Fokustema
Stochampionatet, första testet
Läs senare

Lätt för Sobel Jasmine

Sobel Jasmine var i en klass för sig i Första testet inför Stochampionatet på Axevalla.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Peter Untersteiner körde till ledningen med Sobel Jasmine (e. Conway Hall – Jasmine Broline) i en rätt så hård öppning och det fyraåriga stoet slösade sedan med krafterna genom att pulla.

– Det var lite så i årsdebuten på Åby också. Hon inte råd att ligga på så i en final till sommaren, det gäller att koppla av under mellanvarvet, sade Peter Untersteiner.

Sobel Jasmine vann på 1.15,8a/2.640 meter, avstannande, och var överlägsen sedan den på papperet svåraste motståndaren Procalate galopperat i första kurvan.

Sobel Jasmine, som inlett karriären med fyra segrar i de nio första starterna. är helsyster till miljonären Sobel Conway och mamman Jasmine Broline (e. Lindy Lane – Nonchalant Hoss) sprang in nästan en miljon.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nytt bakslag för Frankrike

Ryktet som visade sig vara sant. Bästa veckan på tre år. Första Testet. Dansk Derbyvinnare har blivit mor i Sverige. ATG har inte löst sitt IT-problem. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Fortsatt mörkt för Frankrike – och nya föl i Sverige. Foto Cecilia Kristoffersson och Privat
Fortsatt mörkt för Frankrike – och nya föl i Sverige. Foto Cecilia Kristoffersson och Privat

1 Travsporten i trikolorens land står helt still för dagen och igår spreds ett rykte om att inte fler än 100 personer får vistas på samma plats till och med septembers utgång i Frankrike. Senare på kvällen konfirmerade Frankrikes president Emmanuel Macron uppgifterna och det – konstaterade franska facktidningen Paris-Turf – innebär enorma konsekvenser för travsporten att inte mer än 100 personer kan vistas samtidigt på publikplats.

***

2 Första Testet till Stochampionatet avgörs ikväll på Axevalla. Sju ston tar chansen och tävlar om förstapriset på 75.000 kronor över 2.640 meter. Mest namnkunnig är Daniel Redéns Alaska Kronos och hon har redan vunnit Margaretas Tidiga Unghästserie i år. Förra året tjänade hon nästan 1,8 miljoner kronor efter ha slutat tvåa i Svenskt Trav-Oaks. Precis som då körs hon av Carl Johan Jepson ikväll.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston. Foto Mathias Hedlund

Alaska Kronos var det fjärde vinstrikaste svenskfödda stoet ifjol med 1.784.500 kronor och hade bara Diana Zet (3.490.000 kr), Ganga Bae (2.279.000 kr) och Zolly (2.030.000 kr) framför sig.

***

3 Tre banor tävlar i Sverige idag med start med lunchtävlingar i Rättvik (start 12.20), Bergsåker inleder kvällspasset 17.45 och får sällskap av huvudbanan Axevalla, vars tävlingar inleds 18.20. På Skarabanan dyker Mimmi Elfstrands femåriga sto Bearicecream (e. S.J.’s Caviar) upp. Stoet är i sitt livs form och ståtar med tre raka segrar. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar!

***

4 ”En av våra allra bästa veckor de tre sista åren”. Det säger André Heibo-Tuverud, kommersiell direktör i Rikstoto, till Trav-og Galopp-Nytt i Norge. Detta trots att det är tävlingsstopp i Norge och att landet får förlita sig på svenska travlopp. Förra veckans omsättning landade på 77 norska miljoner.

***

5 Årets två första föl har sett dagens ljus hos Vinum Stables och Peter Martinsson kan berätta att både Cutup Hanover och Ultimate Wine har fått ston efter Brillantissime respektive Nuncio.

