Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

”Lån på affärsmässiga villkor”

ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala svarar här på de frågor som Sulkysport först ställde till Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola, och som hon hänvisade till Nilsson-Viitala om.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

1 På sidan 100 i årsredovisningen (not 9) framgår att Svensk Travsport nu är skyldigt ATG sammanlagt 734 miljoner kronor, att jämföra med 188 miljoner förra årsskiftet (546 mkr i ökning). Detta är konsekvensen av att koncernbidraget blev 934 mkr medan ST lånade 1.500 mkr för driften 2019 av ATG. Den centrala frågan är hur ST ska hantera detta framöver.

Blir det…

a) ännu ettt besparingspaket i sporten?
b) att ATG låter lånet vara amorterings- och räntefritt på ”obestämd tid”?
c) förhopningar om att ATG framöver ska gå så bra att lånet kan betalas av med framtida koncernbidrag, utan att ST sänker medlen som går ut i sporten?

…eller något annat eller en kombination av ovanstående?
 
Lotta Nilsson-Viitalas svar:ATG lånar ut medel till ägarna på affärsmässiga villkor, det vill säga det löper en ränta på lånen. Den långsiktiga planen är att kontinuerligt förstärka resultatet i ATG så att lånen kan betalas av. Sen är det så att både ST och ATG hela tiden jobbar med sin effektivitet vilket också ska förbättra resultaten.”

 

2 Det framstår som att ATG:s kostnader är högre än vad intäkterna klarar att bära med bibehållen utdelningsnivå till sporten, trots att spelskatten halverats. Jag konstaterar också att cirka 100 miljoner kronor ytterligare aktiverats i balansen (med följande kommande avskrivningar i resultaträkningen) under de närmaste åren. Finns några planer från ägarnas (sportens) sida att börja ställa krav på ATG om besparingar/nedskärningar av spelbolagets kostnader?

Lotta Nilsson-Viitalas svar: ”Vi har beskrivit de förändringar i intäkter och kostnader och den utmaning med marginalerna som minskningen i hästspelet gav under 2019. Det är stort fokus på att förbättra resultatet långsiktigt i ATG, en viktig del i det är att öka intäkterna och ha mycket god kostnadskontroll. Med det sagt så ger inte ATG några prognoser utan jag får hänvisa till kommande rapportering av utfallet.”

 

3  Som jag uppfattar saken har det gjorts en ”säkerhetsreservation” på 200 miljoner kronor i den händelse skatteverket inte godkänner koncernbidrag till ST. Vad händer om Skatteverket godkänner den gjorda resultatdispositionen? Går de 200 miljonerna då nästa år till sporten som resultatdisposition, så att lånet till ATG kan skrivas ner lika mycket?

Lotta Nilsson-Viitalas svar: ”När upplösningen av reserven görs så skapas fritt eget kapital som kan användas till utdelning och då också amortering.

 

 

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.