Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lindblom med spänning

Åke Lindbloms Västerbo Exciting (e. Jocose) städade av favoritduon i Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris efter en virvlande avslutning.
Av
Emil Persson
Västerbo Exciting spurtade till vinst i Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris: Foto: Adam Ström/stalltz.se
Västerbo Exciting spurtade till vinst i Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris: Foto: Adam Ström/stalltz.se

Jocose-hingsten hade förvisso inlett karriären med två tredjeplatser i lopp med sexsiffriga förstapris, men att han skulle stå som vinnare av Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris överraskade likväl spelarna.
Med Breeders Course-fyran Laiza Westwood (e. Uncle Lasse) som anförare och Frode Hamres amerikanskfödda Tactical Landing-talang Blacktactical på utsidan kändes loppet låst, men en flyfotad Västerbo Exciting ville annat.

Fakta

Västerbo Exciting

Tvåårig mörkbrun hingst e. Jocose–Västerbo Hot Stuff e. Explosive Matter

St: 2: 0–0–2, 1.15,8am, 193.500 kr

Ägare: Stall Eds.
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB (M Demmers)

Tränare/körsven: Åke Lindblom, Örebro.

Åke Lindblom skiftade position från tredje invändigt mot tredje utvändigt 900 meter före mål och satte in attacken när 450 meter återstod.
Västerbo Exciting var helt sonika för snabb för de övriga för att kunna stå emot även om Blacktactical var stor i nederlaget som tvåa och tog in det försprång Västerbo Exciting hade hunnit skaffa sig mitt på upploppet.
– Han är riktigt bra den här. Det är en jättemysig häst på alla sätt. Hästen har bara gått framåt hela tiden och är en fantastiskt fin häst. Han kopplade grepp ganska tidigt, men de andra höll farten bra, sade Åke Lindblom i segerintervju på Solvalla.
Segern var värd 100.000 kronor och togs på tiden 1.15,8a/2.140 meter.

Derbystam

Västerbo Exciting var struken på fjolårets Kriterieauktion, men hamnade likväl i Åke Lindbloms stall i slutet av oktober samma år.
Han är den förstfödda avkomman till den ostartade modern Västerbo Hot Stuff (e. Explosive Matter) som i sin tur är en dotter till VästerboStreetlite (e. Viking’s Way) 1.12,7am/1.536.707 kr som hade en stark tävlingskarriär i Robert Berghs regi inkluderad två segrar på fransk mark.
VästerboStreetlite är halvbror med Västerbo Eclair (e. Echo) 1.12,8ak/1.798.350 kr som var tvåa i 2015 års derbyfinal bakom Conlight Ås (e. Conway Hall). Han vann även sitt uttagningslopp till det nämnda loppet samt ASVT Trottex Auktionslopp som treåring.

Västerbo Excitings stamtavla på BreedersBible.com.