygade för Peter Untersteiner. Foto Mia Törnberg

Mycket var förstås vunnet när Volstead kom till ledningen i Birger Bengtssons Minne, men samtidigt fick han öppna första halvvarvet efter 1.08,9. När det hade lugnat ner sig och Magic Tonight blev lämnad i dödens kunde Takter strypa tempot där framme.

Desto bättre fart blev det på tillställningen mitt i sista sväng då Johnny lät Volstead sträcka ut. Inne på upploppet såg det ett tag ut som att vinnarhålets Tango Negro skulle kunna utmana, men Volstead hade några säkra längder tillgodo på 1.10,8a/1.640 meter.

– En riktig hårding som kändes jättefin, sade Johnny Takter om Volstead, som avslutade sista 500 meterna efter 1.09,4.

Jerry Riordans Tango Negro var duktig tvåa, medan det lyste lite ringrost om trean D.D.’s Hitman som travade sista 800 meterna ute i tredjespår i 1.10-fart efter ha legat sist utvändigt i fältet.

Jerry Riordan fick sin seger i loppet efter när Jeppe Juel satte dit 50-oddsaren Twist and Shout. Stoet hade bäst fart under hovarna över upploppet i ett tilläggslopp och Jeppe Juel sparade krafterna så länge det gick i sjunde inner. Mitt i sista sväng tog duon rygg på Jula Extreme och 300 kvar satte Juel och Twist and Shout full fart ute i femtespår.

– Ju längre loppet gick blev det mer och mer spänst i henne. I sista sväng kändes hon väldigt stark och hon vann väldigt enkelt, sade Jeppe Juel.

Moralisk vinnare var måltvåan Jula Extreme, som inledde med galopp och travade 1.14,3/2.500 meter.

Härlig duell

Robert Bergh var inte intresserad alls av att släppa ledningen till storfavoriten Global Trust i ett klass II-försök över sprinterdistans och det kostade 1.08,7 första 500 meterna för Highland Park och då valde Jorma Kontio att backa ner i rygg. Där blev duon sittande några hundra meter innan fyraåringen togs ut i dödens.

Inne på upploppet stod det länge och vägde, men sista 50 meterna slog Timo Nurmos Global Trust klorna i den tappre ledaren och vann på 1.12,1a/1.640 meter.

– Han var mycket duktig efter varit med och kört om ledningen i 300-400 meter och sedan gick han i dödens sista 900 meterna. Det var starkt gjort av honom att vinna och det kändes tidigt på upploppet att det kunde gå vägen, sade Jorma Kontio.

Fakta

V75 Jägersro 2 september

Rätt V75-rad:

7-10-2-15-2-2-3

Utdelning:

Sju rätt: 474.625 kr.

Sex rätt: 1.643 kr.

Fem rätt: 54 kr.

Omsättning: 78.149.504 kr.

Expandera

Danne Edel var definitivt ingen bluff i ett silverdivisionsförsök och 30-oddsaren var bara bäst för Björn Goop. Snabba 1.09,3 första 500 meterna förvandlades till 1.11,3 vid varvningen. Den tuffa öppningen spelade ingen större roll för Reijo Liljendahls häst, vilken höll vinnarhålets Speedy Foxy Vicane stången på 1.11,5a/2.140 meter.

– Danne Edel var väldigt pigg i provstarten och kändes fokuserad. Normalt är han van vid att jaga sina motståndare, men jag tyckte att han var så fin att det var läge för att prova i ledningen, sade Björn Goop.

Avrundade V75-omgången gjorde Robert Bergh bakom Angle of Attack och han höll undan på trötta hovar på 1.11,1a/1.640 meter efter ha öppnat första 500 meterna på rappa 1.07,5. Triton Neergård toppspurtade till andraplatsen och visade 1.09,1 sista 600 meterna.

– Visst hade han fått flyt med spåret, men det kostade att vara leka och det stod 1.07,5 på tavlan. Hans mentala bit är en stor plusfaktor, sade Robert Bergh.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.