Cutup Hanover (e. Crazed-C.U. Later Hanover), 1.10,7/$162.351, har fått sin andra avkomma i Sverige. Hennes första Woodbury Wine (e. Father Patrick) är tre år och har kvalat för Peter Untersteiner på 1.19,6/2.140 meter. Egentligen skulle hon debuterat i förra veckan, men ströks på grund av förkylning.

Cutup Hanover med sin dotter efter Brillantissime. Foto: privat

Peter Martinsson förvärvade Cutup Hanover på Harrisburgs mixedauktion vinster 2015 för 20.000 dollar. Hennes mor C.U. Later Hanover (e. Andover Hall-Chiptease) ingår i samma syskonskara som Armbro Casino ($600.188), Armbro Affair ($462.826), Call Me Hanover (2.315.830 kr) och Critical Hanover ($116.361). I sammanhanget kan också nämnas att Armbro Affair lämnat Only Take Cash (e. Cash Hall), 1.09,8/$787.226.

Danskfödda Ultimate Wine (e. Chocolatier-Sugar Sample), 1.10,5ak/1.216.976 kr, har blivit mor för första gången och stoet som är uppfödd av Peter Martinsson vann 13 lopp på 43 starter. Hennes största seger kom i Danskt Stoderby, men hon vann också rikstotolopp i Sverige.

Ultimate Wine med sitt föl efter Nuncio. Foto: privat

Ultimate Wine är undan Mack Lobell-dottern Sugar Sample, 1.13,1*/$117.662, som tävlade för Doug Ackerman i Nordamerika. Av hennes fem USA-födda avkommor lyckades Bonbon (e. Chocolatier) bäst på tävlingsbanan med rekordet 1.12,1 och 94.414 dollar.

Peter Martinsson har redan bestämt ny partner för sina ston och både Cutup Hanover och Ultimate Wine går till Readly Express.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 ATG hade teknikstrul i söndags i samband med V75-tävlingarna på Rommetravet. Ett dygn senare har inte ATG lyckats hitta huvudanledningen till problemet. Det berättade ATG:s verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth i en intervju med TV12 igår.

***

7 Nimbus C.D. på gång igen? Hästen som har förföljts av otur och väntat på otaliga comeback-försök gick sitt första rundbanejobb idag. ”Lunkar 1.19/1.600 meter, så läcker”, skriver Stefan Hultman på instagram.

Idag finns Nimbus C.D. hos Peter G Norman och en gång i tiden inledde han hos Per Nordström och därefter har han varit hos Stefan Hultman, Pasi Aikio, Peter Untersteiner, Kenth Åkerlund, Caroline Holm, Robert Bergh, Caroline Holm och alltså nu hos Peter G Norman. Sin senaste start gjorde Nimbus C.D. för drygt ett år sedan på Axevalla.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Oaks-tvåan jagar ny fullträff

Daniel Redén tog en ursnygg tränardubbel i Svenskt Trav-Oaks 2019.
Vinnaren Diana Zet gör årsdebut på Färjestad på fredag och tvåan Alaska Kronos gör årets andra start på Axevalla på tisdag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trixton-dottern Alaska Kronos vann tre av tio starter som treåring och tjänade nästan 1,8 miljoner kronor. Fyraåringen började den här säsongen på bästa sätt med seger i en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie och årets andra start sker på tisdag.

Daniel Redéns häst är en av åtta fyraåringar som startar i första testet till Stochampionatet på Axevalla. Loppet körs över 2.640 meter autostart med 75.000 kronor till vinnaren. Startlistan med spår blir klar i eftermiddag.

Anmälda hästar

Häst – Tränare

  • Alaska Kronos – Daniel Redén
  • Boxer Shrimp – Robert Bergh
  • Five O’Clock – Olof Thorson
  • Love No Pain – Katja Melkko
  • Milady Grace – Peter Untersteiner
  • Milk And Sugar – Mimmi Elfstrand
  • Ortega Bob – Stefan P Pettersson
  • Schweppes – Ola Samuelsson

Diana Zet gör comeback i Breeders Crown.

Dubbelt Redén i topp

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Sport