Fokustema
Åby
Läs senare

Ladyofthelake slog världens snabbaste

Trots att världens snabbaste montéhäst Be Mine du Houelle jagade Ladyofthelake var hon chanslös att nå ikapp.
Därmed blev det svensk seger i den andra upplagan av Åby Nordic Monté Trophy genom Pierre- och Lise-Lotte Nyströms ögonsten.
– Jag känner bara tacksamhet och stor glädje, sade ryttarinnan Anna Erixon.
Av
Emil Persson
Ladyofthelake med Anna Erixon i sadeln stod åter som segrare i ett stort montélopp på Åbytravet. Foto Sidmakarn
Ladyofthelake med Anna Erixon i sadeln stod åter som segrare i ett stort montélopp på Åbytravet. Foto Sidmakarn

Det var sannerligen ingen enkel väg till segern värd 300.000 kronor som Ladyofthelake (e. Offshore Dream) fick, men det spelade ingen roll. Anna Erixon började rida från tredje utvändigt så fort första kurvan var passerad, men fick svar och kunde inte trycka sig ner i andra utvändigt förrän 300 meter senare.

När varvet återstod tog hon ett vaket beslut och bytte ut andra utvändigt mot dödspositionen. På så vis fick titelförsvararen Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier) inte draghjälpen av Ladyofthelake utan fick gå mer för egen maskin.

När halvvarvet återstod hade Ladyofthelake övertagit befälet och även om Be Mine de Houelle hade tagit sig fram relativt tätt inpå så syntes det att hon inte skulle kunna passera en urstark Ladyofthelake.

Den sistnämnda stegade bara undan och vann mycket säkert på 1.13,1a/2.140 meter, före just Be Mine de Houelle och Tack Wee (e. Armbro Goal).

Rekordår

Lise-Lotte Nyström tränar stoet som ägs av hennes man Pierre Nyström och Pass Mäenpää. Pierre fanns på plats vid Åbys bankant och verkade fullt naturligt lite tagen efter storloppssegern.
– Det ska inte kunna gå med det loppet hon fick idag. Jag har pulsen där uppe, sade Nyström och gestikulerade med handen.

Ryttarinnan Anna Erixon har haft ett riktigt toppår och krönte nu det med sin största seger i karriären. Triumfen var hennes tolfte för året och hon passerade därmed fjolårets rekordsiffra på elva.
– Jag känner bara tacksamhet och glädje. Idag fick hon verkligen kämpa för vi fick oss ett par knuffar under vägen, men hon biter bara ifrån. Jag vet dessutom att hon går på häst och tror det fanns lite sparat i mål också. Jag är så glad för Pierre och Lise-Lottes skull, det här är de verkligen värda, sade Anna Erixon.

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Vincennes
Läs senare

14 kvar i Prix de Paris

Imorgon blir startlistan till Prix de Paris (€350.000) klar och efter första strykningen idag återstår 14 hästar och däribland fjolårsvinnaren Belina Josselyn.
Av
Claes Freidenvall

Tre svensktränade finns bland de 14 hästarna; Björn Goops Short In Cash, Jörgen Westholms Usain Henna och Jarmo Niskanens Earl Simon.

Anmälda till Prix de Paris:

 • Belina Josselyn
 • Valko Jenilat
 • Davidson du Pont
 • Erminig d’Oliverie
 • Bahia Quesnot
 • Delia du Pommereux
 • Tony Gio
 • Earl Simon
 • Chica de Joudes
 • Tessy d’Ete
 • Calaska de Guez
 • Usain Henna
 • Epic Julry
 • Short In Cash
Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kihlström tillbaka: ”Det känns bra”

Efter tio dagars ofrivillig frånvaro gör Örjan Kihlström comeback i sulkyn ikväll på Solvalla och har åtta uppsittningar.
– Jag har behövt den här tiden, det känns bra inför kvällen, säger Kihlström.
Av
Ola Lernå
Örjan Kihlström är tillbaka i sulkyn efter en dryg veckas ofrivillig sjukfrånvaro. Foto Jeannie Karlsson
Örjan Kihlström är tillbaka i sulkyn efter en dryg veckas ofrivillig sjukfrånvaro. Foto Jeannie Karlsson

Det är ryggen som har krånglat och Kihlström har fått stå vid sidan och lämna över tömmarna under drygt en veckas tid.
– Men dagarna har gått ganska fort. Jag har jobbat mycket med sjukgymnastik. Idag känns det bra och jag ser verkligen fram emot att köra igen, säger Örjan.
Efter åtta hästar på Solvalla ikväll kör han på Axevalla på lördag och Solvalla på nytt på söndag.
– Sedan blir det några dagars paus innan det blir Solvalla igen nästa onsdag, fortsätter Kihlström.
Är det någon häst du ser fram emot att köra ikväll?
– Ingen speciell som jag kan lyfta fram. Det var ju några som såg ut att kunna vara med och göra upp om det, men jag är som sagt mest glad över att vara tillbaka i sulkyn, säger Kihlström.

Fokustema
Filial
Läs senare

Ålen till Bondo – till Danmark?

Danske Erik Bondo har haft en framgångsrik rörelse i Italien under flera år, men verkar nu vara på väg att öppna en filial i sitt gamla hemland.
Av
Ola Lernå

– Jag har flera hästar i min träning som kan göra sig gällande i loppen i såväl Sverige som Danmark, säger Erik Bondo till travservice.dk.
Bland de hästar som Bondo har sikte mot Sverige (och danskt Derby) är Eric the Eel (e. Muscle Hill) 1.12,4ak/369.959 DKK, vilken har lämnat Johan Untersteiners träning för att återvända till Bondo där han inledde karriären.
Fyraårige Derbyhoppet Eric the Eel ägs av Panamera Racing, vilken också är den plats som pekas ut där Bondo ska dra igång sin filial.
– Bondo har önskemål om att vår träningsbana ska förlängas med 3-400 meter och kräver fler boxar. Vi håller på att hämta in offerter så får vi se om det kan bli ett vettigt ekonomiskt upplägg, säger Jena Hansen i Panamera Racing.

Fakta

Bondos tränarstatistik i Italien

2020: 58 starter 17 segrar €105.284
2019: 412 starter 106 segrar €624.142
2018: 517 starter 144 segrar €1.063.967
2017: 507 starter 148 segrar €1.066.356
2016: 603 starter 176 segtrar €1.901.682
Källa: Ippica.biz

Expandera