Fokustema
V75 Åby 11 maj
Läs senare

Lesperanza lekte med pojkarna

MÖLNDAL. Björn Goops Lesperanza var precis så överlägsen som förväntats i lördagens silverdivision.
– För den klass hon tävlar i just nu så duger hon väldigt bra, sade Björn Goop.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lesperanza vann silverdivisionen i lag med Björn Goop. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Lesperanza vann silverdivisionen i lag med Björn Goop. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Nu ska det sägas att Ready Cash-dottern fick ett perfekt lopp i andra utvändigt och att tempot var anständigt, men som det såg ut hade Lesperanza (e. Ready Cash) rett ut uppgiften även om hon hamnat längre bak i fältet.
När Björn Goop gav sig iväg 750 meter före mål bet det bra, men Christoffer Eriksson ökade samtidigt farthållningen med Island Life (e. Pine Chip) framme i tät. Genom slutkurvan kunde Goop vila bakom densamme och när han åter vek ut för attack in mot upploppet tog sig Lesperanza fram mot grepp. Island Life svarad med galopp i samma skede och därmed blev marginalen ner till tvåan He’s A Diffacolt (e. Muscles Yankee) dryg. Segertiden skrevs till 1.12,7a/2.640 meter.

– Det är tufft för ston att möta hingstar, men hon är tuff och gör bra lopp varje gång. Det var motvind på sista bortre långsidan och det passade oss bra att vi kom ner bakom ledaren i slutkurvan och kunde bida vår tid. Närmast väntar finalen om 14 dagar och så hoppas vi att hon ska fortsätta gå bra i sommar, men framförallt nästa vinter i Frankrike, sade Goop efter att stoet avslutat 1.09 sista 700 meterna.

1.10-tid i klass II

Johan Untersteiner fick lämna återbud till torsdagens tävlingar på Åby då han blev pappa för första gången samma dag, men till lördagens tävlingar var han åter redo.
Där ordnade Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) karriärens första V75-seger när han tog hem klass II-försöket, trots spår tolv bakom bilen över sprinterdistans. Att Gambit Brodde (e. Infintif) öppnade i 1.08-tempo hjälpte sannerligen till att göra det hela möjligt, men det var också en rejäl 700 metersrepa hästen gick från fjärde utvändigt efter att Johan Untersteiner funnit helt rätt ryggar  på vägen fram.
– Idag fick han visa att han är en riktig häst. Vi har varit besvikna på resultaten och han svek på V75 tidigare i år, men idag vände det. Barfotakörningen gjorde sitt till, men tidigare har han inte varit mogen för det utan tävlat med fyra järnskor, sade Johan Untersteiner.

”Travet fungerade bättre”

Peter Untersteiner ville inte vara sämre utan var likaså i segertagen. Från ledningen hela Pastor Power (e. Pastor Stephen) hela vägen i bronsdivisionen trots att Marvelous (e. Muscle Hill) fick ett perfekt lopp i rygg.
– Spår sex i voltstart var mitt enda, bra startspår idag och jag förstod att vi skulle kunna ha bra chans om vi nådde ledningen. Hästen har gått bra i skymundan på sistone och vunnit på V75 tidigare i år så han har visat att han är bra, sade Untersteiner.

Förra veckan var Mellby Club (e. Muscle Hill) den stora ”skrikhästen” i Orebro Intn’l ,men då stoppades han framfart direkt när det blev startgalopp. Nu var ordinarie kusk Jorma Kontio tillbaka bakom åttaåringen som han lotsade felfri hela vägen. Från femte utvändigt möjliggjordes segern i klass I då täthästarna lade ett jämnt 1.13-tempo hela vägen, något som blev för häftigt för att kunna stå emot Mellby Club som vann på 1.12,9a/2.640 meter.
– Det höga tempot passade oss och travet fungerade bättre hos hästen idag, sade Kontio.

Fokustema
Banchampionat
Läs senare

Utflyttad trio slåss om titeln

Solvalla som hemmabana, men rötterna norrut.
Det är tätt i toppen i striden om banchampionatet i Östersund.
Ikväll kör topptrion 28 hästar tillsammans!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Magnus A Djuse – en trio som bytt norr mot Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se
Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Magnus A Djuse – en trio som bytt norr mot Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se

Ulf Ohlsson var Bergsåker trogen i många år, Rikard N Skoglund växte upp på samma bana och Magnus A Djuse har haft Östersundstravet som hemvist nästan hela karriären. Numera tävlar de tre lånekuskarna med ”S” som bantillhörighet, S som i Solvalla.

