Fokustema
Breeders Crown Örebro
Läs senare

Lekstuga för Derbyvinnaren

Ringrost efter en månads uppehåll?
Nja, det visade inte Hail Mary speciellt mycket av.
Kvällens försök i Breeders Crown blev en ren joggingtur.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hail May och Robert Bergh. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Hail May och Robert Bergh. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Robert Berghs nybakade Derbyvinnare Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) gjorde första starten efter den klassiska segern på Jägersro. Detta på en efter regn lite smetig bana i Örebro, där sista försöksomgången till Breeders Crown avgjordes.

Hail Mary gjorde som i Derbyt, tågade iväg i rejäl stil bakom startbilen och satt i ledningen direkt. Efter 600 meter fick han sällskap på utsidan av Rackham (e. Love You), som Christoffer Eriksson bytte bort andra utvändigt med.

Sedan hände…ingenting. 1.3,6 första 500, 1.15,3 första 1.000 och 1.15,2 första 1.500 var tempot. Bordeaux S. (e. Orlando Vici) provade ett angrepp 700 meter från mål, men när tempot skärptes styrde Carl Johan Jepson ned i andraspår igen.

Mitt i slutsvängen förnyades angreppet med Brother Bill (e. From Above) och Jorma Kontio i rygg. Denne avslutade raskt i fjärdespår sista 300, men då hade redan Robert Bergh lättat på tömmarna bakom Hail Mary som gick undan med den säkra längd som krävdes för vinst på 1.13,6a/2.140 meter i en snabb avslutning.

Robert Bergh var mycket nöjd med hur hästen kändes, både från start och över mål, och segern var enklare än det såg ut. Breeders Crown är höstens stora mål, men även start i Frankrike kan bli aktuellt, sade Bergh till ATG Live efter loppet.

Rackham tog andraplatsen före Brother Bill och vinnarhålets Sweetman (e. Gift Kronos).

Segern var Hail Marys 15:e på 18 starter och han närmar sig 5,5 miljoner kronor intjänat hittills.

Ganga Bae med ett nödrop

En tuff öppning höll på att knäcka storfavoriten Ganga Bae (e. Muscle Hill-Alexia Ås) i de fyraåriga stonas försök i Breeders Crown och från ledningen höll Stefan Melanders sto undan med ett nödrop före duktigt spurtande Ghostintheshell (e. From Above) på 1.13,3a/2.100 meter.

Ganga Bae och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ganga Bae fick inget gratis under vägen och det kostade att komma till spets – 1.09,5 första 500 meterna – men sedan kunde Jorma Kontio dra ner på farten och Muscle Hill-dottern rundade på 1.13,9.

I utgången av sista sväng såg Ganga Bae ut att avgjort loppet, men hon stumnade rejält sista 100 meterna och Ghostintheshell, som drog tåget i tredjespår sista 900 meterna, var närgången till slut. Tredjeplatsen gick till Bring Me Money (e. Bring Me Back) efter en resa i andra utvändigt.

Ganga Bae är titelförsvarare i Breeders Crown. Hon vann finalen förra året i Eskilstuna och även då satt Jorma Kontio i segersulkyn bakom Stall Courants sto. I år har hon vunnit tre försök i Breeders Crown.

Circus bäst från dödens

Björn Goop-tränade Circus (e. Readly Express-Tivoli) var bara bäst i Breeders Crown-försöket för treåriga ston när hon sänkte storfavoriten Beauty Kronos (e. Muscle Hill) från dödens på 1.14,6a/2.100 meter.

Circus och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Björn Goop och Circus inledde i tredjespår innan hon nådde dödens efter 500 meter i ett lopp där Örjan Kihlström och Beauty Kronos fick styra och ställa som han ville därframme.

Första kilometern gick inte snabbare än 1.16,2, men hon kunde inte stå emot Readly Express-dottern, vilken avslutade sista 800 meterna på 1.12,5. Till tredjeplatsen spurtade Bank Wise As (e. Muscle Hill).

Snabb avslutning

Ett inledande sömnpiller, men desto snabbare avslutning. I Breeders Crown-försöket för treåriga hingstar och valacker fick Mister Hercules (e. Trixton-Baghdad Dream) och Örjan Kihlström trolla bort första varvet på 1.17,1.

I sista sväng skaffade sig Mister Hercules några längders försprång, men fick ändå sträcka på sig för att hålla ifrån sig vinnarhålets Hennessy Am (e. Muscle Hill) i en rapp avslutning. Trea på avstånd var Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle) efter ha attackerat ute i tredjespår 300 kvar.

Segertiden för Daniel Redén-tränade Mister Hercules blev 1.14,4a/2.100 meter.

Semifinalerna i Breeders Crown körs på Solvalla söndag den 25 oktober. Finalerna avgörs två veckor senare i Eskilstuna med 800.000 kronor i förstapris i varje klass.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva