Fokustema
Registreringsskandal
Läs senare

Lähdekorpi lämnar i protest

En finsk uppfödarskandal rullades ut igår, vilket hittills inneburit att tre styrelseledamöter i det finska centralförbundet Suomen Hippos har avgått.
Av
Ola Lernå
Kari Lähdekorpi hoppar uppdraget i Suomen Hippos styrelse sedan det visat sig att ordförande varit inblandad i ett brott mot registreringsreglementet. Foto Jörgen Tufvesson
Kari Lähdekorpi hoppar uppdraget i Suomen Hippos styrelse sedan det visat sig att ordförande varit inblandad i ett brott mot registreringsreglementet. Foto Jörgen Tufvesson

Ordförande Antti Lehtisalo, Antero Tupamäki och Kari Lähdekorpi ställde sina platser till förfogande under gårdagen.
Bakgrunden är att det avslöjats att 56 finskfödda föl mellan 2012-2017 aldrig befunnit sig i Finland för identifiering och chipmärkning, vilket reglementet kräver, precis som det gör i Sverige.

21 av fölen har identifierats i Estland, 33 i Danmark och två i Frankrike. Tre av dem ägdes av ordförande Antti Lehtisalo som sade till ravenetti.fi att han ville ”ta sitt ansvar”.
Veterinär Antero Tupamäki satt även med i Jordbruksministeriets utredning om hästnäringens utveckling avgick. Vilket även förre championtränaren Kari Lähdekorpi gjorde.
– Jag vill påpeka att jag inte gjort något galet eller är inblandad i det här med fölen, utan jag lämnar för att jag fick en riktigt dålig känsla. Antti Lehtisalo har jobbat stenhårt för den finska travsporten, han har gjort det med perspektiv för hela sportens bästa, inte några enskilda. Jag bagatelliserar inte brottet mot reglementet, men folk glömmer väldigt fort hur mycket han tillfört finsk travsport, säger Kari Lähdekorpi till Sulkysport.

Det finska reglementet är snarlikt det svenska registreringsreglementet där det står: ”För att registreras som svenskfödd måste ett fölet genomgå märkning eller kontroll av märkning, signalementsbeskrivning och provtagning för DNA- eller blodtypning under födelseåret och stannat kvar här fram till dess att hästpass för fölet har erhållits”.

Fokustema
Avel
Läs senare

Villiam jobbar skift

Kriterie- och Europaderbyvinnaren Villiam (e. Muscle Hill – Gold Strike) kommer att dubbelarbeta under våren – precis som han gjorde ifjol.
Av
Ola Lernå
Villiam kombinerar träning med avel de närmaste veckorna. Foto Mia Törnberg
Villiam kombinerar träning med avel de närmaste veckorna. Foto Mia Törnberg

– Under tre-fyra veckor kommer han finnas tillgänglig med färsk sperma som komplement till den frysta sperman på Menhammar, säger Stuterichef Johan Hellander.
Samtidigt tränas Villiam för fullt inför den spännande femåringssäsongen hos Timo Nurmos.
– Han tränas parallellt med avelsarbetet. Att starta är inte aktuellt förrän framåt försommaren. Jubileumspokalen i augusti är första målet och sedan får han tävla på under hösten också med siktet att han ska kunna vara med på Vincennes nästa vintermeeting, säger tränare Timo Nurmos.
Femårige Villiam har gjort tolv starter i karriären, sju har slutat med seger och rekordet satte han i senaste starten för var triumfen i Europaderbyt på Vincennes på 1.11,3.

Fokustema
Avel
Läs senare

Flocki d’Aurcy till Salsbro

Salsbro Stuteri i Närke blir hingststationen där nya franska importen Flocki d’Aurcy stallas upp.
Av
Lars G Dahlgren

Salsbro Stuteri i Vretstorp drevs först av Hjalmar Karlsson som ardennestuteri från 1912 till 1957. På 1970-talet satte Hjalmars son Rein Hjalmarsson fart på stuteriverksamheten på Salsbro igen, men nu med travhästar. Nu är det Reins son Emil Kåberg som tagit över och driver stuteriet med sin hustru Cecilia.

Flocki d’Aurcy (e. Ready Cash – Idea Lara) visades för avelsvärderingsnämnden under onsdagen och får sitt slutliga omdöme senare. Hingsten är så nyimporterad att nämnden ännu inte hunnit göra den pappersmässiga analysen som leder fram till avelsvärderingspoängen.

Fransk unghäststjärna blir avelshingst i Sverige

 

Fokustema
avelsvärdering
Läs senare

Högst betyg till Fourth Dimension

Fyra hingstar fick poäng på onsdagens avelsvärdering på Solvalla och toppade gjorde USA-födde Fourth Dimension.
Av
Pär Gustafsson
Fourth Dimension tränades av Marcus M Melander i USA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fourth Dimension tränades av Marcus M Melander i USA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stall Courants fyraåring Fourth Dimension (e. Chapter Seven-Corazon Blue Chip), 1.10,1ak/409.195 dollar, var kulletta i USA som tvååring hos Marcus M Melander, men treåringssäsongen blev inte som förväntat. Hingsten står på Menhammar Stuteri och är fullbokad den här säsongen.

Onsdagens avelsvärdering på Solvalla

Häst – Poäng
Högt skattat avelsvärde

  • Fourth Dimension – 73
  • Twister Bi – 72

Medelmåttigt skattat avelsvärde

  • Dupree – 65
  • Express Bourbon – 59

Här kan ni läsa mer om hingstarna som var anmälda till avelsvärderingen på Solvalla.

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