Det hindrar dem inte från att göra upp om championtiteln på Östersundstravet, som ikväll är ensam på plan bland landets travbanor.

Ulf och Magnus kör i tio av de elva loppen, medan Rikard har åtta uppsittningar. Det kan ge omkastningar i den täta kuskligan där det ser ut så här inför kvällens tävlingar.

Här är startlistorna till Östersunds tävlingar ikväll.

Kuskligan Östersundstravet

Kusk – Bana – Resultat

 1. Ulf Ohlsson – Solvalla – 98 st: 17–14–7
 2. Magnus A Djuse – Solvalla – 105 st: 17–11–6
 3. Rikard N Skoglund – Solvalla – 94 st: 16–5–8
 4. Per Linderoth – Östersund – 95 st: 14–9–15
 5. Mats E Djuse – Hagmyren – 119 st: 12–16–8

Regerande champion är Mats E Djuse, som har fem segrar upp till Ohlsson och lillebror Magnus. Mats vann med blott en seger till godo på Magnus i förra årets rafflande championstrid.

Ulf Ohlsson är landets i särklass meste banchampion. Totalt har det blivit 113 titlar på svenska banor och en titel är säkrad 2020, i Rättvik.

Efter kvällens tävlingar återstår tre tävlingsdagar i december i Östersund.

Svenska banchampions 2020

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Björn Goop, Färjestad – 3
 • Dannero – Jimmy H Andersson, Bergsåker – 12
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Lindesberg – Jorma Kontio, Solvalla – 10
 • Lycksele – Ove A Lindqvist, Umåker – 5
 • Oviken – Mats E Djuse, Hagmyren – 3
 • Rättvik – Ulf Ohlsson, Solvalla – 12
 • Solänget – Mats E Djuse, Hagmyren – 10
 • Tingsryd – Jim Oscarsson, Kalmar – 3
 • Vaggeryd – André Eklundh, Åby – 6
 • Visby – Claes Sjöström, Solvalla – 30
 • Åmål – Carl Johan Jepson, Färjestad – 10
 • Årjäng – Björn Goop, Färjestad – 9
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Aramis Bar tillbaka på Vincennes

På torsdag jagar Björn Goops Aramis Bar (e. Napoleon Bar) karriärens andra seger på den franska nationalarenan Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Goop ser ut att ha funnit en mycket lämplig uppgift åt fjolårets italienska Derbyfyra, tillika årets vinnare av Norrlands Grand Prix.
I Prix de Picardie (€44.000) för fyraåriga hästar som högst tjänat 225.000 euro får hästen sannolikt bära på favoritskapet även det finns ett gäng dugliga konkurrenter.

Tomas Malmqvist startar såväl Empire (e. Västerbo Prestige) som Eric the Eel (e. Muscle Hill) i samma lopp och dessutom har Goop ytterligare en häst med i startlistan i form av Amelie Grif (e. Varenne).

Loppet är placerat som Quinté-lopp (namngivet High Five i Svenska Spels utbud) och blir därmed torsdagens ”huvudlopp” i den franska spelkalendern.

Startlistan Prix de Picardie (€44.000)
2.850 meter voltstart

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Avelshingst till salu

Det hör inte till vanligheterna att en avelshingst bjuds ut på ASVT:s internetaukion även om det har hänt några gånger tidigare. Ikväll säljs fyrfaldige miljonären Friction och ytterligare 58 travare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Avelshingsten Friction bjuds ut till försäljning ikväll. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Avelshingsten Friction bjuds ut till försäljning ikväll. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Tidigare har avelshingstarna Flirtin Man, Lovely Lidob, Marion Mad Money, Muscle Memory, Order By Fax och Sinou Madrik sålts på ASVT:s internetauktion.

Friction (e. Scarlet Knight-Hermit Lady), 1.10,6ak/4.305.260 kr, har fyra svenskfödda avkommor och hans första kull föddes 2018.

I Damark finns det också fyra avkommor som är två år, varav två varit ute och tävlat; Gullfoss (u. Västerbo Niagara), 1.16,7k/31.605 dkr, och Great Friction (u. Almas), 1.17,6am/27.346 dkr.

Den senare – Great Friction – tog för övrigt sin första seger i söndags i Nyköbing-Falster för Jörgen Lorentzen på 1.18,9a/2.140 meter.

Här hittar ni länken till ASVT-auktionen!