Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

”Lån på affärsmässiga villkor”

ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala svarar här på de frågor som Sulkysport först ställde till Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola, och som hon hänvisade till Nilsson-Viitala om.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

1 På sidan 100 i årsredovisningen (not 9) framgår att Svensk Travsport nu är skyldigt ATG sammanlagt 734 miljoner kronor, att jämföra med 188 miljoner förra årsskiftet (546 mkr i ökning). Detta är konsekvensen av att koncernbidraget blev 934 mkr medan ST lånade 1.500 mkr för driften 2019 av ATG. Den centrala frågan är hur ST ska hantera detta framöver.

Blir det…

a) ännu ettt besparingspaket i sporten?
b) att ATG låter lånet vara amorterings- och räntefritt på ”obestämd tid”?
c) förhopningar om att ATG framöver ska gå så bra att lånet kan betalas av med framtida koncernbidrag, utan att ST sänker medlen som går ut i sporten?

…eller något annat eller en kombination av ovanstående?
 
Lotta Nilsson-Viitalas svar:ATG lånar ut medel till ägarna på affärsmässiga villkor, det vill säga det löper en ränta på lånen. Den långsiktiga planen är att kontinuerligt förstärka resultatet i ATG så att lånen kan betalas av. Sen är det så att både ST och ATG hela tiden jobbar med sin effektivitet vilket också ska förbättra resultaten.”

 

2 Det framstår som att ATG:s kostnader är högre än vad intäkterna klarar att bära med bibehållen utdelningsnivå till sporten, trots att spelskatten halverats. Jag konstaterar också att cirka 100 miljoner kronor ytterligare aktiverats i balansen (med följande kommande avskrivningar i resultaträkningen) under de närmaste åren. Finns några planer från ägarnas (sportens) sida att börja ställa krav på ATG om besparingar/nedskärningar av spelbolagets kostnader?

Lotta Nilsson-Viitalas svar: ”Vi har beskrivit de förändringar i intäkter och kostnader och den utmaning med marginalerna som minskningen i hästspelet gav under 2019. Det är stort fokus på att förbättra resultatet långsiktigt i ATG, en viktig del i det är att öka intäkterna och ha mycket god kostnadskontroll. Med det sagt så ger inte ATG några prognoser utan jag får hänvisa till kommande rapportering av utfallet.”

 

3  Som jag uppfattar saken har det gjorts en ”säkerhetsreservation” på 200 miljoner kronor i den händelse skatteverket inte godkänner koncernbidrag till ST. Vad händer om Skatteverket godkänner den gjorda resultatdispositionen? Går de 200 miljonerna då nästa år till sporten som resultatdisposition, så att lånet till ATG kan skrivas ner lika mycket?

Lotta Nilsson-Viitalas svar: ”När upplösningen av reserven görs så skapas fritt eget kapital som kan användas till utdelning och då också amortering.

 

 

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.